ΜΕ ΤΙ ΝΤΟΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ;



Η ανάρτηση σήμερα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και αφορά τη ντομάτα. Ένα υλικό της μαγειρικής που μπαίνει στα περισσότερα φαγητά και η συμβολή της στην επιτυχία της συνταγής είναι καθοριστική. Γι' αυτό και πρέπει να προσέχουμε το τι ντομάτα βάζουμε. Επειδή κυκλοφορεί στην αγορά σε πολλές εκδοχές και υπάρχουν αρκετά μυστικά πάνω στο θέμα.

Κατ' αρχάς η καλύτερη εκδοχή της είναι η φρέσκια ντομάτα. Επειδή όμως πολλές φορές η τιμή της στη αγορά απογειώνεται τόσο πολύ, που εμπίπτει πλέον στην αρμοδιότητα της NASA και όχι της μαγειρικής, καλό είναι όταν τη βρίσκουμε στα κάτω της να αγοράζουμε παραγινομένες σε μεγάλες ποσότητες, να τις κόβουμε στο μπλέντερ (μούλτι) και να τις βάζουμε με σακουλιτσες στην κατάψυξη. Και εδώ χρειάζεται προσοχή να διαλέγουμε αυτές που είναι πράγματι γινομένες και μαλακές. Γιατί υπάρχουν και κάτι καινούργια μοντέλα ντομάτας που δεν ωριμάζουν με τίποτα. Ζαρώνουν βγάζουν κάτι μαύρες βούλες περνάνε οι μέρες και αυτές συνεχίζουν να παραμένουν σκληρές σαν πέτρες!

Όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα της φρέσκιας καταφεύγουμε αναγκαστικά στις συσκευασμένες. Και εδώ είναι που χρειάζεται η μεγάλη προσοχή. Τα τελευταία 15-20 χρόνια εμφανίστηκαν στην αγορά, στην αρχή από τη εταιρία pumaro και μετά ακολούθησαν και οι υπόλοιπες, δυο καινούργιοι τύποι συσκευασμένης ντομάτας: η ψιλοκομμένη ντομάτα(κον κασέ) και η ντομάτα σε πολτό. Η ευκολία που προσφέρει η χρήση τους τις καθιέρωσε γρήγορα και έγιναν η "χαρά της νοικοκυράς". Η μεγαλύτερη χαρά όμως είναι για τις βιομηχανίες που τις παράγουν γιατί με τη μορφή αυτή έχουν την ευχέρεια να χώσουν μέσα όλα τα απόβλητα από την αγορά της ντομάτας: άγουρες, σάπιες, κατσιασμένες και δεν συμμαζεύεται. Τις πλακώνουν και στα χρωστικά για να πάρουν χρώμα και παίρνεις μετά εσύ να φτιάξεις φαγητό και λες γιατί δεν μου πέτυχε!

Στη συσκευασμένη μορφή της ντομάτας μόνο με τα ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια ξέρουμε τι παίρνουμε! Είναι ολόκληρες ντομάτες που τις βλέπεις και ντομάτες του τύπου πομοντόρια, μάλιστα, που είναι ιδανικές για μαγείρεμα. Ναι έχουνε λίγη διαδικασία επί πλέον, όχι πάνω από 1 λεπτό, για να τις κόψεις στο μούλτι αλλά νομίζω ότι αξίζει ρε παιδιά τον κόπο. Τώρα τελευταία ο κύκνος έχει βγάλει και κονσέρβα με ολόκληρα ντοματίνια, αυτές τις μικρές ντοματούλες που είναι νοστιμότατες, και μπορούμε να τις ρίξουμε στο φαϊ όπως είναι χωρίς να τις περάσουμε από το μούλτι. Η δική μου πάντως άποψη είναι: μακριά από κον κασέ και πολτούς γιατί στην τελευταία περίπτωση καλύτερα να παίρνουμε πελτέ που είναι και οικονομικώτερος.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέχουμε στις συσκευασμένες ντομάτες είναι η ημερομηνία λήξεως. Και δεν εννοώ να μην έχει λήξει η κονσέρβα ή το χαρτόκουτο αλλά να μην είναι κοντά προς τη λήξη γιατί με την πάροδο του χρόνου αλλάζει η γεύση της ντομάτας, γίνεται πιο ξυνή. Η ημερομηνία λήξης δεν εγγυάται τη γεύση, εγγυάται ότι δεν θα πεθάνεις άμα τη φας. Η διάρκεια ζωής τους είναι 4 χρόνια και είναι άλλο πράγμα να λήγει μια συσκευασία την 31-12-2012 και άλλο την 31-12-2008. Πολύ πιο φρέσκια η μία από την άλλη.

