ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ

Μιας και είναι τώρα η εποχή των αμπελόφυλλων -αλλά και όταν δεν είναι κάλλιστα μπορούμε να τα συντηρούμε ελαφρά ζεματισμένα στην κατάψυξη- είπα να φτιάξω ντολμαδάκια γιαλαντζί και να σας τα παρουσιάσω με όλη τη διαδικασία παρασκευής τους. Η λεπτομερής και αναλυτική παρουσίαση αυτής της διαδικασίας εύχομαι, φίλτατες αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες, όπως μη λειτουργήσει αποτρεπτικά σε όσες και όσους θελήσουν να δοκιμάσουν για πρώτη φορά. Μήν πούνε δηλαδή: "πω! πω! να λείπει το βύσινο!"


Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να μάθει κάποια ή κάποιος, που δεν γνωρίζει, να φτιάχνει αυτό το θεσπέσιο έδεσμα. Το τόσο υγιεινό και βιταμινούχο για τον οργανισμό μας. 
Λοιπόν ξεκινάμε:


ΥΛΙΚΑ:
1/2 κιλό ρύζι "φάνσυ" της Agrino.
300 περίπου γραμμάρια αμπελόφυλλα.
4 κρεμμύδια πολύ μεγάλα ψιλοκομμένα (το μυστικό του είναι το πολύ κρεμμύδι).
1 ματσάκι μάραθο ή άνιθο ψιλοκομμένο.
3 κλωνάρια δυόσμο ψιλοκομμένα. Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.
1 μεγάλο λεμόνι.


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:

Σωτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι. Προσθέτουμε το ρύζι το μάραθο και το δυόσμο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι ένα ποτήρι νερό και το αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά οπότε και θα πήξει. Αδειάζουμε τη γέμιση σε ένα πυρέξ και προσθέτουμε ένα ποτήρι κρύο νερό και ανακατεύουμε για να κρυώσει.
Ζεματάμε τα φύλλα -από τα οποία εννοείται ότι έχουμε αφαιρέσει το μίσχο στη ρίζα του- σε βραστό νερό για 5 λεπτά και τα τοποθετούμε σε ένα άλλο πυρέξ σκεπάζοντας τα με κρύο νερό. Αυτό μας βοηθάει να τα ξεφυλλίζουμε εύκολα την ώρα που τα γεμίζουμε.

Ρίχνουμε λίγο λάδι σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ίσα-ίσα να αλειφτεί ο πάτος και ....ξεκινάμε για το δύσκολο μέρος του ...εγχειρήματος!
Πάνω σε ένα ξέβαθο πιάτο τοποθετούμε ένα-ένα φύλλο με τη γυαλιστερή πλευρά του προς τα κάτω και τη ρίζα του μίσχου προς το μέρος μας. Πιάνουμε γέμιση με ένα μεγάλο κουταλάκι γλυκού και την τοποθετούμε οριζόντια στο κάτω μέρος του φύλλου. Γυρίζουμε προς τα μέσα το αριστερό και δεξιό άκρο του φύλλου και στρίβουμε σαν σωλήνα όλο στο σύστημα προς την κορυφή. Τοποθετούμε ένα- ένα τα φύλλα στον πάτο της κατσαρόλας, μπρούμυτα, με την άκρη δηλαδή του τυλίγματος προς τα κάτω. Σε ομόκεντρους κύκλους, ξεκινώντας από την περιφέρεια προς το κέντρο. Ω.........ωωωωωωπ! Αυτό ήτανε!

Ρίχνουμε λίγο ακόμη λάδι, στίβουμε το λεμόνι και τα πλακώνουμε με ένα πιάτο. Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλύψει τις άκρες του πιάτου, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 20 περίπου λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Σβήνουμε το μάτι αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα βγάζουμε σε μια πιατέλα.


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΦΑΓΩΜΑΤΟΣ:
Τρώγονται και με πιρούνι....δεν λέω! Αλλά η παραδοσιακή εκδοχή που παραμένει και μοντέρνα, νομίζω ότι είναι με τα δάχτυλα!!!!


Καλή επιτυχία!!!!!


Σχόλια

Ο χρήστης elen είπε…
Από τα αγαπημένα μου φαγητά. Έτσι ακριβώς τα φτιάχνω και εγώ.Όπως πολύ σωστά είπες ο γιαλαντζί ντολμάς θέλει πολύ κρεμμύδι!!!Γίνονται υπέροχα!!:Ο)
Ο χρήστης Benikos place είπε…
Τωρα που εμαθα να τα τυλιγω? τιποτα δεν με σταματα!!!και γιαλαντζη και με κιμα!θα τα ταραξω!!!
καλο βραδυ
Ο χρήστης ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε…
ωχ παναγια μου βαρυστομάχιασα και μόνο που τα είδα, τα αγαπάω μα μου πέφτουν βαριά, τρώω, αλλά ακόμη και δυο τρία αν φάω με ταράζουν.

κι εγώ ακολουθώ το σύστημα της ομοιοπαθητικής, επιμένω να τα τρώω και ας ξέρω ότι με πειράζουν, δεν θα περάσει το δικό τους

έχω κι εγώ δυο κληματαριές στη βεράντα αλλά ακόμη είναι πολύ μικρά, έφτιαξα όμως λίγα δεν άντεξα στον πειρασμο
Ο χρήστης heart n soul είπε…
να το και το ελληνικό σούσι! στη διαδικασία φαγώματος να προσθέσω και ένα μπολ γιαούρτι (σκέτο ή και με σκόρδο και δυόσμο) για βούτες, εμ, σόρυ, ντιπ:)
Ο χρήστης Αστοριανή είπε…
...Αν σου πω ότι η δική μας κληματαριά μόλις που έσκασε... ματάκια!!!!
Φυσικό, αφού ζούμε στη Νέα Υόρκη!!!
Όμως,
με πρώτη ευκαιρία,
θα τα φτιάξω!
Χαιρετισμούς
από την "Αστοριανή"
Υιώτα Στρατή,
ΝΥ
Ο χρήστης luna είπε…
καλημερα, οσο και να χω φαει.., αν τα βρω μπροστα μου ξανατρωω!!!! μεχρι σκασμου που λεμε!
μαλλον πρεπει να ζητησω πακετο απο την μαμα
καλημεραααααα ολη μερα
Ο χρήστης Phivos Nicolaides είπε…
Και στους μοντέρνους καιρούς, τρώγονται ίσως με τα τεράστια... νύχια!!
Ο χρήστης Maria B. είπε…
και εγω !!! και εγω !!! με τα δάχτυλα !! σλουρπ σλουρπ, λατρης των αμπελοντομαδακίων σε οποιαδήποτε μορφή !!!! Μπράβο cookitsa μου υπέροχα φαίνονται !!!
Ο χρήστης Maria B. είπε…
Ουπς sorry navarino, εγραψα στην κουκίτσα! απο την λαχταρα μου να πάρω ντολμαδάκι δεν είδα την υπογραφή! ευχαριστούμε για την συνταγή navarino!!!!
επαθα και εγω ότι παθαίνουν αρκετοί με μένα και την Ελενα στο μπλοκ μας !!! φιλάκια πολλά!
Ο χρήστης spirou είπε…
Με μπόλικο άνηθο και λεμονάκι,το καλύτερο φαγητό!
Η μαμά μου τα φτιάχνει τέλεια,εγώ είμαι πάντα στο τύλιγμα (έχω υπομονή αλλά όχι γνώσεις για να φτιάξω τη γέμιση) και μετά τα τρώμε με γιαουρτακι.

Καλά που μας έδωσες την ιδέα, για να μαζέψουμε αμπελόφυλλα!
Ο χρήστης Ξανθή είπε…
Πολύ ωραία και αναλυτική η περιγραφή σου, έτσι ακριβώς τα κάνω κι εγώ κι είναι κι ο καιρός τους !!
Ο χρήστης ΑΧΤΙΔΑ είπε…
Η καλή νοικοκυρά έλεγε η γιαγιά μου φαίνεται απο το πως φτιάχνει ντολμαδάκια, παραδοσιακό μεζεδάκι στο σπίτι μας.
Ο χρήστης Betty's Cuisine είπε…
Χα χα...φοβερή σύμπτωση! ακριβώς το ίδιο φαγητό έβαλα κι εγώ σήμερα...τέλειος μεζές...
Ο χρήστης hani είπε…
your recipe look good and yummy :)
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@elen γειά σου!
Αυτό για το κρεμμύδι το έμαθα από την πεθερά μου που ήταν μικρασιάτισα. Στο χωριό μου έβαζαν και βάζουν κιμά. Κάτι που κατά τη γνώμη μου αλλοιώνει τη γεύση του φύλλου και των μυρωδικών.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@benikos place γειά σου! Καλή επιτυχία και καλή όρεξη! Η μάνα μου έβαζε στη γέμιση και τσιγαρίδες από το παστό και γινόντουσαν ντουμ-ντουμ!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είσαι άπαιχτη! Στην αρχή του σχολίου σου, δημιουργείς την αίσθηση απαρέσκειας και στο τέλος καταλήγεις η πιο φαν από όλους! Τα αμπελίσια φύλλα δεν έχουν γίνει ακόμη. Εγώ τα έφτιαξα με φύλλα κορινθιακής σταφίδας γι'αυτό και είναι σκούρο το χρώμα τους.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@heart n soul γειά σου!
Έχεις απόλυτο δίκιο για το γιαούρτι! Η γυναίκα μου έτσι τα τρώει αλλά από τη δεύτερη μέρα και μετά, την πρώτη τα απολαμβάνει σκέτα!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Αστοριανή μας φίλη γειά σου από την Ελλαδα! Η παρουσία σου στα σχόλια μας τιμά ιδιαίτερα γιατί προσδίδει μια διηπειρωτική διάσταση στο cookthebook! Όπως θα δεις και πιο κάτω έχουμε και σχόλιο από τη Σιγκαπούρη!
Να είσαι καλά και καλή επιτυχία στα Νεοϋορκέζικα σου ντολμαδάκια!

Α ρε....κάτι παγωτάρες που σερβίρουν το καλοκαίρι σ'εκείνο το ελληνικό ζαχαροπλαστείο της Αστόρια!!!!!!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@luna μου καλησπέρα! Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις σαν τη δικιά σου ανακαλύπτει κανείς πόσο πίσω είναι ακόμη η τεχνολογία! Γιατί να μην μπορώ να σου ετοιμάσω τώρα ένα πιάτο και ....τσακ με το e-mail να στο στείλω;
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Phivo μου γειά σου!
Η εικόνα που περιγράφεις με τα μακριά νύχια προσδ΄δει όχι μόνο μομτέρνο αλλά και μεταμοντέρνο στυλ στη διαδικασία φαγώματος!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Maria B. πολλά φιλιά!
Αφού η cook είναι εδώ η αφεντικίνα! Εμείς απλοί υπάλληλοι είμαστε, πως να μη γίνονται λάθη;
Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Θα σας επισκεφτώ.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@spirou την καλησπέρα μου!
Πολύ χρήσιμη η πληροφορία περί τυλίγματος που μας δίνεις! Θα σε έχουμε στα υπ' όψιν τότε που το cookthebook θα μετεξελιχτεί σε διεθνή αλυσίδα εστιατορίων!!!!!!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Ξανθή μου γειά σου!
Χαίρομαι που ταιριάζουν οι μαγειρικές μας απόψεις, γιατί στη συγκεκριμένη συνταγή στα περισσότερα μέρη προσθέτουν κιμά ή κρέας που αλλοιώνουν νομίζω τα αρώματα των συστατικών. Να είσαι καλά!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@αχτίδα μου γειά σου!
Σ' εχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

Μήπως στο Πάνθεον έγραφες με το ίδιο ψευδώνυμο;
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Betty's Cuisine τους συναδελφικούς μου χαιρετισμούς! Φυσικό είναι τέτοια εποχή να συμπέσουμε στα ντολμαδάκια! Θα έρθω να τη δω!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Hani, hello dear friend!
Is a greek recipe. We coll this "dolmadakia" and made with:
1. rice
2. vine leaves
3. onion
4. olive oil
5. scented herbs
Ο χρήστης cook είπε…
ντολμαδακια δεν εχω φτιαξει ποτε,ουτε με κιμα,ουτε γιαλαντζί...πιο πολυ μαλλον επειδη δε μου αρεσουν ιδιαιτερα(κι εγω φτιαχνω μονο αυτα που θελω να φαω!)

η δικη σου εκδοχη παντως το κανει ολο να φαινεται πολυ ευκολο...
Ο χρήστης Tania είπε…
Προσπάθησα να τα φτιάξω χτες με συνταγή που μου έδωσε τηλεφωνικά η μαμά μου και δεν έμεινα ευχαριστημένη.

Βρήκα τη συνταγή σου σήμερα και θα δοκιμάσω να τα κάνω με τον τρόπο σου. Δεν είχα 'βράσει' το ρύζι ελαφρά πριν το γέμισμα και είχα βάλει πολύ μαϊντανό που σκότωσε το άρωμα της μέντας (γιατί δεν βρίσκουμε δυόσμο εδώ στην Αγγλία) και του άνηθου. Ασε που τα τύλιγα λάθος γιατί έκανα πρώτα το τύλιγμα πάνω, μετά δεξιά αριστερά και μετά ρολάριζα! Φρίκη! Και είχαμε και καύσωνα χτες το βράδυ που έκανε την εμπειρία χειρότερη.

Με φιλικούς χαιρετισμούς από Λονδίνο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις