Η σκοτεινή πλευρά...του φωτός.

Με το προαναφερόμενο συμπυκνωμένο "σύνθημα" έγινε η έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Ένωσης για τον Σκοτεινό Ουράνιο Θόλο, στη λίμνη Μπλεντ της Σλοβενίας, αρχές Οκτώβρη. Αρχικά, ανακοινώθηκαν τα πρόσφατα επιστημονικά πορίσματα για τις αρνητικές συνέπειες της φωτορύπανσης (καρκινογενέσεις, κατάθλιψη ηλικιωμένων, διαταραχή φυσικού καταφυγίου πανίδας, θάνατος νυκτόβιων πτηνών και ζώων, σοβαρή παρεμπόδιση του αστρονομικού έργου, οδικά ατυχήματα...).
Με τη λήξη των εργασιών έγιναν και κάποιες προτάσεις για τρόπους βελτίωσης του νυκτερινού φωτισμού των αστικών περιοχών. Η ουσία του θέματος είναι ότι ο νυκτερινός τεχνητός φωτισμός όχι μόνο δεν θα περιοριστεί αλλά κι αναμένεται να αναπτυχθεί δραματικά, τουλάχιστον στην Ευρώπη. Εκείνο που ακούστηκε για μία ακόμη φορά, είναι μία πρόταση στα πλαίσια της αποκαλούμενης "βιώσιμης ανάπτυξης" (sustainable development): τεχνικές φωτισμού οι οποίες δεν θα επιτρέπουν στο φως να διαχέεται στον ουράνιο θόλο. Φυσικά, σε συνδυασμό με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας...Η Σλοβενία είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενσωματώνει στο εθνικό της δίκαιο ένα νόμο για τη μείωση της φωτορύπανσης.

Πάντως, θα μου επιτρέψετε να έχω τις επιφυλάξεις μου για την αποκαλούμενη "βιώσιμη ανάπτυξη" και τα επιτεύγματά της...

"Γεννηθήτω φως...". Η αρχή του χωροχρόνου ξεκινά μαζί του το λαμπρό ταξίδι της Δημιουργίας...πρόκειται για το φυσικό φως, όπως προκύπτει από τους ποικίλους νόμους οι οποίοι συνέχουν το σύμπαν...
Ο άνθρωπος ,παρατηρώντας το μακρόκοσμο, προσπάθησε με τεχνητά μέσα να φωτίσει και τον δικό του μικρόκοσμο...η κατασκευή της πρώτης ηλεκτρικής λάμπας θεωρήθηκε περαστικός νεωτερισμός ,ώσπου ο Έντισον ίδρυσε την πρώτη εταιρεία παραγωγής ενέργειας για τον φωτισμό της Ν.Υόρκης...

Η ανθρώπινη νόηση, όμως, διογκώθηκε τρομακτικά τον τελευταίο αιώνα, τα τεχνολογικά επιτεύγματά της στράφηκαν (από αλόγιστο ενθουσιασμό, ίσως και αλαζονεία) ενάντια στον φυσικό της φορέα...το ανθρώπινο σώμα! "

Σκέφτομαι άρα υπάρχω"; (Καρτέσιος)
"Εάν συνεχίσω να σκέφτομαι (και να ενεργώ)με τον ίδιο τρόπο, κάποια στιγμή θα πάψω να υπάρχω! "(blogger)

Ευχαριστούμε όλους τους επιφανείς που με τις αυταπάτες τους (τώρα δεν μιλάμε για τα αναγνωρισμένα επιτεύγματά τους) μας βοήθησαν να ανακαλύψουμε ότι η ταυτότητα του ανθρώπου είναι κάτι περισσότερο σύνθετο από νόηση και ύλη.
Ποιά είναι η θέση μας στη φύση; Είμαστε ένας κρίκος της αλυσίδας της ζωής ή ο συνδετικός κρίκος της μιας αλυσίδας με την άλλη;

H ταυτότητα του ανθρώπου(συμπληρώσατε): όνομα, πατρότητα, χαρακτηριστικά, ιδιότητα, τόπος κατοικίας...πώς είπατε; Δυστυχώς, δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους ...λάθος κωδικός...απόρριψη του συστήματος...



