Τυριά με χαμηλά λιπαρά: ποιος κοροϊδεύει ποιον!!!


Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό στις τηλεοράσεις έναν καταιγισμό διαφημίσεων για τυριά λάϊτ. Φαίνεται τσιμπάει ο κόσμος στο θέμα και οι μάγκες κάνουν χρυσές δουλειές. Από φέτος μάλιστα άρχισαν να μας πουλάνε και μούρη: "Δεν είναι τα λιπαρά που κάνουν νόστιμο το τυρί" υπονοώντας ευθέως ότι αυτά τα πλαστικά κατασκευάσματα που μας πλασάρουν για τυρί , έχουν και νοστιμιά!
Επειδή πάντα με αυτά τα πράγματα χρειάζεται να  είμαστε λιγάκι "κουμπωμένοι" αφού αφορούν τη  διατροφή τη δική μας και των παιδιών μας -θυμάστε τι έγινε με τα σπορέλαια που επί 30 τόσα χρόνια έλεγαν ότι είναι πιο υγιεινά για το τηγάνισμα και μετά αποδείχτηκε το αντίθετο- επιτρέψτε μου να σας πω μερικά πράγματα περί τυριών όχι ως ειδικός αλλά ως άνθρωπος κάποιας ηλικίας από χωριό και με μνήμη.
Στο σπίτι είχαμε πάντα 1-2  κατσικούλες που από το γάλα τους φτιάχναμε το τυρί μας και τη μυτζήθρα. Και επειδή το κατσικίσιο γάλα είναι από τη φύση του χαμηλής λιπαρότητας κάθε καλοκαίρι που δεν υπήρχαν χορτάρια ταίζαμε τις γίδες συνέχεια με φύλλα από τα κλήματα με  αποτέλεσμα να πέφτει ακόμη πιο πολύ η λιπαρότητα και να μην πήζει καλά το τυρί και να τρίβεται. Θυμάμαι τότε τη μάνα μου που πήγαινε σε μια ξαδέρφη της που είχε προβατίνες και έπαιρνε λίγο πρόβειο γάλα με το οποίο ενίσχυε το κατσικίσιο και έπηζε το τυρί.
Αυτοί είναι οι νόμοι της φύσης: για να γίνει το γάλα τυρί πρέπει να έχει από ένα ποσοστό και πάνω περιεκτικότητα σε λιπαρά αλλιώς τυρί δεν γίνεται! Τελεία και παύλα!
Αν ερχόμαστε τώρα με χημικές προσμίξεις -που κάποια από αυτές μπορεί να αποδειχτεί μετά από χρόνια επικίνδυνη για την υγεία- και φτιάχνουμε ένα σκληρό πράγμα και το λέμε τυρί αυτό "είναι άλλου παπά ευαγγέλιο"!
Και αν ρωτήσετε τη γνώμη μου: καλύτερα να τρώμε σε μικρότερες ποσότητες γνήσιο τυρί παρά ασύστολα αυτές τις πλαστικούρες!

Σχόλια

Ο χρήστης gwgw είπε…
Εχεις απολυτο δικιο και συμφωνω μαζι σου..νομιζουν οι ειμαστε μακρια νυχτωμενοι..πολυ καλη η αναρτηση σου...καλο σου βραδυ,φιλια!!!
Ο χρήστης greekguide είπε…
Πές τα χρυσόστομη! Η χημεία είναι για τα εργαστήρια, όχι για το πιάτο μας!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλημέρα. Σαν επαγγελματίας μάγειρας θα συμφωνήσω και γω μαζι σου. Το ίδιο κονσέπτ δεν παίζει και τις ημέρες την νηστείας με τα ντεμέκ νηστίσιμα τυριά? Το ίδιο κονσέπτ δεν παίζει και τις ημέρες την νηστείας με τα ντεμέκ νηστίσιμα τυριά?
Ο χρήστης Lila Xagorari είπε…
Όλα με μέτρο που λέμε. Άσε που η γεύση τους είναι χάλια! Αυτό δε που μου τη δίνει πιο πολύ είναι τα τυριά τα νηστίσιμα! Γιατί σώνει και καλά να φάω τυρί στη νηστεία?
Ο χρήστης BUTTERFLY είπε…
Γενικα τα λαιτ προιοντα καλο ειναι να τα αποφευγουμε.
Καλο απογευμα!
Ο χρήστης Εφη είπε…
Μπράβο κύριε Δημήτρη! Επιτέλους να λέμε τα πράγματα όπως είναι και να σταματήσουμε να τρώμε ότι σαβούρα μας πασάρουν!
Ο χρήστης Crazy Tourists είπε…
Έλα όμως που ο όρος light είναι της μοδός! Και τις περισσότερες φορές μούφα!

Τρελοτουρίστρια
Ο χρήστης Asteri (Maria) είπε…
Έχεις απόλυτο δίκιο!!!!!!!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@gwgoyla
Χαίρομαι που συμφωνείς να είσαι καλά καλό βράδυ!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@greekguide
Πολύ πετυχημένο αυτό που είπες για τα εργαστήρια!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Aunt Donna
Αυτό για τα νηστίσιμα δεν το 'ήξερα είναι φοβερό!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Λίλα
Σίγουρα χάλια γιατί το νόστιμο μόνο η φύση το φτιάχνει.
Καλησπέρα!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@BUTTERFLY
Κασι αυτή η άποψη γενικά περί λάϊτ σωστή!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Εφη μου να είσαι καλά!
Καλό βράδυ!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Crazy Tourists
Αυτοί είναι της μοδός αλλά εσύ διαχρονική και αγαπητότατη!!!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Asteri
Να είσαι καλά καλό βράδυ!
Ο χρήστης kiki είπε…
Δεν έχεις άδικο σε όσα λες...Και πράγματι το τυρί δεν πήζει χωρίς λιπαρά...
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@kiki
...ούτε με άμπρα κατάμπρα!!!
Ο χρήστης mm_skg είπε…
Εγκρινω και επαυξανω. Ως φαρμακοποιος, συμβουλευω τους πελατες μου να μην καταναλωνουν γενικως επεξεργασμενα τροφιμα. Καλυτερα λιγο τυρακι, με ρεγουλα, παρα την πλαστικουρα, κι ας εχεις και χοληστερινη!

Δημοφιλείς αναρτήσεις