Για το Μιανμάρ


ΚΥΚΛΩΝΑΣ ΜΙΑΝΜΑΡ

Επιβιώνοντας από την τραγωδία είναι τραγωδία

Η Μα Σου Σου, 26 ετών, (στο κέντρο της φωτογραφίας αριστερά) και η 3χρονη κόρη της δεν μπορούν να σκεφθούν μακριά στο μέλλον, πέρα από την άμεση ικανοποίηση της πείνας τους. Τώρα όμως τους λένε πως πρέπει να αφήσουν το καταφύγιο που βρήκαν στην παγόδα Leikkukone στην πόλη Pyapon που φιλοξενεί πάνω από 3.000 ακόμα επιζήσαντες από τον Κυκλώνα Ναργκίς που κατέστρεψε την περιοχή που ζούσαν στο δέλτα του ποταμού Ιραουάντι. Οι αρχές τους ζήτησαν να μεταφερθούν σε ένα κυβερνητικό καταφύγιο σε μια πιο μακρινή πόλη. Έχοντας κάνει αρκετές φιλίες με τις άλλες γυναίκες που επιβίωσαν και μη έχοντας που αλλού να πάει, η Μα Σου Σου (όχι το πραγματικό της όνομα) διστάζει να φύγει.

"Ήταν τα πρώτα γενέθλια της κόρης μου. Ξυπνήσαμε από το νερό που πλημμύριζε το σπίτι μας. Ήταν περίπου 9 το απόγευμα. Υπήρχε πολύ δυνατός άνεμος πιο πριν και ο ουρανός ήταν σκοτεινός. Τώρα υπήρχε νερό παντού. Το σπίτι σύντομα διαλύθηκε και παρασύρθηκε από τα νερά. Προσπαθήσαμε να πάμε σε ψηλότερο έδαφος όμως μας χτύπησαν συντρίμια από άλλα σπίτια και δέντρα. Κρατούσα και τις δύο μου κόρες. Πέσαμε όλοι μέσα στα νερά. Η κόρη μου έφυγε από τα χέρια και τα νερά την πήραν μακριά μας. Ο άνδρας μου προσπάθησε να κολυμπήσει προς το μέρος της. Δεν τον ξαναείδα ποτέ. Πιάστηκα από ένα δέντρο και το κράτησα με την άλλη μου κόρη στο άλλο μου χέρι. Μείναμε έτσι μέχρι τα μεσάνυχτα όπου ένας γείτονας μας βρήκε. Είχαμε κοψίματα στο πρόσωπο και στα χέρια."

" Όμως αυτό δεν ήταν το τέλος της καταστροφής για μας."

"Οι επιζήσαντες πασχίζουν να βρουν φαγητό και νερό να πιούν. Υποφέρουμε. Χάσαμε τους ανθρώπους που αγαπούμε και όλα μας τα υπάρχοντα. Τώρα όλα όσα έχω είναι η κόρη μου. Ο κόσμος λέει πως επιβιώσαμε από την καταστροφή, όμως αυτή τη στιγμή, που επιβιώσαμε από την καταστροφή είναι η καταστροφή."

Υπάρχουν 45 προσωρινοί καταυλισμοί στην πόλη Pyapon, όπου πάνω από 17.000 πληγέντες από τον κυκλώνα βρήκαν καταφύγιο την πρώτη εβδομάδα μετά την καταστροφή.

Παρόλο που οι αρχές της πόλης μοιράζουν λίγο φαγητό, δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες, μαρτυρούν οι επιζήσαντες. Συνεργαζόμενη με τον Ερυθρό Σταυρό του Μιανμάρ, η UNICEF προωθεί επειγόντως όσες βασικές προμήθειες μπορεί στις κοινότητες που καταστράφηκαν από τον κυκλώνα: ταμπλέτες καθαρισμού του νερού, άλατα ενυδάτωσης για την καταπολέμηση της διάρροιας, κουτιά πρώτων βοηθειών, βασικά φάρμακα, μουσαμάδες και άλλα απαραίτητα πράγματα. Περισσότερη βοήθεια είναι καθ' οδόν.