ΥΓ:(απο την cook!) με αφορμή τη σημερινή μερα που οι μπλογκερς αφιερώνουν στο περιβαλλον να διαβασετε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ποστ του φίλου μας Radio Marconi εδώ!

Σχόλια

Ο χρήστης Ra Ma είπε…
Μπετούλα ωραίο ήταν, είχες και άγχος! Μου αρέσει που είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος, η αρχή της δημιουργίας, ο άνθρωπος και ο συνδετικός κρίκος! Λες λαι το είχαμε συμφωνήσει! Διάβασε και θα καταλάβεις...
Ο χρήστης betty είπε…
Μα φυσικά και πιάνουμε την ίδια συχνότητα Θύμιο, πειρατικό! Τρέχω αμέσως να δω τι εννοείς...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όταν το φως "φρενάρει" απότομα μπορεί να αφήσει πίσω του μια μάυρη τρύπα (γίνεται και ένα σχετικό πείραμα στην Ιρλανδία αν θυμάμαι καλά).
Δε ξέρω αν εσεις νιωθετε κρίκος στην αλυσίδα αλλά εγω μερικές φορές νιώθω σαν κόμπος στο χαλί υποδοχής της επόμενης γεννιάς.
(Ωραία μουσική. Την ταινία "φράουλε και αίμα την έχω δει πέντε φορές. Με συγκίνησε το άκουσμα του τραγουδιού)
καλημέρες
Ο χρήστης betty είπε…
@padrazo, εμείς δεν μπορούμε να διαφύγουμε πάνω στο φως, μακρυά από την τρύπα;
Πολλοί κόμποι μαζί φτιάχνουν χειροτεχνήματα αξίας κι αν ξέρεις από χειροποίητο χαλί, όσο περισσότεροι κόμποι, τόσο πιο καλό το χαλί...πάντως καταλαβαίνω τι εννοείς.
Η μουσική επιλογή της cook, δεν έχω υπόψη μου την ταινία...για να το λες, θα είναι κάτι πολύ δυνατό!
Καλή μέρα και σε σένα :)
Ο χρήστης heart n soul είπε…
η βιώσιμη ανάπτυξη αρχίζει από το σπίτι: να μη το ξεχνάμε, έχουμε προ-σω-πι-κή ευθύνη.
Ωραίο το ποστ σου μπέττυ, ευχαριστώ :)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
μ'αρέσει να νοιώθω γενικά κρίκος...συνδεση..συνέχεια...αλλά να μπορώ να σπάω και την αλυσίδα καμιά φορά...:)

Μπετούλα θαυμάσιο βγήκε το ποστ :)

@padrazo
την ταινία δεν την εχω δει,έχω διαβάσει όμως ένα πολύ όμορφο απόσπασμα από το βιβλίο,και τώρα που μου το θύμισες,μήπως να το αγόραζα κιόλας...δεν ήξερα καν οτι έπαιζε εκεί αυτό το τραγούδι του Λεννον...το αγαπώ πολύ...

@καρδούλα
ναι...όλα απο εκεί ξεκινούν,όπως λέμε συχνά,μεχρι τα 3 χρόνια έχει διαμορφωθεί ο χαρακτήρας ενός παιδιού..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
και να φανταστεις δυσανασχετουσα για καποια σημεια της εθνικης που δεν ηταν καλα φωτισμενα!

καλο βραδυ!
Ο χρήστης ange-ta είπε…
βιώσιμη ανάπτυξη:
Το άκρον άωτο της διαστροφής!!!!
σημαίνει να κοστολογηθούν όλα τα αγαθά της ζωής και της φύσης και να ρηχτούν στην αγορά.
Π.χ. βρωμίζει κάποιος τον αέρα παράγοντς ένα προϊόν:
πόσο κοστίζει, ο αέρας, πόσο τον βρώμισε, πάει το κόστος της βρώμας πάνω στη τιμή του προϊόντος, οπότε αν η αγορά το αντέχει το πληρώνει. Αν όχι δεν παράγεται.
Να συνεχίσω, η καταλάβαμε την παπαριά της ιστορίας;;;
Οι πλούσιοι μπορούν να βρωμίζουν και να απολαμβάνουν. "Οι φτωχοί ας φάνε βρώμα". Απο εσωτερική αλληλογραφία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις