Κρέπες!


Στο ερώτημα τι θα φάμε αύριο,αν τύχει η απάντηση να είναι αυτή ακριβώς η ανάρτηση,ξέρω πως θα δω μεγάλα χαμόγελα στα πρόσωπα των νεαρών της οικογένειας!
Κι αν βάζω την συνταγή εδώ,είναι,πρώτον γιατί είναι το αγαπημένο του γιου μου,που γιορτάζει σήμερα και δεύτερον για να πείσω την κόρη μου,τώρα που είναι μακριά,κάποια στιγμή,να δοκιμάσει να τις κάνει και μόνη,αφού τις αγαπά τόσο...
Θεωρώ, βέβαια, οτι η συγκεκριμένη γεύση έχει καλυφθεί πλήρως σε όοοολη τη μπλογκοκουζίνα,μα θα ήταν άστοχο,ως  αγαπημένο,επίσης,πιάτο της cook, να μην το μοιραστεί μαζί σας :)
Πριν πάμε στα της συνταγής,να δηλώσω,οτι κρέπες δεν έτρωγα...τις είχα ταυτίσει με αυτά τα ετοιματζίδικα μίγματα που κάνουν έξω και βρωμοκοπούν αυγουλίλα...από τότε που τις έφτιαξα μόνη,εκτίμησα τη νοστιμιά τους,τη βουτυρένια γεύση τους και φυσικά ούτε λόγος για αυγουλίλα,στις δικές μου κρέπες!... εννοείται πως τώρα ακόμη περισσότερο δεν τις αγγίζω έξω!


ΥΛΙΚΑ
{για 16-18 κρέπες μικρές}
Για τις κρέπες:
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αυγά
μισό κουταλάκι γλυκού αλάτι
2μισυ κούπες γάλα φρέσκο πλήρες
4 κ.σούπας βούτυρο αγελαδινό λιωμένο

Για το γέμισμα:
18 φέτες τυρί κασέρι ή γλυκιά γραβιέρα{ή γκούντα αν επιμένετε ευρωπαϊκά!}
18 φέτες πάριζα ή ζαμπόν

Για το γαρνίρισμα:
250 γρ. κρ. γάλακτος
200 γρ. τριμμενη γραβιέρα

Ετοιμάζουμε τις κρέπες.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι,το αλάτι,τ'αυγά και τη μισή κούπα γάλα.
Χτυπάμε καλά το μιγμα ώστε να μην έχει σβώλους.Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, ανακατεύουμε σε δυνατή ταχύτητα και τελευταίο ρίχνουμε το βούτυρο.
Αφήνουμε στην άκρη τουλάχιστον για 1 ώρα.{Μπορείτε να το ετοιμάσετε από την προηγούμενη και να το βάλετε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα που θα ψήσετε τις κρέπες}
Παίρνουμε ένα μικρό αντικολλητικό τηγανάκι και το βάζουμε να κάψει.{δεν χρειάζεται να βάλουμε καθόλου λιπαρή ουσία γιατί οι κρέπες έχουν αρκετό βούτυρο}
Ρίχνουμε μια κουτάλα από το μίγμα να καλύψει τον πάτο.Όταν αρχίζει να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια και πριν αυτές σπάσουν γυρίζουμε με σπάτουλα από την άλλη. Αφήνουμε για 1-2 λεπτά και βγάζουμε.
Συνήθως η πρώτη κρέπα δε βγαίνει καλή,μα οι επόμενες είναι μια χαρά.
Αν σας καίγονται,χαμηλώστε την ένταση της εστίας.
Αν οι κρέπες σας βγαίνουν χοντρές αραιώστε το μίγμα με λίγο ακόμη γάλα,ή αν αντίθετα είναι πολύ λεπτές και κόβονται,προσθέστε λίγο αλεύρι επιπλέον{πάντα κοσκινισμένο}
Τις στοιβάζουμε την μία πάνω στην άλλη σε πιάτο.
Ανάλογα με το τηγάνι που θα επιλέξετε ,εξαρτάται το μέγεθος της κρέπας και η ποσότητα που θα σας προκύψει.
{Εγώ επειδή συνήθως τις κάνω αλμυρές στο φούρνο χρησιμοποιώ το μικρό σε μέγεθος τηγάνι.}
Στη συνέχεια λοιπόν,παίρνουμε μια-μια κρέπα ,τής βάζουμε από μια φέτα τυρί και ζαμπόν και την τυλίγουμε ρολό.
Την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ορθογώνιο πυρέξ.
Όταν τελειώσουμε,σκορπίζουμε στην επιφάνεια την τριμμένη γραβιέρα και περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος.
Αφήνουμε στην άκρη και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 β.
Ψήνουμε ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια και να μελώσει η κρέμα γάλακτος.
Τώρα αν ακούσω κάποιον να λέει,ουουου πολλές θερμίδες,λίπη κλπ,τι να βάλω για να μην έχει τόσα λιπαρά,θα απαντήσω,μην το φας,αγόρασε μια άνοστη ετοιματζίδικη!Οι κρέπες θέλουν αυγά για πλούσια γεύση, θέλουν βούτυρο,γιατί αλλιώς δεν έχουν άρωμα και θέλουν μια θερμιδική βόμβα στη γέμιση!Βουτυρένια τυριά,μυρωδάτα ζαμπόν και ολόγυρα μια πλούσια κρέμα.
Στη γλυκιά εκδοχή τους βάζουμε μια γκανάς για γέμιση{λιωμενη κουβερτούρα σε ίση ποσότητα με κρ.γάλακτος},ή για τους εσαεί παιδικούς ουρανίσκους, πραλίνα φουντουκιού.{λέμε τώρα,γιατί οι συνδυασμοί σε γέμιση,είτε γλυκιά,είτε αλμυρή,είναι άπειροι, ανάλογα τα γούστα του καθενός}
Αν όμως είστε δηλωμένοι ενοχικοί και υποφέρετε, μπορείτε να παραλείψετε τον φούρνο και την κρέμα γάλακτος με το πολύ επιπλέον τυρί,και αντί αυτού όταν τη ρολάρετε να τη βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων μαζί με μια ιδέα τριμμένο τυρί από πάνω,ή να γεμίστε με μαρμελάδα πορτοκάλι μαζί με λίγη τριμμένη κουβερτούρα.