Σχόλια

Ο χρήστης eleni είπε…
Καλημέρα αγαπητέ navarino-s!
Πάντα χρησιμοποιώ φρέσκια ντομάτα,που αγοράζω και καταψύχω το καλοκαίρι.Δεν αγοράζω εκτός εποχής και-άσχετο- δεν καταλαβαίνω πώς ακόμη και στο καταχείμωνο αναφέρουν σαν μέτρο σύγκρισης της τιμής των λαχανικών την ντομάτα.
Λοιπόν δεν τις κόβω ,αλλά τις βάζω ολόκληρες στην κατάψυξη-όταν τις βγάλω τις αφήνω το πολύ 5΄,όχι περισσότερο,να μη μαλακώσουν,και τις κόβω με μαχαίρι.Μόνο που παγώνουν λίγο τα χέρια.
Ο χρήστης Maria Tzirita είπε…
Προσωπικά προτιμώ τις καινούργιες σάλτσες που έχουν βγει και λένε "φρέσκια τομάτα στον τρίφτη", σε χάρτινη συσκευασία. Φυσικά δεν είναι σαν τη φρέσκια, αλλά είναι η πλησιέστερη γεύση που έχω βρει. Καλημέρα και καλή βδομάδα!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Προσωπικά αποφεύγω τα πολλά κοκκινιστα το χειμώνα. Επίσης απολαμβανω πολύ τη γεύση του πελτέ. Ίσως γιατί στο σπίτι είχε πάντα τη θέση του στο φαγητό. Ειδικά αυτός της Santos από τη Σαντορίνη είναι όλα τα λεφτά. Και τα ντοματάκια τους επίσης...
Ο χρήστης navarino-s είπε…
***αγαπητή eleni γειά σου! Κάνεις την καλύτερη δουλειά με τις φρέσκες. Θα έχεις φαίνεται καταψύκτη. Αυτό το κόλπο όμως με τις ολόκληρες δεν το ήξερα, σίγουρα έτσι θα έχουν μεγαλύτερη φρεσκάδα. Όσο για εκείνο που αποκαλείς΄"άσχετο", δεν είναι άσχετο καθόλου και κάνεις πολύ καλά που το θίγεις. Χάθηκε αυτό που λέγαμε παλιά "εποχής" για τα ζαρζαβατικά!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
***maria tzirita γειά σου και καλή βδομάδα! Αν μένεις ευχαριστημένη εμένα δεν μου πέφτει λόγος. Σίγουρα και δεν ξέρω όλες τις μάρκες που κυκλοφορούν. Αυτά που έγραψα προέρχονται από προσωπική πείρα. Μια φορά έριξα ένα κονκασέ που ήθελε 1 μήνα να λήξει και ήταν σαν να έσβησα το φαί με ξύδι. Απλά, γενίκευσα το θέμα επειδή το στυλ αυτό της συσκευασίας προκαλεί κατά κάποιον τρόπο τους συσκευαστές σε νοθεία.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
foodjunkie γειά σου. Αυτή τη μάρκα της Σαντορίνης δεν την ξέρω. Θα ψωνίζεις φαίνεται από σπέσιαλ μαγαζί. Αν θέλεις γράψε που μπορώ να τη βρω. Καλά κάνεις και αποφεύγεις τα πολλά κοκκινιστά, διατροφικά δεν προσθέτουν και τίποτα. Από κεκτημένη ταχύτητα παράδοσης τα φτιάχνουμε.
Ο χρήστης venceremos είπε…
χρησιμες συμβουλες. ναστε καλα και να μαγειρευετε...
φιλια καρυστινα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γεια σας,
ωραία ιδέα Ναυαρίνο να γράψεις για τη ντομάτα! Λοιπόν, να συμπληρώσω κι εγώ κάτι. Πολύ κακώς να μην τρώμε κοκκινιστά το χειμώνα. Η ντομάτα φαίνεται ότι είναι πιο ωφέλιμη όταν γίνεται σάλτσα. Περιέχει ένα στοιχείο που λέγεται λυκοπένιο (σπουδαίο αντιοξειδωτικό κλπ) που βγαίνει όταν η ντομάτα βράζεται και γίνεται σαλτσούλα.
By the way, για τον ίδιο λόγο το καρπούζι, που περιέχει επίσης λυκοπένιο, δεν πρέπει να το τρώμε παγωμένο αλλά σε ...θερμοκρασία δωματίου. Αυτά για την υπέροχη κόκκινη ζουμερή γλυκειά και αρωματική ντομάτα.kikitri
Ο χρήστης "ζαχαρούλα.." είπε…
πόσο εύκολα..απλώνουμε το χέρι στο ράφι και πέρνουμε ότι είναι έξυπνα δοσμένο στον καταναλωτή!! ε?

