ΜΕ ΤΙ ΝΤΟΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ;
Η ανάρτηση σήμερα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και αφορά τη ντομάτα. Ένα υλικό της μαγειρικής που μπαίνει στα περισσότερα φαγητά και η συμβολή της στην επιτυχία της συνταγής είναι καθοριστική. Γι' αυτό και πρέπει να προσέχουμε το τι ντομάτα βάζουμε. Επειδή κυκλοφορεί στην αγορά σε πολλές εκδοχές και υπάρχουν αρκετά μυστικά πάνω στο θέμα.
Κατ' αρχάς η καλύτερη εκδοχή της είναι η φρέσκια ντομάτα. Επειδή όμως πολλές φορές η τιμή της στη αγορά απογειώνεται τόσο πολύ, που εμπίπτει πλέον στην αρμοδιότητα της NASA και όχι της μαγειρικής, καλό είναι όταν τη βρίσκουμε στα κάτω της να αγοράζουμε παραγινομένες σε μεγάλες ποσότητες, να τις κόβουμε στο μπλέντερ (μούλτι) και να τις βάζουμε με σακουλιτσες στην κατάψυξη. Και εδώ χρειάζεται προσοχή να διαλέγουμε αυτές που είναι πράγματι γινομένες και μαλακές. Γιατί υπάρχουν και κάτι καινούργια μοντέλα ντομάτας που δεν ωριμάζουν με τίποτα. Ζαρώνουν βγάζουν κάτι μαύρες βούλες περνάνε οι μέρες και αυτές συνεχίζουν να παραμένουν σκληρές σαν πέτρες!
Όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα της φρέσκιας καταφεύγουμε αναγκαστικά στις συσκευασμένες. Και εδώ είναι που χρειάζεται η μεγάλη προσοχή. Τα τελευταία 15-20 χρόνια εμφανίστηκαν στην αγορά, στην αρχή από τη εταιρία pumaro και μετά ακολούθησαν και οι υπόλοιπες, δυο καινούργιοι τύποι συσκευασμένης ντομάτας: η ψιλοκομμένη ντομάτα(κον κασέ) και η ντομάτα σε πολτό. Η ευκολία που προσφέρει η χρήση τους τις καθιέρωσε γρήγορα και έγιναν η "χαρά της νοικοκυράς". Η μεγαλύτερη χαρά όμως είναι για τις βιομηχανίες που τις παράγουν γιατί με τη μορφή αυτή έχουν την ευχέρεια να χώσουν μέσα όλα τα απόβλητα από την αγορά της ντομάτας: άγουρες, σάπιες, κατσιασμένες και δεν συμμαζεύεται. Τις πλακώνουν και στα χρωστικά για να πάρουν χρώμα και παίρνεις μετά εσύ να φτιάξεις φαγητό και λες γιατί δεν μου πέτυχε!
Στη συσκευασμένη μορφή της ντομάτας μόνο με τα ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια ξέρουμε τι παίρνουμε! Είναι ολόκληρες ντομάτες που τις βλέπεις και ντομάτες του τύπου πομοντόρια, μάλιστα, που είναι ιδανικές για μαγείρεμα. Ναι έχουνε λίγη διαδικασία επί πλέον, όχι πάνω από 1 λεπτό, για να τις κόψεις στο μούλτι αλλά νομίζω ότι αξίζει ρε παιδιά τον κόπο. Τώρα τελευταία ο κύκνος έχει βγάλει και κονσέρβα με ολόκληρα ντοματίνια, αυτές τις μικρές ντοματούλες που είναι νοστιμότατες, και μπορούμε να τις ρίξουμε στο φαϊ όπως είναι χωρίς να τις περάσουμε από το μούλτι. Η δική μου πάντως άποψη είναι: μακριά από κον κασέ και πολτούς γιατί στην τελευταία περίπτωση καλύτερα να παίρνουμε πελτέ που είναι και οικονομικώτερος.
Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέχουμε στις συσκευασμένες ντομάτες είναι η ημερομηνία λήξεως. Και δεν εννοώ να μην έχει λήξει η κονσέρβα ή το χαρτόκουτο αλλά να μην είναι κοντά προς τη λήξη γιατί με την πάροδο του χρόνου αλλάζει η γεύση της ντομάτας, γίνεται πιο ξυνή. Η ημερομηνία λήξης δεν εγγυάται τη γεύση, εγγυάται ότι δεν θα πεθάνεις άμα τη φας. Η διάρκεια ζωής τους είναι 4 χρόνια και είναι άλλο πράγμα να λήγει μια συσκευασία την 31-12-2012 και άλλο την 31-12-2008. Πολύ πιο φρέσκια η μία από την άλλη.
Σχόλια
Πάντα χρησιμοποιώ φρέσκια ντομάτα,που αγοράζω και καταψύχω το καλοκαίρι.Δεν αγοράζω εκτός εποχής και-άσχετο- δεν καταλαβαίνω πώς ακόμη και στο καταχείμωνο αναφέρουν σαν μέτρο σύγκρισης της τιμής των λαχανικών την ντομάτα.
Λοιπόν δεν τις κόβω ,αλλά τις βάζω ολόκληρες στην κατάψυξη-όταν τις βγάλω τις αφήνω το πολύ 5΄,όχι περισσότερο,να μη μαλακώσουν,και τις κόβω με μαχαίρι.Μόνο που παγώνουν λίγο τα χέρια.
φιλια καρυστινα
ωραία ιδέα Ναυαρίνο να γράψεις για τη ντομάτα! Λοιπόν, να συμπληρώσω κι εγώ κάτι. Πολύ κακώς να μην τρώμε κοκκινιστά το χειμώνα. Η ντομάτα φαίνεται ότι είναι πιο ωφέλιμη όταν γίνεται σάλτσα. Περιέχει ένα στοιχείο που λέγεται λυκοπένιο (σπουδαίο αντιοξειδωτικό κλπ) που βγαίνει όταν η ντομάτα βράζεται και γίνεται σαλτσούλα.
By the way, για τον ίδιο λόγο το καρπούζι, που περιέχει επίσης λυκοπένιο, δεν πρέπει να το τρώμε παγωμένο αλλά σε ...θερμοκρασία δωματίου. Αυτά για την υπέροχη κόκκινη ζουμερή γλυκειά και αρωματική ντομάτα.kikitri
καλημέρες!! να χαμογελάς ε?
Ενας πολύ καλός τρόπος συντήρησης της ντομάτας είναι:
Πλένουμε και κόβουμε τη ντομάτα στο μπλέιντερ.Την βράζουμε με λίγο αλάτι να εξατμιστεί το πολύ νερό και όπως είναι καυτή τη σερβίρουμε σε γυάλινα βάζα. Κλείνουμε με καινούργια καπάκια αεροστεγώς και τα φυλάμε σε δροσερό μέρος.Εχουμε φρέκια ντομάτα για όλο το χρόνο
Την ανάρτηση κάνω πως δεν τη βλέπω!! Χαχα!!
Καλημέραα!!
Τρελοτουρίστρια
όσο για τον πελτε santos συμφωνώ,είναι εξαιρετικός...στο ΑΒ σιγουρα θα βρεις
Και εγώ ψηφίζω τα ντοματίνια (μέσα σε χυμό ντομάτας) από τη SANTO. Τα άνυδρα Σαντορινιά ντοματάκια είναι εξαιρετικά!
Κατά καιρούς τα έχει και το Α/Β οπότε φορτώνω.
(Συμβουλή της γιαγιάς, χιχι)
:-)
χαίρομαι που σε ενθουσίασε η νεα εμφανιση του μπλογκ...είπα να το κανω πιο...φθινοπωρινο :)
....κι όπως είδες,με καταφερες και με έβαλες παλι μες το μαγαζί !
Συχνά όταν περνάω σταματάω για καφεδάκι :)