Ντολμαδάκια γιαλαντζί ενισχυμένα με μανιτάρια!!!



Σημείωση: σήμερα, στην αρχή αυτής της εβδομάδας που μεσολαβεί ανάμεσα στις τοπικές και τις ευρωεκλογές, βάζουμε μια συνταγή που λόγω της τεχνικής διαδικασίας της μπορεί να λειτουργήσει ως μέσον χαλάρωσης και περισυλλογής. Και επειδή πρόκειται για τα "ντολμαδάκια γιαλαντζί" , έδεσμα της εθνικής μας παράδοσης που θα πρέπει να τη γνωρίζουν και οι νεώτεροι, περαθέτω τη διαδικασία παρασκευής εκτενέστατα βήμα προς βήμα. Τα μανιτάρια προστέθηκαν προς ... ενίσχυση τους με πρωτείνη για να έχουμε ένα κανονικότατο κύριο πιάτο.


ΥΛΙΚΑ:

350 γραμ. αμπελόφυλλα (90-100 φύλλα)
500 γραμ. μανιτάρια πλευρότους κομμένα σε κύβους  
    3 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
    1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
    2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα
 1,5 φλυτζάνι ελαιόλαδο
    1 ματσάκι άνιθο ή μάραθο ψιλοκομμένος
    1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένος
    5 τρυφερές κορυφές δυόσμου ψιλοκομμένες
    2 λεμόνια
       αλάτι πιπέρι


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πρώτα-πρώτα ζεματάμε τα φύλλα σε βραστό νερό όπου τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Μετά τα βγάζουμε όλα μαζί με μια επίπεδη τρυπητή κουτάλα και τα αποθέτουμε σε ένα μικρό ταψί που το γιομίζουμε με κρύο νερό. Με τη βοήθεια της παλάμης αδειάζουμε το νερό και ξαναγεμίζουμε. Έτσι τα φύλλα ξεκολλάνε εύκολα.
Σε μια κτσαρόλα ρίχνουμε το 1/2 φλυντζάνι ελαιόλαδο να κάψει και σωτάρουμε όλα τα κρεμμύδια μαζί με τα μανιτάρια. Μετά ρίχνουμε δυο ποτήρια νερό το ρύζι πλυμένο και στραγγισμένο μαζί με το αλατοπίπερο. Αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Σε ένα πυρέξ στρώνουμε τα μυρωδικά και αδειάζουμε πάνω τους το περιεχόμενο της κατσαρόλας.
Αυτό έχει δυο πλεονεκτήματα: και τα μυρωδικά παραμένουν φρέσκα και η γέμιση δεν γίνεται λαπάς και να σφίγγει. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
 
 
Χρησιμοποιούμε ένα πιάτο για το τύλιγμα των ντολμαδιών. Απιθώνουμε το φύλλο με την γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω και πάνω του τοποθετούμε μια κουταλιά γέμιση. Στενόμακρα και όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
Ξεκινάμε το δίπλωμα του φύλλου κάνοντας την πρώτη κίνηση ως εξής:
Συνεχίζουμε το δίπλωμα με τα πλαϊνά:
Και το τελειώνουμε στρίβοντας προς τα πάνω:
Σε μια φαρδιά και ει δυνατόν χαμηλή κατσαρόλα λαδώνουμε τον πάτο και τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σε σειρές από την περιφέρεια προς το κέντρο:
Όταν φτάσουμε στον τελευταίο ... όροφο τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σε σειρές από το κέντρο προς την περιφέρεια:
Προσθέτουμε το 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο το χυμό των λεμονιών και νερό μέχρι να τα σκεπάσει καλά. Τα πλακώνουμε με ένα πιάτο για να μη διαλυθούν:
Tα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 30-40 λεπτά. Και τα ξεσκεπάζουμε:

 Αφήνουμε να κρυώσουν και τα βγάζουμε με προσοχή σε ένα δίσκο ή πυρέξ.


 

Σχόλια

Ο χρήστης "ζαχαρούλα.." είπε…
πωπωπωωωωωω τι μου έκανες τώρα... έχω να φάω πολύ καιρό ντολμαδάκια!!!! θα τα φτιαξω ενισχυμένα λοιπόν...

φιλιά!!!!!!!!!!!
Ο χρήστης Mageirissa είπε…
Καλημέρα! Ενδιαφέρουσα φαίνεται αυτή η εκδοχή για τα ντολμαδάκια!

Δημοφιλείς αναρτήσεις