καλημέρες!! να χαμογελάς ε?
Ο χρήστης dhmhtra είπε…
καλημέρα ...σε όλους.
Ενας πολύ καλός τρόπος συντήρησης της ντομάτας είναι:
Πλένουμε και κόβουμε τη ντομάτα στο μπλέιντερ.Την βράζουμε με λίγο αλάτι να εξατμιστεί το πολύ νερό και όπως είναι καυτή τη σερβίρουμε σε γυάλινα βάζα. Κλείνουμε με καινούργια καπάκια αεροστεγώς και τα φυλάμε σε δροσερό μέρος.Εχουμε φρέκια ντομάτα για όλο το χρόνο
Ο χρήστης "ζαχαρούλα.." είπε…
dhmhtra.. είσαι θησαυρός!!!!
Ο χρήστης Crazy Tourists είπε…
Ωραίος καιρός σήμερα ε;
Την ανάρτηση κάνω πως δεν τη βλέπω!! Χαχα!!
Καλημέραα!!

Τρελοτουρίστρια
Ο χρήστης navarino-s είπε…
venceremos φιλιά και από μένα και ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Μου ήρθε μάλιστα και μια ιδέα: με την ευκαιρία που έχουμε αυτό το θέμα στην ανάρτηση, θα ήθελα να παρακαλέσω όποιον επισκέπτη μας έχει δοκιμάσει καρυστινές ντομάτες, να μας πει κάτι για τη γεύση τους για να έχουμε έτσι ένα μέτρο σύγκρισης με αυτά τα περιβόητα καρυστινά φιλιά της vencerenos!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
foodamentaltherapy γειά σου και σε σένα. Ευχαριστώ ιδιαίτερα για τις πρόσθετες πληροφορίες που μας δίνεις για το λυκοπένιο. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για όσα γράφουμε εδώ γιατί έτσι δευρύνονται οι γνώσεις πάνω στο θέμα. Ο καθένας προσθέτει και κάτι. Νάσαι καλά!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
ζαχαρούλα καλημέρα! Χαμογελάμε και για το εύστοχο σχόλιο σου!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
dhmhtra καλημέρα! έχει δίκιο η ζαχαρούλα. Αυτή τη μέθοδο συντήρησης δεν την ήξερα. Είναι καταπληκτική γιατί δεν θέλει κατάψυξη. Κάτι πολυ σημαντικό όταν δεν έχεις καταψύκτη. Θα δοκιμάσω.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
Γι' αυτό ρε crazy tourists μας δίνουν χαρά οι επισκέψεις σου. Τα σχόλια σου έχουν πάντα μια νότα δροσιάς! Καλημέρα!
Ο χρήστης ΑΧΤΙΔΑ είπε…
Θα γελάσεις μα με αυτά ασχολείται ο ανδρας μου, κάνει σάλτσες, καταψύχει τριφτή ντομάτα , του αρέσουν αυτά.
Ο χρήστης cook είπε…
πολύ μου άρεσε αυτη η αναρτηση,είσαι θησαυρός navarino μου!....προτιμω τη φρεσκια φυσικά,μα όχι κατεψυγμενη...μου φαίνεται πως όταν μπει στην κατάψυξη αλλάζει η γευση της και δε μου αρέσει...τελευταία ανακάλυψα τον πελτε και με ενθουσίασε,δένει πολύ όμορφα τα κοκκινιστά και ταιριάζει εξαιρετικά στη φασολάδα...έπαιρνα και τον ελαφρα συμπυκνωμενο,μα απο το εξής..μονο ολοκληρα πομοντορια...
όσο για τον πελτε santos συμφωνώ,είναι εξαιρετικός...στο ΑΒ σιγουρα θα βρεις
