Τζεην 'Ωστεν αγαπημενη


Το Αββαείο του Νορθάνγκερ-Τζέην Ώστεν
σελ.317
Εκδ.Σμίλη

Λατρεύω την Τζέην Ώστεν.
Τα βιβλία της έχουν γραφτεί σε έναν άλλο αιώνα,που απέχει έτη φωτός από το σήμερα,και γι'αυτό θα πίστευε κανείς οτι είναι ίσως ξεπερασμένα ως προς το ύφος τους.Αντίθετα όμως,εκτός από το οτι μέσα τους αποτυπώνεται τόσο ζωντανή όλη η αγγλική κοινωνία της εποχής της, με τις συνήθειες της και τον τρόπο ζωής και σκέψης της,συνολικά,οι ήρωές της,και ιδιαίτερα οι ηρωίδες της,έχουν φρεσκάδα και ζωντάνια,σπινθηροβόλο πνεύμα και είναι εντελώς αντισυμβατικές με την εποχή τους.Ο δε τρόπος γραφής της είναι ξεχωριστός,μισό χιουμοριστικός μισο ειρωνικός...το σίγουρο όμως καθόλου πληκτικός.Βέβαια αν είστε λάτρης βιβλίων δράσης,μάλλον, δεν θα σας αρέσει η Ωστεν...δράση και πλοκή,με την έννοια ανατροπών δεν υπάρχει στα βιβλία της.

Το Αββαείο του Νορθάνγκερ είναι από τα πρώτα της έργα κι έχει το πιο ανάλαφρο ύφος απ'όλα τ'άλλα.Αναφέρεται σε μια 17χρονη κοπελίτσα που με αφορμή το ταξίδι της στο Μπαθ,κάνει το ντεμπούτο της στην κοινωνία,μιας και μέχρι τότε ζούσε στα στενά όρια του πατρικού της σπιτιού και μόνο,μαζί με όλη την πολυπληθή οικογένειά της.Η ιστορία,εν μέρει,ειρωνεύεται το γοτθικό μυθιστόρημα,το δημοφιλέστερο ανάγνωσμα της εποχής.Η ηρωίδα παρασυρμένη από φαντασιώσεις που στηρίζονται στα όσα έχει διαβάσει σε μυθιστορήματα,πέφτει σε γκαφες οι οποίες είναι απολαυστικές ως προς τον τρόπο που περιγράφονται.
Είναι αλήθεια οτι η γραφή της Τζ. Ώστεν έφερε ένα διαφορετικό είδος στη λογοτεχνία.Μέχρι τότε οι επιλογές των αναγνωστών κινούνταν από τη μια σε ηθικοπλαστικά αναγνώσματα,από την άλλη σε οργιαστικής φαντασίας γοτθικά μυθιστορήματα.Η Ώστεν ήταν η πρώτη που ασχολήθηκε με την πραγματικότητα της καθημερινής ζωής,χωρίς να χρησιμοποιεί τους πομπώδεις ηθικοπλαστικούς κώδικες των πρώτων,μα ούτε και τα σε σημείο υπερβολής τεχνάσματα των γοτθικών μυθιστορημάτων.
Δυστυχώς πέθανε νέα,έτσι δεν πρόλαβε να αφήσει ένα μεγάλο αριθμητικά έργο.
Αν αποφασίσετε να διαβάσετε βιβλία της,προσέξτε ιδιαίτερα τον εκδοτικό οίκο,γιατί η γραφή της έχει κάποια ιδιομορφία στη στίξη κι ως εκ τούτου απαιτεί προσοχή στη μετάφραση.
Οι εκδόσεις Σμίλη νομίζω είναι η καλύτερη περίπτωση για τα βιβλία της Ώστεν.Η πρώτη μου απόπειρα να διαβάσω Ώστεν ήταν από κάποιο άλλο εκδοτικό οίκο,ομολογώ πως με κούρασε η ανάγνωση,μα ούτε καταλάβαινα πλήρως το νόημα της γραφής.Απόρησα δε γιατί θεωρείται εξαιρετική συγγραφέας...
Χρόνια μετά,συνάντησα τη Σμίλη,απ'όπου διάβασα και αγάπησα όλο το έργο της.
Στο τέλος δε κάθε βιβλίου της,παρέχονται,από τον εκδ.οίκο,φωτογραφικό υλικό,γκραβούρες της εποχής,πάντα σχετικά με την ιστορία,βιογραφικά στοιχεία της Ώστεν και κριτικές των έργων της.
Αν ,δε, είναι η πρώτη σας συνάντηση μαζί της,ξεκινήστε απο το Περηφάνια και Προκατάληψη,πολυαγαπημένο,μεταφερθηκε στο σινεμά,αλλα ευτύχησε περισσότερο στη μεταφορά του για την τηλεόραση,από το BBC ...όπου ο υπέροχος Κόλιν Φερθ ήταν ο τέλειος Mr.Darcy...

Σχόλια

Ο χρήστης heart n soul είπε…
επέστρεψαν τα αγαπημένα κορίτσια! Καλωσήρθατε! Είμαι σίγουρη ότι περάσατε καλά και θα περάσουμε κι εμείς καλά μαζί σας!:)
Ο χρήστης ange-ta είπε…
τη βαριέμαι λιγο κουκίτσα μου.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
αντζετακι
δεν είσαι η μόνη...κι αλλοι μου το εχουν πει :)

@καρδουλα
εσείς πού είστε καλή μου;...στη μανη;
Ο χρήστης heart n soul είπε…
ναι, με το μυαλό μου είμαι ακόμα εκεί, σωματικά, στας βροχεράς Αγγλίας:)

Δημοφιλείς αναρτήσεις