Το άμπρα...κατάπρα στη μαγειρική πληρώνεται ακριβά!!!

Η πείρα έχει δείξει ότι όταν θέλουν σε κάποιο εστιατόριο να στα πάρουνε χοντρά η κομπίνα ξεκινάει από την ορολογία και την περιγραφή των φαγητών. Που με τη βοήθεια των ειδικών στηλών από τα περιοδικά και τις εφημερίδες free-press, λαμβάνουν διαστάσεις ανεξέλεγκτες για την φαντασία του αναγνώστη. Συνήθως ακολουθούνται δύο τρόποι τέτοιων περιγραφών: ο κουλτουριάρικος και ο life style! Ο πρώτος απευθύνεται σε καλλιεργημένο κοινό και χρησιμοποιώντας έντονα ποιητικά στοιχεία που μπορούν να ξεκινούν από τη βουκολική ποίηση του Κρυστάλλη και να φτάνουν μέχρι τους αινιγματικούς και δύσκολους Ελύτη και Σεφέρη, δημιουργεί έναν κόσμο ονειρεμένης μαγείας. "Άγρια φρούτα του δάσους" σου λέει ο άλλος και το μυαλό σου πετάει "σε σκοτεινές πλαγιές φορτωμένες με τα φύλλα της οξιάς!" ή "κατσικάκι από τις απόκρημνες πλαγιές του Χελμού στη γάστρα με θυμάρι" και συ πηγαίνεις σε Σταυραετούς και διάσελα του Κρυστάλλη.
Ο τρόπος του life style απαιτεί ορολογίες και ονόματα της διεθνούς μαγειρικής τα οποία να είναι όσο το δυνατόν πιο άγνωστα στο ευρύ κοινό. Έτσι σου λέει πιάνουμε και αυτούς που δεν τα ξέρουν γιατί εξάπτεται η φαντασία τους από το άγνωστο αλλά και αυτούς που τα ξέρουν καθώς νιώθουν μια ικανοποίηση επειδή τα ξέρουν. Και έτσι δημιουργείται μια παράθεση άγνωστων και πρωτοφανών λέξεων, κάτι σαν το άμπρα ...κατάμπρα που έλεγαν οι παλιοί ταχυδακτυλουργοί και οι μάγοι, ικανή να εκτινάξει τις τιμές  των εδεσμάτων σε ύψη ....Ιμαλαϊων!
Και για να μιλάμε με συγκεκριμένα πράγματα στη χθεσινή Athens Voice και στη αρμόδια σελίδα υπάρχει η συνταγή Καβουροσαλάτας που σερβίρει καινούργιο ακριβό εστιατόριο της  παραλίας με το όνομα παλιάς αλυσίδας που έκλεισε και με την προσθήκη τώρα της λέξης Boutique, για να τη φτιάξουμε μόνοι μας παρακαλώ!
Θα χρειαστούμε:
1 κιλό καβουροπόδαρα king crab Αλάσκας
100 γρ. γιαπωνέζικη μαγιονέζα (δεν διευκρινίζεται αν πρέπαι να είναι πριν ή μετά Φουκουσίμα).
1 κ.σ. αυγά ουασάμπι.
1 σιμπουλέτ.
1 κ.γ. jalopeno
Για τη σάλτσα:
2 κ.σ. χυμό yuzu
2 κ. σ. χυμό λεμονιού (κάτι μου θυμίζει)
2 κ. σ. χυμό γκρέϊπ φρουτ (πάμε καλαααααά)
2 κ.σ. ελαιόλαδο (τέλεια!)
Για τη γαρνιτούρα:
Διάφορα σαλατικά όπως iceberg, λόλες, endives, άγρια ρόκα (πίσω από την τοποθεσία Καραούλι του Υμηττού θα βρείτε) σπαράγγια.