Ο χρήστης navarino-s είπε…
αχτιδα μου θα ήταν ευχής έργο, με τις γνώσεις που έχει πάνω στο θέμα ο άντρας σου, να μας έδινε εδώ και τις δικές του συμβουλές!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
anastasia συνεχίζεις να λουφάρεις και ακολουθείς την ίδια τακτική απεναντί μου: αβέρτα παινέματα να τσιμπάω και να κρατάω το μαγαζί! Πρέπει όμως να σου πω και έναν καλό λόγο: πολύ ωραίες οι ανακαινίσεις που έκανες. Το καφέ φόντο καταπληκτικό και πολύ ωραία η ταμπέλα του μαγαζιού. Εσύ είσαι ο θησαυρός ο ανεκτίμητος!
Ο χρήστης Gianni είπε…
Πολύ καλό το περί ντομάτας πόνημα.
Και εγώ ψηφίζω τα ντοματίνια (μέσα σε χυμό ντομάτας) από τη SANTO. Τα άνυδρα Σαντορινιά ντοματάκια είναι εξαιρετικά!
Κατά καιρούς τα έχει και το Α/Β οπότε φορτώνω.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
καλώς το gianni μας! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Τις ελιές τις μάζεψες;
Ο χρήστης Λινα είπε…
Πολύ ενδιαφέρον το θέμα navarino-s. Όντως το καλύτερο είναι ο πελτές από φρέσκιες ντομάτες. Στην περίπτωση όμως που δεν μπορούμε να βρούμε, ας χρηιμοποιήσουμε χυμό με κομμάτια ντομάτας στον οποίο θα προσθέσουμε και μια φρέσκια ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε λεπτές φέτες ή περασμένη από τρίφτη. Δίνει καλύτερη γεύση, άρωμα και χρώμα στο φαγητό μας.
(Συμβουλή της γιαγιάς, χιχι)
:-)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
@ναβαρινο
χαίρομαι που σε ενθουσίασε η νεα εμφανιση του μπλογκ...είπα να το κανω πιο...φθινοπωρινο :)
....κι όπως είδες,με καταφερες και με έβαλες παλι μες το μαγαζί !
Ο χρήστης navarino-s είπε…
λίνα σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Η πρόταση σου για την πρόσθετη φρέσκια ντομάτα ακούεται ενδιαφέρουσα. Θα την δοκιμάσω.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
Το ήξερα εγώ cook ότι είσαι καλό κορίτσι και δεν θα μας απογοήτευες. Καλώς ήρθες και περισσότερα στη μολόπιτα!
Ο χρήστης Gianni είπε…
@ navarino-s είναι νωρίς για τις δικές μας ελιές ακόμη. Τώρα μαζελυουν οι Χωραϊτες. εμείς τελευταίοι.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
Μπράβο ρε gianni έπεσες διάνα! Λίγο πιο πάνω από τη χώρα είμαι, απ' το πυργάκι. Αλλά δεν έχω μαυρολιές μόνο κορωνέϊκες και θα κατέβω τέλος του μηνός.
Ο χρήστης Gianni είπε…
Καταπληκτικός ο πλάτανος στην πλατεία σας.
Συχνά όταν περνάω σταματάω για καφεδάκι :)
Ο χρήστης Constantinos είπε…
Μπράβο navarino-s! Εξαιρετικά χρήσιμο. Να τολμήσω να ζητήσω κι άλλα τέτοια στο Blog?

Δημοφιλείς αναρτήσεις