Πώς να εντυπωσιάσουμε (έστω με μια τούρτα σολομού...)


Ομολογώ, έπεσα σε ματαιοδοξία. Αυτή τη φορά ήθελα να τους μπω στο μάτι. Να τις ξεπεράσω σε έμπνευση "τις μαγείρισσες" κι έτσι ολίσθησα στο ατόπημα του εντυπωσιασμού!!

Πλησίαζαν οι μέρες για το καθιερωμένο οικογενειακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Η μητέρα απολάμβανε τον καφέ της, ατενίζοντας ήδη, στη φαντασία της, τον τεσσαρακοστό πρώτο χριστουγεννιάτικο Χρυσό Σκούφο. (Η επιτυχία της επαναλαμβάνεται "ανεβάζοντας" το ίδιο γαστριμαργικό έργο εδώ και δεκαετίες.) Η δε cook, κατέστρωνε τις τελευταίες λεπτομέρειες του στρατηγικού σχεδίου της πολιορκίας και κατάκτησης των ουρανίσκων μας. Στο όλο σκηνικό της γιορτής, θα απόμενα εγώ, μια καταφρονημένη γευσιγνώστης, γραφική, όπως κάθε χρονιά, να σχολιάζω συνταγές για τις οποίες ποτέ δεν κόπιασα!

Επιτέλους! ήθελα κι εγώ να γίνω πρωταγωνίστρια! Ευτυχώς, η τύχη ήταν με το μέρος μου, την στιγμή που ανακάλυψα μια εύκολη, πλην πρωτότυπη, συνταγή επιτυχίας, σε ανύποπτο χρόνο χαλάρωσης(ξεφυλλίζοντας το βήμαgourmet)! Το πρώτο μυστικό της επιτυχίας, λοιπόν, είναι ο άνετος χειρισμός του χρόνου. Σαν μια βεντάλια(ο χρόνος) που "την έχουμε" στο χέρι μας κι απλώς την κουνάμε σποραδικά για να μας εξυπηρετεί, στο βαθμό που εμείς θέλουμε, στις ανάγκες μας.

Τα υλικά που χρειάστηκαν:

400 γρ. περίπου φιλέτο καπνιστού σολομού(ίσως και λιγότερο αλλά ας υπάρχει καλού κακού)
2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό(μην τολμήσετε light)
380 γρ. περίπου μαγιονέζα με μουστάρδα(συνιστώ μόνο Kraft)
χυμό μισού λεμονιού
1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
12 φέτες ψωμί τοστ, χωρίς κόρα φυσικά
ελιές, κάππαρη ή λεπτοκομμένες ροδέλες λεμονιού(για γαρνίρισμα)
μια μεγάλη πιατέλα


Ο κόπος που καταβλήθηκε:
Τεμαχίστηκε το 1/4 του σολομού σε πολύ μικρά και λεπτά κομμάτια.Ανακατεύτηκε το γιαούρτι με τη μισή μαγιονέζα και ο χυμός λεμονιού(δοκιμάστε λίγο χυμό κι έπειτα αποφασίζετε πόσο "ξινοί" θέλετε να γίνετε)σε μεγάλο μπολ. Προστέθηκαν τα κομματάκια σολομού και ο μαϊντανός κι ανακατεύτηκε καλά το μίγμα.

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν στην πιατέλα οι πρώτες 4 φέτες τοστ, η μία δίπλα στην άλλη, έτσι ώστε να σχηματίζουν μια τετράγωνη βάση τούρτας. Απλώθηκε μέρος του μίγματος σολομού κι ισιώθηκε με σπάτουλα. Από πάνω τοποθετήθηκαν άλλες 4 φέτες, πάλι μίγμα και τελειώσαμε με άλλη μία στρώση φέτες τοστ.

Αυτή ακριβώς τη στιγμή, με μεγάλο κοφτερό μαχαίρι, τεμαχίστηκε σε μικρότερα καρεδάκια η τούρτα, έτσι ώστε να μπορεί άνετα να σερβιριστεί με σπάτουλα κατόπιν.

Έπειτα, σκεπάστηκε όλη η τούρτα με την υπόλοιπη μαγιονέζα(χωρίς γιαούρτι), ενώ ο υπόλοιπος σολομός(εκτός μίγματος) κόπηκε λεπτά φετάκια και στόλισε όμορφα από πάνω την τούρτα. Σχετικά με την διακόσμησή της, φαντασία έχετε, χρησιμοποιείστε τα υλικά όπως θέλετε. Αρκεί να θυμίζει τούρτα.


Ο θρίαμβος:
Τόσο η συνταγή, όσο και η καλλιτέχνιδα δοξάστηκαν, ακόμη κι από τον πατέρα που, γευστικά, η κρίση του δεν δείχνει ποτέ έλεος στους νεωτερισμούς! Όλοι αναγνώρισαν την επιτυχία της, αλλά επιφυλάχθηκαν, μήπως η λάμψη ήταν απλώς διάττοντος αστέρος!!


κάθε χρόνο διαφορετική διακόσμηση!


