ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ



Μια συνταγή που μου ήταν παντελώς αγνωστη(δεν ήξερα καν οτι υπήρχε τέτοιο είδος πίτας),αλλά την έμαθα όταν ήρθα στο Αγρίνιο.
Από τότε έγινε ένα από τα αγαπημένα μας πιάτα του Σαββάτου-γιατί αν και την επομενη μερα παραμενει νοστιμη ,η γεύση της,κατά τα δικά μου γούστα, είναι αξεπεραστη όταν είναι φρέσκια φρέσκια και ζεστή .
Επίσης είναι πανεύκολη και γρήγορη στην ετοιμασία της,ιδανική για όποιον πίνει με τις ωρες τα πρωινά καφέ ή θελει να κάνει ατελειωτες τσάρκες στα μπλογκς(μα...για ποιον μιλάω;;;;)



ΥΛΙΚΑ
3 φλυτζάνια τσαγιού ξινό τραχανά
1+1/2 λιτρα φρέσκο γάλα πλήρες
3 αυγά
250 γρ. φέτα
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη(εννοείται πιο του παει καλύτερα...)
λίγο ελαιόλαδο και τριμμενη φρυγανιά

Βάζουμε το γάλα σε δυνατη φωτια να κάψει.
Ρίχνουμε τον τραχανά,χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτια και αφήνουμε το μίγμα ν'αρχίσει να πήζει ώσπου να γίνει κρέμα,περίπου 5-10 λεπτα,ανακατεύοντας συνεχεια με ξύλινη σπάτουλα.
Αποσύρουμε, προσθέτουμε τη μαργαρίνη,λίγο αλατάκι και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Ανάβουμε το φούρνο στους 200 β.(όχι αερόθερμο)
Τριβουμε με τα χέρια τη φέτα(μην αηδιάζεις Μπετούλα...) και χτυπάμε ελαφρά τ'αυγά.
Τα προσθέτουμε στο μίγμα του τραχανά.Λαδώνουμε ενα ταψί και το πασπαλίζουμε με τριμμενη φρυγανια.Να έχετε υπ'όψη σας πως το παχος της πιτας πρέπει να είναι μικρό,όσο πιο λίγο τόσο πιο νόστιμη....τα 2 εκ. ειναι μια χαρά...
Στρωνουμε μεσα την κρέμα και ραντίζουμε την επιφανεια με ελαιόλαδο.
Ψήνουμε ώσπου να ροδοκοκκινίσει.
Στο μεταξύ έχει μοσχοβολήσει όλο το σπίτι και ανυπομονα περειμένουμε για το πρώτο κομματι.........κι άλλο ένα για μένα...κι αλλο ένα για σένα...


Δε χρειαζεται να πω οτι για όλους εκείνους που τρελλαίνονται για τραχανα και φέτα είναι σουπερ γεύση...βλέπω από τώρα τον Φιλιππα τον γαμπρουλη μου να περειμενει με το πιατο στο χέρι...
Μπετούλα να τι σε περιμένει το Σαββατο!


Posted by Picasa

Σχόλια

Ο χρήστης euaggelia είπε…
Kαλημέρα!
Σήμερα θα φτιάξω την γαλατόπιτα. Ήθελα να σε ρωτήσω επειδή το μεγάλο μου ταψί δεν μου ψήνει καλά από κάτω και θα την κάνω σε μικρό πυρέξ, να βάλω την μισή ποσότητα;
Και επειδή κάποια στιγμή θέλω να κάνω την τραχανόπιτα πόση ώρα θέλει ψήσιμο;
Σ'ευχαριστούμε πολύ για τις συνταγές σου!
Καλές Απόκριες!
Ο χρήστης elie είπε…
Ωραία η τραχανόπιτά σου, και στο πνεύμα των ημερών.
Να σου πω, καμια φορά βάζω τραχανά σε τυρόπιτα για να "απαλύνει" την αλμύρα των τυριών αλλά έτσι όπως το λες δεν έχω δοκιμάσει. Ο τραχανάς γενικά δεν είναι το φόρτε μου αλλά κάτι μου λέει ότι αυτό θα είναι καλό ακόμα και για τα δικά μου γούστα.
Καλό τριήμερο κορίτσια!
Ο χρήστης popelix είπε…
Τι σύμπτωση! Έψαχνα καιρό για συνταγή τραχανόπιτας και έκανα μολις την περασμένη εβδομάδα μια τέτοια πίτα με φύλλο, σύμφωνα με τις οδηγίες μιας συναδέλφου. Η τραχανόπιτα αυτή έχει εκτός από ξινό τραχανά, φέτα και λαδάκι (αυγά γιοκ!) και μικρά κομματάκια βρασμένου χοιρινού το οποίο ταιριάζει καταπληκτικά! Ελπίζω να δοκιμάσω κάποια στιγμή και τη δική σου ;-)

Μια και πλησιάζει νηστεία, ας έχουμε υπόψη και ένα νηστίσιμο τραχανά με λαχανικά της Βλάχας που υπάρχει στα SM. Πιστεύω ότι τουλάχιστον για σουπίτσα θα είναι καλός!

