Κεφαλόπουλα ψητά!!!


Είπαμε ότι δεν σνομπάρουμε κανένα είδος ψαριού γιατί μία σοφή λαϊκή ρήση λέει ότι "καλύτερο ψάρι είναι το φρέσκο"! Γι' αυτό καμιά φορά οι τιμές συμβολική μόνο μπορεί να έχουν αξία και έτσι μπροστά στα φρέσκα σαβρίδια τις σάλπες και τα κεφαλόπουλα τύφλα νάχουνε οι πανάκριβες σφυρίδες και σιναγρίδες, άσε που λόγω χαμηλής τιμής τα φτηνά ψάρια δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των εισαγωγέων και προέρχονται αποκλειστικά από τις ελληνικές θάλασσες. Έτσι αν έχετε έμπιστο ψαρά ή εμπιστεύεστε το κριτήριο σας και βρείτε φρέσκα κεφαλόπουλα εκτός από τη θαυμάσια σούπα που μπορείτε να κάνετε, δοκιμάστε τα και ψητά και δεν θα χάσετε!


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: 
Επειδή τα συγκεκριμένα ψάρια έχουν πάρα πολλά και σκληρά λέπια καλό θα είναι να έχουμε ένα
κατάλληλο εργαλείο απολεπίσματος γιατί αλλιώς οι τοίχοι της κουζίνας μας θα γεμίσουν με.....στρας!

Όταν τα καθαρίσουμε και τα χαράξουμε τα αλατίζουμε καλά και χώνουμε στο χώρο της κοιλιάς τους
από δυο φέτες λεμονιού προσθέτοντας και λίγο δεντρολίβανο.

Για το ψήσιμο η καλύτερη λύση βέβαια είναι η σχάρα πάνω σε κάρβουνα πράγμα δύσκολο για τους περισσότερους οπότε καταφεύγουμε σε κάποια πιο προσιτή λύση κάποιου ειδικού σκεύους το
οποίο αλείφουμε με λίγο λάδι.

Γυρίζουμε τα ψάρια με τη βοήθεια μιας ειδικής πλαστικής σπάτουλας

Και τέλος σερβίρουμε στο πιάτο περιχύνοντας το ψάρι με λαδολέμενο στο οποίο έχουμε προσθέσει ρίγανη ή θυμάρι, ή και τα δύο μαζί. Εννοείται ότι συνοδεύεται από μια καλή σαλάτα εποχής και από δροσερό κρασί μοσχοφίλερο!
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη

Σχόλια

Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Το πόσο τα ζήλεψα τα ψαράκια σου δεν μπορείς να φανταστείς!
Αν είναι φρέσκο το ψάρι και μυρίζει θάλασσα, τι άλλο θέλουμε?
Καλό μήνα εύχομαι!
Ο χρήστης Penelope είπε…
Μύρισε από μακριά πως τούτο το μαγείρεμα έκρυβε από πίσω Navarino.
Ψαράκι φρέσκο και με μπόλικο λαδολέμονο!
Από τα καλύτερα και θρεπτικότερα φαγητά που μπορεί κανείς να έχει στο πιάτο του.
Δύναμη εύχομαι αγαπητέ μας Δημήτρη.
Ο χρήστης Eri είπε…
Τι μου θυμίσατε κύριε Δημήτρη! Στα 14 μου, ψαρεύαμε κέφαλους στην Βιστονίδα με τον πατέρα μου και τα πιάναμε με τα χέρια αφου κλείνόμασταν μέσα σε ενα τεράστιο δίχτυ..! Και μετά πίσω στο λυόμενο και στα κάρβουνα.. Εκείνα τα ψάρια ηταν τα πιο νόστιμα που έφαγα ποτέ!
Καλό μήνα!!!
Ο χρήστης cook είπε…
Καλέ,
ακόμη κι εγώ που δεν τρωω ψάρι τα λιμπίστηκα :)...σωστα το είπε η Ελενα,μύρισε θάλασσα,κι έχει δίκιο η Penelope...κλασσικά ναβαρίνο η συνταγή(άσε που ούτε να τα καθαρίσω δεν ξερω!)