Η δική μου προτίμηση,νομίζω,πάντως πως είναι ολοφάνερη!




Σχόλια

Ο χρήστης tanyadmin είπε…
άγαπω τις κρέπες όπως και να είναι γεμισμένες...υπέροχο πιατο....καλή σου μέραααααα
Ο χρήστης betty είπε…
Tώρα αυτό είναι πειρασμός κι επειδή ξέρω ότι συνήθως δεν σταματώ αν δε χορτάσω(3-4 κρέπες)προτείνω να γίνονται και με αλεύρι ολικής άλεσης που σε χορταίνει γρηγορότερα κι έτσι δεν προλαβαίνεις να φας πολλές!
Ο χρήστης Ερμιόνη είπε…
Καλημέρα και χρόνια πολλά για τον γιόκα! Να τον χαίρεσαι!
Λοιπόν εδώ και μέρες έχουν μπει στο μυαλό μου οι κρέπες, οπότε θεωρώ ότι η σημερινή σου ανάρτηση είναι σημάδι ότι πρέπει να τις φτιάξω!
Φαίνονται θεσπέσιες και πολύ τυρένιες! Εννοείται ότι οι σπιτικές είναι απείρως νοστιμότερες από αυτές του εμπορίου, τις οποίες κι εγώ δεν μπορώ πια ούτε καν να μυρίσω!
Φιλιά!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Ε λοιπόν να δεις τι πλατύ χαμόγελο θα έβλεπες στο δικό μου πρόσωπο αν μου σερβίριζες τις κρέπες σου, έτσι ακριβώς όπως τις έχεις φτιάξει χα χα χαα!
Και φυσικά συμφωνώ για τις σπιτικές κρέπες, εξάλου είναι τόσο εύκολο να τις φτιάξουμε!
Να χαίρεσαι και τον γιόκα σου, να είναι γερός και καλόχρονος και να τον καμαρώνεις πάντα!
Φιλάκια!
Ο χρήστης Eri είπε…
Αναστασία μου να το χαίρεσαι το καμάρι σου! Εχω κ εγώ κάτι με κρέπες την Παρασκευή. είναι πολύ ωραίο υλικό γιατι μπορείς να κάνεις τα πάντα με αυτές! φιλάκια πολλά!
Ο χρήστης Eleni είπε…
Χρόνια πολλά Αναστασία μου να χαίρεσαι το γιό σου, πάντα γερός και ευτυχισμένος!!!Οι κρέπες σου είναι φανταστικές, μου αρέσουν εξίσου και οι αλμυρές αλλά και οι γλυκιές!!!Εννοείται πως οι σπιτικές δε συγκρίνονται!!!!
Φιλιά πολλά!!!
Ο χρήστης Kitchen Stories είπε…
Να χαίρεσαι το γιο σου, Cook!

Όσο για τις τεκμηριωμένες αναλύσεις σου με βρίσκουν σύμφωνη.
Να γράψω μόνο ότι τις ετοιματζίδικες, εκτός της αμφίβολης καθαριότητας και ποιότητας υλικών, είναι και πολύ πιο παχυντικές...
Ο χρήστης Ροδανθη είπε…
Καλημέρα Αναστασία να χαίρεσαι τον γιόκα σου.Τέλειες οι κρέπες αγαπημένες εγω συνήθως φτιάχνω με κοτόπουλο και λαχανικά εξαφανίζονται αμέσως χαχα!!!!
Ο χρήστης Penelope είπε…
ΣΩΣΤΗ. Όταν είναι να κάνεις ένα φαγητό ή γλυκό που απαιτεί ιδαίτερη γεύση θα πρέπει να "ξεχάσεις" για λίγο τον "εφιάλτη" των θερμίδων και να το ευχαριστηθείς :-)))

Να τον χαίρεσαι τον κανακάρη σου καλή μου Cook...και όταν θα έρθει η ώρα της και αισθάνεται "έτοιμη" θα τις φτιάξει μόνη της και η κόρη! Κάπως έτσι τις πρωτοέφτιαξα και εγώ καμμια 15αρια χρόνια πίσω :-)))
Ο χρήστης cook είπε…
πολύ σας ευχαριστω για τις ευχές!
φιλια!
Ο χρήστης Helen Gr είπε…
Να χαίρεσαι το αγόρι σου, πολύχρονος κι ευτυχισμένος!
Υπέροχες οι κρέπες σου, λαχταριστές.
Συμφωνώ απολύτως με την εισαγωγή σου.
Φιλιά, καλό απόγευμα.
Ο χρήστης Taste Advisor είπε…
Να τον χαίρεσαι!
Οι κρέπες αριστούργημα!
Ο χρήστης eleni είπε…
Να τον χαίρεσαι!!!
Πολύ αγαπημένες κρέπες...
Φιλιά!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις