Ο Άντονυ Μπουρνταίν επιστρέφει!!!



Μιλάμε βέβαια για τον μεγάλο Αμερικανό και με γαλλικές ρίζες σεφ αλλά και ικανότατο συγγραφέα που μετά το πασίγνωστο βιβλίο του «Κουζίνα Εμπιστευτικό», ένα βιβλίο αποκάλυψη για τα ενδότερα των μεγάλων εστιατορίων που άλλαξε πολύ τα δεδομένα στον κλάδο της εστίασης, και που  επανέρχεται τώρα με το καινούργιο του πόνημα: «Μισοψημένο» και πάλι από τις εκδόσεις ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ.
Γλαφυρός συναρπαστικός και χειμαρρώδης και με όπλο τη μεγάλη του επαγγελματική πείρα αλλά χωρίς δεσμεύσεις πλέον –και γι’ αυτό ακόμη πιο  ρεαλιστής και αιχμηρός- μετά τη λύση της συνεργασίας του με το περιβόητο εστιατόριο της Νέας Υόρκης: Les Halles. Αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη από την πρώτη σελίδα και με μεγάλη μαεστρία τον οδηγεί σε αυτόν τον μαγικό κόσμο της κουζίνας όχι μόνο από την υλική της διάσταση: συνταγές υλικά και παρασκευάσματα, αλλά και από τους ανθρώπους που παίρνουν μέρος σε αυτή τη μέθεξη είτε αυτοί βρίσκονται στην κορυφή είτε στον πάτο της πυραμίδας. Γιατί όπως λέει όλοι έχουν το ρόλο τους στο τελικό αποτέλεσμα.
Με ένα φρενήρη ρυθμό μας ξεναγεί στα περιβόητα pho ένα είδος χυλοπίτας με φέτες κρέας που σερβίρουν υπαίθρια μεν αλλά με πλήρη κτηριακή υποστήριξη και υψηλά στάνταρ καθαριότητας στο Ανόϊ του Βιετνάμ. Στην ψητή χήνα του Χονγκ Κονγκ-Μονγκόκ και αυτή υπαίθρια που «…βυθίζοντας τα δόντια σας στα πετσοκομμένα στο τάκα-τάκα κομμάτια της ξέρετε ότι βιώνετε κάτι θεσπέσιο και σε στρώσεις που μπορούν να περιγραφούν μόνο ως επιφοίτηση, η μία εξαίρετη αίσθηση μετά την άλλη καθώς οι γευστικοί κάλυκες συναντούν πρώτα την τραγανή, καραμελωμένη πέτσα, στη συνέχεια αέρα, μετά το χυμώδες γλυκό και αλμυρά γευστικό με ανεπαίσθητη γεύση κυνηγιού λίπος…». Στην Πουέμπλα της Ισπανίας και τα καροτσάκια με το φως και τα υπέροχα tacos de lengua, τάκος με λωρίδες βοδινής γλώσσας «αρπαγμένες» μαζί με κρεμμύδια πάνω σε μία μεταλλική πλάκα. Σε μια μονάδα αγροτουρισμού της Σαρδηνίας και το απλούστερο φαγητό του κόσμου: σπαγγέτι  αλά μποττάργκα, μακαρόνια ανακατεμένα στα γρήγορα   με ντόπιο αγουρέλαιο (όπου μια σκελίδα σκόρδο και μια καυτερή πιπεριά άφησαν για λίγο τα αρώματα τους) και ντόπιο παστό αυγοτάραχο από κέφαλο. Και αλλού και αλλού και αλλού, ακόμη και σε μια περιοδεύουσα στις ΗΠΑ μεξικανοκορεάτικη καντίνα που δίνει το καθημερινό της στίγμα με το Τwitter!
Αθυρόστομος χιουμορίστας και σαρκαστής δεν διστάζει να καταχερίσει τις μεγάλες αλυσίδες έτοιμου φαγητού αλλά και τους επώνυμους αρθρογράφους εστιατορίων της Αμερικής όπωςο Άλαν Ρίτσμαν,  που έχουν τη δύναμη να «θάψουν» και το πιο πετυχημένο εστιατόριο και να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Αθυρόστομος μεν αλλά όχι ξερόλας, που δεν διστάζει να υποκλιθεί στους μεγάλους σεφ όπως ο Μάριο Μπατάλι, ο Αλμπέρτ Αντριά, ο Φέργκους Χέντερσον και πολλούς άλλους ακόμη και νεώτερους του όπως ο Τζέιμι Όλιβερ. Ή εκείνος ο δαιμόνιος Ντεϊβιντ Τσάνγκ που με ένα 12θέσιο παρακαλώ μαγαζάκι στο Μανχάταν, το γεμάτο με αστέρια της Μισλεν και των Ν.Υ.Τimes περιβόητο Momofuku Ko, έχει βάλει τον κόσμο να ψάχνει εναγωνίως για μία θέση.
Μιλάει βέβαια και για τις παλιές σπουδαίες κουζίνες  της Νέας Υόρκης  που έβγαλαν ολόκληρες γενιές σεφ. Το Lespinasse,  το Le Cirque, το Gramercy Tavern, το Daniel και το Le Bernardin. Το Le Bernardin το καλύτερο εστιατόριο ψαρικών της Αμερικής με 3 φορές από 4 αστέρια των Ν.Υ.Times και 2 φορές από 3 αστέρια της Μισλέν. Με εκείνο τον απίθανο τύπο τον Χούστο Τόμας από τον Άγιο Δομίνικο στο πιο κρίσιμο και πιο ακριβοπληρωμένο πόστο της επιχείρησης που καθαρίζει και φιλετάρει 320-450 κιλά ψάρια την ημέρα και μέσα σε 4-5 ώρες και με ταχύτητα: 8 λεπτά για μια γλώσσα 11 κιλών και 60 δευτερόλεπτα για το φιλετάρισμα ενός μεγάλου ψαριού και που όταν φεύγει με άδεια το καλοκαίρι για την πατρίδα του τον αντικαθιστούν 3 άλλοι τεχνίτες.
Με τούτα τα λίγα και με τ’ άλλα τα πιο πολλά που θα τα βρείτε στο βιβλίο «Μισοψημένο» των εκδόσεων Νάρκισσος και που τόσο ανεπιφύλακτα σας συνιστώ θα κάνετε ένα ωραίο και αλησμόνητο ταξίδι κουζινικών γευστικών και το κυριότερο …αναγνωστικών απολαύσεων αφού πέραν από τη δύναμη της γραφής Μπουρνταίν, το απαιτητικό σε ειδικές ορολογίες αυτό βιβλίο ευτύχησε και σε μία πολύ πετυχημένη μετάφραση του Κώστα Φιλιππάκη.

