Τηγανόσουπα..........η θεσπέσια!


Δεν είναι πολύ "μουράτη" αλλά είναι Πεντανόστιμη, Εύκολη και πολύ Υγιεινή!!!!
Η τηγανόσουπα έχει τις καταβολές της στα παράλια της Μικράς Ασίας. Σήμερα τη βρίσκουμε σε νησιά του Αιγαίου. Μπορεί να γίνει με πολλά είδη ψαριών, όχι πολύ μικρών, καθώς και με φέτες από μεγάλα. Στη φτηνή της εκδοχή -μιας και πλανάται πάνω μας το φάσμα της οικονομικής κρίσης- ιδανικά ψάρια για τηγανόσουπα, είναι:
Οι Μεγάλες Γόπες και
Τα Άσπρα Σαβρίδια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Βάζουμε στο τηγάνι ένα ποτήρι νερό, ελαιόλαδο (λιγώτερο από αυτό που βάζουμε για τηγάνισμα), αλάτι και μπόλικη ρίγανη. Όταν πάρει βράση βάζουμε μέσα τα ψάρια. Προσέχουμε να τα γυρίσουμε μόνο μια φορά στη μέση περίπου της διαδικασίας με τη χρήση λεπτής σπάτουλας και τη βοήθεια ενός πηρουνιού. Όλη η διαδικασία μπορεί να κρατήσει γύρω στα 7-8 λεπτά. Όταν θα πιεί το νερό και θα αρχίζει το λάδι να τσιτσιρίζει στίβουμε πάνω τους μισό λεμόνι και κλείνουμε το μάτι.
Σερβίρεται με το λάδι του που είναι πολύ νόστιμο και πολύ υγιεινό γιατί δεν έχει τηγανιστεί.
Μια δοκιμή θα σας πείσει! Καλή όρεξη!

Σχόλια

Ο χρήστης ΑΧΤΙΔΑ είπε…
Εγώ αυτό το κάνω με πέρκα και είναι το ..αγαπημένο μου.Μου το θύμισες.. θα πάρω αύριο πέρκα μόνο για μένα και την Ειρήνη .
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
α,μα αυτο φαίνεται καλό ακομη και σε μενα που αντιπαθω τα ψάρια!....Δημητρη θα το φτιαξω το Σαββατο :)...αλλά με φιλετο ,απο πανγκασιο,το καλύτερο ψαρι που εχω δοκιμασει σε αυτη την κατηγορια...
Ο χρήστης panathinaeos είπε…
ο,τι πρεπει για δυσκολους καιρους, υπεροχο πιατο!
θελει ομως και μια πατατουλα βραστη για συνοδεια, αντε και κανενα κολοκυθακι! το ζουμαι ειναι ολα τα λεφτα και παει υπεροχα με τα λαχανικά
Ο χρήστης eleni είπε…
Αχ,Τι μου θύμισες!Ο πατέρας μου έφτιαχνε έτσι τα ψάρια και ήταν πεντανόστιμα.Δοκιμάστε και σελάχι μ΄αυτό τον τρόπο,μου άρεσε πολύ,ιδιαίτερα τα τρυφερά κοκκαλάκια του, που τρώγονται.
Ο χρήστης πουαντερι είπε…
Α! αυτο δεν ηξερα οτι λεγεται τηγανοσουπα;
το ειχα πρωτοφαει σε ενα ουζερι στο Ναυπλιο και το κανω κι εγω το καλοκαιρι με τον γαυρο, αλλά εκει το λενε σαγανακι γαυρου και το σερβιρουν μεσα στο τηγανακι του.
Ο χρήστης heart n soul είπε…
μμμ, είναι πεντανόστιμο, με παρόμοιο τρόπο κάνει η μαμά μου το γαύρο και τα καλαμαράκια και γίνονται πιο νόστιμα κι από τηγανητά. Ωραίο όνομα η συνταγή, και μουράτη!:)
Ο χρήστης Phivos Nicolaides είπε…
Τηγανόσουπα, μουράτη για το μουράγιο! Ακούγεται ωραία!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ναι είναι πολύ ωραίο, κι εγώ με παγκάσιο, γλώσσα και σαλάχι το κάνω (μόνο που το έλεγα αχνιστό αλλά η τηγανόσουπα του πάει περισσότερο) και αν ψιλοκόψεις μέσα και λίγη καυτερή πράσινη πιπερίτσα λέει επίσης. Σε ένα παλιό ουζερί στην πλατεία Βικτωρίας το είχα πρωτοδοκιμάσει με σαλάχι.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
***αχτιδα
***cook
***panathin.
***eleni
***πουαντερί
***h&s
***ph.nic.
***food.
Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας. Είναι δημιουργικά γιατί έχουν και άλλες προτάσεις πάνω στην τηγανόσουπα. Εγώ δεν ήξερα για το σαλάχι, την πέρκα, τα καλαμαράκια, το γαύρο και το πανγκάσιο. Πολύ ωραία ιδέα είναι και η ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά.
Αυτό πάει να πει εποικοδομιτικός διάλογος. Εντυπωσιάζομαι κι ικανοποιούμαι δε ιδιαίτερα όταν επαινεί τις συνταγές μου η εν δυνάμει ανταγωνίστρια μου η cook για εκείνα τα μελλοντικά φαγάδικα που θα ανοίξουμε.
Και πάλι σας ευχαριστώ!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και τρώγεται άνετα την επόμενη, για μας που μαγειρεύουμε την προηγούμενη.Έτσι δεν είναι;
Ο χρήστης eleni είπε…
Σήμερα έκανα την τηγανόσουπα,αλλά με μαριδάκι-είναι και η εποχή του-εξαιρετικό.
Να είσαι καλά που το θύμησες.
Ο χρήστης ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε…
Α, είναι τέλειο!!!
Η μαμά μου έφτιαχνε έτσι σαρδέλες στο φούρνο. Το λεμόνι μαζί από την αρχή. Δοκίμασέ το...μμμμμούρλια
:-)

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Ο χρήστης ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε…
Να, τώρα διάβασα το σχόλιο της πουαντερί.
Είναι ναυπλιώτικη η συνταγή (εκ μητρός καταγωγή μου)

Ξανά φιλί, ξανά Γλαρένιες αγκαλιές
Ο χρήστης navarino-s είπε…
***despinak: Νομίζω ότι είναι από τα φαγητά που δεν τρώγονται την επομένη. Αν έχεις όμως, όπως λες, εκπαιδευτεί στο σπορ του μπαγιάτικου μπορεί να σου φανεί καλό. Υπευθύνη σου!!!!

***eleni: Σε ευχαριστώ πάρα πολύ που τίμησες τη συνταγή μου -και είναι η δεύερη φορά, θυμάμαι το κριθαράκι- και μου έδωσες την ιδέα για το μαριδάκι που εγώ νόμιζα ότι δεν κάνει για τηγανόσουπα. Την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω.

***φύρδην-μίγδην, να είσαι καλά και να χαίρεσαι τη ναυπλιώτικη καταγωγή σου. Έχω εργαστεί 2 χρόνια εκεί και διατηρώ τις καλύτερες αναμνήσεις. Σε ευχαριστώ πολύ για την εγκαρδιότητα σου. Ανταποδίδω.

Δημοφιλείς αναρτήσεις