Τάρτα με μανιτάρια κλπ.


Επειδή σκέφτηκα ότι κάποιοι μπορεί να θέλουν μια ιδέα για να μαγειρέψουν κάτι διαφορετικό αύριο Κυριακή, είπα να σας δώσω μια συνταγή σχετικά εύκολη και νόστιμη:
Τάρτα με μανιτάρια.
Για τη ζύμη:
350 γρ. αλεύρι
150 γρ. παγωμένο βούτυρο ή βιτάμ.
ελάχιστο αλάτι
30-40 γρ παγωμένο νερό, αν δεν μπορείτε να το μετρήσετε σε γραμ. είναι περίπου 3 κουταλιές της σούπας.
Βάζετε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο κομμένο σε κομματια μεγέθους καρυδιού, στο food processor, αν δεν έχετε και έχετε κάνει και στο παλιό κλασικό μίξερ και σε γρήγορη ταχύτητα, τα χτυπάτε τόσο όσο να γίνουν σα χοντροκομμένος τραχανάς, αμέσως ρίχνετε το παγωμένο νερό και θα δείτε να γίνεται μια μπάλα, αν δεν γίνει με τη πρώτη βάλτε λίγο νεράκι ακόμη, όχι πολύ. Σβήνετε το μίξερ, και με προσοχή να μη κόψετε κανένα χέρι με τα μαχαίρια του processor, βγάζετε τη μπάλα, δεν την πασπατεύετε γιατί θα γίνει χάλια, και την τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο, ή τη βάζετε σακουλάκι νάυλον και την αφήνετε στο ψυγείο για καμμιά ωρίτσα τουλάχιστον.
Στη συνέχεια ανοίγετε φύλλο με τη μπάλα. Εγώ βάζω τη μπάλα ανάμεσα σε δύο φύλλα χαρτί μαγειρικής, ξέρετε αυτό που λέγανε παλιά κερόχαρτο, έτσι δεν διατρέχω τον κίνδυνο να γίνει η μπάλα μια άμορφη μάζα που δεν θα ξέρω πως να τη μαζέψω. Μόλις πάρει το επιθυμητό μέγεθος βγάζω το ένα φύλλο κερόχαρτο και την σηκώνω μαζί με το άλλο και την απαπλώνω σε ένα πυρεξ στρογγυλό για τάρτες, αν δεν έχετε βάλτε τη σε ένα αλουμνινένιο μικρό ταψάκι, ξέρετε αυτά που πουλάνε τους μπακλαβάδες. Την τρυπάτε με ένα πηρούνι σε όλη την επιφάνεια και και πατάτε το πηρούνι στις ακρες για να κάνει λίγο σχέδιο ( δείτε τη φωτό σε μεγένθυση για να καταλάβετε τι εννοώ) ρίχνετε μέσα λίγα φασόλια ξερά, για να μη παραφουσκώσει η ζύμη και την ψήνετε στους 170 βαθμούς να πάρει ξανθό χρώμα, όχι να καεί.
Η γέμιση
1 ή και 1 1/2 σκαφάκι μανιτάρια,
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα και 1-2 ξερά
1 πράσσο
1 κεσέ γιαούρτι, στραγγιστό
2 αυγά
150 γρ. γκούντα
150 εμεντάλ, ή ότι άλλο τυρί σας αρέσει, πάει και το ανθότυρο.
πιπέρι
χυμό από 1 λεμόνι.
λαδάκι και λίγο βούτυρο για σωτάρισμα
Καθαρίζουμε πλένουμε καλά και κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια, τα κρεμμυδάκια το πράσσο και τα κρεμμύδια
Σε βαθύ τηγάνι, σωτάρουμε τα κρεμμύδια τα κρεμμυδάκια και το πράσσο, τα βγάζουμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα, ρίχνουμε τα μανιτάρια. Αυτά θα βγάλουν κάμποσο νερό, μη τρομάζετε, όταν το πιούν ρίχνετε το λεμονάκι,αν θέλετε και λίγο άσπρο κρασί του πάει, το πιπέρι, αν θέλετε βάλετε και αλάτι κατά βούλησιν, εγώ δεν βάζω γιατί έχουν αρκετό τα τυριά, αλλά περί ορέξεως κλπ. Χυπάτε τα αυγά ομελέτα, προσθέτετε το γιαούρτι και τα τυριά τριμένα και ρίχνετε το μείγμα πάνω στα μανιτάρια στα οποία προσθέτετε και τα κρεμμυδάκια κλπ. ΄Ολη τη γέμιση την αδειάζετε στη ψημένη τάρτα, εννοείτε ότι πρώτα θα έχετε πετάξει τα ψημένα φασόλια, την ισιώνετε καλά καλά ρίχνετε και λίγο τριμμένο τυράκι από πάνω, αν έχετε περίσευμα και πιπέρι και ψήνετε στους 170 βαθμούς περίπου μισή ώρα( το τέστ είναι να βάζετε οδοντογλυφίδα και να βγαίνει στεγνή)
΄Οπως θα προσέξατε δεν βάζω κρέμμα γάλακτος, την απεχθάνομαι, ζάμπόν κλπ, κλπ, ανθυγεινά ..
Καλή όρεξη
ΕΚΤ Ελένη

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
πω πω! τρελαινομαι για μανιταρια...ο,τι συνταγη εχει μεσα μανιταρια την μαζευω!
Ο χρήστης Σπύρος είπε…
Πρέπει να είναι τρελός ο συνδιασμός μανιτάρια και κρεμμυδάκια μιαμ...μιαμ!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
λατρεύω τα μανιταρια,κανω κι εγω μια παρόμοια,εδώ μου αρεσει που εχει γιαούρτι και η ζύμη επισης(γιατι μεχρι τωρα την εκανα με φύλλο σφολιατας...την επομενη φορα θα ακολουθήσω τις οδηγίες σου Ελενη!)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
....και....σλουρπ... τι λαχταριστη που ειναι στη φωτο....

ασχετο τωρα,...Έλενη,την Παρασκευη περνώντας απο τον Ελευθερουδάκη της Πατρας αναζήτησα τα βιβλια σου(Οι Θεοί...και την Εταιρα),αλλά δεν τα είχαν εκείνη τη στιγμη,οπότε την επομενη φορά...στο Αγρινιο!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
κυρία Ελένη η μεγέθυνση της φωτο ξέρετε τι ωραίο desktop φαίνεται για τον κομπιούτορα?! :)
Μ'αρέσει πολύ η ιδέα του ανθότυρου. Και να προτείνω να φυλάξουμε τα φασόλια μας σ'ένα βάζο όταν κρυώσουν? για να χουμε να ψήνουμε τάρτες πολλές!
Ο χρήστης EKT είπε…
Χαίρομαι που σας άρεσε η φωτογραφία. Το τραπεζομάντηλο είναι έργο της γιαγιάς μου, αν με ρωτάτε.
@heartn;soul , δεν ξέρω για τα φασόλια μπορεί να γίνουν σαν πέτρες,η δοκιμή όμως δεν έβλαψε ποτέ κανένα.
@cookiτsa κρίμα. Στείλε μου τη διεύθυνση σου στο mail να στα στείλω. Διάβασες το blog μου για τους δασκάλους;
φιλάκια.
EKT Ελένη
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ελενίτσα...σε ευχαριστώ πολύ :))
...θα τα αγοράσω και όταν με το καλό βρεθούμε από κοντά θα τα έχω μαζί μου για να τα υπογράψεις :)
...παω στο μπλογκ σου!

Δημοφιλείς αναρτήσεις