Η μπάμπαλη


ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΣΧΕΔΟΝ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ : 1. η μπάμπαλη


Λέω να αρχίσω τις συνταγές μου στο φιλόξενο blog της Αναστασίας από τη δροσερή Μπάμπαλη. Ένα έδεσμα καλοκαιρινό που το γεύτηκαν πολλές γενιές και τώρα πάει να ξεχαστεί.
Για να φτιαχτεί θέλει ελάχιστα πράγματα:
1) Νερό 2) Ξύδι 3) Λάδι 4) Ρίγανη και 5) Παξιμάδια ή ξερό ψωμί. Τα βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο τα ανακατεύουμε με το κουτάλι και καλή όρεξη!! Φαίνεται φτωχή δεν εντυπωσιάζει αλλά άμα δοκιμάσετε θα νιώσετε τη δροσιά και τη νοστιμιά της.
Τη μπάμπαλη την έφτιαχναν οι μανάδες μας το καλοκαίρι με τα ψωμιά που ξεραίνονταν ή με τις φρίξες, τα παξιμάδια δηλαδή του φούρνου. Δεν ξέρω αν είναι γνωστή και σε άλλες περιοχές πέρα από κάποια χωριά της Τριφυλίας και της Πυλίας που θυμάμαι εγώ. Για να είμαι ειλικρινής τότε που ήμασταν παιδιά και πεινάγαμε δεν μπορώ να πω ότι τρελαίνομασταν για την μπάμπαλη σαν κύριο φαγητό, γιατί μας άνοιγε πιο πολύ την όρεξη αφού φέρνει προς ορντέβρ. Σκεφτόμασταν μάλιστα ότι ήταν επινοησή τους για να σπρώξουν τα ξερά ψωμιά.
Η μεγάλη μου όμως έκπληξη ήρθε μετά από πολλά χρόνια, το 1980, όταν μπήκαμε με την Ελένη σε έναν ιταλικό φούρνο στο Τορόντο του καναδά και ζητήσαμε να πάρουμε μια κουλούρα κομμένη εγκάρσια και ψημμένη σαν παξιμάδι σαν μια μεγάλη κριθαροκουλούρα της Κρήτης δηλαδή, και μας είπε η πωλήτρια: "Όχι αυτό δεν είναι για σας, είναι για εμάς τους Ιταλούς που προερχόμαστε από τη νότια Ιταλία. Φτιάχνουμε ένα έδεσμα με νερό ξύδι ρίγανη και λάδι". Και μας περιέγραψε την Μπάμπαλη που από εκείνη τη στιγμή ανέβηκε στην υπόληψη μου.

Σχόλια

Ο χρήστης heart n soul είπε…
εγώ πάλι τα ξεροκόμματα τα ανακατεύω με τη χωριάτικη και γίνονται πεντανόστιμα, οπότε είμαι πεπεισμένη για τη νοστιμιά της μπάμπαλης. Ναι, έγω δει μια ιταλική σαλάτα με ξερό ψωμί, Panzanella λέγεται και είναι παραδοσιακό πιάτο της Τοσκάνης.
Μου θύμισες επίσης το παιδικό μας πρωινό με ξερό ψωμί, ζάχαρη και ζεστό γάλα (το απεχθανόμουν!:) Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ομολογώ αγνοούσα το όνομά της...θυμαμαι τωρα που το λες τη μαμα μου να κάνει κατι τέτοιο...εμας ως πιτσιρικια μας εβαζε να τρώμε μια απο τα ίδια, μαζί με τριμμενη ντοματα :)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γιά την: "heart n soul"

