ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΟΥΣ





ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ


Εσείς που βρήκατε τον άνθρωπο σας

κι' έχετε ένα χέρι να σας σφίγγει τρυφερά,

έναν ώμο ν' ακουμπάτε την πίκρα σας,

ένα κορμί να υπερασπίζει την έξαψη σας,


κοκκινίσατε άραγε για την τόση ευτυχία σας,

έστω και μιά φορά;

είπατε να κρατήσετε ενός λεπτού σιγή

για τους απεγνωσμένους;


Ντίνος Χριστιανόπουλος

Σχόλια

Ο χρήστης Justine's Blog είπε…
Οχι, δεν κοκκινίσαμε , δεν νιώσαμε ντροπή, το πήραμε ως δεδομένο πως είμαστε μέινστριμ ζευγάρια, αντίγραφα της κοινωνικής μας καταγωγής.
Μπράβο που μας θύμησες το μοναδικό Χριστιανόπουλο, απεγνωσμένο και παερκκλίνοντα γι αυτό αληθινό ποιητή.
Καληνύχτα απο Μόντρεαλ, όπου ο βοριάς λυσσομανά
Ο χρήστης Sophia Kollia είπε…
Αν σου πω ότι το σκέφτομαι θα το πιστέψεις? Ίσως επειδή αγωνίστικα πολύ για να φτάσω σε αυτό το σημείο..ποιός ξέρει?
Ο άνθρωπος δεν εκτιμά αυτό που αποκτά αβίαστα τελικά.
καλημέρα
Ο χρήστης helorus είπε…
ένοχος!

μόνο όταν η αποτρόπαια της απόρριψης πιθανότητα εμφανιστεί, θυμάμαι κι εκτιμώ

καλή σου μέρα :)
Ο χρήστης ο παρατηρητης είπε…
χτες με το παλικαρι μ ου την καναμε αυτη την κουβεντα γτ και εμεις ειμαστε μαζι μια φορα το μηνα και κανουμε μεγαλο αγωνα για αυτο
Ο χρήστης Μαρινα ..... είπε…
ενος λεπτου σιγη...

γιατι ξεχναμε ....
και ξεχασαμε...

γιατι κρυδτηκαμε σε ενα "καβουκι σπιτι"...

γιατι σαλιγκαροι γιναμε...


ενος λεπτου σιγη....

γιατι παραμενουμε ...αμνημονες



ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ....λατρεμενος...


καλη σου μερα ΝAVARINO...
κι ευχαριστω,...


Αναστασια;;;;
Betty;;;;
φιλι φιλι....
Ο χρήστης venceremos είπε…
ki ομως ναι! πολλες φορες εχω κοκκινησει γι αυτα που εχω και βρισκομαι μπροστα στους ανθρωπους που δεν τα εχουν.
και ειμαι ευγνωμων γι αυτα που εχω αλλα θελω να απολαυσω και περισσοτερα....
φιλια καρυστινα
Ο χρήστης panathinaeos είπε…
τοσο ανθρωπινο το ποιημα του χριστιανοπουλου! γιατι ολοι ξεχναμε οτι τα πρωτα θυματα της ελλειψης ευαισθησιας και κατανοησης και συμπαραστασης ειναι μεν οι πιο αδυνατοι, αλλα αργα η γρηγορα, τους παιρνει ολους η μπαλλα! homo homini lupus!
υγ. νομιζω οτι η μουσικη υποκρουση με πωλ ανκα δεν ταιριαζει
Ο χρήστης Phivos Nicolaides είπε…
Πολύ ωραίο και όμορφο ποιηματάκι!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
***ιουστίνη φραγκούλη, αγαπητή μας φίλη γειά σου! Με το σχόλιο σου αποδεικνύεις κάτι σπουδαίο: Η μαγεία της ποίησης παντρεμένη με την τεχνολογία, προκαλεί συναισθηματικούς κραδασμούς μέχρι το Μόντρεαλ! Απαιτειται, βέβαια, και η ευαισθησία του αποδέκτη.

***σοφία καλημέρα! Το πιστεύω και το παραπιστεύω και όλοι εδώ που τρωγόμαστε με τα σχόλια πάνω στο ποίημα κάτι απ' το ίδιο έχουμε και αυτή είναι η μεγάλη μας ελπίδα!

***helorus, δεν είσαι ένοχη, αυτό που λες σαν ενοχή είναι γιατί το βλέπεις πανανθρώπινα. Και όσο για την ιδέα της απόρριψης είναι ο πανικός που μας κατακλύζει!

***ιωάννα-carino, τι τρυφερό το κειμενάκι σου! Το "μιά φορά το μήνα" εύχομαι να γίνει κάθε μέρα!

***μαρίνα γ.. καλή σου μέρα! προς στιγμή φοβήθηκα μήπως ξέχασα στίχους του ποιήματος, τόσο ωραί είναι αυτά που προσθέτεις! Ο Χριστινόπουλς εκτός από μεγάλος ποιητής είναι απόλαυση να τον ακούς στην τηλεόραση να μιλάει, με αυτή τη δωρική και ανατρεπτική εκφορά του λόγου που διαθέτει.

***venceremos λίγο ως πολύ το έχουμε όλοι αυτό, πάντα ζητάμε το επι πλέον. φιλιά και από μένα!

***panathinaee φίλε μου γειά σου! Πολύ εύστοχη η παρατήρηση σου για το "όλους η μπάλλα"!
Όσο για τη μουσική υπεύθυνη είναι η οικοδέσποινα η αγαπημένη μας cook και κατά κόσμον Αναστασία. Εγώ πάντως έχω τον ήχο σε μόνιμη σίγαση και ακούω ραδιόφωνο.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
***phivo γειά σου! Νάσαι καλά!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
υπεροχο ποίημα,δεν το ήξερα,μα ούτε και τον ποιητή...θα συμφωνησω με τη Σοφία,όταν έχεις αγωνιστεί για κάτι,οταν τίποτα δεν θεωρείς δεδομένο,όταν έχεις πονέσει,τοτε και εκτιμάς και συμπάσχεις...

@panathinaeos
ταιριάζει καλύτερα αυτό?
:)
Ο χρήστης Λινα είπε…
Πολλές φορές ένιωσα ενοχή, που είμαι χαρούμενη, που είμαι "καλά", που με αγαπούν και αγαπώ..
Άλλες πάλι απλά το θεώρησα δεδομένο και αφέθηκα..

Ένα όμως κατάλαβα πρόσφατα,

Η αγάπη είναι ένα πανέμορφο άνθος που χρειάζεται συνεχή φροντίδα, που όμως δεν μπορούν όλοι να την δώσουν, ή που δεν βρέθηκε κάποιος να τους το εμπιστευθεί ώστε να το φροντίσουν.:-)
Ο χρήστης Constantinos είπε…
Κρατιέμαι να μην γράψω απαξιωτικά για το ποίημα. Είναι μέσα στην αθρώπινη φύση μας όταν "σιγουρεύεις" κάτι να τοποθετείς εκεί το επίπεδο 0 της ευτυχίας και να "πας για άλλα". Άνω θρώσκουμε, πάντα σκεφτόμαστε το καλύτερο, αναμενόμενο είναι, λογικό είναι. Ναι, όταν το χάσουμε, τότε το εκτιμάμε. Δεν γίνεται αλλιώς, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

Αλίμονο αν νοιώθουμε ενοχή επειδή είμαστε καλά!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κύριε Phivos Nicolaides, τα υποκοριστικά δε ταιριάζουν σε ένα τόσο εκλεκτό δημιούργημα! Είναι ιδιαίτερη υποτίμηση, εάν όχι καλύτερα ύβρις!

Μακάρι να υπήρχαν πολλοί, οι οποίοι θα απαντούσαν καταφατικά σε αυτό που ρωτάει σε αυτό το ποιήμα ο Χριστιανόπουλος!!!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
***cook καλή μου οικοδέσποινα, χαίρομαι που σου αρέσουν οι λογοτεχνικές μου αναρτήσεις!

