ΩΡΙΩΝ - Ο ΚΥΝΗΓΟΣ

Η ελληνική μυθολογία έδωσε σ'αυτή την ομάδα άστρων το όνομα του μεγάλου θηρευτή Ωρίωνα, γιος του Ποσειδώνα και της νύμφης Ευρυάλης. Μην ψάχνετε να βρείτε και πολλές ομοιότητες με ανθρώπινο σχήμα(εκτός ίσως απο την περίφημη ζώνη του). Ελάχιστοι αστερισμοί έχουν λάβει το ονομά τους εξαιτίας της ομοιότητάς τους μ'αυτό!! Οι αιγύπτιοι ταύτιζαν τον αστερισμο με το γιο του φωτός, τον Όσιρη. Δεν είχαν κι άδικο, λες κι ήξεραν τι συμβαίνει εκεί...Η υπέροχη ζώνη του αστερισμού. Κρύβει πίσω της εκπληκτικά νεφελώματα που κάποιο από αυτά θυμίζει οικείες φιγούρες...

Τα δύο πιο ευκρινή νεφελώματα του Ωρίωνα, ορατά και με γυμνό μάτι(σαν θαμπά αστεράκια) μας οδηγούν πιο κοντά στο εξαίσιο νεφέλωμα με μορφή Κεφαλής Αλόγου...



Δεν είναι δυνατό να μην εντυπωσιαστεί κάποιος από τον αστερισμό στο σύνολό του. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς. Το καταπληκτικό του σχήμα, με τα τρία λαμπερά σαν πετράδια άστρα του(η ζώνη του Ωρίωνα), τα νεφελώματα, την εξέχουσα θέση του στο χειμωνιάτικο ουρανό... Ο Ωρίων είναι (αγαπημένος μου) από τους αστερισμούς οδηγούς στον ουράνιο θόλο. Μας βοηθά να βρούμε και άλλους αστερισμούς, άστρα, σμήνη, γαλαξίες και νεφελώματα.

Αυτή την εποχή, τον παρατηρώ άνετα από τη βεράντα μου που έχει Δ-ΒΔ προσανατολισμό, νωρίς όμως μόλις νυχτώσει γιατί το καλοκαίρι κρύβεται χαμηλά στο Δ ορίζοντα. Τονίζω ότι δεν είναι η κατάλληλη εποχή για να ψάξετε να τον βρείτε αλλά και πάλι, αν έχετε τον ίδιο προσανατολισμό που ανέφερα πιστεύω εύκολα θα δείτε τη ζώνη του,αν προλάβετε.

Τα μπλε άστρα της ζώνης είναι υπεργίγαντες, πολύ μεγαλύτεροι και θερμότεροι από το δικό μας, τον Ήλιο. Τα χρώματα στις φωτογραφίες γίνονται αντιληπτά με διάφορα φίλτρα τα οποία ανιχνεύουν την παρουσία διαφόρων χημικών ενώσεων στη σύνθεσή του και δεν είναι δυνατό παρά μόνο μακράς έκθεσης φωτογράφηση να τα αποτυπώσει. (Το μάτι μας αντιλαμβάνεται μόνο τη στιγμή).


Σχόλια

Ο χρήστης Alexandra είπε…
τι όμορφο ποστ (λατρεύω οτιδήποτε αφορά το διάστημα)
Ο χρήστης Μαρινα ..... είπε…
Ax betty ...Πως ξερεις να φτιαχνεις την ψυχη, να την γλυκαινεις μ αυτες τς απιστευτες εικονες του ουρανου ,,,,Βetty του συμπαντος κοσμου...Φιλιά πολλά..
Ο χρήστης betty είπε…
Καλωσήρθες Αλεξάνδρα, μ'αρέσει να συναντώ φίλους του ουρανού! Εσύ Μαρίνα, πάντα με τη γλυκειά κουβεντούλα στο στόμα...πώς πάνε τα μαγειρέματα του Ιάσονα;Δοκίμασε τίποτα καινούργιο; Εγώ, το Σαββατοκύριακο έφτιαξα λαχταριστά κεικ σοκολάτας παρέα με το γιο μου αλλά μόνο ένα κομμάτι δοκίμασε κι αυτό ήταν όλο...κεράσαμε τους γείτονες, τους συναδέλφους και την πάρτη μου!
Ο χρήστης Μαρινα ..... είπε…
καλημερα...Aναστασια και Betty...ειπαμε.με πηρατε απ το χερι κι οδηγατε...Ο Ιαν θελει καθε μερα την επισκεψη στο ...σπιτι σας, και μενα στην κουζινα:).προσπαθω να σας φτασω.Την Αναστασια δηλ.Τα είδαμε τα κεικακια σου, θα τα φτιαξουμε σημερα, και δυστυχως θα τα φαει όλα ο Ιαν....Κι οτι ειχαμε πει να αρχισει διαιτα.:) φιλω σας.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
παραμυθένιες φωτο...πού τις ξετρυπώνεις;
Ο χρήστης betty είπε…
Έχω στις αγαπημένες μου συνδέσεις αποθηκεύσει κάποια σημαντικά αστρονομικά ιδρύματα, αστεροσκοπεία και διαστημικές υπηρεσίες...

Δημοφιλείς αναρτήσεις