ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΑΤΣΑΛΙ

ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΑΤΣΑΛΙ
σελ.938
Εκδ.Ψυχογιός
Αν έχετε διάθεση να βρεθείτε στη Μαλτα των Ιπποτών,να ταξιδέψετε με κουρσάρους,να φτάσετε στο Αλγέρι,στα σουκ του να περιπλανηθείτε,αλλά και τις ίντριγκες των χαρεμιών του να ζήσετε,κι από εκεί να φτάσετε στην Υψηλή Πύλη,και πάλι πίσω στη Μάλτα για να ζήσετε τη σύγκρουση Ιπποτών και Οθωμανών....τότε... αυτό το βιβλίο θα σας ταξιδέψει θαύμα...σπό τις πρώτες κιόλας σελίδες του δεν ήθελα να το αφήσω από τα χέρια μου!
Ο Νίκο,ένα όμορφο 10χρονο αγόρι από τη Μαλτα,πέφτει στα χέρια των κουρσάρων κι αυτό φυσικά θα είναι μοιραίο για τη ζωή του...φτάνει στο Αλγέρι κι εκεί πουλιέται ως σκλάβος σε έναν πλούσιο έμπορο.Η μοίρα του φαντάζει ζοφερή.Ωστόσο το χάρισμά του,η εκπληκτική μνήμη του είναι αυτή που θα αλλάξει τα δεδομένα...μαθητεύει στον καλύτερο-σκλάβο-ναυπηγό στο Αλγέρι,με τον οποίο και δραπετεύει,για να καταλήξει στα χέρια του θρύλου πειρατή της εποχής,του Ντραγκουτ Ρεϊς,ο οποίος υπήρξε μαθητής του Μπαρμπαρόσα.Μέσω αυτου φτάνει στην ανώτερη όλων την Κωνσταντινούπολη,το κέντρο του κόσμου,όπου ασπάζεται το Ισλάμ και παραδίδεται στα παλάτια του Τοπ Καπί,στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή,όπως τον αποκαλούσαν οι ευρωπαϊκοί ηγέτες.
Παράλληλα στη Μάλτα,η αδελφή του Μαρία,με την οποία ήταν πολύ δεμένος,ζει με οδύνη το χαμό του αδελφού της για τον οποίο χαμό κατηγορεί τον εαυτό της τόσο, όσο και η οικογένειά της αυτήν...η ζωή της θα κυλήσει επώδυνα εως ότου φτάσει να ενηλικιωθεί, καθώς κάποια γεγονότα θα σημαδεψουν την ψυχή της βαθιά
Ο Κριστιαν Ντε Βρις μεγαλώνει στη Γαλλία με τρόπο που αρμόζει σε γόνο αριστοκρατικής οικογένειας κι εχει ταχθεί από την οικογένειά του να δώσει τον όρκο της πενίας και της αγνότητας,να μπει δηλαδή στο Ταγμα των Ιπποτών.Ο ίδιος όμως ονειρευεται τον εαυτό του πάνω σε χειρουργικά τραπέζια,γεγονός που κάνει,ιδιαίτερα τον πατέρα του, να φριττει με την ιδέα,μιας και το επαγγελμα αυτό ήταν ιδιαίτερα ατιμωτικό για έναν ευγενή(...κουρείς αποκαλούσαν εκείνη την εποχή τους χειρουργούς!).Η τροπή των γεγονότων μέσα στην οικογένεια θα αναγκάσει τον Κριστιάν τελικά να γίνει Ιππότης,αλλά ωστόσο και να χειρουργεί μέσα στο τάγμα,πράγμα που εξισορροπεί τη ζωή του...αλλά....
Οι παράλληλες ζωές των παραπάνω τριών ηρώων θα συναντηθούν,φυσικά,κάποια στιγμή,πού αλλού,βέβαια,στη Μάλτα,με τη δράση να κορυφώνεται καθώς ο Οθωμανικός στόλος κυκλώνει τη Μάλτα, (μέσα στον οποίο στόλο ως αξιωματούχος βρίσκεται και ο Νίκο,για τον οποίο κανείς από τους Τούρκους δε γνωρίζει πως είναι Μαλτέζος).Η Μάλτα φαντάζει καταδικασμενη με τους λίγους Ιππότες που διαθέτει για να την υπερασπίσουν.Παράλληλα ο έρωτας του Κριστιάν για τη Μαρία μοιάζει αδιέξοδος,καθώς οι όρκοι του Κριστιάν στο Ταγμα,στέκονται εμπόδιο...και το τέλος πλησιάζει...
Αυτά σε πολύ συντομη περίληψη για την υπόθεση.
Για μένα αυτό ήταν το καλύτερο βιβλίο που διάβασα φέτος το καλοκαίρι.
Παρά τις τόσες σελίδες του,δε γίνεται στιγμή βαρετό,καθώς τα ιστορικά γεγονότα που αφθονούν,δένουν άψογα με τη ροή της υπόθεσης του βιβλίου.
Γίνονται εκτενείς αναφορές στη ζωή των κουρσάρων και των σκλάβων τους,δίνονται πληροφορίες που εντυπωσιάζουν για τις χειρουργικές και ιατρικές μεθόδους του 16 αι.,για τη ζωή στο Τοπ Καπί και τις συνήθειες του Σουλεϊμάν,του επιφανέστερου όλων των σουλτανων της Οθωμανικης αυτοκρατορίας(χαρακτηριστικά λέγεται οτι απ'όπου αυτός περνούσε,προπορεύονταν σφυριχτρες,οι οποίες προειδοποιούσαν τους σκλάβους να τρέξουν να κρυφτούν,για να μην πληγωθούν τα μάτια του Σουλτάνου από τη θέα των κοινών προσώπων!).Επίσης γίνονται αναφορές στους γενίτσαρους,στο τρόπο περισυλλογής τους από τους Οθωμανούς,αλλά και για τις σχέσεις αυτών με το παλάτι.Αναφέρονται βέβαια και οι ίντριγκες μεταξύ των Ταγμάτων των Ιπποτών,αλλά και γενικά οι διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ των ευρωπαίων βασιλιάδων.
Το καλύτερο σημείο ωστόσο του βιβλίου είναι ο τρόπος με τον οποίο περιγράφονται οι σώμα με σώμα μάχες μεταξύ Ιπποτών και Οθωμανών κατα την τελική αναμέτρηση στη Μαλτα...είναι τόσο ζωντανές που σου κόβουν την ανάσα,και ταινία να παρακολουθούσα περισσότερο αποκλείεται να με καθήλωναν...ένοιωθα σα να ήμουν παρούσα κι εγώ στα τείχη της Μάλτας,δίπλα στους Ιππότες,μαζί με όλες τις γυναικες της, που περιέλουζαν τους Τούρκους γιαλαλαρ με ολόκληρα καζάνια καυτό λάδι!
Τελικά,για να νη σας κουράζω, το βιβλίο είναι ό,τι δηλώνει και ο αγγλόφωνος τίτλος του...μια επική ιστορία πολέμου και αγάπης....ένα πανέμορφο παραμύθι που δεν θέλεις να τελειώσει....

