Tυρόπιτα μανιάτικη!

Όταν τ'αρνάκια βοσκήσουν στην πλουσιότατη χλωρίδα της ελληνικής γης και οι κοτούλες επίσης, ένα μάτσο μάραθα από την εξοχή και τα ντόπια τυριά από τ'αρνάκια θα δώσουν το θαυμαστό αποτέλεσμα της ορεκτικής μας πίτας. Από έναν εργατικό γνωστό μου προέρχεται η συνταγή, που τρώγεται κρύα στα βραχώδη υψώματα της Μάνης αλλά και στα αστικά πυργόσπιτα ή και σε κάθε άλλο καψοκαλύβι των ημερών μας!



Υλικά γέμισης:
1/2 κιλό φέτα
1/2 κιλό ανθότυρο
αγριομάραθο ψιλοκομμένο
3 αβγά
1 κιλό φρέσκο γάλα
λίγο λάδι
4 κ.σούπας αλεύρι
2-3 κ.σούπας σιμιγδάλι ψιλό
πιπέρι

Υλικά για το φύλλο:
1/2 κιλό αλεύρι
λίγο αλάτι
1 ποτήρι νερό
2 κ.σούπας λάδι

Παρασκευή:
Ετοιμάζουμε πρώτα το φύλλο που θα είναι μόνο για τη βάση. Η πίτα αυτή μένει ξεσκέπαστη! Αφού ζυμώσουμε χαρούμενα και χαλαρά τα υλικά μας, αφήνουμε την απαλή κι εύπλαστη ζύμη μέσα στη λεκάνη σκεπασμένη να ξεκουραστεί μισή ώρα. Αυτό θα την κάνει πρόθυμη να γίνει φύλλο για πίτα χωρίς αντιστάσεις.
Η γέμιση είναι παιχνιδάκι. Τρίβουμε τα τυριά με τα δάχτυλα (μπλιάξ ή με το πιρούνι) :) και προσθέτουμε τα χτυπημένα αβγά, τα μάραθα, το γάλα, τα άλευρα και πιπέρι. Μην απογοητευτείτε που ο χυλός είναι υδαρής και καθόλου παχύρρευστος. Όταν ψηθεί πήζει μια χαρά. Το σιμιγδάλι το έριξα μόνη μου για να τονώσω κάπως το ηθικό μου στη θέα του χυλού :), δεν προβλεπόταν από την συνταγή.
Το ταψί είναι ένα θέμα που απασχόλησε πολύ το μυαλό μου κι εκνεύρισε εξίσου τις υπόλοιπες μαγείρισσες που είχαν κι άλλες δουλειές να κάνουν :)... Διαλέξτε ένα ταψί που να μην κάνει πολύ παχιά ούτε πολύ λεπτή την πίτα, αλλά λαδώστε το πριν στρώσετε το φύλλο.
 Να έχετε υπόψη σας ότι, όταν είναι ζεστή από το φούρνο η πίτα, το φύλλο είναι μάλλον σκληρό. Αφού μείνει μαλακώνει και τρώγεται μια χαρά.
Ψήνεται στους 220 βαθμούς Κελσίου (δυνατός φούρνος) για 40-45 λεπτά στη μεσαία σχάρα αν είναι μαύρο το ταψί, διαφορετικά θα παίξουμε πάνω- κάτω για το σωστό ψήσιμο του φύλλου. Μόλις πάρει χρώμα η πίτα να τη σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο μέχρι να συμπληρωθεί ο χρόνος ψησίματος.

Καλή επιτυχία. Α, και μην επιχειρήσετε με μάραθο του σούπερ μάρκετ ποτέ, γιατί δεν έχει άρωμα όταν ψήνεται. Καλύτερα βάλτε δυόσμο για λύση.
 Καλή Πρωτομαγιά και καλό μήνα!

