ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ


Για μητέρες που έχουν φύγει θέλω να μιλήσω σήμερα εγώ, για εκείνες τις τραχιές γυναίκες της υπαίθρου που ανασταίνανε παιδιά, πολλά παιδιά μέσα στον πόλεμο στην κατοχή στο φόβο του εμφυλίου και στα δύσκολα χρόνια του ’50, τότε που ήταν το ψωμί πικρό και δούλευαν στα κτήματα ήλιο με ήλιο σαν τους άντρες, πότε αξίνα σκάψιμο, πότε τρύγο και ελιές και πότε θέρο με δρεπάνι στο λιοπύρι και να ‘χουν να ζυμώσουνε μετά, να ανάβουνε το φούρνο πριν το χάραμα και με το φέξιμο να φτιάχνουν τηγανόψωμα για τα παιδιά, ν’ αρμέγουνε τις γίδες να τυροκομούν να φτιάχνουν χυλοπίτες τραχανά να βάζουνε περβόλι, να βοτανίζουν τα σπαρτά να φτιάχνουνε σαπούνι, πάστα απ’ τη ντομάτα και παστό από το χοιρινό, να κάνουν νήμα το λινάρι, το σπάρτο, το μαλλί και να υφαίνουνε στον αργαλειό κουβέρτες και σαΐσματα κιλίμια και μπατανίες, να κοπανάνε με τον κόπανο στη βρύση τα χοντρά και τ’ άλλα να τα τρίβουνε στη σκάφη με τα χέρια, να ράβουν, να μπαλώνουν, να βάζουνε κομπρέσες σιναπίδι και βεντούζες στα παιδιά και στις γιορτές ν’ ασπρίζουνε τα σπίτια τις αυλές, να φτιάχνουν κουραμπιέδες δίπλες και γαλόπιτες, να τραγουδάνε με ζυγές σε γάμους κ’ αρρεβώνες «όλα τα πουλάκια κι’ αμάν αμάν…» και να χορεύουν με το βλέμμα χαμηλά, να μη γνωρίζουν από κοκκινάδια και από ξύρισμα ποδιών, να μη φιλιούνται με τον άντρα τους στο στόμα, να μη χαϊδεύονται και σεξ μόνο να κάνουνε μέσα στη νύχτα στα μουγκά, να μην ξυπνήσουν τα παιδιά και από τα σαράντα τους να βάζουνε τσεμπέρι ρόμπα και ποδιά και όταν μεγάλωναν να φεύγουν τα βλαστάρια ένα-ένα, να παίρνουνε τα τραίνα και τα πλοία, για μπάρκα και ταξίδια μακρινά σε Γερμανία, Καναδά, Αμερική και Αυστραλία και στα ραδιόφωνα τα λιγοστά της εποχής σαν μαχαιριά η σπαρακτική φωνή του Καζαντζίδη «μανούλα θα φύγω μην κλάψεις για μένα….» και αυτές να κλαίνε νύχτα μέρα και να έρχονται εκείνα τα γράμματα απ’ την ξενιτιά με τα μπλέ και κόκκινα σημαδάκια με περιγραφές μιας άλλης άγνωστης ζωής και τις φωτογραφίες με πόζες με χαμόγελα δίπλα σε αυτοκίνητα σε πάρκα και πλατείες, που ήταν αυτό μια απαντοχή για το κενό της απουσίας και να κυλάνε εδώ οι εποχές να φεύγουνε τα χρόνια, να έρχονται νωρίς τα’ αρθριτικά μα οι δουλιές δουλιές και όταν κάπου εκεί που γέρνει η ζωή και το κορμί, ήρθαν οι νύφες και οι γαμπροί ήρθαν και οι ανέσεις του πολιτισμού ήρθανε τα πλυντήρια οι κουζίνες και τα ψυγεία, τις άκουγες καθώς επλέκαν στις αυλές και συζητούσανε, να λένε με παράπονο η μια στην άλλη: « νύχτα περάσαμε εμείς απ’ τη ζωή!»

Σχόλια

Ο χρήστης betty είπε…
Το αξιοθαύμαστο στις μητέρες της διήγησής σου είναι ότι το σχόλιο για τη νυχτωμένη τους ζωή δεν ήταν αληθινό παράπονο πικρό, αυτό ένοιωθα απ'όσες το έχω ακούσει τουλάχιστον.
Κατά την άποψή μου, η σωματική κούραση για την οικογένεια δεν είναι τίποτα να συζητάει καν μια γυναίκα. Όταν η οικογένεια στέκεται καλά από κάθε άποψη η γυναίκα πετάει και στις δουλειές. Όταν αρχίζει η γκρίνια γι'αυτές και για την αταξία και για την έλλειψη βοήθειας, από αλλού πηγάζει κι όχι από τα υλικά βάρη...
Ο χρήστης vivliolatreia.blogspot.com είπε…
Χρόνια Πολλά σε όλες τις μανούλες του κόσμου. Εύχομαι σύντομα να νιώσω και εγώ αυτό ακατάληπτο συναίσθημα της μητρότητας...
Ο χρήστης Phivos Nicolaides είπε…
Χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες του κόσμου!
Ο χρήστης Τασολάμπρου Χρυσούλα είπε…
cookitsa, Καλημέρα Χρόνια μας Πολλά. Χρόνια πολλά σ' όλες τις μητέρες του κόσμου. Σας γράφω από Τρίπολη σήμερα και εταιμάζομαι για tour στα όμορφα μέρη σου.
Ο χρήστης Ξανθή είπε…
Μόνο μια μητέρα μπορεί να μετατρέψει μια ομάδα από ανόμοια άτομα σε οικογένεια!!!
Χρόνια Πολλά σε όλες τις μητέρες του Πλανήτη!!!
Ο χρήστης Betty's Cuisine είπε…
Καλημέρα...Χρόνια Πολλά σε όλες μας!
Ο χρήστης Ένδειξη ζωής είπε…
Τι αντοχές είχαν αυτές οι γυναίκες...είναι απίστευτο!!!
Χρόνια πολλά σε όλες τις μάνες του κόσμου!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Χρόνια Πολλά σε όλες τις μανούλες!!
Ο χρήστης cook είπε…
τι γλυκυτατο κειμενο...ήταν σα να έβλεπα την εικονα της γιαγιας μου καπου εκει μεσα μαζι τους...
ναι...νυχτα την περασαν τη ζωη τους αν συγκρινεις με τις σημερινες ανεσεις...μα ηταν γεματες ενεργεια και προσφορα και δώσιμο ανευ ορων για την οικογενεια...οι λεξεις ανια,πλήξη,βαρεμαρα, ήταν απουσες απο την καθημερινοτητα τους...κι αν ακομη τις ενοιωθαν που να προλαβουν να το ομολογησουν...

(...παντως χαιρομαι που δε γεννηθηκα τοτε!)
Ο χρήστης cook είπε…
@vivliolatreia μου
σου εύχομαι ολοψυχα,μαζι με τον αντρα της καρδιας σου,να γινετε γονεις,να λαβετε κι εσεις το μερτικο σας απο αυτο το θαυμασιο γλυκοπικρο κομματι της ζωης...:)

@χρυσα μου
καλα να περασεις και περιμενω φωτο βεβαιως!
Ο χρήστης ange-ta είπε…
Εσύ είσαι μικρούλα και τέτοιες μανούλες δεν γνωρισες.
Θυμάμαι, (πολύ μικρή ακόμα, πριν πάω σχολείο) που μάζευα φύλλα απο αγριοφραγκοσυκιές και έβγαζα τις ίνες, που είναι πολύ σκληρές. Αυτές τις ίνες η μαμά τις έπλεκε και έφτιαχνε πετσετάκια για να ομορφύνει το τραπέζι και τα ράφια.
Οχι μόνο έκανε όλες αυτές τις δουλειές που λές, αλλά ήθελε το σπίτι να είναι και ωραίο. Επλεκε, "άχρηστα" πετσετάκια θα έλεγε κανείς σήμερα.
Η ασθητική πάνω απ'όλα!!!
Οσο για το σεξ, έ, εδω νομίζω ότι πέφτουμε έξω. Μάλλον οι σημερινές κουκλάρες μου φαίνονται περισσότερο ανοργασμικές απο τις μανάδες μας. Αλλιώς πως θα έβρισκαν τόση δύναμη να τα προλαβαίνουν όλα και να είναι και πάντα χαρούμενες;

Επίσης να πώ ακόμα κάτι. Το άσπρισμα κάθε Πάσχα! Ηταν μια ολόκληρη ιεροτελεστία. Σήμερα το βάψιμο το κάνει ο ΑΛβανός, ο ρουμάνος, ο πολωνός. Εμείς πάμε για νεσ καφε φραπέ! (εγω όχι, ούτε με σφαίρες, δεν πίνω αυτο το δηλητήριο)

Εκανα και γω μια ανάρτηση για μια άλλη γυναίκα, και συνέπεσε συμπτωματικά με τη μέρα της μάνας.
Ο χρήστης dhmhtra είπε…
Μάνα,μητέρα, μαμά...λέξεις
θεϊκές!
Αχ πονεμένες καταστάσεις!
Ο χρήστης Maria B. είπε…
Αχ μου θυμήσατε την γιαγιούλα μου !!!!!!!!!!!!!!

προσπαθούσε για όλους μας το καλύτερο και ας είχε χάσει 2 παιδιά στον εμφύλιο.......

Ας τις θυμόμαστε όπως τους αξίζει.
Χρόνια πολλά σ'ολες τις μανουλες του πλανήτη.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
Σας ευχαριστώ όλες και όλους για την επίσκεψη και τά σχόλια σας! Επειδή το κείμενο έχει έντονο το στοιχείο της συναισθηματικής φόρτισης και της υποκειμενικότητας, παρακαλώ να μου επιτρέψετε να μην προβώ σε επί μέρους απαντήσεις και σχολιασμούς.

Δημοφιλείς αναρτήσεις