ΚΡΑΣΟΦΙΛΕΤΑΚΙΑ ΘΥΜΑΡΕΝΙΑ

(μάλλον του http://www.gourmed.gr/ αλλά δεν ορκίζομαι…)
Το καταπληκτικό αυτό φαγητό-μεζές έχει ενταχθεί μόνιμα στο γιορταστικό γενεθλιάτικο μπουφέ μας τα δύο τελευταία χρόνια κι αυτό χάριν της θερμής υποδοχής του από τους φίλους μας! Ποτέ δεν μένει μπουκιά για την επομένη…


ΥΛΙΚΑ
1.700 γραμ. μοσχάρι ποντίκι (κομμένο σε κύβους-μπουκιές περίπου σαν μικρά λουκανικάκια)
700 γρ.περίπου φέτες μπέικον
1 ½ φλυτζάνι κρασί κόκκινο
400 γρ.ντοματάκια (εγώ βάζω τα μισά γιατί μου φαίνεται βαρύ)
1 ½ κουταλιά κορν φλάουρ
5 κουταλιές ελαιόλαδο (όχι περισσότερο γιατί βγάζει λίπος το αλλαντικό)
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι θυμάρι
κόκκους πιπέρι
αλάτι
½ φλυτζάνι κονιάκ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Τυλίγουμε τους κύβους του κρέατος με φέτες μπέικον και τις καρφώνουμε με μία ή δύο οδοντογλυφίδες. Στη συνέχεια, θερμαίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα και σωτάρουμε το κρέας.
Ζεσταίνουμε το κονιάκ και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Το ανάβουμε και το αφήνουμε να σβήσει. (Προσοχή, για να γίνει αυτό απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την ηλεκτρ.κουζίνα σε μέρος όπου δεν κινδυνεύει από πάνω να αρπάξει φωτιά, συνήθως στο νεροχύτη είναι ασφαλές. Δεν στεκόμαστε πάνω από την κατσαρόλα όταν ανάβουμε τη φωτιά γιατί στην πραγματικότητα παίρνουν φωτιά οι υδρατμοί του φαγητού…)Εδώ προτείνω να αναλάβει τη δουλειά κάποιος θαρραλέος εθελοντής, ίσως ο σύζυγος;…
Εάν επιβιώσουμε και γλυτώσουμε και τα εγκαύματα συνεχίζουμε απρόσκοπτα το μαγείρεμά μας! Προσθέτουμε το κρασί, τα ντοματάκια, τη ζάχαρη, το θυμάρι, αλάτι και κόκκους πιπέρι. Σιγοβράζουμε το φαγητό ώστε να γίνει «μάμαλο». Συνήθως η σάλτσα επειδή δεν είναι παχύρευστη θέλει δέσιμο με κορν φλάουρ το οποίο διαλύεται σε κρύο νερό και προστίθεται στο τέλος να πάρει μία βράση και τέλος. Καλή σας επιτυχία.
posted by betty

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
αμάν... έχει και φλαμπάρισμα;;;
...λέω καλύτερα να το παραλείψω....
επίσης αντί για νερό να χρησιμοποιήσουμε ίσως λίγο ακόμη κονιάκ για να διαλύσουμε το κορν φλαουρ;
Ο χρήστης betty είπε…
Μάλλον καλύτερα λίγο κρασάκι λέω...Α, και πρέπει να υπογραμμίσω ότι το αλάτισμά του φαγητού επιβάλλεται να γίνει προς το τέλος διότι το μπέικον το έχει το αλατάκι του...
Ο χρήστης 3 parties a day είπε…
Καλά, αυτό πρέπει να είναι πεντανόστιμο!
Κυρίως με έπεισε το κονιάκ. Ό,τι μαγειρεύω με κονιάκ, έχει μεγάλη επιτυχία.
Ο χρήστης elie είπε…
Όταν λέτε "μάμαλο"? Πλλλιζ εξπλέιν...
Ακούγεται πολύ ωραίο, στο επόμενο μπουφεδάκι θα το δοκιμάσω.
Ο χρήστης betty είπε…
Αγαπητή elie, συγγνώμη για την αυθόρμητη έκφραση, αγνώστου προέλευσης, την οποία έχω συνηθίσει να λέω όταν το κρέας είναι πολύ μαλακό! Δεν ξέρω από πού προέρχεται, την άκουγα από μικρή στον συγγενικό κύκλο και τη συνήθισα. Μερικές φορές όμως τα μπερδεύω και λέω "έγινε μόμολο",κάτι τελείως διαφορετικό που σημαίνει χαζό και μαμόθρεφτο. Εν κατακλείδι, δεν πρόκειται για μαγειρικό όρο αλλά για τον ενθουσιασμό της μαγείρισσας όταν γίνεται το κρέας τρυφερό.Αυτά! φιλιά.
Ο χρήστης elie είπε…
Ναι, ναι κι εγώ έχω κάποιες λέξεις που στην πορεία διαπίστωσα ότι είναι... οικογενειακές, μόνο στην οικογένεια συνεννοούμαστε (και δεν έχουν να κάνουν με κάποια ντοπιολαλιά). Στην πορεία διαπίστωσα ότι και με τις παρέες δημιουργούνται τέτοιες λέξεις από τη συνεχή τριβή... έτσι φτιάχνονται οι κώδικες επικοινωνίας...

Ωραίο το μάμαλο, πάντως!

Δημοφιλείς αναρτήσεις