Καλές Γιορτές!

Σχόλια

Ο χρήστης Χρυσαυγή είπε…
Πολύ καλή η πρότασή σου. Το "Κουζίνα Εμπιστευτικό" το έχω διαβάσει και πραγματικά μου άρεσε πολύ. Θα διαβάσω σίγουρα και το "Μισοψημένο"......! Ωραία πρόταση και για δώρο! Να σαι καλά!!
Ο χρήστης Ελένη είπε…
Εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά. Εύχομαι το 2012 να χαρίσει απλόχερα υγεία, αγάπη κι ευτυχία σε όλους!!!
Ο χρήστης eleni είπε…
Ευχομαι καλά Χριστούγεννα γεμάτα ευτυχία και υγεία!!!!!
Ο χρήστης Κοπελλούα είπε…
Καλά Χριστούγεννα εύχομαι, Καλή Πρωτοχρονιά!! Τον συγκεκριμένο chef τον "γνώρισα" μέσω της εκπομπής που έδειχνε το Mega πριν από καιρό... Μου φάνηκε όχι απλά ωραία καταπληκτική!!! θα πάρω το βιβλίο να το διαβάσω!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
χρονια πολλα με υγεια,πολυ αγαπη με αμετρητη αισιοδοξια και δημιουργικοτητα!!!misirlou & maria
Ο χρήστης panathinaeos είπε…
Χρονια Πολλα Κουκ!!!!! Και ο Μπουρνταιν ειναι το πρωτο παλληκαρι της κουζινας!!!!! Μαζι βεβαια με τον θηριωδη Ιταλο Mario Batali!!!! Και τον παμμεγιστο χασαπη της Τοσκανης Dario Cecchini!!!!
Ο χρήστης Αγγελικη Ν είπε…
Κουκίτσα χρόνια πολλά και ευτυχισμένα!
Ευχαριστώ για την πρόταση για το βιβλίο του Μπουρνταιν! (Θα το ψάξω στα Αγγλικά για να το βρω στην Ν Αφρική και είναι και φθηνότερο...)
Ο χρήστης ζαφορα είπε…
Χρόνια σου Πολλά και για εσένα
Είναι αλήθεια ότι σας επιθύμησα
και ευχαριστώ που δεν με ξέχασες.
Καλές γιορτές.

Οι όμορφες ιδέες σου όπως πάντα
λίαν δελεαστικές .
Ο χρήστης cook είπε…
δεν είχα ιδέα το ομολογώ...
χρόνια πολλά ναβαρίνο μου κι εύχομαι με το καλό να μας μπει ο νέος χρόνος
φιλια xox
Ο χρήστης navarino-s είπε…
Xρόνια Πολλά σε όλους και με υγεία η νέα χρονιά!
Ο χρήστης Εφη είπε…
Κύριε Δημήτρη, Cookitsa μου, χρόνια πολλά και καλά! Με το καλό η νέα χρόνιά!
Το συγκεκριμένο κύριο την πρώτη φορά που τον είδα τον ψιλοαντιπάθησα...μάλλον το στυλ του...τη δεύτερη (τον ξαναείδα...) άρχισα να τον αντιμετωπίζω πιο χαλαρά και διαπίστωσα ότι λέει απλά...αλήθειες με τον τρόπο του πάντα...τελικά τον συμπάθησα..χαχα!
Θα ψάξω να το πάρω το βιβλίο του. Ευχαριστούμε για την πρόταση!
Ο χρήστης LAMBROS είπε…
Μια ευχή σου εύχομαι για τον καινούργιο χρόνο
Την πόρτα σου να τη χτυπά η ευτυχία μόνο!

Δημοφιλείς αναρτήσεις