Αυτά με τους τραχανάδες. Καλή αποκριά!
Ο χρήστης mrs Smith είπε…
Τυχερή μπετούλα !!!!!!
(όχι ότι ζηλεύω...αλλά ζηλεύω :))))
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
@euaggelia
καλώς την!
η δόση είναι για ενα ταψι ορθογώνιο περίπου 30-35 εκ.Αν το βαλεις σε μικροτερο φτιάξε καλυτερα τη μισή δόση γιατι όπως ειπαμε δεν θελει να εχει παχος η πιτα.Όσο για την ωρα,δεν εχω κρατησει ποτε χρόνο,45 λεπτά σιγουρα θελει,αλλά όταν δεις την επιφανεια να ροδοκοκκινισει και τις ακρες τις πίτας να σκουραίνουν τοτε εχει γίνει.Για σιγουρια βυθισε την ακρη ενος μαχαιριου,όσο πιο καθαρή βγαίνει τοσο καλύτερα(δεν προκειται ποτε ομως να ειναι στεγνη)
Καλες απόκριες και σε σας κι ευχαριστούμε που μας διαβάζετε :)

@popelix
καλώς μας ήρθες!
Και η δική σου συνταγη μου ακούγεται θαυμασια....ωραια ιδέα αν εχει ξεμεινει λιγο κρεας!Ώστε η Βλαχας εχει και νηστισιμο τραχανα;θα τον ψαξω,τρελλαίνομαι για τραχαναδες...καποτε ειχα την ευκαιρια να δοκιμασω νηστίσιμο απο τα χερακια παλιών νοικοκυρών και πρεπει να πω οτι μου αρεσε καλύτερα κι απο αυτον με το γαλα...ήταν και καυτερός...μούρλια...
Καλό τριήμερο :)

@elie,Mrs.Smith
ευχομαι κι εσεις να περασετε καλα αυτο το τριήμερο
φιλια!
Ο χρήστης Σπύρος είπε…
Bάλε κουμπάκι κάτω απο το ποστακι που να λεει ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΣΑΣ..:).
Ο χρήστης betty είπε…
@Mrs Smith, έλα στη θέση μου να μαγειρέψεις να το φάτε κιόλας γιατί εγώ σιχαίνομαι τον τραχανά!! Πάντως είναι μια καλή γαστρονομική έκπληξη για τον Φιλίπ.

@Σπύρο μου τι κάνεις, πολλά φιλιά! χαθήκαμε γιατί όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, τόσο σφίγγουν τα πράγματα στη δουλειά!!
Ο χρήστης Ivy είπε…
Δεν έχω ξαναφάει τραχανόπιτα και έχω αρκετό τραχανά στο ψυγείο. Έχω την περιέργεια να το φτιάξω για να δω πώς είναι. Θα σε πείραζε να φτιάξω τη συνταγή σου και να τη βάλω στο blog μου, φυσικά και θα αναφέρω ότι την πήρα από εσένα. Τί βούτυρο βάζεις, γάλακτος;
Ο χρήστης heart n soul είπε…
μετά την εξαιρετική γαλατόπιτα )που μπαίνει πια στο επίσημο συνταγολόγιο:), δεν θα διστάσω διόλου να φτιάξω και τραχανόπιτα:)
Ο χρήστης betty είπε…
@ Ηβη γεια σου! Μιας και η αδελφούλα μου η cook λείπει, θα σου απαντήσω εγώ...και βέβαια μπορείς να την κάνεις ό,τι θέλεις την συνταγή, σου προτείνω για βούτυρο το γάλακτος που λες, διαφορετικά μπορείς να βάλεις και μισό ελαφρύ βούτυρο, μισό γάλακτος...επίσης προτείνων να μην είναι βιτάμ αλλά σουπερ φρέσκο που έχει ωραίο άρωμα...καλή επιτυχία!

@heartnsoul, είσαι αδιστακτη δηλαδή...και πολύ θαρραλέα...μπλιάχ:)
Ο χρήστης ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε…
Aααα...θα τη δοκιμάσω.

ΚΑΛΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Ο χρήστης Ivy είπε…
Μπέτυ, εάν διαβάσεις το post μου θα δεις ότι βιάστηκα και την έκανα χθες για καλό σκοπό. Ήταν εξαιρετική. Ευχαριστώ πολύ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
την τραχανοπιτα την εφτιαξα ξανα τώρα που ήμουν Κυπ/σια για το τριήμερο...παντελώς αγνωστη,αυτή η πιτα,σε όλους εμάς εκεί,όμως τελικά όποιος τη δοκιμασε ιδιαιτερως την εκτίμησε...:)

@ηβη
ιδιαιτερως σ'ευχαριστούμε που μπήκες στον κόπο να την φτιαξεις και να την κανεις αναρτηση :)
Ο χρήστης betty είπε…
Να που συμβαίνουν καμμιά φορά και τα αναπάντεχα...την έφτιαξα σήμερα και δοκίμασα κι εγώ!!! Όχι ότι θα ξαναφάω, αλλά δεν ήταν τόσο αηδία. :)

Δημοφιλείς αναρτήσεις