Αστερισμοί του καλοκαιριού!

(το θερινό τρίγωνο)


(βροχή διαττόντων αστέρων)

Σαν πολύ μου φαίνεται σας άφησα ήσυχους με την αστροπαρατήρηση κι ανησυχώ μήπως τα ξεχάσατε κιόλας! Εδώ, θα σας αναφέρω σύντομα δυό λόγια για το θερινό τρίγωνο... Υπάρχουν τρία αστέρια στον ουράνιο θόλο που λάμπουν περισσότερο από τ'άλλα το καλοκαίρι. Το καθένα ανήκει σε διαφορετικό αστερισμό(αυτοί οι αστερισμοί φαίνονται στον ουρανό μας μόνο το καλοκαίρι). Έτσι ονομάστηκε θερινό τρίγωνο λόγω της θέσης τους...Για να σας διευκολύνω απλώς να θαυμάσετε, βρήκα αυτή την παραστατική (πρώτη)φωτό...αριστερά ο αστερισμός του Αετού με τον λαμπρό του αστέρα Αλτάιρ, πάνω στο κέντρο ο αστερισμός του Κύκνου με τον φωτεινό Ντενέμπ στην ουρά του κι ακριβώς από κάτω ο μικρός αστερισμός της Λύρας με τον διάσημο όμως Βέγα!

Επίσης, για τους ξενύχτηδες, θα επισημάνω ότι μόλις που προλαβαίνουν απόψε να βρουν με τη βοήθεια του φεγγαριού τον πλανήτη Άρη, τις πρώτες πρωινές ώρες(γύρω στις 4.οο-4.30), ο πορτοκαλί πλανήτης θα βρίσκεται κάτω και δεξιά της σελήνης που σβήνει....

...Σβήνει η σελήνη για να παραχωρήσει ευγενικά τα πρωτεία στο μεγάλο θέαμα που θα ακολουθήσει τη νύχτα της Κυριακής(12 Αυγούστου). Η ετήσια βροχή των διαττόντων Περσείδες(η κατεύθυνση από την οποία έρχονται βρίσκεται στον αστερισμό του Περσέα) αναμένεται να αποτελέσει ένα εξαίσιο θέαμα για τους λάτρεις του ουρανού...Το "σόου" αρχίζει ανάμεσα στις 9:00 και 10:00 μ.μ. την Κυριακή, 12 Αυγούστου, όταν ο Περσέας ανατέλλει στα βορειοανατολικά. Τότε θα μπορέσετε να δείτε μετέωρα που ξεκινούν από τον ορίζοντα και διασχίζουν την ατμόσφαιρα προς τα πάνω. Τα μετέωρα αυτά είναι μακριά, αργά αλλά και πολύχρωμα. Καθώς περνάει η νύχτα, ο Περσέας σηκώνεται ψηλότερα και ο ρυθμός των μετέωρων θα αυξάνεται κατά πολύ. Στις 2 το πρωί της Δευτέρας, 13 Αυγούστου, δεκάδες Περσείδες θα γεμίζουν τον ουρανό καθώς θα περνούν οι ώρες. Το μέγιστο τους θα είναι πριν το λυκαυγές, οπότε και ο ρυθμός τους ίσως να ξεπεράσει το ένα μετέωρο το λεπτό. Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος να τα δείτε είναι μακρυά από την πόλη...αν και οι λαμπρότεροι διάττοντες θα φανούν κι από εκεί. (πηγή πληροφόρησης:Πλανητάριο Θεσ/νίκης)

Σχόλια

Ο χρήστης artou είπε…
Καλησπέρα,

με ενθουσίασαν οι φωτογραφίες αλλά και η φοβερή ανάλυση σου...


φιλια!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
τι ζωγραφίζει η φύση....
ώστε θα δούμε... αστρική βροχή(καλά το είπα;;!)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
καλώς την artou :)
...με την ωραία ...Θέα!
Ο χρήστης betty είπε…
Σ'ευχαριστώ artou! Προσπαθώ να μη γίνονται αυτά ακατανόητα και βαρετά για κάποιον που δεν ασχολείται...
Καλά το είπες Αναστασία, αν και ποιητικό, γιατί στην ουσία δεν πρόκειται για αληθινά αστέρια...Οι διάττοντες είναι υπολείματα συγκεκριμένων κομητών(τους ξέρουμε με το όνομά τους)οι οποίοι είτε διαλύθηκαν πριν από χρόνια και τα υπολείματά τους κανουν βόλτες στην τροχιά όπου ήταν παγιδευμένοι, είτε τους ακολουθούν κατά πόδας καθώς αυτοί διαγράφοντας την τροχιά τους διαλύονται...
Ο χρήστης artou είπε…
σίγουρα για κάποιον που δεν ασχολείται ίσως φαίνονται λίγο περίεργα όλα αυτά(άλλωστε πόσα περίεργα στη φυσή δεν έχουν εξήγηση)αλλά μόνο η θέα ενός τέτοιου ουρανού μπορεί να εξηγήσει στο καθένα μας πολλά.

φιλιά και καλημέρεςςςςςςς
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
καλημέρα κορίτσια!
Μπετούλα....έτοιμη για την απόδραση στα πάτρια;
Ο χριστόφορος ....αμαν και πώς σας περιμένει...:)

Δημοφιλείς αναρτήσεις