ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ!!!




Είναι παραδοσιακό φαγητό της Μεσσηνίας. Τώρα θα μάθουμε αν το φτιάχνουν και αλλού. Το παράδοξο με αυτή τη συνταγή είναι ότι γίνεται με ντομάτα και το ακόμα πιο παράδοξο ότι έτσι γίνεται νοστιμότερο! Δοκιμάστε και θα δείτε!

ΥΛΙΚΑ:

Κατσικάκι, μπορεί να γίνει και με αρνί αλλά νομίζω ότι στα κοκκινιστά πρέπει να αποφεύγουμε το αρνίσιο κρέας γιατί είναι παχύ και μένει το λίπος στο ζουμί. Το αρνί ενδείκνυται για σχάρα ή σούβλα, που έτσι στραγγίζει.

Αγκινάρες, αν βρίσκαμε και εκείνες τις αγκθωτές της Καλαμάτας ή τις μωβέ της Τήνου θα ήταν καλύτερα γιατί έχουν περισσότερο άρωμα. Τις κόβουμε στα τέσσερα, δυό μεγάλες ή τρεις μικρές είναι αρκετές για κάθε μερίδα.

Ντομάτα σε οποιαδήποτε μορφή, στην περίπτωση ταιριάζει πιο πολύ ο πελτές.

Όχι κρεμμύδια, άνιθα μάραθα και τέτοια για να αναδειχτεί το άρωμα της αγκινάρας!



ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΗΣ:

Αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Το τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο, ρίχνουμε τη ντομάτα και νερό να το σκεπάσει. Όταν κοντεύει να γίνει το κρέας ρίχνουμε τις αγκινάρες και το αφήνουμε να βράσει για άλλα 20 λεπτά.
Σβήνοντας το μάτι, στίβουμε το λεμόνι μέσα στο φαί. Χτυπάμε το αυγό και όταν είναι έτοιμο του ρίχνουμε με το κουτάλι ζουμί για να μην κόψει και μετά το αναποδογυρίζουμε όλο στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε κουνόντας την κατσαρόλα πιασμένη από τα χερούλια. Σερβίρουμε με προσοχή τις μερίδες που σηκώνουν πάνω τους μπόλικο πιπέρι, αν μας αρέσει.
Και καλή όρεξη!!!!


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΦΑΓΩΜΑΤΟΣ:

Τρώγεται κανονικά με πηρούνι και μαχαίρι αλλά αν κάποια στιγμή ανιληφθείτε ότι χρησιμοποιήτε ενταντικά και τα δάχτυλα, πιάνοντας τα πεντενόστιμα κοκκαλάκια, υπ' ευθύνη σας! Θα είναι όμως αυτό και μια ισχυρή ένδειξη ότι πετύχατε πλήρως τη συνταγή!!!

Σχόλια

Ο χρήστης ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε…
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!1

Ωραίες οι αγκινάρες, λατρεμένες ιδιαίτερα αν είναι άγριες τις τρώω επιτόπου στα βουνά και στα λαγγάδια.
ωραία η κοκκινιστή εκδοχή, εμένα βέβαια με χαλούνε φαγητά που έχουν αυγό, αλλά τα συστατικά είναι εκπληκτικά και εγγυώνται τέλεια αποτελέσματα.

φιλάκια, ελπίζω να μπορέσουμε να συνέλθουμε όλοι από την πασχαλιάτικη κραιπάλη....
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Να μια πρωτότυπη συνταγή!!
Και κοκκινιστό και ... αυγολεμονάτο!!
Πρέπει να είναι πολύ πολύ νόστιμο το φαγάκι σου:))
Ο χρήστης venceremos είπε…
Χριστος Ανέστη ,
Λόγω ταξιδίου μου έχει μείνει το αρνάκι παράπονο......
ενδιαφέρων ο τρόπος μαγειρέματος και αξιολάτρευτος ο τρόπος φαγώματος....
φιλιά καρυστινά
Ο χρήστης BUTTERFLY είπε…
Λατρευω τις αγκιναρες!!! Πρεπει να το δοκιμασω οπωσδηποτε!
Χρονια Πολλα!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ Χρόνια Πολλά! Μα και χωρίς αυγό είναι νοστιμότατο.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@ΕΛΕΝΑ γειά σου! ακριβώς: και κοκκινιστό και αυγολέμονο!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@venceremos γειά σου! Τα φιλιά μας και την αγάπη μας! Θα σου δοθεί η ευκαιρία να καλυψεις τι ελλείψεις.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@BUTTERFLY Χρόνια Πολλά! Αξίζει να δοκιμάσεις!
Ο χρήστης Ξανθή είπε…
Οι αγκινάρες μου αρέσουν πολύ αλλά και ντομάτα και αυγό είμαι δυστακτική!!
Ο χρήστης ΑΧΤΙΔΑ είπε…
Κάποια φορά θα σας διηγηθώ την ιστορία μου με τις..αγκινάρες , θα σκάσετε στα γέλια σίγουρα ( ντέπομαι και να το πω , φοβάμαι τη καζούρα)και θα καταλάβετε γιατί δεν τρώω τις αγκινάρες και δεν τις ξαναμαγειρεύω!Καλημέρα φίλη μου!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Ξανθή γειά σου! Φαίνεται περίεργοαλλά το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό! Άν ήμασταν κοντά θα σου έστελνα μια μερίδα.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@αχτίδα εγώ το κατάλαβα την ιστορία σου: μάλλον τις μαγείρεψες όπως είναι με .....τα φύλλα!
Ο χρήστης eleni είπε…
Πολύ πρωτότυπο το κοκκινιστό με αυγολέμονο!Πώς να είναι άραγε στη γεύση;Ποτέ δεν έχω δοκιμάσει κάτι παρόμοιο.Βαριέμαι φοβερά να καθαρίζω αγκινάρες,μα μ΄αρέσουν πολύ!
Καλημέρα!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@eleni πεντανόστιμο και σου στέλνω με κούριερ έγγραφη διαβεβαίωση, αν θέλεις. όσο για το καθάρισμα δεν ξέρεις το πατ κιουτ με το μαχαίρι; όχι ένα-ένα φύλλο, με κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε κυκλικά τα φύλλα όπως καθαρίζουμε πατάτα ή πορτοκάλι.
Ο χρήστης cook είπε…
το κατσικι το παραβλεπω και βαζω αρνακι!
νομιζω πως αυγολεμονο κοκκινιστο μονο εμεις στην Πελ/νησο κανουμε..τουλαχιστον δε το εχω συναντησει εγω πουθενα αλλου...και ειναι και πεντανοστιμο!
τις φρεσκιες αγκιναρες ειμαι πολυ τεμπελα για να τις καθαρισω...οι κατεψυγμενες δε μου αρεσουν...οποτε...το κανω με κολοκυθακια,κοκκινιστο αυγολεμονο,καποτε βαζω κοτοπουλο αντι αρνι,ειναι πολυ νοστιμο,οπως και να γινει!

μπραβο ναβαρινο που μας θυμζεις την παραδοση :)
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@cook με έσωσες!!! είχα απελπιστεί με τα σχόλια και ήμουν έτοιμος να σχκίσω τα διπλώματα μου και ήρθες εσύ με τα επαινετικά σου λόγια για το κοκκινιστό αυγολέμονο, να μου ανυψωσεις το ηθικό! σε ευχαριστώ πολύ!
Ο χρήστης cook είπε…
αχ ναι!...τη γνωριζω αυτη τη δυσπιστια...οταν μιλω για κοκκινιστο αυγολεμονο,ολοι,οσοι δεν το ξερουν, με κοιταζουν καπως!...ισως κι εγω το ιδιο να εκανα αν δεν το ειχα φαει...κανω και το κουνουπιδι καπαμα ετσι!
Ο χρήστης Ξανθή είπε…
Τελικά το έφτιαξα το φαγάκι και έγινε πολύ ωραίο ακόμη ακι για αυτούς που δεν αρέσει το κρέας με λαχανικά!!ίσως οι αγκινάρες δίνουν κάτι διαφορετικό!!!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Ξανθή γειά σου!
Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ, μένω υπόχρεως το πιο σωστό, που τίμησες τη συνταγή μου, γιατί ρε παιδί μου άρχισα να νιώθω άσχημα που πολλοί το απόριπταν εκ προοιμίου!
Να είσαι καλά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις