ΕΝΑΣΤΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ-είδος υπό εξαφάνιση




Ένα από τα τελευταία σκοτεινά μέρη που έχουν απομείνει στη βορειοαμερικανική Ήπειρο είναι η Κοιλάδα του θανάτου. Εδώ είχε την ευκαιρία ο φίλος του ουρανού να τραβήξει αυτή την καταπληκτική φωτογραφία. Τα χιλιάδες αστέρια(ορατά με το μάτι, γιατί με το τηλεσκόπιο γίνονται δισεκατομμύρια...) είχαν την ευκαιρία να ατενίζουν το βράδυ όλοι οι πρόγονοί μας, πριν η φωτορύπανση τυφλώσει τους οφθαλμούς μας. Έτσι καταλήξαμε στον βραδυνό ουράνιο θόλο της πόλης να βλέπουμε μόλις μερικές δεκάδες(!!!) από αυτά.




Ο κακός φωτισμός είναι μία πληγή της τεχνολογικής εξέλιξης (και όχι του πολιτισμού) που καταστρέφει πολλαπλώς την ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντός μας. Ποτέ δεν υποψιαστήκαμε ότι τα έντονα φώτα επηρεάζουν όχι μόνο την απόλαυση του έναστρου ουρανού, αλλά μπορούν να αποπροσανατολίσουν και να μπερδέψουν την πανίδα στην άγρια φύση, παραβιάζουν το φυσικό καταφύγιο των ζώων και μειώνουν τελικά την φυσική νυχτερινή ορατότητα.




Σχετικά με το τόξο που διακρίνεται στο κέντρο της φωτό: είναι ο ένας από τους βραχίονες του σπειροειδούς Γαλαξία μας (βραχίων του Ωρίωνα) πάνω στον οποίο στροβιλίζεται ο ήλιος μας παρέα με τους πλανήτες του, όντας μέρος μιας τοπικής ομάδας αστεριών ανάμεσα στα δις του. . .


Από χωροταξική άποψη σίγουρα δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου. Αν όμως υποψιαστούμε (πώς έλεγε ο Λαζόπουλος αν υποψιαστώ...θα πεθάνω!)ότι πιθανόν και να μας ανατέθηκε να φροντίσουμε λιγάκι παραπάνω για έστω αυτό το απειροελάχιστο μέρος το οποίο κατανοούμε, μάλλον υποτιμούμε εξαιρετικά τον εαυτό μας που τον καταδικάζουμε (ως σύνολο) άξιο μόνο για την καταστροφή του. Αν υποψιαστώ λοιπόν ότι έχω ευθύνη κι ότι από μένα εξαρτάται, όχι δεν θα πεθάνω, αλλά αντιθέτως θα φωνάξω απ'τη χαρά μου που έχω τη νόηση να βρω τρόπους να το διατηρήσω και να το βελτιώσω!!

Σχόλια

Ο χρήστης betty είπε…
Εδώ πρέπει να κάνω κι ένα σχόλιο που έχει και φιλοσοφικές προεκτάσεις! Ο έναστρος ουρανός θα συνεχίσει να υπάρχει ανεξάρτητα αν κάποτε εξαφανιστεί εντελώς(έτσι προβλέπουν οι επιστήμονες), τεχνητά, με δική μας υπαιτιότητα από τα μάτια μας... Αυτό ισχύει για όλες τις πλευρές της ζωής μας, ο έναστρος ουρανός υπάρχει και κλείνοντας έναν-ένα τους διακόπτες της οφθαλμαπάτης θα μπορέσουμε να τον απολαύσουμε μια μέρα σε όλο του το μεγαλείο...
Ο χρήστης tassoula είπε…
Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω ότι η φωτογραφία είναι αληθινή.Τέλειο!Καλή εβδομάδα!
Ο χρήστης betty είπε…
Κι εγώ τη λατρεύω αυτή την εικόνα. Η μοναδική φορά που είδα τόσο πυκνά αστέρια στον ουρανό ήταν πέρυσι το καλοκαίρι που πήγαμε στη Μυτιλήνη. Μείναμε στα Βατερά, περιοχή "καρατσεκαρισμένη" για αστροπαρατήρηση, διότι και οι φίλοι του ουρανού έχουν το νου τους για τα πιο σκοτεινά μέρη στην Ελλάδα!
Ο χρήστης kiki είπε…
Για να συνεχίσω το κακό, διάβαζα κάπου, ότι η δυνατότητα του ανθρώπου να μεταφέρεται με αεροπλάνο πια τόσο συχνά και πυκνά, είναι δυστυχώς κι αυτή μια αιτία να ρυπαίνεται ο ουρανός με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να μη μπορούμε να βλέπουμε αυτή την ομορφιά που μας έδωσε απλόχερα η φύση...
Ο χρήστης ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε…
Απολαυστικό το θέαμα, παράλληλα όμως προκαλεί μεγάλο δέος, γιατί αντιλαμβανόμαστε την ασημαντότητά μας.

Γλαρένιες αγκαλές

Δημοφιλείς αναρτήσεις