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
αναρωτιεμαι ποσες γνωσεις και τι ταλεντο πρεπει να διαθετει αυτος ο συγγραφεας για να γραψει ενα τετοιο βιβλιο που ακουγεται συναρπαστικο και θα ηταν τελειο για ταινια!
μεχρι τωρα δυο συγγραφεις με γνωσεις και ταλεντο που με εχουν εντυπωσιασει ειναι οι ουμπερτο εκο και νταν μπραουν...

καληνυχτα!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πάντως φαίνεται ενδιαφέρον.... :)
Ο χρήστης betty είπε…
Μα τι βιβλιοφάγο κτήνος είσαι; Πότε προλαβαίνεις και διαβάζεις όλα αυτά; Εγώ ακόμη κι αν αρχίσω κάτι, δύσκολα το τελειώνω γιατί θέλω να διαβάζω με την άνεσή μου...αργά...Δοθείσης της αφορμής, έπεσε στα χέρια μου "το όνομα του ρόδου" του Εκο...δύσκολο βιβλίο...με μια εμμονή στα ενδοεκκλησιαστικά της παπικής Εκκλησίας κουραστική....βέβαια τους καυτηριάζει όπως αυτός σίγουρα ξέρει και τους διακωμωδεί με τόσο λεπτή ειρωνία...ανεπανάληπτος...αυτός είναι άλλωστε κι ο σκοπός του απ'ό,τι φαίνεται στο βιβλίο τουλάχιστον (στην ταινία δεν πρέπει να βγήκε έτσι, απ'ό,τι μου έλεγες περισσότερο σε αστυνομικό εποχής έφερνε)...πάντως δεν το τελείωσα ακόμη...απ'τον Αύγουστο!!
Ο χρήστης EKT είπε…
Αγαπητή Αναστασία,
Μια και όπως βλέπω διαβάζεις ιστορικά μυθιστορήματα να τολμήσω να σου προτείνω, χωρίς παρεξήγηση και τα δικά μου; Ισως σε ενδιαφέρει να σου πω ότι τους ΅Θεούς΅ τους εμπνεύστηκα στην αρχαία Μεσσήνη και την Πρώτη.
@ Betty,
Δίκιο έχεις για το ΅Ονομα του Ρόδου΅. Η αλήθεια είναι πως ο ΕΚΟ με αυτό το βιβλίο υπήρξε πρωτοπόρος, έφτιασε σχολή και το είδος της γραφής του το ακολούθησαν πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο ΅πολύς΅ Dan Brown. Εγώ πάντως μεταξύ των δύο προτιμώ τον ΕΚΟ, δεν αρκείται στο να γεμίζει τον αναγνώστη με πληροφορίες αποβλέποντας στον εντυπωσιασμό, αλλά τα βιβλία του έχουν και ένα εσωτερικό υπόβαθρο, μια κάποια αναζήτηση της ουσίας της ζωής, όχι μόνο της λύσης των΅μυστηρίων΅-
φιλιά και στις δύο
ΕΚΤ Ελένη
Ο χρήστης Ra Ma είπε…
Για την Ελένη. Είδα τα βιβλία σου αλλά δεν έτυχε να ...πέσω πάνω τους! Είναι στο στυλ μου και θα τα διαβάσω αφού πρώτα τελειώσω την ιστορία της Τροίας μέσα από την αφήγηση της Κασσάνδρας (δεν θυμάμαι τον τίτλο).
Ο χρήστης EKT είπε…
Αγαπητέ Kolla,
