ΧΤΑΠΟΔΙ ΨΗΤΟ ΜΕ ΜΠΑΣΜΑΤΙ ΚΑΙ ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ!!!

Μη με πάρετε με τις πέτρες! Σήμερα σκέφτηκα να μετουσιώσω ένα πικάντικο μεζέ των μεζεδοπωλείων σε κύριο φαγητό. Το έμπνεύστηκα και το έφτιαξα για πρώτη φορά. Αλλά όπως διαπίστωσα μετά, παίρνει και πολλές βελτιώσεις ανάλογα με τη φαντασία του καθενός. Όπως για παράδειγμα: τη προσθήκη σαφράν στο πιλάφι ή το ψήσιμο ντομάτας και πατάτας.



ΥΛΙΚΑ:
Χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο
Ρύζι μπασμάτι
Λαχανικά
Λάδι, λεμόνι, ρίγανη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Ψήνουμε το χταπόδι σε ειδική συσκευή (αυτή της φωτογραφίας είναι με ρεύμα και επιφάνεια τεφλόν) ή σε τηγάνι τεφλόν με χαρακιές. Αφού πρώτα αλείψουμε με λάδι και την επιφάνει της συσκευής και το χταπόδι για να μην κολλάει και ξεφλουδίζει. Στον κενό χώρο ψήνουμε και τα λαχανικά. Φτιάχνουμε το πιλάφι και σερβίρουμε στο πιάτο αφού περιχύσουμε το χταπόδι με λάδι λεμόνι και το πασπαλίσουμε με ρίγανη.
Ειλικρινά και ...αντικειμενικά γίνεται ΄΄ενα πολύ νόστιμο πιάτο!
Καλή όρεξη!

Σχόλια

Ο χρήστης mia maria είπε…
Μα γιατί να σε πάρουμε με τις πέτρες; Η μυρωδιά από το χταποδάκι έφτασε μέχρι εδώ! Το ρυζάκι και εγώ έτσι άσπρο θα το έφτιαχνα!
Ο χρήστης oreksinaxeis είπε…
η bigmama εχει απόλυτο δίκιο...άκου με τις πέτρες...ίσως βέβαια να πέταγα καμία να φύγεις να φάω μόνη μου το χταπόδι και το μπασμάτι που με τρελάινει :))))...ίσως σου άφηνα μερικά λαχανικά χιχιχιχ
Ο χρήστης Maria B. είπε…
Αχ βρε Ναβαρίνο !! τι μυρωδιές είναι αυτές ??? οπως λένε και τα κοριτσια, γιατί να σε πάρουμε με τις πέτρες, θα σε πιάσουμε με το καλό μήπως και μας δώσεις παραπάνω μεζεδάκι !!!