Σχόλια

Ο χρήστης tzonakos είπε…
Mπράβο για το θέμα.
Καλώς το έθιξες Ναβαρίνε και εδω και καιρό ήθελα να τα "σούρω" σε διάφορες τάχα-μου γκουρμεδιές με υλικά τρεχαγύρευε.
Εφτηχός ( επίτηδες η ανορθογραφία για να δείξει αδαή τύπο :Ρ ) δεν πέφτω εύκολα σε τέτοιες παγίδες και δεν χρυσοπληρώνω παρόμοιες μλκίες κι οχι μόνο αυτό, αλλα εχω αρχίσει εδω και καιρό να ρωτάω την προέλευση των υλικών όπου πάω να φάω.
Εχω πει όχι σε πατάτες, καρότα,κρεμμύδια απο την Βοιωτία αφου ξέρω πως οτι ειναι βολβός και προέρχεται απο εκει ειναι τίγκα στο εξασθενές χρώμιο. Εστειλα και πιάτο πίσω οταν με καμάρι μου ειπε ο σερβιτόρος "κρεμμύδι Θήβας" και οταν χωριάτικη σαλάτα είχε 70% αγγούρι και άλλο λάδι μεσα, οχι ελαιόλαδο.
Ειναι πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου και ειναι ενα ακόμα φάουλ της Athens Voice μετά το κατάπτυστο άρθρο του κ.Γεωργελέ για τους εκπαιδευτικούς και άλλα άρθρα του ιδίου.
Δεν πρέπει να καταπίνουμε ετσι εύκολα οτι μας σερβίρουν.
Καλό μεσημέρι.
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Navarino θα σε συγχαρώ κι εγώ για την ανάρτησή σου και το θέμα που θίγεις!
Πολλές φορές πάω κάπου για φαγητό, και όταν κάνω τα παράπονά μου για την κακή ποιότητα (την οποίαν όμως χρυσοπληρώνω), ο άντρας μου μου λέει "μα βλέπεις κανέναν άλλον να παραπονιέται?"
Κι επειδή ακριβώς κανένας άλλος δεν παραπονιέται, συνεχίζουν οι διάφοροι αετονύχηδες να μας σερβίρουν τις αηδίες τους με τα εξωτικά ονόματα και να μας τα παίρνουν χοντρά!
Κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε όμως, μπας και καταλάβουν οι "κύριοι" αυτοί ότι σερβίρουν σε ένα κοινό, που δεν ξέρω αν γνωρίζει από κουλτούρα ή life style, ξέρει όμως να κρίνει ποιοτικά!
Ο χρήστης Εφη είπε…
Πόσο δίκιο έχεις!!!
Ευτυχώς ο κόσμος έχει αρχίσει και ξυπνάει και δεν ψήνεται από κάτι τέτοια!
Καλό απόγευμα!
Ο χρήστης Helen Gr είπε…
Navarino, μπράβο, πάρα πολύ ωραίο το άρθρο και τα σχόλια. Συμφωνώ απόλυτα και με την Έλενα που με έπεισε ότι δεν είμαι μειοψηφία, διότι ζητάω το αυτονόητο, δηλαδή εφόσον πληρώνω για την ποιότητα και πρέπει και να την απαιτώ!
Σας ευχαριστώ και τις δυο σας.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@tzonakos
Εφτηχός Τζονάκο μου που υπάρχουν άνθρωποι που δεν μασάνε στην όλη στημένη γκουρμεδιά όπως πολύ εύστοχα τη χαρακτηρίζεις! Αλλά ο καϋμός ο μεγάλος που έχω εγώ με αυτές τις Νενέλες των free press που γράφουν για εστιατόρια είναι το ότι ενώ απευθύνονται κατά πλειοψηφία σε εργαζόμενα παιδιά που κινούνται με το μετρό και παίρνουν μισθούς πείνας, γράφουνε κάτι προκλητικά του στυλ: "πολύ καλό εστιατόριο φάγαμε καλά και οι τιμές πάρα πολύ χαμηλές, 50 ευρώ το άτομο χωρίς το κρασί!"
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@ΕΛΕΝΑ
Την έχουμε πατήσει και εμείς μια φορά σε ένα τέτοιο στην Κηφισιά που το χρυσοπληρώσαμε είχε μενού με ιταλικές πάστες και στις σάλτσες είχαν βάλει ντοματίνια κονσέρβα και μύριζε το συντηρητικό αλλά έλα όμως που σκεφτόμασταν το άλλο ζευγάρι που είχαμε πάει μαζί μην μας παρεξηγήσουν και την ίδια σκέψη, όπως μας είπανε μετά, έκαναν και αυτοί και τα σκάσαμε σαν κορόϊδα! Αλλιώς θα τους έλεγα πάρτε τα μισά λεφτά αλλιώς φέρτε την αστυνομία να σας υποβάλλω και μήνυση! Άσε που στην κουζίνα τους δούλευε όλη η Αφρική ανασφάλιστη!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Εφη
Πράγματι ξυπνάει και όχι πιστεύω λόγω κρίσης. Εκείνη η αλυσίδα των πανάκριβων ψαροεστιατορίων που γράφω στο κείμενο έκλεισε εδώ και καιρό γιατί νομίζανε ότι με τη διαφήμιση και με ψάρια που βρωμάγανε (είχα δοκιμάσει) θα παίρνανε τα λεφτά του κοσμάκη!
Καλό Σ/Κ
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Helengr
Εκεί ποντάρουνε αυτοί: στη δειλία μας να δικδικήσουμε το αυτονόητο όπως πολύ σωστά σημειώνεις!
Ο χρήστης mia maria είπε…
Συμφωνώ απολύτως! Αποφεύγω τα πολύ δήθεν μέρη αλλά ακόμα δεν έχω το θάρρος να διεκδικήσω τα αυτονόητα, όπως πρέπει και μετά τσαντίζομαι πολύ που δεν το έκανα!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ν' αγιάσει το στόμα σου, χρυσόστομε! Το θέμα είναι πότε θα ξυπνήσουμε και θα αποκτήσουμε συλλογική συνείδηση. Εσύ κι εγώ και είκοσι άλλοι δεν φτάνουμε!