Σχόλια

Ο χρήστης Unknown είπε…
απο την οψη και μονο φαινονται τελεια....μακαρι να τα δοκιμαζα κιολας.
Ο χρήστης Marina είπε…
Εκτακτο! Και οπτικά και γευστικά φαντάζομαι. Εγραψα τα υλικά. Θα το κάνω και εγώ γιατί ο Κ τρελλαίνεται για σολωμο! Ευχαριστώ και καλή χρονιά!
Ο χρήστης Ra Ma είπε…
Κουνώντας την βεντάλια του χρόνου και νοιώθοντας τα δευτερόλεπτα χορεύοντας με τα λεπτά να χαϊδεύουν το πρόσωπό μου, θα πω ότι δεν τολμούσα να φανταστώ τον σολομό σε γλυκό, που μέχρι τώρα τον συνόδευα μόνο με χαβιάρι ενίοτε κόκκινο, πάνω σε πάγο.

Είσαι και θα μείνεις η πρωταγωνίστρια, θέλω να δω τη cook μετά από αυτό! :)
Ο χρήστης betty είπε…
Θύμιο μου, να σε φιλήσω! Ξέρεις να ανεβάζεις το ηθικό της πρωταγωνίστριας!
Ο χρήστης betty είπε…
@city of pyrgos, γεια και χαρά στους "γείτονες"!
@marina, είναι εύγευστο, ιδανικό ορεκτικό και πανεύκολο στην εκτέλεση. Η παρατήρηση που έχω να προσθέσω και συμφώνησαν όλοι είναι ότι του πάει το λεμονάκι, οπότε μην το φοβηθείς πολύ!
Ο χρήστης EKT είπε…
Μπράβο Betty, Το DNA της μαμάς σας δεν πήγε χαμένο. Και η εκτέλεση και η όψη λίαν ορεκτικές όσο για το κείμενο επιμένω, υπάρχει και εδώ ταλέντο.
Ελένη ΕΚΤ
Ο χρήστης ange-ta είπε…
Πάει μπήκε στο καρνέ!
Αυριο κιόλας θα την εγκαινιάσω.
χαιρετώ και όλους τους εκλεκτούς καλεσμένους.
@ΕΚΤ, έκτακτη και η Μεγω!

φιλια και καλή χρονια ξανά.
Υ.Γ. εχω την εντύπωση ότι αντί μαϊντανό θέλει άννιθο και αντί ελιές ροδέλες γλυκού κρεμυδιου, καθώς και ροδέλες πορτοκαλιού.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
η cook απλώς υποκλίνεται...μια είναι η καλλιτεχνης της οικογενειας και αυτή είναι η betty!
έπρεπε να ακούσετε τα ααααα και ωωωω όταν εμφανίστηκε με την τούρτα(γιατί συνήθως ερχεται, στρογγυλοκάθεται στον καναπέ κι αρχίζει τις εντολές!!)

@radio marconi...για να μην πω οτι έσυρε τα εξ'αμαξης σε μενα και τον συζυγό της που την κακολογίσαμε στη συναντηση μας οτι κάνει μόνο ομελέτες!! :))

@ελενη
το πιστευω κι εγώ για την Μπετούλα,πολλες φορές οταν διαβαζω τα ποστ της δε μπορώ να το πιστέψω οτι είναι η αδελφούλα μου που τα γράφει!

@αντζετακι
ακόμη κι εγώ, που με ό,τι φέρνει σε ψαρι εκτος απο τον τονο,δεν τα παω καλά,ξετρελλάθηκα με αυτή τη συνταγή,είναι ΤΕΛΕΙΑ!
πιστεύω οτι και ο ανηθος θα της ταίριαζε,με το ωμό κρεμμύδι δε τα παω πολύ καλά επίσης,κι όσο για το πορτοκάλι επειδη σιχαίνομαι τη μυρωδια του ψαριού,(την ανακαλύπτω εκεί που άλλοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα!)πιστεύω οτι το λεμονι ειναι πιο δραστικό!
...η Μπετούλα όμως που έχει μεγαλύτερη πείρα με τα του σολωμού, θα πει καλύτερα :)
Ο χρήστης Penthesila είπε…
....Υπεροχο ιστιολογιο και μεγαλη χαρα που ειμαστε κοντα "γειτονακι" και γω θα τα λεμε συχνα....
Ο χρήστης elie είπε…
Πω πω και μιαμ μιαμ!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
καλησπέρα elie :)

καλώς την πενθεσίλια με το θαυμάσιο nick...είναι λουλουδάκι;
Ο χρήστης kiki είπε…
Υποκλίνομαι! Αρχικά νόμισα πως την έφτιαξε η κουκ! Όταν την κόβεις η κρέμα μέσα μένει στη θέση της;
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Aαααααα Μπετούλα, δικό σου είναι αυτό το αριστούργημα?? Κι εγώ αρχικά νόμισα ότι η cook ήταν η καλλιτέχνης;-)
Μα εσυ χρυσό μου μας έβαλες τα γυαλιά, τέεεελειοοο!!!
Ο χρήστης betty είπε…
@ΕΚΤ, ευχαριστώ για τα κομπλιμάν, ίσως όταν(αν)βγω στη σύνταξη να εκτονώσω περισσότερο το ταλέντο για το οποίο ακούω να μιλάνε.
@angeta, συμφωνώ με όλα όσα λες, δοκίμασέ τα να μας πεις.
Σχετικά με το άνηθο, σίγουρα γευστικά ταιριάζουν πολύ περισσότερο, αλλά μιας και προτεινόταν μαϊντανός, τον επέλεξα και διαπίστωσα ότι απλώς κάνει το ορεκτικό,γευστικά, πιο "ορεκτικό".
@penthesila, πρώτη φορά σε συναντώ αλλά νομίζω ήλθες την καλύτερη στιγμή!(τώρα μιλά η πρωταγωνίστρια!)
@elie, φιλιά και καλή χρονιά
@oneiromageiremata, η κρέμα μένει στη θέση της με λίγη προσοχή να μην παραπέσει χυμός.
@ελενα, μια από τις πολύ αγαπημένες μου ασχολίες, είναι να ετοιμάζω εκπλήξεις(ευχάριστες) στ'αγαπημένα μου πρόσωπα. Γράφοντας αυτή την ανάρτηση το διασκέδασα τόσο πολύ γιατί ήξερα ότι θα διασκεδάσετε κι εσείς μ'αυτή την ιστορία!! Φιλιά.
Ο χρήστης Σπύρος είπε…
Αλήθεια πως συνδιάζεται ο σολωμός με τον γλυκό τι γεύση δίνει;....πολυ καλό φαίνεται :)
Ο χρήστης EKT είπε…
Βetty μου αν και υπάρχει το ρητό "ποτέ δεν είναι αργά", εγώ θα σου πω ότι πάντα είναι αργά..Ξέρω τι λέω. Μην αφήνεις κάτι για όταν "θα βγείς στη σύνταξη" "όταν θα έχεις χρόνο", όταν "θα είσαι ελεύθερη να κάνεις ό,τι θέλεις" Δικαιολογίες που δίνουμε στον εαυτό μας. Τempus fugit..που έλεγαν και οι Λατίνοι.
φιλιά
ΕΚΤ Ελένη
Ο χρήστης EKT είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ο χρήστης EKT είπε…
Κοίτα να δεις τα καλά της τεχνολογίας, έγραψα σχόλιο για τη cook και δεν το ανάρτησε, αντ΄αυτού βγήκε δύο φορές το σχόλιο για τη Betty. Όποιος μπορεί ας σβήσει το διπλό παρακαλώ.Ευχαριστώ
ΕΚΤ Ελένη
Ο χρήστης betty είπε…
Σπύρο μου, για όλα φταίει ο Θύμιος! Αυτός ο άσχετος με την μαγειρική έγραψε ότι πρόκειται για γλυκό νομίζω. Απλώς Φαίνεται σαν τούρτα γλυκό . Είναι αλμυρή τούρτα!!!
(Πάω να του τα ψάλλω)
Ο χρήστης Penthesila είπε…
betty καλως σας βρηκα ...θελω λιγο χρονο να μαθω να σας αναγνωριζω...
μη με παρεξηγησετε..οσο για το σχολiο της cook εχω αρχισει την σοκολατοθεραπεια... καλημερα...
Ο χρήστης Penthesila είπε…
....τωρα το δα συγχωρηστε με..
cook το ονομα μου ειναι εμπνευμενο απο τη βασιλισσα των αμαζονων Πενθεσιλεια ειπα ομως να μη κλεψω τη δικη της δοξα ,ως μαθητευομενη αμαζονα κι αυτοδιδακτη ,δημιουργησα ενα δικο μου φανταστικο ονομα...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Άφωνη !!! Φτου φτου να μην σας ματιάσω νοστιμόσογο:))
Ο χρήστης betty είπε…
@Λαμπρινούλα μας, καλή χρονιά σου ευχόμαστε κι από εμπνεύσεις σούπερ!
Ο χρήστης kiki είπε…
Thanks!
Ο χρήστης babajim είπε…
είναι τελεια συνταγη... εγω χρησιμοποιησα σα βαση 3 φετες τοστ κοβοντας λιγο τις γωνιες, δινοντας της σχημα καρδιας ( για την καλη μου την εφτιαξα ) και στη διακοσμηση απο πανω χρησιμοποίησα τοματινια κομμενα στη μεση να μοιαζουν με κερασια και αγγουρακι κομμενο κατα μηκος σαν κλωναρακια...το αποτελεσμα ηταν απεριγραπτα τελειο...σ'ευχαριστω πολυ για αυτη την υπεροχη ιδεα...να'σαι καλα.
Ο χρήστης betty είπε…
babajim, βρίσκω την ιδέα σου καταπληκτική και μάλιστα για τον "ιερό σκοπό" να εντυπωσιάσεις την καλή σου, είμαι βέβαιη τα πήγες περίφημα... καλή συνέχεια!

Δημοφιλείς αναρτήσεις