καλή μερα!
Ο χρήστης dhmhtra είπε…
Αμα υπάρχει χταπόδι με ότι και να το συνοδέψεις θα είναι υπέροχο!
Ψητό χταπόδι και τσίπουρο με παγάκια...ΟΝΕΙΡΟ!!!
Ο χρήστης Ξανθή είπε…
Θα συμφωνήσω με τη Δήμητρα χταποδάκι ψητό κι όπως νάναι!!
Καλό βράδυ!!
Ο χρήστης Lila Xagorari είπε…
Μμμμμ! μοσχομύρισε το χταποδάκι, το δε μπασμάτι αδυναμία μοναδική! Ο μόνος λόγος για γκρίνια είναι γιατί δε βλέπω στο πλάνο ποτηράκι με ούζο! Στην υγειά μας!
Ο χρήστης Betty's Cuisine είπε…
E δεν είμαστε καλά! να σε πάρουμε με τις πέτρες;;;
... εγώ ετοιμάζομαι να φέρω το ουζάκι και να πάρω μια γενναία μερίδα! υπέροχο το χταποδάκι ειδικά αν είναι ψητό - ωραιότατα τα λαχανικά και φυσικά το μπασμάτι!
Ο χρήστης ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε…
Τελικά εγώ θα συμφωνήσω με την πανούργα Πανδώρα, μπας και απολαύσουμε μόνες το χταποδάκι.....χιχιιχι Δεν είμαστε φαταούλες οχι οχι :Ρ
Τέλειο το χταποδάκι σου και τα λαχανικούλια σου μούρλια :)))
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@big mama καλημέρα!
Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί μου δίνεις την πρώτη ενθάρυνση στο παράτολμο εγχείρημα μου! Να είσαι καλά!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@pandora εσύ είσαι ακόμη πιο ενθαρυντική με τις...."δόλιες" σκέψεις σου περί ολικής ...καταβρόχθησης!
Να είσαι καλά!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Maria B. Να είσαι καλά κοπέλα μου για τα κοπλιμέντα! Ξέρεις αυτή η καταλυτική μυρωδιά που σου ...κόβει τα πόδια είναι που με ...παρέσυρε!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@dhmhtra καλημέρα σου!
Κοίτα! το χταπόδι το έχω μαγειρέψει και το ΄'εχω δοκιμάσει σε μαγαζιά με πολλούς κια διάφορους τρόπους: ε! τη νοστιμιά του ψητού δεν την πλησιάζει κανένα! Φυραίνει βέβαια και δεν φτουράει ο όγκος του αλλά μια φορά στο τόσο αξίζει νομίζω να το φτιάχνουμε!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Ξανθή μου καλημέρα!
Αυτό ακριβώς είπα στην Ξανθή για την αξεπέραστη νοστιμιά του ψητού! Και όχι εκείνου του ...μαϊμού ψητού που μας σερβίρουν στα μαγαζιά: το οποίο είναι βρασμένο και το περνάνε για λίγο από την ψηστιέρα να πάρει λίγο χρώμα και μασάς...μασάς μια μαλακιά ανοστίλα! Το γνήσιο ψητό χταπόδι είναι σκληρό στο μάσημα!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Λιλα μου έχεις απόλυτο δίκιο! Έπρεπε έστω και για ντεκόρ, να βάλω ένα ποτηράκι στη φωτογραφία. Ξέρεις έχουμε ένα μεγαλείο εδώ στην Ελλάδα ως προς το θέμα "μεζές-ποτό". Έχουμε π.χ.: φυστίκι Αιγίνης> ουίσκι, ψητό χταπόδι > ούζο, κοκορέτσι>μπίρα, μπακαλιάρος>ρετσίνα κλπ...κλπ!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Betty's Cuisine καλημέρα σου και χίλια ευχαριστώ για την έγκριση και τα καλά σου λόγια! Για τα λαχανικά θέλω να πω ότι έβαλα από ότι είχα. Πρέπει να ταιριάζουν και οι πατάτες, οι ντομάτες, τα καρότα και αρκετά άλλα που δεν μου έρχονται τώρα στο νου. Θα τα δοκιμάσω την επόμενη φορά.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@ΕΥΗ μου καλημέρα σου! Όπως είπα και στην pandora αυτές οι ..."δόλιες" σκέψεις σου για ...υπεξαίρεση του εδέσματος, είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση για τον παρασκευαστή του!
Να είσαι καλά!
Ο χρήστης Tyler Durden είπε…
και καμιά σάλτσα στο ρίζι θα το εκανε ακόμα πιο λαχταριστό
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Tyler
Ξέρεις το σκέφτηκα για τη σάλτσα αλλά εκτός από λάδι και λεμόνι δεν μπόρεσα να σκεφτώ κάτι, γιατί φοβάμαι μη σκεπαστεί η μυρωδιά του χταποδιού.
Ο χρήστης faraona είπε…
Αχ καλοκαιράκι μου θυμίζει το πιάτο σου!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@faraona καλησπέρα!
Ναι είναι καλοκαιρινό πιάτο!
Ο χρήστης tzonakos είπε…
Δεν σε παίρνει κανείς με τις πέτρες, αρκεί να κεράσεις απο αυτό, με ουζάκι και τα σχετικά.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@tzonako μου: "πέστο κι' έγινε" λέει το τραγούδι αλλά η άτιμη η τεχνολογία δεν μας το επιτρέπει.
Ο χρήστης tzonakos είπε…
Θα γινει κι αυτο, πού θα πάει ;
Ο χρήστης panathinaeos είπε…
ευγε ναυαρινο, εισαι γνησιος και μινιμαλιστης! επικροτω την απουσια οποιασδηποτε "σαλτσας" στο ρυζι! τα αρωματα του χταποδιου, παντρεμενα με την καμμενη ουσια, και τους χυμους των λαχανικων, με λιγο λαδακι και λιγο λεμονακι ειναι υπεραρκετα!
αν θα αλλαζα κατι, ειναι το ψησιμο, ειμαι υπερ του καρβουνου, αυτα τα ηλεκτρικα με ξενερωνουν!
σχετικα με το ποτο συνοδειας, εγω θα πηγαινα με ενα σαντορινη του σιγαλα, τα αρωματα που βγαζει το ασυρτικο ειναι αξεπεραστα! και εβαζα στο πλαι και λιγη πολτοποιημενη λιαστη ντοματα για να μαζευει τα μποσικα!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@panathinaie μεγάλε χαίρε!
Μου δίνεις μεγάλη χαρά αποκαλώντας με μινιμλιστή της κουζίνας! Αυτό αποτελεί τον μεγαλύτερο έπαινο για μένα καθότι τυγχάνω λάτρης του μινιμαλισμού στη λογοτεχνία.
Σ΄ ευχαριστώ να είσαι πάντα καλά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις