Γιαούρτι που δεν ξινίζει δεν είναι γιαούρτι!!!


Το γιαούρτι είναι προϊόν ζύμωσης του γάλακτος από ειδικά βακτήρια σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Γι'αυτό και η τεράστια ευεργετική του επίδραση στον οργανισμό ιδίως  στο πεπτικό μας σύστημα. Τα δύο κύρια χαρακτηριστικά του γνήσιου γιαουρτιού είναι η υπόξινη γεύση του, από το γαλακτικό οξύ που παράγεται, και το νερό που αφήνει όταν κόβεται ή μένει πολλές μέρες ( η δεύτερη ιδιότητα δεν ισχύει για το στραγγιστό). Μόνο που εδώ και κάποια χρόνια, αρκετά θα έλεγα, η δυστροπία απέναντι στο ξινό που ξεκίνησε πρώτα από τα μικρά παιδιά και αργότερα επεκτάθηκε και στους μεγάλους, οδήγησε τις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες στην παραγωγή ειδικών μη όξινων παρασκευασμάτων που μόνο γιαούρτια δεν είναι. Ή στην παρασκευή γιαουρτιού με πρόσθετα χημικά εξουδετέρωσης του γαλακτικού οξέως και των βακτηρίων του, που του αφαιρούν έτσι τις ευεργετικές του ιδιότητες. Γιατί το κανονικό  γιαούρτι έχει βιολογική υπόσταση και είναι κάτι το ζωντανό και το νερό  που αποβάλλει είναι γιατί συνεχίζεται η ζύμωση και μετά την παρασκευή του. Η χημική επέμβαση είναι τόσο μεγάλη και τόσο εικονική η πραγματικότητα που πουλιέται ώστε ο νόμος  υποχρέωσε τις μεγάλες βιομηχανίες που πουλάνε τα δήθεν γιαούρτια με φρούτα και άλλα σκατολοίδια, να μην αναγράφουν επάνω στη συσκευασία τη λέξη γιαούρτι αλλά "επιδόρπιο γάλακτος". Έτσι νομίζει ότι παίρνει ο κοσμάκης γιαούρτι για το καλό της υγείας του και των παιδιών του και παίρνει σκέτη χημεία και μπορεί να δούμε αύριο καμιά ανακοίνωση που να λέει: ξέρετε κάτι, αυτά που βάζουνε στο γιαούρτι για να γλυκαίνει ή στην κατασκευή "γιαουρτιού" χωρίς ζύμωση, ευθύνονται για τις τάδε τάδε και τάδε παθήσεις!  Υπάρχουν στα σουπερμάρκετ γνήσια γιαούρτια αρκεί να το ψάξουμε λίγο το θέμα και με τη γεύση  αλλά και με μια δοκιμούλα: αφήνοντας μισό κεσεδάκι για μια βραδιά στο ψυγείο και να κοιτάξουμε το πρωί αν έχει βγάλει νερό.

Σχόλια

Ο χρήστης betty είπε…
navarino μου καλή σου μέρα, να πω τη γνώμη μου σχετικά με την ξινίλα του γιαουρτιού. Αν μας ξινίζει πολύ ή στα παιδιά μας, προτιμότερο είναι να βάζουμε κάποια ποσότητα μελιού γιατί η ζάχαρη απλώς εντείνει την αντίθεση ξινίλας γλύκας κι έτσι χρειάζεται μια τεράστια ποσότητα ζάχαρης για να υπερνικήσει την ξινίλα. Αντίθετα το μέλι δένει αρμονικά γευστικά και σκεπάζει απαλά την ξινίλα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα φρούτα και τους χυμούς τους. Προτείνω σε όλα μέλι όχι πρωτίστως λόγω υγείας αλλά λόγω αποτελέσματος. Το μέλι είναι ενάντια στην ξινίλα κι όχι η ζάχαρη. Αυτό είναι διαπίστωση δική μου και δεν ξέρω αν έχουν κι άλλοι την ίδια άποψη.
Ο χρήστης cook είπε…
συμφωνω οτι αυτα τα γιαουρτοειδη μονο γιαουρτια δεν ειναι...εγω τουλαχιστον αν φαω βραδυ ενα από δαυτα παθαινω καουρα,πραγμα που δε μου συμβαινει οταν καταναλώσω ενα κεσεδακι παραδοσιακο με ολα τα λιπαρα του...
Ο χρήστης Eri είπε…
Πολύ ωραίο το άρθρο σας, μακριά απο "Επιδόρπια γάλακτος" λοιπόν. 100% θαυματουργό γιαούρτι!
Ο χρήστης Helen Gr είπε…
Συμφωνώ απολύτως με τις πληροφορίες αυτές. Καλό είναι το σπιτικό γιαούρτι αλλά πρέπει να έχουμε και καλό γάλα.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@betty
Σ'ευχαριστώ πολύ ρε σθνεταίρα για την παρέμβαση σου. Οι πληροφορίες που δίνεις με το σχόλιο σου βοηθάνε πάρα πολύ και ανεβάζουν και το επίπεδο της δικής μου ανάρτησης.
Να είσαι καλά!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@cook
Ακριβώς! Καλύτερα να αραιώνουμε τις ποσότητες και να παίρνουμε γνήσιο παρά τα 0% και μούφες. Υπάρχει το αγελαδινό με 3,8% που είναι μια χαρά!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Eri
Σ'ευχαριστώ πολύ για την παρέμβαση σου και την τόσο ευγενική και διακριτική διόρθωση που μου έκανες με το "επιδόρπια γάλακτος". Το πέρασα ήδη στο κείμενο αν προσέξεις.
Καλό βράδυ!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Helen Gr
Δεν μπορούσα να το γράψω στο κείμενο για να μην εκληφθεί ως διαφήμιση αλλά από εδώ που δεν μας βλέπουν πολλοί έχω να σου πω ότι παίρνω από το σούπερ μάρκετ το παραδοσιακό αγελάδος της μεβγάλ αυτό που είναι ένα-΄ενα τα κεσεδάκια (όχι σε τριάδες) και είναι καταπληκτικό και πραγματικό γιαούρτι. Περιέχει 3,9% λιπαρά και τιμάται 90 λεπτά.
Ο χρήστης eleni είπε…
Το άρθρο μου άρεσε πάρα πολύ!Αν και δεν έχω άποψη γιατί δεν το τρώώ το γιαούρτι..αλλά πολύ ενδιαφέρων αυτό που διάβασα!Φιλιά!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@eleni
Ευχαριστώ πολύ να είσαι καλά θα τα λέμε!
Ο χρήστης Penelope είπε…
Πολύ σωστά αγαπητέ μας Navarino.
Και ευτυχώς χάρη σε συγγενικό προς τα πεθερικά μας άτομο, με προσωπική επιχείρηση του είδους στον Αγ. Στέφανο, έχουμε την ευκαιρία συχνά και στην εποχή του, να έχουμε στο ψυγείο μας τέτοιο γιαούρτι!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Penelope
Αυτό λέγεται τύχη βουνό! Υπάρχει και εδώ κοντά στην Ηλιούπολη μια τέτοια οικοτεχνία αλλά μου πέφτει λίγο ανάποδα συγκοινωνιακά.

Δημοφιλείς αναρτήσεις