ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΠΛΑΚΙ ΜΕ ΣΟΛΟΜΟ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ







Μέσα στην κρεατοφαγία των ημερών νομίζω ότι χρειάζεται και ένα ψαρικό διάλειμμα. Τη συγκεκριμένη συνταγή την ονομάζω ισπανική γιατί την έχω δει στην ισπανική τηλεόραση και γιατί βασίζεται στις παχύσαρκες ισπανικές πιπεριές, αυτές με τα χρώματα. Το φαί μπορεί να γίνει με πολλά είδη ψαριών. Εδώ έβαλα σολομό Νορβηγίας.

ΥΛΙΚΑ:

Σολομός σε φέτες, τέσσερα κομμάτια. Τον συγκεκριμένο τον πήρα κατεψυγμένο από το ΙΚΕΑ προς 8,50 ευρώ το κιλό.

3-4 μεγάλες πιπεριές Ισπανίας χρωματιστές κομμένες σε ροδέλες. Πιο παλιά ήταν πολύ ακριβές, από φέτος όμως φτήνηναν θεαματικά. Πρώτα είχαν 4 ευρώ οι 3 πιπεριές, τώρα έχουν 2 ευρώ το κιλό.

Δυο πατάτες μεγάλες κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες.

Δυο ντομάτες μεγάλες κομμένες σε λεπτές φέτες.

Αλάτι πιπέρι δεντρολίβανο 2 σκελίδες σκόρδο.

Προσοχή! Όχι κρεμμύδι. Σκοτώνει το άρωμα του ψαριού.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Σε ένα pyrex -έχει σημασία αυτό για να βλέπουμε από το πλάϊ τη στάθμη του ζωμιού για το πότε να το σβήσουμε- στρώνουμε τις μισές ροδέλες και βάζουμε τις δυο σκελίδες σκόρδου. Από πάνω στρώνουμε τις μισές πατάτες. Ρίχνουμε στις φέτες του ψαριού αλάτι πιπέρι και το δεντρολίβανο. Τις τοποθετούμε οριζόντια πάνω από τις πατάτες. Απλώνουμε πάνω τους τις υπόλοιπες πατάτες και από πάνω τις υπόλοιπες πιπεριές. Ρίχνουμε αλάτι και πάνω-πάνω τα σκεπάζουμε όλα με τις φέτες ντομάτας. Προσθέτουμε το επιθυμητό ελαιόλαδο και ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά. Αυτός ο χρόνος είναι σχετικός, το καλύτερο είναι να κοιτάζουμε από το πλάϊ τη στάθμη του ζωμιού και να σβήνουμε το φούρνο όταν μένει μόνο το λάδι του.


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΦΑΓΩΜΑΤΟΣ:

Δεν υπάρχουν ειδικές συμβουλές. Το τρώμε κανονικά με πηρούνι. Το μόνο που μπορούμε να προσθέσουμε είναι ότι κατά την ώρα του φαγητού, ιδίως τα άτομα που τρώνε αργά, μπορούν κάλλιστα μαζί με τη γευστική απόλαυση του εδέσματος να ρεμβάζουν ελεύθερα! Και με βάση την προέλευση των υλικών, άλλος μπορεί να φαντάζεται λυγερόκορμες σεβιλλιάνες που σείονται στους κραδασμούς του φλαμένκο, άλλη να βουλιάζει μέσα σε αντονιομπαντερικές φαντασιώσεις και κάποιοι ή κάποιες με φυσιολατρικές αδυναμίες να βρίσκονται καθισμένοι πάνω σε καταστρώματα πλοίων και να διαπλέουν πλησίστιοι τα μαγευτικά φιορδ της Νορβηγίας. Είτε έτσι πάντως είτε αλλιώς: καλή σας όρεξη και με το καλό ο καινούργιος χρόνος!





Navarino-s: συνταγές LOFALOCO (low fat low cost)

Σχόλια

Ο χρήστης panathinaeos είπε…
Χρονια Πολλα Ναυαρινε! Πολυ ωραιο το ψαρακι, και διαιτερα ελκυστικη η "διαδικασια φαγωματος". Ανοιγεις νεους δρομους και θελω να συνεισφερω.
Εαν λοιπον το ψαρακι ειναι αλμυρος βακαλαος, το σκηνικο των κυρίων γεμιζει με τις τσιγγανες της Ανδαλουσιας, με τη ματια που καιει και το κορμι που ηλεκτριζει. Ενω για τις κυριες η αρενα εχει την παρελαση ταυρομαχων πριν τις ταυρομαχιες, με τα φανταχτερα κοστουμια και τα υγρα ματια.
Ο χρήστης EKT είπε…
Αγαπητέ Δημήτρη,
΄Εχω μια παρατήρηση ως προς την ενδιαφέρουσα κατά τ΄άλλα συνταγή σου.
Γιατί λάδ;; Ως γνωστόν ο σολωμός είναι πολύ λιπαρό ψάρι και αν του προσθέσεις λάδι γίνεται πολύ βαρύς.
ΕΚΤ Ελένη
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@panathinaee φίλε μου Χρόνια Πολλά!
συνεισφέρεις τα μέγιστα με το εκπληκτικό κείμενο σου. μόνο που δεν το έβαλα στην ανάρτηση γιατί φοβάμαι μη τυχόν και τους ξελιγώσουμε τους ανθρώπους με τις φαντασιώσεις μας και δεν θα έχουν όρεξη μετά για το πλακί.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
Έλλεν με αιφνιδιάζει η ερώτηση σου. θεωρητικές γνώσεις δεν έχω αλλά από πείρα μπορώ να σου πω ότι χωρίς λάδι μπορεί να βγει ξερό το φαγητό. να μην έχει δηλαδή αυτή τη ζουμεράδα που φαίνεται στη φωτογραφία του πιάτου. άσε που σκέφτομαι ότι μπορεί έτσι και να καούν τα τόσο χρήσιμα για τον οργανισμό λιπαρά ω3 του σολομού.
Ο χρήστης Crazy Tourists είπε…
Χρόνια πολλά σε όλες και όλους! Η συνταγή ενδιαφέρουσα, αν και το ψάρι δεν είναι το φόρτε μου!
Πολλά φιλιά!
CrazyTourist1
Ο χρήστης ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε…
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ!!!!

Λατρεύω τα ψαρικά αλλά δε συμπαθώ το σολομό. ΄Ισως να φταίει η μυρωδιά του σαν λιπαρό ψάρι

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Ο χρήστης Crazy Tourists είπε…
Εγώ αντιθέτως πολύ τα αγαπάω τα ψάρια!! Οπότε...Μιαμ μιαμ!!!
Φιλιά πολλά!

Τρελοτουρίστρια
Ο χρήστης panathinaeos είπε…
περι ελαιου και λιπαρου ιχθυος ο λογος: ειναι εντελως απαραιτητη η χρηση του - εναλλακτικα μπορεις να βαλεις βουτυρο, αλλα δεν μπορεις να μαγειρεψεις χωρις μια λιπαρη ουσια το πιατο το ναυαρινου! το θεμα δεν ειναι αν πρεπει να το χρησιμοποιησεις, αλλα ποσο βαζεις! πρεπει δηλαδη να χρησιμποποιειται με μετρο! παν μετρον αριστον
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@crazy tourιst1 Χρόνια Πολλά και πολλά ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αυτό δείχνει ότι είσαι καλό παιδί και έχεις μια καλή κουβέντα ακόμη και για πράγματα που δεν σου αρέσουν. με το καλό ο καινούργιος χρόνος!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Γλαρένια μου Χρόνια Πολλά με τα φιλιά μας!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Τρελοτουρίστρια Χρόνια Πολλά τα φιλιά μας και την αγάπη μας!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@panathinaee αναδεικνύεσαι σε μεγάλο ταλέντο! πέραν του λογοτεχνικού οίστρου που διαθέτεις φαίνεται ότι κατέχεις σε βάθος και τα μυστικά της μαγειρικής! πολύ χρήσιμες οι επισημάνσεις σου και πάλι την αγάπη μου και χρόνια πολλά!
Ο χρήστης ζαφορα είπε…
Για άλλη μια φορά απίθανη.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ


http://zafora.blogspot.com/2008/12/blog-post_28.html
Ο χρήστης eleni είπε…
Υπέροχη συνταγή!
Η διαδικασία τέλεια!-θα προτιμήσω φιορδ.
Εδώ δε βρίσκω σολομό,να το φτιάξω με άλλο λιπαρό ψαράκι;
Πάντως δεν ήξερα ότι δε βάζουν κρεμμύδι στο ψάρι-το πλακί το κάνουμε με κρεμμύδια,αυτό γνώριζα.

Να έχετε έναν ευτυχισμένο καινούριο χρόνο!
Ο χρήστης Katerina ante portas είπε…
Xρόνια πολλά και καλά! Καλές γιορτές στη συνέχεια!
Είμαι και εγώ του σολωμού και του Σολωμού τις τελευταίες μέρες!Μου βάζετε ιδέες γιατί το μαγειρεύω λιτά συνήθως!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Χρόνια Πολλά και Καλά Navarino!!
Αν τρώγοντας σολομό ονειρεύομαι νορβηγικά φιορδ, δεν το συζητάω καθόλου, πάω να τον φτιάξω αυτή τη στιγμή, μιας και είναι το ταξίδι που πάντα ονειρευόμουνα;-)
Oτι πρέπει το ψάρι μετά την κρεατοφαγία των ημερών.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@ζαφορά μου σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. το επιτελείο του cookthebook σου εύχεται Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@eleni μου γειά σου! σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. γίνεται εξ' ίσου καλό και με κολιό ή σκουμπρί που το βάζυμε είτε ολόκληρο είτε ανοιμένο στη μέση. και εγώ για πολλά χρόνια έβαζα κρεμμύδι στο πλακί. δοκίμασε αυτή τη συνταγή και θα δεις τη διαφορά.
εκ μέρους ολόληρου του cookthebbok ευχόμαστε καλή χρονιά με υγεία σε σένα και σε όλα τα αγαπημένα σου πρόσωπα!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Katerina ante portas Χρόνια Πολλά και ό,τι ονειρεύεσαι να γίνει! Και αφού λες πως βρίσκεσαι στο Σολωμό να σου χαρίσω τη ΓΑΛΗΝΗ του:
Δεν ακούεται ούτ' ένα κύμα/ εις την έρμη ακρογιαλιά/ λες κι η θάλασσα κοιμάται/ μες στης γης την αγκαλιά.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@ΕΛΕΝΑ Χρόνια Πολλά σε σένα και στις αγάπες σου! Με το καλό ο καινούργιος χρόνος! Τα φιορδ και συ! Έχεις δίκηο πως να το κάνουμε, ίναι πιο διαχρονικά πράγματα αυτά από τη "φθαρτότητα" του μπαντέρας!
Ο χρήστης JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε…
KAΛΗΣΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥ ΣΠΙΤΙ ΑΦΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΗΚΕ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΣΒΗΣΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΜΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ.ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@jk o skpoytzakos γειά σου! Χρόνια Πολλά καλη χρονιά καλοστέριωτο το νέο σου σπίτι το οποίο και θα επισκεφθώ σύντομα!

Δημοφιλείς αναρτήσεις