Σχόλια

Ο χρήστης cook είπε…
ο άγριος μάραθος κάνει τη διαφορά!
Ο χρήστης eleni είπε…
Υπέροχη! Γεια στα χέρια σου! Θα την κάνω μέσα στην άλλη εβδομάδα.. μου αρέσει έτσι όπως την βλέπω!
Θα πάρω και τον μάραθο...
Καλό μήνα!
Φιλιά!!!
Ο χρήστης ΦΑΝΗ είπε…
φαίνεται τέλεια!!!!
Θα την δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία!!!!
Φιλιά, Φανή
Ο χρήστης mia maria είπε…
Πολύ νόστιμη φαίνεται! Καταγράφεται φυσικά:)
Καλό μήνα!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
υπέροχη.....καλό σου μήνα και άνοιξη σε όλα
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Καλό μήνα σε όλη την παρέα!
Ελπίζω να περάσατε όμορφη Πρωτομαγιά!
Η πίτα Μπέτυ μου καταγράφεται ως πολύ πολύ νόστιμη!
Φιλιά!
Ο χρήστης Πρασινάδα είπε…
Ακόμα μια συνταγη στο to-do list μου!!!!! :)))))
Ο χρήστης Eleni είπε…
Καλό μήνα!!!Υπέροχη, έχει καταγραφεί!!!
Ο χρήστης Νίκος Βασιλειάδης είπε…
Μπέτυ πολύ ωραία φαίνεται η πίτα σου!!! Καλό μήνα και καλή συνέχεια!!
Ο χρήστης Helen Gr είπε…
Καλήμέρα και καλό μήνα!
Η πίτα είναι εξαιρετική και ο μάραθος αγαπημένο υλικό.
Καταγράφεται η συνταγή!
Ο χρήστης Ειρήνη Ε. είπε…
Μοσχοβόλησε η πίτα σου με το αγριομάραθο! Ταιριαστό με τα υπόλοιπα υλικά. Φαντάζομαι τι υπέροχη γεύση θα έχει!!
Το μάραθο κατά παράδοση στην οικογένειά μου, το χρησιμοποιούμε και στις σπιτικές ελιές.
Καλοφάγωτη η πίτα.
Καλό Σαββατοκύριακο.
Ο χρήστης betty είπε…
Ειρήνη Ε., ακούγεται υπέροχο, καλό σαββατοκύριακο και σε σένα!
Ο χρήστης tzonakos είπε…
Τι σχέση εχει η πολιτική με την μαγειρική ;
Καμμία.
Εκτός του οτι ο Στέφανος Μάνος παρουσίαζε συνταγές στην τιβί κάποτε.
Α, φκιάνουε και τυρόπιτες οι χρυσαγίτες μανιάτες, μάλιστα. Μη ξεχάσω να ξαναπάω στη Μάνη, σε αυτη την μεσαιωνικών μυαλών περιοχή της Ελλάδας.
Αν τη φτιάξω την τυρόπιτα θα την κάνω rename σε Τζονιάτικη τυρόπιτα κι αν τους αρέσει τους μανιάτες, αν όχι, ας πιούνε ξύδι.
Κατα τα άλλα χάρηκα που σε βλέπω πάλι να γράφεις ΒΕΤΤΥ !
Ο χρήστης manousina είπε…
Για πολλά χρόνια δεν έτρωγα φέτα, τώρα τρελαίνομαι όταν βρίσκω τυρόπιτα, λες και πρέπει να καλύψω κενά τόσων χρόνων...
Καλό μήνα
Ο χρήστης betty είπε…
tZonako, δεν έχεις κι άδικο αλλά από την άλλη ο ελληνικός μεσαίωνας ήταν βυζαντινός... τέλοςπάντων βάλε ό,τι όνομα θες, θα ακολουθήσει αργότερα μια ακόμη μανιάτικη που θα σε αποτελειώσει! :) σ'ευχαριστώ για το καλωσόρισμα :)
Ο χρήστης betty είπε…
Χρειάστηκαν πολλάαααα χρόνια για να καταλάβω τι εννοούσε με το σχόλιο ο tzonakos!!!!!!!!!! Δεν καταλάβαινα με ποιό τρόπο με ταύτιζε με έναν δεξιό πολιτικό που μαγείρευε. Κι αυτό γιατί η συνταγή έτυχε να είναι ενός συναδέλφου μου από τη Μάνη και να αναρτηθεί την ημέρα της (εργατικής) Πρωτομαγιάς, επιλεγμένη ακριβώς επειδή προερχόταν από έναν εργαζόμενο κι ήταν ανοιξιάτικη!! Τα δε αστικά πυργόσπιτα (πολυκατοικίες) αναφέρονταν καθαρά στην αρχιτεκτονική πλευρά του πράγματος που στο μυαλό μου συγκρίνονταν με τους μανιάτικους πύργους!! Ο tzonakos επειδή μάλλον είχε μονότονη ενασχόληση με τον πολιτικό βίο ίσως σε βαθμό υπερβολής(εκείνη την εποχή συνηθιζόταν γιατί τα μπλογκ λειτουργούσαν όπως το facebook σήμερα) ή τα είχε πάρει προφανώς με τους χρυσαυγίτες μανιάτες(!!!) για τους οποίους ούτε καν είχα ιδέα τότε, με σύγκρινε με τον Στέφανο Μάνο!!! Παράδοξο, για μια μαγείρισσα, αλλά συνέβη κι αυτό :) :) :)
Ο χρήστης tzonakos είπε…
:)
ακριβώς 3 χρόνια μετά !
Δαβάζω το σχόλιό μου και το βρίσκω λιγάκι χαζό,με συγχωρείς,προφανώς καιπήγα να αστειευτώ και δεν σε ταύτισα με κάποιον :)
Οντως ο Στέφανος Μάνος μαγείρευε και δε μπορώ τώρα να θυμηθώ γιατί τον ανέφερα, σίγουρα ομως ήθελα να ειρωνευτώ όχι την τυρόπιτα, αλλά τη μανιάτικη νοοτροπία.

Πολλές απο τις συνταγές εδω τις εχω φτιάξει και όλες ήταν υπέροχες 'οπως είστε και εσείς, οπότε λάθος μου να κάνω ανεπιτυχή συνδεση της Μάνης μεκάτι άλλο που δεν αφορά γεύση και μεράκι.
Χίλες συγνώμες.
Ο χρήστης cook είπε…
τζονι
don't worry!
δε θα σε παρεξηγούσαμε ποτέ...φιλιάαα
Ο χρήστης betty είπε…
Να σου πω, δεν πρόλαβα να σε παρεξηγήσω γιατί δεν είχα καταλάβει πώς το είχες σκεφτεί, τώρα που ξαναείδα τη συνταγή λόγω άνοιξης και μάραθου, νόμισα ότι κατάλαβα!! Είμαστε χαζά και τα δύο!! :) :) :) άρα κανένα πρόβλημα :) :) συχωρεμένος

Δημοφιλείς αναρτήσεις