***λινα μου είναι εμφανής στο κείμενο σου ο υψηλός βαθμός ευαισθησίας που διαθέτεις. εύχομαι αυτό το "πρόσφατα" που γράφεις να μην υποκρύπτει πληγές και στεναχώριες!

***cinstantine μπήκες σαν ταύρος σε υαλοπωλείο! Δεν ξέρω την ηλικία σου, εικάζω ότι είσαι νεαρός γι' αυτό νη μην παραξηγήσεις το διδακτικό ύφος της απάντησης μου. Δεν πρέπει να είχες καλό καθηγητή στα φιλολογικά γι' αυτό και δεν ξέρεις ότι ποτέ δεν προσεγγίζουμε την ποίηση ορθολογικά! Η ποίηση είναι γεμάτη με υπαινιγμούς, παραβολές, υπερβολές και άλλα σχήματα του λόγου ώστε το θέμα της να αναδεικνύεται έμμεσα με έναν, τελείως κάθε φορά, ιδιαίτερο τρόπο. Δεν κυριολεκτεί εδώ ο ποιητής δεν θα μας ζητήσει κανείς ευθύνες, και ούτε θα πέσουνε μηνύσεις: απλώς υπενθυμίζει! Να έχουμε στο βάθος του μυαλού και αυτή την εκδοχή (και εδώ πάει το άνω θρώσκωμεν γιατί είμαστε άνθρωποι)αλλά και γιατί όπως σωστά επεσήμαναν με τα σχόλια τους πολλές γυναίκες από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να πέσουμε στη θέση των απεγνωσμένων!

***ανώνυμε φίλε σε ευχαριστώ για την παρέμβαση σου. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Ίσως ο φίλος μας ο phivos να μην το πρόσεξε το ποίημα!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
@κων/νε
θα έλεγα πως η λέξη εδώ δεν είναι ενοχή,αλλά συμπασχω..αυτο νομίζω εννοει και ο ποιητης!

@ανώνυμος
θα συμφωνήσω οτι η λέξη ποιηματακι δεν κολλαει σε αυτο το ποιημα,μα και θα διαφωνήσω επειδη το σχόλιο είναι ανώνυμο...η αποψη μας καλο είναι να λέγεται επώνυμα,ιδιαίτερα σε κάποιον που υπογραφει με το όνομά του...
Ο χρήστης Aθηνά Π.Κ. είπε…
YΠΕΡΟΧΟ !!!!
Κάθε φορά που το διαβάζω , είναι σαν πρώτη φορά !!
Κάθε φορά με κάνει να σκέφτομαι, να εκτιμώ και να κοκκινίζω!!!!
Ο χρήστης panathinaeos είπε…
αυτο το σχολιο ειναι για την υπεροχη κουκ που τοσο οπορφα ανταποκριθηκε στο μουσικο υποβαθρο και - βεβαια - εκανε το σωστο!
ευχαριστω κουκ!
υγ. ασε που ταιριαζει και στην τοπιογραφικη νεωτερα αναρτηση σου! η ανθρωπινη μοιρα εσωκλειει τη μοναξια μεσα στο απεραντο της φυσης και την επαλληλια της ανθρωπινης παρουσιας, που - φευ - μπορει να ειναι ο ασταθμητος παραγων, αλλα και εκεινος που μετουσιωνει σε παροικουντα του Ολυμπου!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
αθηνά εσύ είσαι υπέροχη με τα τόσο ζεστά και ανθρώπινα λόγια που γράφεις!
Ο χρήστης Constantinos είπε…
Navarino-s είμαι 40 χρονών. Οι πολλοί καλοί δάσκαλοι που είχα την τύχη να συναντήσω, αλλά και η ζωή, με δίδαξαν ότι όλα προσεγγιζονται ορθολογικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μου αρέσει η ποίηση (τουναντίον, πάντα θαυμάζω την έκφραση της ανθρώπινης ψυχής) ή ότι δεν αντιλαμβάνομαι υπαινιγμούς, παραβολές, υπερβολές και άλλα σχήματα του λόγου.

