Φάβα η θρεπτικότατη!!!!!





Μιας και μπήκαμε στη σαρακοστή είπα να φτιάξω μια φάβα. Άσε που έρχονται και δύσκολες μέρες και μια τέτοια συνταγή πάντα θα είναι χρήσιμη. Γιατί είναι ένα όσπριο πολύ πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτική αξία. Στις ταβέρνες την τρώμε σαν ορεκτικό και συμπλήρωμα αλλά κάλλιστα μπορεί να σταθεί σαν κύριο πιάτο.
ΥΛΙΚΑ (για 4 πιάτα):
--2 φλιτζάνια φάβα. (Καλό θα ήτανε να βρίσκαμε την περιβόητη σαντορινιά φάβα. Αλλά που; Τα τελευταία χρόνια έχει χαθεί από την αγορά ή αν τη βρει κάποιος κάπου, η τιμή της είναι στα επίπεδα της κοκαίνης. Όλες που κυκλοφορούν είναι εισαγώμενες. Πολύ νόστιμη και αρκετά φθηνότερη θεωρώ ότι είναι η χύμα φάβα από την Τουρκία, που μπορούμε να τη βρούμε και σχετικά εύκολα σε πολλά μαγαζιά).
--6 φλιτζάνια νερό
--1 κρεμμύδι ολόκληρο καθαρισμένο. Αλάτι.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
Πλένουμε καλά τη φάβα και τη βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το νερό το αλάτι και το καθαρισμένο κρεμμύδι. Τη βράζουμε σε χαμηλή φωτιά και όταν κοντεύει να πιεί το νερό βγάζουμε το κρεμμύδι και το πετάμε και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με σύρμα κουζίνας (για να λιώσουν τελείως τα κομματάκια). Όταν αρχίζει να πήζει τη σερβίρουμε σε πιάτα.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΦΑΓΩΜΑΤΟΣ: Όταν έχει κρυώσει κόβουμε κρεμμυδάκι ρίχνουμε ελαιόλαδο και χαράζουμε σταυρωτά με το πηρούνι. Αν θέλουμε στίβουμε και λεμόνι. Συνοδεύεται θαυμάσια και από ελιές.
navarino-s : συνταγές lofaloco (low fat low cost)

Σχόλια

Ο χρήστης tzonakos είπε…
Εγω νόμιζα οτι η φάβα ειναι πουρές απο ρεβύθια.
Σε τι μορφή δηλ. πωλείται και θα πάω να αγοράσω φάβα ;
Ο χρήστης eleni είπε…
Πιστεύετε ότι δεν έχω μαγειρέψει ποτέ!Κάποια στιγμή με ρώτησε η μικρή μου κόρη πώς να φτιάξει-είχε δοκιμάσει σε ταβέρνα και ξετρελάθηκε-και δεν ήξερα.Την παρέπεμψα στην ξαδέρφη μου και από τότε φτιάχνει συχνά.
Ίσως επιχειρήσω,όλοι λένε ότι είναι νοστιμότατη.
Καλό βράδυ!
Ο χρήστης panathinaeos είπε…
νοστιμωτατη και θρεπτικωτατη, αν θελετε και σας αρεσει, βαλτε και λιγη καπαρη, κανει καλη κοντρα με το κρεμμυδι και ερχεται η φαβα ως επιδιαιτητρια εις το μεσον και απαλυνει τις εχθροτητες με την υπερτατη ευγενεια της γευσης της
Ο χρήστης dhmhtra είπε…
Καλημέρα ...cook
Η συνταγή με τη φάβα πολύ καλή για τις μέρες τις σαρακοστής.
Να είσαι πάντα καλά.
Ο χρήστης ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε…
Νόστιμο πιάτο!!!!
Επειδή αγαπώ το λεμόνι, το συνοδεύω πάντα με μπόλικο....μα πολύ λεμόνι
:-)