Ιστορία: Sandar Linn

Η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF συγκεντρώνει πόρους για για τα παιδιά στο Μιανμάρ στους παρακάτω λογαριασμούς:

  • Εθνική Τράπεζα: 169/480021-48
  • Millennium Bank: 519829
  • Alpha Bank: 115-002002-017649 (διαδικασία Κ03)
  • Eurobank: 0026-0102-14-0100540998
  • Στο www.easypay.gr της Τράπεζας Πειραιώς
Επίσης, μέσω της ιστοσελίδας της UNICEF στο διαδίκτυο www.unicef.gr

(αναρρώνοντας από μια φρικτή ίωση,έλαβα αυτό το το newsletter της unicef....
...για τη δική μου απλή ιωσούλα τα φαρμακα συνεπάγονται και άμεσα παρέχονται ...
...για κάποιους άλλους η ζωή,όπως εμείς την ξέρουμε, δεν υπάρχει... )



Σχόλια

Ο χρήστης "ζαχαρούλα.." είπε…
..σοκ.. τρόμος.. πόνος.. αγωνία...
Ο χρήστης heart n soul είπε…
και μετά τη Μπούρμα η Κίνα...
Ο χρήστης ΑΧΤΙΔΑ είπε…
Έχεις απόλυτο δίκιο κορίτσι μου νοιώθω τύψεις κάθε φορά που αποφεύγω να φάω κάτι για να μη ..παχύνω ή όταν φιάχνω κάτι επιπλέον το μεσημέρι σαν επιθυμία απληστείας για μας τους χορτάτους.Ευχαριστώ που μου θύμησες την Υποχρέωση μου να βοηθήσω.
Ο χρήστης ζαφορα είπε…
Δυστυχώς για τους περισσότερους,
μόνο όταν φτάνει στην πόρτα τους
η καταστροφή,
μπορούν να καταλάβουν την ανάγκη…!

Η βοήθεια από όλους είναι απαραίτητη.
Η βοήθεια όμως φτάνει και ΠΟΤΕ ;

Φιλί Ζαφορένιο για καλό βράδυ.
Ο χρήστης tzonakos είπε…
Λυπόμαστε απίστευτα για την δυστυχία των ανθρώπων αυτών. Γεννήθηκαν σε ενα απο τα χειρότερα μέρη που θα μπορούσε κανεις και ηταν θέμα χρόνου να συμβεί μιά τέτοια δυστυχία.
Οσοι παρακολουθούσαν το τι συμβαίνει εκει ήξεραν. Για παράδειγμα, πόσοι ξέρουν οτι ζούν εκει άνθρωποι που εχουν γεννηθεί, μεγαλώσει και πεθάνει μέσα στη ζούγκλα κάνοντας αντάρτικο εδω και 40-50 χρόνια ;

Αλλα απο την άλλη, δίπλα μας κυριολεκτικά, στην Βοιωτία, στον ποταμό Ασωπό, ρίχνουν απόβλητα, δηλητήρια.
Μήπως να κοιτούσαμε δίπλα μας ;

Καλη σας ημέρα.

* cook θα λάβεις e-mail αργότερα.
Ο χρήστης BUTTERFLY είπε…
Καλα κανεις και το θιγεις,γιατι ολοι σε τετοιες τραγωδιες μιλουν για θυματα και επιζωντες...αλλα ποιος κοιταει το μετα;
Ο χρήστης Maria Tzirita είπε…
Εξαιρετική ανάρτηση, μπράβο cook μου...
Φιλιά και καλό σαβ/κο!
Ο χρήστης Dr. Feleki είπε…
Η φυση εκδικείται...
Ο χρήστης Ivy είπε…
Mεγάλη τραγωδία και στο Myanmar και στην Κίνα.
Κορίτσια ελπίζω να είστε καλά. Πέρασα να πω καλό Σ/Κ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
δε νομίζω οτι μπορούμε να κάνουμε πολλά,μα τουλάχιστον αυτό το λίγο που μπορούμε ας μην το αμελήσουμε...και όχι μονο για το Μιανμαρ...κάθε μέρα,οπουδήποτε,κάποιος πάντα θα έχει ανάγκη να τον υποστηρίξουμε...εμείς...με όποιο τρόπο μπορούμε...

καλό Σ/Κ σε όλους :)

Δημοφιλείς αναρτήσεις