Αυτό που προσπαθώ να πω είναι: Το γεγονός ότι από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να πέσουμε στη θέση των απεγνωσμένων δεν έχει σχέση και δεν "πρέπει"/χρειάζεται να είναι στο βάθος του μυαλού μας αυτή η εκδοχή. Δηλητηριάζει την όποια ευτυχία ζούμε! Άλλωστε, όπως λέει ο Ευριπίδης: Ο δ’ όλβος ου βέβαιος, αλλ’ εφήμερος.

H ομορφιά, για να αποκαλυφθεί σε όλο της το μεγαλείο χρειάζεται γνώση.

Παράδειγμα: Όταν βλέπεις το Νεφέλωμα του Ωρίωνα σε τηλεσκόπιο (ένα από τα θεαματικότερα ουράνια αντικείμενα, M42), βλέπεις μια άμορφη μάζα σαν τούλι. Όταν ξέρεις πχ ότι εκεί βρίσκεται ένα από τα εντυπωσιακότερα μαιευτήρια αστεριών στο σύμπαν, με χιλιάδες άστρα-βρέφη, απλά εκστασιάζεσαι.
Ο χρήστης Σπύρος είπε…
Kαταπληκτικό και η φώτο επίσης ...
Ο χρήστης navarino-s είπε…
constantinos χαίρομαι για την άμεση αντίδραση σου και ότι υπερσπίζεσαι με σθένος την άποψη σου. Αποκλείεται όμως να συμφωνήσουμε πάνω στο θέμα όταν δηλώνεις: "όλα προσεγγίζονται ορθολογικά". Εδώ μας χωρίζουν έτη φωτός, για να χρησιμοποιήσω και εγώ μια αστροφυσική ορολογία. Κάποια πράγματα προσεγγίζονται μόνο ορθολογικά αλλά είναι και κάποια άλλα όμως κάποια που προκαλούν δονήσεις κόμπους στο λαιμό γέλια και κλάματα που ο ορθολογιμός στέκει αμήχανος στην άκρη και κοιτάει!!
Σε ευχαριστώ πάντως που επισκέφτηκες δυο φορές την ανάρτηση μου.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
lockheart σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για το ότι σου άρεσε η φωτογραφία, η οποία πράγματι είναι πολύ καλή και νομίζω ότι δένει με το ποίημα.
Ο χρήστης Constantinos είπε…
Άλλο το πώς αισθάνεσαι / νοιώθεις / αγαπάς / γελάς / κλαις άλλο το πώς προσεγγίζεις κάτι. Η προσέγγιση γίνεται ορθολογικά, μα με το συναίσθημα αφήνεσαι.

Το blog σας είναι μέσα στα 2-3 που προσπαθώ να βλέπω καθημερινά. Συνεχίστε έτσι, και στις συνταγές, και στις φωτό, και στους προβληματισμούς!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
@panathinaeos
τώρα τι να απαντησω εγώ...με τέτοια σχόλια,η ευχαρίστηση διλη μου....τον ουρανό με τ'άστρα στο πιάτο σας θα φέρω :)
Ο χρήστης navarino-s είπε…
constantinos είσαι καλός άνθρωπος τελικά! Διαθέτεις επίπεδο διαλόγου και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Η επιμέρους διαφωνίες είναι στη φύση μας να υπάρχουν. Προάγουν άλλωστε τον πολιτισμό μας.
Σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια σου για το blog μας!
Ο χρήστης Λινα είπε…
Καλέ μου navarino-s, κάποια στιγμή όλοι πληγωνόμαστε, έτσι και εγώ δεν αποτέλεσα εξαίρεση.
Είνα όμως σημαντικό να μαθαίνουμε και να καταφέρνουμε να βγαίνουμε πιο δυνατοί μέσα απο κάθε μορφής πόνο.