Έρι
με εντυπωσίασες!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@ΕΛΕΝΑ
Να είσαι καλά ρε ΕΛΕΝΑ εμένα με χόρτασε ο καλός σου λόγος!
Πράγματι είναι όπως το λες με το φρέσκο ψάρι και με πάσα από αυτό που κες για τη μυρωδιά της θάλασσας ένας τρόπος είναι και αυτός για διαλέξεις φρέσκο ψάρι το πιάνεις με το χέρι σου το οποίο μετά το μυρίζεις και αν είναι φρέσκο θα νιώσεις τη θάλασσα!
Καλό σου μήνα!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Penelope
Σ' ευχαριστώ πατρίδα μου για τη ...γενναιοδωρία των επαίνων σου!!!
Και ιδιαίτερα σ' ευχαριστώ για την τελευταία ευχή σου που με συγκινεί ιδιαίτερα με αυτή τη γλυκειά συγκίνηση που προκαλεί η αγάπη των ανθρώπων.
Να είσαι καλά!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Eri
Εκπληκτικός αυτός ο τρόπος του ψαρέματος, φαντάζομαι ότι τα ψάρια θα παγισευόντουσαν προσωρινά από τα σχοινιά του διχτιού. Όσο για τη νοστιμιά δεν το συζητάω έτσι κι'αλλιώς πόσο μάλλον που λες ότι τα ψήνατε στα κάρβουνα.
Είδες λοιπόν που η ευτυχία δεν απαιτεί και πολλά πράγματα μια τόσο απλή αλλά αυθεντική στιγμή θα τη θυμάσαι για πάντα στη ζωή σου!
Καλό σου μήνα!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@cook
Δηλαδή στο Μάραθο το καλοκαίρι δεν έφαγες ψάρι;
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια ρε Αναστασία και θέλω να σου πω ότι το δώρο που μου έκανες στη γιορτή μου με συγκίνησε πάρα πολύ, για τους λόγους που έγραψα και στην Πηνελόπη, και δεν θα το ξεχάσω ποτέ όσο ζω!
Καλό μήνα!
Ο χρήστης Crazy Tourists είπε…
Καλέ σιγά μη σνομπάρουμε φρέσκα ψαράκια!! :)

Τρελοτουρίστρια
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Crazy Tourists
Γεια σου τρελοτουρίστρια!
Ο χρήστης Ροδανθη είπε…
Ψάρι και πάλι ψάρι ειδικά όταν είναι φρέσκο και το πιάνει και ο άντρας σου(όπως στη δική μου περίπτωση)ακόμα καλύτερο.Να είστε καλά.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Ροδάνθη
Και τι ψάρι ήταν αυτό που είχαμε φάει κάποτε στο Γαύριο!!!!
Να είσαοι καλά Ροδάνθη μου!
Ο χρήστης Ροδανθη είπε…
Εχετε έρθει στην Ανδρο;Περάστε και απο το σπιτάκι μας(αν δεν το έχετε κάνει ήδη).Σίγουρα θα βρείτε ανδριώτικες συνταγές καλό βράδυ.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Ροδάνθη
Μια και μόναδική φορά έχω βρεθεί στην Άνδρο: Όσο και να φαίνεται απίστευτο ...ήρθαμε γαμήλιο ταξίδι στο Γαύριο αρχές Μάρτη του 1976! Είχε γλυκό καιρό και ένα ωραίο ταβερνάκι με ατελείωτα και πεντενόστιμα ψάρια και εκεί στην άκρη προς το δυτικό μέρος ένα τεράστιο λειβάδι με μια θάλασσα από ευωδιαστά μανουσάκια!
Ο χρήστης Ροδανθη είπε…
Εύχομαι να ξανάρθετε γιατί απο τότε μέχρι τώρα θα είναι σα να βρήσκεστε σε τελείως διαφορετικό μέρος,το λειβάδι βέβαια παραδόξος ακόμα υπάρχει(τουλάχιστον ένα μέρος του).
Ο χρήστης Ροδανθη είπε…
Ελπίζω να καταφέρετε να ερθετε ξανά και σίγουρα αυτό που θα δείτε δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που είχατε δει τότε.Να είστε καλά καλό βράδυ.
Ο χρήστης Erisadesu είπε…
οι αληθινές νοικοκυρές δεν έχουν εργαλεία απολέπισης...#justsayin

Δημοφιλείς αναρτήσεις