Αγαπητή "heart n soul" σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου στην μπάμπαλη. Είναι το πρώτο σχόλιο που παίρνω -είμαι καινούργιος, βλέπεις, στην blogόσφαιρα απόδειξη ότι δεν ξέρω αν πρέπει να σου απαντήσω με ανάρτηση η με άλλο τρόπο- και το χάρηκα πολύ. Την πληροφορία σου για την Panazzela την κράτησα. Δεν ξέρω αν μένεις στο Λονδίνο αλλά εκεί έφαγα το νοστιμότερο μπιφτέκι της ζωής μου! Πριν 25 χρόνια έξω από το γήπεδο της Άρσεναλ, Νοέμβρη μήνα, μετά τον αγώνα με την Άστον Βίλα από έναν πλανόδιο πωλητή. Τα έψηνε στη λαμαρίνα και δίπλα στο λάδι τους έψηνε μεγάλες ροδέλες κρεμυδιού. Πρέπει να ήταν από βοδινό κρέας. Το έβαλε μέσα σε ένα στρογγυλό ψωμάκι μαζί με μουστάρδα και κρεμύδια και ήταν θεσπέσιο! Δεν θα το ξεχάσω ποτέ!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
ε, τότε navarino να σε καλοσωρίσουμε και επίσημα!:) ωραίο και ενδιαφέρον το πρώτο ποστ, θα περιμένουμε και συνέχεια!
Το θυμάσαι λοιπόν 25 χρόνια αυτό το μπιφτέκι ε?! Δεν μένω στο Λονδίνο, αλλά τα ψήνουν παντού αυτά τα μπιφτέκια με τηγανητά κρεμμύδια γαρνιτούρα, κι εγώ μουστάρδα ψηφίζω κι όχι brown sauce!
Ο χρήστης Ελευθερία Αραβανή είπε…
γεια σας την μπάμπαλη εμείς στο χωριό μου την λέμε ριγανάδα..
είναι μια νοστιμιά που μας έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας...
για να διατηρηθεί αυτή η νοστιμιά κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται η γιορτή της ριγανάδας, όπου γυναίκες από το χωριό έχουν φριάξει πολλές τέτοιες φέτες ψωμιού και τις μοιράζουν στον κόσμο μαζί με κρασί, ελιές και παστές σαρδέλες..καλώς σας βρήκα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
καλώς ήρθατε Ελευθερία κι απο εδώ :)
υποθετω οτι το χωριο σας ειναι καπου στην όμορφη Λευκάδα?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γεια σας και καλό φθινόπωρο.
Νόστιμη η μπάμπαλη, ειδικά άμα έχεις καλό λάδι και καλό ξυδάκι! Αλλά άμα της ρίξεις και λίγη τριμένη ντομάτα γίνεται ακόμα καλύτερη. Κι εγώ από Ιταλίδα φίλη -από την Γένοβα- την δοκίμασα.
Μου θύμησε, πάντως και το πρωϊνό -τα καλοκαίρια στο χωριό μου (Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας) - με ζεστό γάλα, ζάχαρη και ξεροκόματα, που το σιχιενόμουν. Το γάλα ήταν από την κατσίκα της γιαγιάς μου ή την αγελάδα κάποιας συγχωριανής και έβγαζε συνέχεια πέτσες, γιαξξξ... Το σούρωνα και το ξανασούρωνα αλλά τίποτα. Παράταγα, λοιπόν,το φλιτζάνι και έτρεχα κλαίγοντας σε δύο αγαπημένες θείες -αδελφές της γιαγιάς μου- τη Βασίλω και τη Φώτω, που μου έφιαχναν γάλα εβαπορέ με κακάο.
Κάποιοι το κατσικίσιο γάλα το έτρωγαν με αλάτι και ξεροκόμματα ψωμιού. (Τότε το έβρισκα απαίσιο, τώρα μ'αρέσει)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κική
ώστε απο αυτό το υπέροχο χωριό καταγεσαι....θα ηθελα πολύ να ζω στην Ευρυτανια....πάντως εδώ ακόμη κάποιοι τρώνε το φρέσκο γαλα(κατσίκας ή προβατου) με ψωμί κι αλάτι...τριψάνα μου φαίνεται το λένε ή κατι τέτοιο... :)
Ο χρήστης EKT είπε…
΄Εχω και εγώ φάει κατά κόρον μπάμπαλη που μου έφτιαχνε η θεία μου η Λευκωσία ( ναι, είχα θεία με αυτό το όνομα!} και μου άρεσε παρα πολύ. ΄Οπως μου άρεσε να τρώω φρίξες με το ξυνόγαλα που φύλαγαν για να κάνουν τραχανά. Τι ωραίες αθώες εποχές εκείνες..
Καλώς όρισες Δημήτρη και καλώς σας ξαναβρίσκω όλους τους φίλους.
ΕΚΤ Ελένη
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
καλως την!!...ευχομαι το χερι ολο και καλυτερα να ειναι....ο Δημητρης ήρθε με όρεξη παντως!!
φιλακια πολλα :))
Ο χρήστης Ελευθερία Αραβανή είπε…
ναι είναι ορεινό χωριό, η Καρυά...έχεις βρεθεί φαντάζομαι...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ναι τριψάνα, το λένε και στο χωριό μου. Εδώ που εδώ εννοείς;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
στη Καρυα βεβαίως κι εχω βρεθεί...κάτω απο τα μεγάλα πλατάνια της δροσιστήκαμε και φάγαμε πεντανόστιμα σουβλάκια, ένα ζεστό καλοκαιρινό μεσημερι...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κική
"εδω" είναι το Αγρίνιο όπου μενω τα τελευταια χρόνια...η καταγωγή μου όμως ειναι απο Πελ/νησο(Κυπαρισσια βεβαίως!)
Ο χρήστης Ελευθερία Αραβανή είπε…
ωραία πολύ χαίρομαι...είμαι από αυτούς που τρελλαίνονται για το χωριό τους..να μας ξανάρθεις
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σε ευχαριστώ πολύ ΕΚΤ για το καλωσόρισμα. Εσίς είσαστε blogoσαίνια που να σας φτάσω. Παλεύω ακόμη με τα τεχνικά.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
μαθαινεις...μαθαίνεις Δημητρη!
αν χρειαστεις βοηθεια, εδώ είμαστε :)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αααα άκου να δεις! Αγρίνιο, κι εγώ νόμιζα ότι μένεις κάπου εντός λεκανοπεδίου!!! Τι ωραία που το Ιντερνετ μας συνδέει όπου κι αν μένουμε!

Δημοφιλείς αναρτήσεις