Παξιμαδάκια πορτοκαλιού νηστίσιμα

Θα σας πω την συνταγή, αλλά  ο κύριος λόγος αυτής της δημοσίευσης είναι για να έχουν όλες οι άπειρες ζαχαροπλαστικής, έναν οδηγό παρασκευής παξιμαδιών για λαμπρά αποτελέσματα από την πρώτη προσπάθεια, καθώς έγινε με μένα! Κρίμα που δεν κατέγραψα την σεφ για να την ευχαριστήσουμε κιόλας. Μετά από αυτό, όλα θα σας φανούν απλά κι εύκολα...

Υλικά
1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
1       "                 "          ηλιέλαιο
1       "                 "          ζάχαρη
1       "                 "          χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού
1 κουτ.γλυκού κοφτό σόδα
1 κιλό αλεύρι μαλακό
1 πρέζα κάρδαμο σκόνη (τσιγγούνικα)
1-2 βανίλιες
1 και 1/2 κουτ.γλυκού εσάνς πορτοκαλιού
ξύσμα πορτοκαλιού, μανταρινιού ή ζαχαρωτή φλούδα μανταρινιού αλεσμένη με ζάχαρη

Παρασκευή

Χτυπάμε το λάδι, τη ζάχαρη και το χυμό μαζί για λίγα λεπτά με το μίξερ χειρός. Μετά ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα εκτός του αλευριού. Αναμειγνύουμε καλά με το μίξερ τα υλικά μας για 1' λεπτό κι έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι, αρχικά σταδιακά, για να αναμειγνύεται με το μίξερ κι έπειτα βάζουμε το χεράκι μας κι ολοκληρώνουμε το ζύμωμα. Δε χρειάζεται κούραση, όπως θα διαπιστώσετε, η ζύμη γίνεται αμέσως εύπλαστη, μαλακή και δεν κολλάει. Αν όμως δείτε ότι κολλάει πολύ, τότε βάζετε προσεκτικά μικρή ποσότητα αλεύρι, ώστε να σταματήσει να κολλάει στο χέρι. Δε θέλουμε σφιχτή τη ζύμη γιατί δε θα πλαστεί εύκολα στενόμακρο καρβελάκι  και θα σπάει.
Χωρίζουμε σε δύο μπάλες τη ζύμη.
Στρώνουμε αντικολλητικό λαδόχαρτο στο ταψί του φούρνου και κυλάμε με τα δυο μας χέρια, μία μπάλα κάθε φορά πάνω στη λαδόκολλα, όπως κάναμε με την πλαστελίνη κάποτε, ώστε να σχηματιστεί μία μπαγκέτα.   
Βάζουμε δίπλα και τη δεύτερη μπάλα κι επαναλαμβάνουμε μαλακά την ίδια κίνηση να γίνει κι αυτή η μπαγκέτα.   Χαράζουμε βαθιά, αλλά όχι ως κάτω, τα καρβελάκια σε φέτες, όχι πολύ λεπτές, περίπου πάχος δαχτύλου. Φουρνίζουμε στους 180 βαθ.Κελσίου για 50 λεπτά το πολύ.
Τότε, βγάζουμε από το φούρνο το ταψί και χαράζουμε ως κάτω τα παξιμαδάκια να χωρίσουν.

 Τα μεταφέρουμε απευθείας σε άλλο ταψί του φούρνου και τα ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμη να πάρουν χρώμα και να στεγνώσουν. Αν χρειαστεί τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά για 10 λεπτά ακόμη για να πάρουν χρώμα...
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία κόψιμο-ψήσιμο, ώσπου να τελειώσουν όλα τα παξιμαδάκια. Προσοχή, τα ψημένα τα τοποθετούμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν χωρίς να υγρανθούν! Καλή επιτυχία και Καλή Σαρακοστή!



Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ωραία τα παξιμαδάκια σου....
καλή σαρακοστή να περάσετε όμορφα
Ο χρήστης cook είπε…
άψογα!τα ζηλευω!!
Ο χρήστης ΑΧΤΙΔΑ είπε…
Τρελαίνομαι για τις συνταγές σου γιατί συνήθως είναι του "γούστου" μου, είναι από αυτές που θα "μασουλο΄θσα" ευχαρίστως όπως τα παξιμαδάκια σου αυτά.
Ο χρήστης sundayspoon είπε…
Υπέροχα φαίνονται! Ό,τι πρέπει για να συνοδεύσουν το απογευματινό τσάι μου!
Καλή Σαρακοστή!
Ο χρήστης spirou είπε…
Πω πω αυτό φαίνεται τέλειο, ειδικά με γλυκάνισο, που είναι η αδυναμία μου. Καιρό έχω να φτιάξω κάτι καινούριο. Αυτό θα το φτιάξω!!!
Ο χρήστης Betty Manousos είπε…
Οι συνταγες σου ειναι παντοτε πετυχημενες κ νοστιμες.

Τα παξιμαδακια ειναι ο,τι πρεπει γιαυτη την περιοδο.
Καλη Σαρακοστη!

Φιλια πολλα!
Ο χρήστης Ozlemaki είπε…
mmmm me endiaferei ayto to thema me paksimadia poly! ok tin alli fora den tha valw glikaniso kai tha valw xoimo portokali, yummy!

Δημοφιλείς αναρτήσεις