Σου γράφω εδώ γιατί δεν βρήκα θέση στο δικό σου ιστολόγιο. Θα χαρώ να διαβάσεις τα βιβλία μου και ακόμη πιο πολύ θα χαρώ αν σου αρέσουν. Βιβλίο με την ιστορία της Τροίας όπως τη δικηγείται η Κασσάνδρα έχω υπ΄¨οψη μου ένα την ΅Αλεξάνδρα΅, αυτό είναι άλλο ένα όνομα της Κασσάνδρας, έχει γραφεί στον τέταρτο αιώνα π.χ ο συγγραφέας λέγεται Λυκόφρων και είναι γραμμένο με τη μορφή χρησμών που εκφέρει η Κασσάνδρα. Είναι πολύ δύσκολο και σκοτεινό βιβλίο, προϋποθέτει γνώσεις τρομερές της ιστορίας και κυρίως της μυθολογίας οπότε καταλαβαίνεις.. Δεν έχω υπόψη μου κάτι άλλο, αν θέλεις μου λες εσύ.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Ελένη ΕΚΤ
Ο χρήστης Ra Ma είπε…
Ευγενική Ελένη,
Θα εκμεταλευτώ την φιλοξενία των κοριτσιών για να σου πω ότι αναφέρομαι στο "Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ" με υπότιτλο "Κασσάνδρα η μάντισσα της Τροίας". Αν και ειμαι σχετικά στην αρχή φαίνεται καλογραμένο και είναι η ιστορία της ίδιας, όπως η ίδια την αφηγείται. Ενδιαφέρον θα έχει η έκδοση που μου ανέφερες και θα την έχω υπ' όψην μου. Έχω την αίσθηση ότι όσο πιο παλιό είναι το σύγγραμμα τόσο πιο "αληθινό" είναι (μπορεί να κάνω και λάθος). Γενικά, σήμερα με τα συμφέροντα που παίζονται ο κάθε ένας παρουσιάζει την δική του ιστορία σύμφωνα με αυτό που θέλει να περάσει. Δεν ξεχνώ ότι σε τέτοια βιβλία υπάρχουν κάποια πραγματικά γεγονότα σαν βάση και στη συνέχεια η φαντασία του συγγραφέα. Χρειάζεται γνώση για να μπορέσεις να τα διακρίνεις. Και πάλι σε ευχαριστώ.
(http://www.protoporia.gr/protoporia/product.asp?sku=295154&mscssid=LXFSQQBSKFAU8H3JBERLNX5F8NHTARG9)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
@una mama...
ο συγγραφέας έχει ενα πλουσιότατο βιογραφικό σε σχέση με τα πραγματα που έχει κάνει στη ζωή του...δεν ξέρω καν τι άλλο έχει γράψει αλλά αυτό του βγήκε εξαιρετικό!

@Μπετουλα
όπως ξέρεις χωρίς βιβλία δεν κάνω...νοιώθω αφάνταστη ικανοποίηση να βλέπω τις στοίβες εκεί να με περιμένουν...αλλά και μεγάλη όρεξη να αρχίσω το επόμενο,ως εκ τούτου θέλω να τα τελειώνω γρήγορα!...Εκο δεν έχω διαβάσει...μου φαίνεται κάπως βαρύς...αλλά το ονομα του ρόδου θέλω να το διαβάσω...όταν με το καλό το τελειώσεις!!

@εκτ
Ελένη όπως ίσως σου έχω ξαναπεί,έχω διαβάσει κομμάτια από τα βιβλία σου και σκοπεύω άμεσα να τα αγοράσω :)...και ναι...αγαπώ πολύ τα ιστορικά μυθιστορήματα...ίσως γιατί με την ιστορία δεν τα πήγα ποτέ καλά...και τώρα... αποκαθιστώ τις σχέσεις μας:)
Ο χρήστης EKT είπε…
So sorry που λέει και η Μαντόνα,το είχα ξεχάσει ότι μου είχες πει ότι είχες διαβάσει τη προδημοσίευση.
Ελένη ΕΚΤ

Δημοφιλείς αναρτήσεις