*Καλησπέρα:-)
Ο χρήστης Constantinos είπε…
Δηλαδή στην αρχη φάνηκα κακός άνθρωπος; :-)
Ο χρήστης navarino-s είπε…
Λίνα μου καλησπέρα!
Έχεις απόλυτο δίκιο. Επικροτώ!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
constantinos, το "καλός άνθρωπος" στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει να κάνει με διαπίστωση που πηγάζει από την ανταλλαγή των σχολίων και δεν άπτεται όλης της προσωπικής σου οντότητας αλλά έχει να κάνει πιο πολύ με ενδείηεις καλοπροαίρετου χαρακτήρα. Γιατί ναι, στην αρχή, μετά από ένα τόσο επιθετικό σχόλιο κρατάς και κάποιες επιφυλάξεις για την ειλικρίνεια των κινήτρων του σχολιάζοντος!
Ο χρήστης Constantinos είπε…
Είμαι πάντα καλοπροαίρετος, απλά ο γραπτός λόγος δεν έχει τους χρωματισμούς του προφορικού. Επίσης, πάντα αντιμετωπίζω τους άλλους ως καλοπροαίρετους, καλύτερα να πληγωθώ μετά, παρά να δηλητηριάζω την ψυχή μου με καχυποψία. Αυτό είναι επιλεγμένη στάση ζωής.

Ενίοτε είμαι επιθετικός σε ό,τι μου "χτυπήσει" πάνω σε μια από τις (λίγες) παγιωμένες απόψεις μου! :-)

Θα εκτιμούσα ένα σχόλιο πάνω σε αυτά που έγραψα:

Αυτό που προσπαθώ να πω είναι: Το γεγονός ότι από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να πέσουμε στη θέση των απεγνωσμένων δεν έχει σχέση και δεν "πρέπει"/χρειάζεται να είναι στο βάθος του μυαλού μας αυτή η εκδοχή. Δηλητηριάζει την όποια ευτυχία ζούμε! Άλλωστε, όπως λέει ο Ευριπίδης: Ο δ’ όλβος ου βέβαιος, αλλ’ εφήμερος.

H ομορφιά, για να αποκαλυφθεί σε όλο της το μεγαλείο χρειάζεται γνώση.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
μα congtantine μου τα πράγματα είναι απλά: όταν η τέχνη συγκινεί κάποιον δεν ψάχνει κανένα γιατί. Εσένα το ποίημα δεν σε συγκίνησε, γι' αυτό και ψάχνεις.
Ο χρήστης Constantinos είπε…
Τουναντίον! Όταν κάτι δεν με συγκινεί (όπως το συγκεκριμένο) το ψάχνω λίγο. Όταν κάτι με συγκινεί το ψάχνω πολύ. Για να μην παρεξηγηθώ, η αναζήτηση δεν ακυρώνει το συναίσθημα. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
"επίμονε κηπουρέ": Αποσύρομαι! Γιατί εγώ δεν το ψάχνω! Έχω στο βάθος του είναι μου, στην καρδιά του σκληρού δίσκου, τα δεδομένα εκείνα που στην περίπτωση της συγκίνησης του έντονου συναισθήματος δηλαδή, είμαι σίγουρος για την καλή ποιότητα του ερεθίσματος. Εσύ ψάξτο!
Τον χάρηκα πάντως το διάλογο!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
@navarino
(εγω σα σφήνα εδώ!)
τι κάνει η πατρίδα?
εκει δεν είσαι τώρα?
Ο χρήστης Constantinos είπε…
Κι εγώ τον χάρηκα. Απλά, δεν ψάχνω την ποιότητα, ψάχνω τα γιατί. Και, μέχρι τώρα, το ταξίδι είναι υπέροχο!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
cook, ναι εδώ είμαι μέσα στις βροχές και στις ομίχλες όπως στις φωτογραφίες σου. Μας έλειψε πολύ η βροχή και η υγρασία!
νάσαι καλά Αναστασία που επανέκαμψες και κρατάς το μαγαζί φρέσκο-φρέσκο και ωραίο!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
βροχή και ομιχλη?..με κανεις και ζηλεύω...γιατι απο αυτο μπορει να έχουμε εδώ,μα δεν έχουμε θάλασσα που κάνει το σκηνικό ακομη καλύτερο...
(μμμ...γύρισα!)

Δημοφιλείς αναρτήσεις