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ποτέ δεν δοκίμασα.Έχω την εντύπωση ότ η γεύση τους πλησιάζει τις φακές ή κάνω λάθος;
Ο χρήστης Σπύρος είπε…
Moυ αρέσει πολύ ! ! με κρεμμυδάκι μαιντανό πιπεράκι και λαδάκι ! super
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@tzonako μου είναι ξεχωριστά όσπριο η φάβα. κιτρινωπή σαν χαλικάκια που γευστικά πάει προς τα κουκιά. υπάρχει μπόλικη στα μαγαζιά!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@eleni γειά σου καλό βράδυ. αξίζει νομίζω να δοκιμάσεις!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@panathinaee, επιδιαιτη της γεστικής ποιήσεως!!!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@dhmhtra γειά σου, να είσαι καλά!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@γλαρένια, την αγάπη μας!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@γλαρένια, την αγάπη μας!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@despinak γειά σου! πιο πολύ νομίζω ότι πλησιάζει προς τα κουκιά.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@lockheart γειά σου! από ότι έχω καταλάβει είναι καλή μαγείρισα η μάνα σου!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
μ'αρέσει πολύ, μα πολύ, η φάβα! και θεωρώ το λεμόνι απαραίτητο συνοδευτικό:) έχω απορίες όμως κ. ναυαρίνε μου: δεν την ξαφρίζετε; και το κρεμμύδι γιατί το πετάμε και δε το πολτοποιούμε παρέα;
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@heart n soul, πολύ εύστοχες οι απορίες. Ίσως το κρεμμύδι να μην αφήνει να σχηματιστεί αφρός. το κρεμμύδι πάλι μπορούμε να το λιώσουμε, εγώ δε το κάνω για να γίνει πιο σφιχτή η κρέμα και γιατί κόβουμε άλλο κρεμμύδι από πάνω.
Ο χρήστης EKT είπε…
Αγαπητέ Δημήτρη, Να μου επιτρέψεις μερικές προσθήκες στη συνταγή σου. Πρώτον η φάβα θέλει καλό καθάρισμα γιατί πολύ συχνά έχει πετρούλες ή ξερά "κόρτσαλα", δεύτερον, θέλει κάθε τόσο ξάφρισμα και προσοχή όσο βράζει γιατί πίνει το νερό γρήγορα σχετικά. Τρίτον και σπουδαιότερον, για μένα, θέλει πέρασμα, ή έστω χτύπημα στο μίξερ μετά το βράσιμο και ξανά άλλη μια βόλτα στη κατσαρόλα με λίγο λαδάκι για να γίνει γιαλιστερή. Το τελευταίο είναι προεραιτικό. Επίσης εγώ την τρώω αφού κρυώσει με μπόλικο λάδι που το βάζω σε ένα μικρό λάκο που κάνω στη μέση, εξ ου και η έκφραση " κάτι λάκο έχει η φάβα" και μου αρέσει πολύ να έχει και λίγη φρεσκοτριμμένη ρίγανη εκτός από το ξερό κρεμμύδι. Για το λεμόνι δεν τρελαίνομαι, αλλά είναι θέμα γούστου, προτιμώ την πηχτή λαδερή γεύση της φάβας χωρίς τη νοθεία του λεμονιού.
Αυτά και καλή όρεξη.
Και κάτι τελευταίο, ο Κίμων, ως γνήσιος Αρβανίτης, καθότι Κρανιδιώτης, ισχυριζεται πως η φάβα είναι το παραδοσιακό φαγητό των απανταχού Κρανιδιωτών.
Ο χρήστης ΑΝΩΝΥΜΗ είπε…
Εμεις την σκέτη την λέμε λέυθερη και την φάβα με κρεμμυδάκι και λάδι την λέμε παντρεμένη! Ακομα και σε ταβέρνα να πας, φα πρέπει να πεις αν την θες λεύθερη η παντρεμένη!!!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@ΕΚΤ. που να φανταστώ ρε Έλλεν ότι θα έπεφτα σε διδακτορική διατριβή της φάβας; εσύ με ξετίναξες χριστιανή μου; πήγα να γράψω μια συνταγή λίγο στο άρπα-κόλα και έπεσα απάνω στο Μ.Ι.Τ. της Μασαχουσέτης! Έλεος! και τα μαυραδάκια είδες στο πιάτο και όλες τις ατέλειες!
Υποκλίνομαι πάντως στις γνώσεις σου που πέραν της μαγειρικής συμβάλλουν και στη λαογραφική πλευρά του ζητήματος με το "λάκο της φάβας". Να είσαι καλα και πάντα ευπρόσδεκτα τα διαφωτιστικά σχόλια σου!

Υ.Γ. και η Ελένη την τρώει όπως λες με ρίγανη.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@cotton γειά σου! σ'ευχαριστώ για την πληροφορία περί λεύθερης και αντρεμένης. ειλικρινά δεν το ήξερα!
Ο χρήστης Tyler Durden είπε…
την λατρεύω, αλλά δεν μου λες ρε ναβαρίνο, μερικοί σερβίρουν και πράσινη, την κόβω για φέηκ, πουρέ από μπιζέλια λες να είναι;
Ο χρήστης ΑΝΩΝΥΜΗ είπε…
Και μάλιστα, αν ειναι με λάδι νέας σοδιάς, την λέμε νιόπαντρη!! Σε ευχριστω για τα καλα σου λογια και που μου δινεις λύσεις στο αιώνιο ερωτημα "τι μαγειρεύουμε σημερα?"!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Tyler μάλλον για μαϊμού θα πρόκειται, όπως λέμε το φλεηκ στην αθομιλουμένη!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@cottonάκι θα μας τρελάνεις με τις πληροφορίες σου: και πεντρεμένη λοιπόν και νιόπαντρη!
Ο χρήστης kiki είπε…
Φανατική κι εγώ της φάβας!
Ο χρήστης EKT είπε…
Αφού ομολογείς ταπεινά το λάθος σου σε συγχωρώ. ΄Αλλως τε και εγώ εσπούδασα εις την μεγάλη των Αρβανιτών σχολή μετά το γάμο μου με τον Αρβανίτη που σου έλεγα, μέχρι τότε ...άστα καλύτερα... Μάλλον για στόκος έκανε παρά για φάγωμα.
ΕΚΤ Ελένη
Y.Γ. Και άλλη μια παροιμία, " Η τέχνη θέλει μάστορα και φάβα θέλει λάδι"
Ο χρήστης cook είπε…
κατ'αρχην έριξα ΤΟ γελιο με την απαντηση σου ναβαρινο στην 'Ελλεν!!...όντως σκετη διατριβη η απαντηση μα και το δικο σου χιουμορ...με την ευκαιρια διαβαζω το βιβλιο σου...κι εκει να δεις πώς χαμογελώ :)
...ααα...κι οσο για τη φαβα μια φορα προσπαθησα(ήμουν και φρεσκια της κουζινας τοτε)μα καθολου καλα δεν τα καταφερα...ετσι τωρα θα πρεπει πρωτα να μου τη σερβιρει καποιος μαστορας και μετα να ξαναδοκιμασω!

Δημοφιλείς αναρτήσεις