Από τη Ρόδο
Ο χρήστης panathinaeos είπε…
Αγαπητε Ναβαρινο!!!!!!
Θιγεις πολλα ζητηματα με το αρθρο σου. Ετσι θα σχολιασω κι εγω λιγο απο ολα, θα το παιξω δηλαδη μεζεκλικι.
1. Η πρωτη βασικη αρχη της γαστρονομιας ειναι οτι χρησιμοποιουμε υλικα που παραγονται στον τοπο μας. Οποιος και αν ειναι αυτος. Ετσι ολα αυτα τα "εξωτικα" ειναι εκ του πονηρου, μια και παραβαινουν τη βασικη αρχη και δημιουργουν μια πρωτη αναιτια αιτια για την χρεωση υπερβολικα υψηλων ποσων.
Ο χρήστης panathinaeos είπε…
συνεχεια....
2. Η δευτερη βασικη αρχη ειναι οτι χρησιμοποιουμε μονο φρεσκα και εποχικα υλικα. Πως μπορω λοιπον να εχω αστακομακαροναδα καθε μηνα του χρονου; Μονο αν φερω αστακους απο τον Καναδα και τους καταψυξω.
Ο χρήστης panathinaeos είπε…
συνεχεια....
3. Η τριτη βασικη αρχη, ειναι οτι η γαστρονομια δεν μπορει να ειναι διαφορετικη απο το τραπεζι του ανθρωπου που ζει και εργαζεται στον τοπο. Βεβαια στην εποχη των Βασιλεων της Γαλλιας, οταν η υψηλη γαστρονομια αναπτυχθηκε, η κουζινα του Καρεμ (Antoine Careme) δεν ειχε καμια σχεση με την κουζινα ενος αστου. Ολα αυτα βεβαια αλλαξαν με το ανοιγμα των εστιατοριων.
Ο χρήστης panathinaeos είπε…
συνεχεια....
4. Η τεταρτη βασικη αρχη της γαστρονομιας ειναι η αξιοποιηση της πρωτης υλης. Οταν δηλαδη εχω ενα φρεσκωτατο ψαρι, θα πρεπει να το μαγειρεψω με ενα τροπο που να αναδεικνυει στον μεγιστο βαθμο τα αρωματα του, την σφιχτη σαρκα του, και τα αλλα καλα του. Αν λοιπον το "σκοτωσω" με εκατο συνοδευτικα υλικα, τι καταφερνω;
Ο χρήστης panathinaeos είπε…
τελος....
Απο τα παραπανω καταληγω στο συμπερασμα οτι αγομεθα και φερομεθα απο τους "εξυπνους" οποιοι και αν ειναι αυτοι, επειδη και δεν γνωριζουμε, αλλα και φερομαστε συμπλεγματικα. Η Μεσογειακη κουζινα ειναι απλη, λιτη, και τονιζει παντα τα αριστα φρεσκα τοπικα υλικα. Ολα τα αλλα ειναι εκ του πονηρου, χαντρες για τους ιθαγενεις. Και οποιος θελει να γευθει τα "εξωτικα", δεν εχει παρα να ταξιδεψει στις εξωτικες χωρες.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@mia maria
Ακριβώς Μαρία μου εκεί κολλάμε όλοι και μας δουλεύουν οι τύποι!
Καλό μήνα!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Panathinaeos 1,2,3,4 kai 5
Φίλε Παναθήναιε σ' ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την τόσο σπουδαία παρέμβαση σου που βάζει τα πράγματα στη θέση τους γιατί έχεις απόλυτο δίκιο στις τόσο εύστοχες παρατηρήσεις σου για τις αρχές της γαστρονομίας.
Ευχαριστώ και πάλι ευχαριστώ γιατί έτσι πλουτίζεται και η δική μου ανάρτηση!
Καλό μήνα!
Ο χρήστης cook είπε…
νομιζω ναβαρινο μου έθιξες αυτό που μας εκνευρίζει πλεον αφάνταστα όλους και τελικά όλοι συμφωνούμε...
Κραταω τα εξής
1.η προέλευση της πρώτης ύλης,...απο εκεί αρχίζουν όλα
2.η υποχρέωση μας στο να γυρίζουμε πίσω τις φόλες που μας σερβίρουν,αρνούμενοι να τις χρυσοπληρώσουμε
3.γαστρονομία είναι το καλομαγειρεμένο,εντιμο, φαγητό που βασίζεται στις άριστες,εποχικές και κατά προτίμηση ντόπιες πρώτες ύλες...
Τα υπόλοιπα,που θέλουν κάποιοι να μας πασάρουν είναι προς εντυπωσιασμό των πλείστων ασχέτων...αδικαιολόγητων κατ'εμε πλέον,με τέτοια πληθώρα πληροφόρησης
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@cook
Έχεις απόλυτο δίκιο στις παρατηρήσεις σου και πράγματι προέχει το κριτήριο εντυπωσιασμού των άσχετων που αποτελούν και τα υποψήφια ...θύματα!
Καλό μήνα!

Δημοφιλείς αναρτήσεις