Κολοκυθολούλουδα γεμιστά στο φούρνο!!!



Ας μου συγχωρεθεί η υπερβολή στην εκτίμηση μου: ότι πρόκειται για το νοστιμότερο έδεσμα του κόσμου αλλά είναι βλέπετε κάποια πράγματα που μας διέπουν παιδιόθεν και δεν μπορούν να ξεπεραστούν από κανέναν μοντερνισμό και ουδεμία καινοτομία, όσο και να ασχολείται κανείς με το συγκεκριμένο αντικείμενο.
Προϋπόθεση βασική γι' αυτό το φαγητό είναι η παραμονή σε χωριό και οι ισχυρές διασυνδέσεις με ανθρώπους που συντηρούν κάποιο περβολάκι. Όπως και οι δικές μας με τη νεαρά και πρόσχαρη Αλβανίδα Μιράντα που πρωί-πρωί σαν καλοκαιρινός Αγιοβασίλης, μας χτύπησε την πόρτα με μια αγκαλιά από τα πολυπόθητα λουλουδάκια!!!




ΥΛΙΚΑ:
-Λουλούδια κολοκυθιάς και μόνο λουλούδια μαζεμένα πολύ πρωί, ει δυνατόν πρωτού τα δει ο ήλιος.
-Κρεμμύδι, Μάραθο και Δυόσμο
-Λαδι, Αλάτι Πιπέρι.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Εδώ υπάρχει μια ολόκληρη ιστορία για τον στήμονα του λουλουδιού. Στο χωριό μου αλλά νομίζω και παντού οι γυναίκες τον αφαιρούν πριν γεμίσουν το λουλούδι. Εγώ μάλλον επειδή βαριόμουν, από την αρχή που ασχολήθηκα με αυτό το φαγητό άφησα μέσα το εν λόγω όργανο και έκπληκτος διαπίστωσα ότι τα γεμιστά γίνανε πολύ πιο νόστιμα και σε γεύση αλλά και σε άρωμα. Κάτι που επιβεβαίωσε, χωρίς να της πω τι έκανα, και η γειτόνισα μου η κυρία Τούλα. Άλλο που όταν της είπα το μυστικό άρχισε να φτύνει με αηδία το μέχρις εκείνη τη στιγμή θεσπέσιο περιεχόμενο του στόματος της. Τότε κατάλαβα ότι η εμμονή στην αφαίρεση του στήμονα έχει να κάνει με αρχέγονες προκαταλήψεις φαλλικής προελέυσεως. Διόλου απίθανο μάλιστα να γινόντουσαν και από άμβωνος και από φανατικούς ιερείς και ιεροκήρυκες τέτοιες συστάσεις.
Φτιάχνουμε τη γέμιση όπως και στους ντολμάδες και γεμίζουμε με μεσαίου μεγέθους στενόμακρο κουτάλι. Τοποθετούμε τα γεμιστά όρθια και λίγο πλαγιαστά σε ταψί και αφού τα περιχύσουμε με λάδι τα ψήνουμε στο φούρνο.


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΦΑΓΩΜΑΤΟΣ:
Μα με το χέρι φυσικά.

Καλή επιτυχία σε όσες και όσους ασχοληθούν και προσοχή στον....στήμονα!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης eleni είπε…
Πολύ καιρό έχω να σας επισκεφτώ,λόγω καλοκαιριού και πραγματικά λυπάμαι,αλλά σήμερα είμαι τυχερή.Εξαιρετικό φαγητό,αλλά αυτό το πρωινό να μαζέψεις τους ανθούς...Ευτυχώς άλλοι προνοούν για μας-κατέφθασαν γεμισμένοι,έτοιμοι,αλλά δεν ήξερα ότι μπορούν να ψηθούν.
Οι αρχέγονες προκαταλήψεις δυστυχώς μάς κρατούν καθηλωμένους.
Καλό βράδυ!
Ο χρήστης ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε…
Αχ, navarino-s μου, χτυπήθηκα με τη γειτόνισσά σου
:-))))
Τι να σου κάνω που δε βρισκω κολοκυθανθούς και θα τα εφτιαχνα σίγουρα με τον ύπερο, αφού από πρώτο χέρι είναι επιβεβαιωμένη η επιτυχία τους

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Ο χρήστης Benikos place είπε…
"Διόλου απίθανο μάλιστα να γινόντουσαν και από άμβωνος και από φανατικούς ιερείς και ιεροκήρυκες τέτοιες συστάσεις."
XAXAXXAXAAXXA!!!! SYMFWNW APOLYTWS ME THN YPOPSIA SOU!!TO FAGHTO SOU APITHANO!!!¨POLLA POLLA FILIA APO BEROLINO
Ο χρήστης Ξανθή είπε…
navarino τι σύμπτωση σήμερα κι εγώ το ίδιο φαγητό θα φτιάξω με λουλούδια που μάζεψα στο χωριό από φιλικό κήπο!!!
Αξέχαστο φαγητό από τα παιδικά ακόμη χρόνια!!!
Ο χρήστης Eleni Tsamadou είπε…
Περί νοστιμιάς ουδεμία αντίρρησις, άλλως τε τα έχω δοκιμάσει από τα χεράκια σου και ξέρω καλά για τι πράγμα μιλάμε. Εκείνο όμως που θέλω να σου μεταφέρω είναι μια τραυματική εμπειρία μου. Μερικά χρόνια πρίν έτυχε να βρεθώ μέσα σε ένα θερμοκήπιο την ώρα που η ιδιοκτήτρια "ορμόνιαζε" τα κολοκύθια. Ξέρεις πως; Είχε ένα μπώλ γεμάτο με το σχετικό διάλυμα, βουτούσε μέσα ένα μπαμπακάκι και έσταζε τη δόση που νόμιζε πως χρειαζόταν μέσα στο μισάνοιχτο λουλούδι του κολοκυθιού. Μετά από αυτό εγώ πάνρ βγάζω το στήμονα, δεν έχω εμπιστοσύνη και αλίμονο τα σημερινά κολοκύθια δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα που τρώγαμε άλλοτε στους "κολοκυθόμηνους".
Ο χρήστης ΑΧΤΙΔΑ είπε…
Υπέροχο φίλη μου, ας είχα ένα μεζεδάκι καλέεε! Είναι πολύ δύσκολο εδώ να βρει κανείς ανθούς και όταν βρίσκεις στη λαική είναι μισομαραμένοι οπότε δεν αξίζουν.Όποτε αγοράζω λοιπόν κολοκυθάκια μικρά και έχουν λίγους ανθούς κι αυτοί μικροί προτιμώ να τους κάνω κροκετούλες.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@eleni γειά σου! Πράγματι χαθήκαμε αλλά εδώ και πάλια είμαστε να τα λέμε!
Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@ΦΥΡΔΗΝ_ΜΙΓΔΗΝ
Γειά σου γλαρένια μου πολλά φιλιά και κάτω οι προκαταλήψεις!!!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Benicos place
Χαιρετούμε το Βερολίνο! Άρεγε, βρίσκει κανείς εκεί λουλουδάκια για γέμισμα;
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Ξανθή μου γειά σου!
Δεν μας είπες όμως τι γίνεται στα μέρη σου με το στήμονα!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Eleni Tsamadou

Γειά σου Έλλεν! Χαθήκαμε ρε συ. Την προηγούμενη βδομάδα περάσαμε από το σπίτι στο Μάραθο και ήτανε κλειστά. Τώρα είμαστε Αθήνα. Θα βρεθούμε.
Το ορμόνιασμα γίνεται στις επαγγελματικές καλλιέργειες, εδώ μιλάμε για κολοκυθιές του κήπου.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@αχτίδα
Πολύ καλή ιδέα με τις κροκέτες! Θα δοκιμάσω. Όταν βρίσκω στη Λαϊκή τα κάνω ομελέτα.
Ο χρήστης Ξανθή είπε…
Ο κήπος που μάζεψα τα λουλούδια είναι φίλων που βάζουν κολοκυθιές για το σπίτι τους όπως βάζαμε κι εμείς παλιότερα,όταν οι γονείς μου ήταν εκεί.
Έχω την εντύπωση ότι εκεί στα πολύ ορεινά δεν έχουν προβλήματα,φαντάζομαι ότι αυτά που περιγράφονται πιο πάνω θα γίνονται σε επαγγελματικά "περιβόλια" όπως άλλωστε και σε όλα τα άλλα ζαρζαβατικά.
Ο χρήστης Ξανθή είπε…
Α ξεχάστηκα ποτέ από τα παιδικά μου χρόνια που φτιάχνω αυτό το φαγητό δεν έχω αφαιρέσει το στήμονα ούτε το έχω δει να το κάνουν κι οι μεγαλύτεροι στα μέρη μας!!!
Ο χρήστης crispy είπε…
Τέλεια! Δυστυχώς δεν βρήκα χθες στη λαϊκή κολοκυθολούλουδα και μάλλον τέλειωσαν γι'αυτό το καλοκαίρι. Τη σημειώνω τη συνταγή για του χρόνου. Οπωσδήποτε!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Ξανθή μου, ναι έτσι είναι με τους κήπους ιδίως οι κολοκυθιές δεν έχουν ανάγκη από ραντίσματα.
Μέσα ο στήμονας; Άρα κατάγεσαι από πολύ προοδευτική και απελευθερωμένη περιοχή!!!!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@crispy καλημέρα!
Δυστυχώς τα λουλούδια για γέμισμα δεν υπάρχουν στη Λαϊκή γιατί είναι αυτά που δεν έχουν κολοκύθι τα λεγόμενα "σερνικά". Στη Λαϊκή όμως βρίσκεις πολλά από αυτά των κολοκυθιών τα οποία όπως έγραψε και η "αχτίδα" γίνονται πολύ νόστιμες κροκέτες!
Ο χρήστης BUTTERFLY είπε…
Πραγματι υπεροχα τα κολοκυθολουλουδα, μου θυμιζουν τα καλοκαιρια στο χωριο! Ακομα περισσοτερο μου αρεσουν γεμισμενα με φετα και τηγανισμενα...
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@BUTTERFLY
Γειά και χαρά!
Με ενδιαφέρει αυτό με τη φέτα και το τηγάνισμα. Αν ήθελες να μου πεις περισσότερα;
Ο χρήστης cook είπε…
τρελλαινομαι γι'αυτα τα λουλουδακια...μαμαδιστικο φαγητο...εγω δηλωνω ασχετη...:)

(δυστυχως δεν τα καταφερα να βρεθουμε...)
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@cook
είπαμε εκτός από μαγειρική θέλει και διασυνδέσεις!
Ο χρήστης Θανάσης Καραμπότσος είπε…
Navarino γεια, φιλιά στην Ελένη. Όσον αφορά τα λουλουδάκια, τρέμε Μαμαλάκη.

Τσακιτζής
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
νοστιμα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις