"Κυριακή στο Χωριό": Το μεγαλείο της μαγειρικής μας παράδοσης!!!

Η εκπομπή "Κυριακή στο Χωριό" της ΕΤ3 νομίζω ότι είναι μία από τις καλύτερες εκπομπές της Κρατικής μας Τηλεόρασης, μία από αυτές που μπορείς να πεις ότι υπηρετούν και προάγουν τον πολιτισμό αυτής της χώρας. Πέρα από τη γενικότερη λαογραφική παρουσίαση για τα διάφορα μέρης της πατρίδας μας, έχει στο τέλος την παρουσίαση των εδεσμάτων που έχουν παρασκευάσει οι γυναίκες του κάθε χωριού κάτι που νομίζω ότι συνιστά την επιτομή της παραδοσιακής μας κουζίνας.
Σεμνές και συνεσταλμένες μπροστά στο φακό οι γυναίκες αυτές, παρουσιάζουν πάνω σε δίσκους ταψιά και πιατέλες με τεχνική αρτιότητα που θα τη ζήλευαν και οι πιο μεγάλοι σεφ, μια εντυπωσιακή ποικιλία συνταγών που δεν έχει τέλος. Είναι εκπληκτικό το πόσο διαφέρουν τα φαγητά μας από μέρος σε μέρος ακόμη και σε πολύ γειτονικά.
Βλέπεις π.χ. τη μια Κυριακή τα φαγητά από ένα χωριό της Βοιωτίας και την άλλη από ένα της γειτονικής Φθοιώτιδας και παρατηρείς τεράστιες διαφορές στη μαγειρική τους. Το μόνο ελάττωμα που θα μπορούσα να προσάψω στην παρουσιάστρια της εκπομπής είναι το ό,τι αναλώνεται σε πολλά λογίδρια διαφόρων αρμοδίων καθώς και σε κλισαρισμένα χορευτικά επαγγελματικών συγκροτημάτων και το κομμάτι της μαγειρικής αυτό που συνιστά το αυθεντικότερο στοιχείο της ντόπιας δημιουργίας, το αφήνει πάντα τελευταίο και πάντα το δείχνει επί τροχάδην.

Σημείωση: ευχαριστώ το www. xelwna.gr για τις όμορφες φωτογραφίες που δανείστηκα

Σχόλια

Ο χρήστης tzonakos είπε…
Noμίζω οτι όσα παραδοσιακά εδέσματα έχουμε δοκιμάσει δεν θα 'ναι πάνω απο το 20% απο όσα υπάρχουν.
Πήγα μια φορά στα ζαγοροχώρια και δοκίμασα τρεις διαφορετικές πίτες με χόρτα, με τυριά με δε θυμάμαι τι, μετά σε άλλα μέρη οχι μακριά απο κεί βλέπεις άλλες γεύσεις, παρόμοια αντίληψη αλλά σε κάθε μέρος εχει άλλες γεύσεις.
Κι ειδικά αν δοκιμάσεις κάτι φτιαγμένο με το μεράκι μιας γιαγιάς ειναι απόλαυση.
Καλη σας μερα.
Ο χρήστης Εφη είπε…
Και εμένα μου αρέσει πολύ!
Κάθομαι και την βλέπω τις περισσότερες φορές και ναι, χαλιέμαι λιγάκι που το ξεπετάει έτσι το θεμα "μαγειρική"!

Καλημέρες!
Ο χρήστης Ξανθή είπε…
Καλημέρα και Καλή Σαρακοστή.
Δεν βλέπω τηλεόραση αλλά έχω δει τυχαία πλάνα της εκπομπής. Όπως παρατήρησες, σωστά, το μεγαλύτερο μέρος δεν δίνεται στα φαγητά!!
Θα ήταν πολύ χρήσιμο να μας πουν αυτές οι γυναίκες μυστικά των φαγητών που σε λίγο ίσως χαθούν.
Ο χρήστης Δέσποινα είπε…
Έχεις δίκιο σε όλα όσα παρατηρείς, θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερη η εκπομπή!
Ο χρήστης Μαριάνθη είπε…
Αυτό είναι το λυπηρό μπορώ να πω και άδικο!!!
Αφιερώνουν χρόνο, καταθέτουν όλο το μεράκι τους οι γυναίκες, δίνουν την ψυχή τους θα λέγαμε να μαγειράψουν και να αναδείξουν την μαγειρική του τόπου τους και η παρουσιάστρια τις "ξεπετά". Τις αντιμετωπίζει ακόμα και λοιδορικά θα έλεγα. Φαίνεται πως δεν εκτιμά τον κόπο τους αλλά τις χρησιμοποιεί.
Κρίμα!!Και είναι πάντα όλες υπέροχες!!!
Ο χρήστης cook είπε…
τι ευχάριστη έκπληξη η αναρτηση ναβαρινο μου!
κατ'αρχην,σημειωνω πως παρ'ότι εγω και η παραδοση καθολου καλες σχέσεις δεν εχουμε,αυτή η εκπομπη είναι εξαίρεση για μενα...τυχαινει να την αγαπα ιδιαιτερως και ο σύζυγος που είναι πιο πολύ της παραδοσης,οπότε συχνά πυκνα τη βλέπουμε!
θα συμφωνησω με τις παρατηρήσεις σου,οπως είπε και η Μπετούλα στο σχόλιο στο FB η παρουσιαστρια μαλλον εχει κακή σχέση με το φαγητο...εγώ τη λεω γενικώς ξινή...δεν ταιριάζει καθόλου στο στυλ της εκπομπης...δεν έχει ουτε την απλότητα τον προσκεκλημενων της,ούτε τη γνώση του αντικειμένου της εκπομπης της...
κατα δευτερον,να ήξερες πού έπεσες με τις φωτο απο Χελώνα...συχνά πυκνα βρίσκομαι εκεί,αφου τυχαίνει να είναι κατα το ήμισυ η καταγωγη του Μιχαλη απο τα μερη εκείνα!είναι και κοντα μας...πανεμορφα...εγώ που δεν είμαι του βουνού,νοιώθω ένα κάτι όταν τριγυρίζω εκεί πάνω...απόλυτη ησυχία που τη διακόπτουν ο άνεμος και ο ήχος απο τα κουδουνάκια των ζώων(α ναι...κατά το κυνηγι και τα μπαμ μπουμ των κυνηγών!)
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@tzonako μου να είσαι καλά και σ' ευχαριστώ για το σχόλιο σου.
Αυτές τις πίτες στα Ζαγοροχώρια που λες τις δοκίμασα και εγώ πρόπερσι και ήτανε το κάτι άλλο!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Εφη μου γειά σου!
Από ότι βλέπω συμφωνούμε όλοι στο θέμα της υποβάθμισης του μαγειρικού μέρους της εκπομπής και θα ήθελα να πω μια ιδέα που μου ήρθε τώρα μήπως και κάτι γίνει:
Να ενημερώσουμε τη Βίκυ την Κουμάντου (την άλλη "μάνα του λόχου") αν μπορεί να κάνει εκ μέρους όλων των blog μαγειρικής μια παράσταση μια υπενθύμιση τέλος πάντων στη Διεύθυνση του συγκεκριμένου καναλιού μήπως και δίνανε πιο πολύ χρόνο στην παρουσίαση αυτού του ανεκτίμητου θησαυρού που έχουν μπροστά τους κάθε Κυριακή και που μπορεί και να μη το γνωρίζουν οι άνθρωποι.
Καλό βράδυ!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Ξανθή μου έχεις απόλυτο δίκιο και για την πρόταση που κάνεις στοτέλος ρίξε αν θες μια ματιά στην ιδέα που γράφω στην Έφη! Κάτι μπορεί να γίνει.
Καλό σου βράδυ!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Δεσποινα και για σένα ισχύει η πρόταση που κάνω στο σχόλιο της Έφης.
Καλό σου βράδυ!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Μαριάνθη
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου γιατί και μένα μου δημιουργείται η εντύπωση ότι η γυναίκα είναι άσχετη από μαγειρική. Ρίξε αν θες στην ιδέα που έγραψα στο σχόλιο της Έφης.
Καλό βράδυ!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@cookίτσα μου γειά σου!
Πράγματι αυτή η γυναίκα δεν ξέρει τι θησαυρό έχει μπροστά της γιατί πρέπει να είναι άσχετη από κουζίνα και γι' αυτό τον κακομεταχειρίζεται. Κοίτα σε παρακαλώ την ιδέα που έγραψα στο σχόλιο της Έφης μήπως και κάνουνε κάτι.
Αλλά ρε συ, εγώ νόμιζα ότι το Χελώνα είναι όνομα κάποιου σάϊτ, που να φανταστώ ότι είναι ένα τόσο ειδυλιακό χωριό που συγγενεύεις και μαζί του και έτσι γλαφυρά που μας το περιγράφεις μας ευφραίνεις την καρδία!!!
Καλό σου βράδυ!
Ο χρήστης Penelope είπε…
Όπως τα λες αγαπητέ μας Navarino.
Προσωπικά τις περισσότερες φορές που "κάθομαι" να δω αυτήν την εκπομπή είναι για τα θέμα της μαγειρικής της, όταν υπάρχει σχετικό μικρό ρεπορτάζ συνεργάτιδος καθώς και για κάποια απο τα τοπία που δειχνει. Η κα Μάρνη και η παραγωγή της ίσως θα έπρεπε να δώσουν λίγο περισσότερο χρόνο και σ' αυτό το κομμάτι της ελληνικής παράδοσης.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
Γειά σου Πηνελόπη και εγώ ακριβώς γι' αυτό τη βλέπω αλλά οι άνθρωποι της εκπομπής δεν έχουν καταλάβει τι ...μαγειρικό θησαυρό έχουν μπροστά στην κάμερα τους.
Ο χρήστης Betty Manousos είπε…
Την εχω παρακολουθησει κ μου αρεσει πολυ!

Πρωτα απ'ολα η παραδοση.

Φιλια πολλα

μπεττυ
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Betty Manousos
Eυχαριστούμε και ανταποδίδουμε.
Καλό Σ/Κ.
Ο χρήστης Unknown είπε…
Ηταν μια εκπομπη που εβλεπε η μαμα μου και με φωναζε τα τελευταια λεπτα να δω τα υπεροχα φαγητα.Η Ξινη. στριφνη παρουσιαστρια παντα με αγχος να μην αγγιξει τιποτα και παχυνει ακαταλληλη γιαυτην τη δουλεια, να προπαγανδιζει,να φλυαρει ακατασχετα επι ωρες και οταν εφθανε η ευλογιμενη ωρα να το ξεπετα γεματη αγχος γιατι δεν προλαβαινε.Τι θησαυρους βλεπαμε και δε μαθαμε τιποτα.σοφια αιωνων που παει χαμενη.Κυριακη στο χωριο μια ακομα εκπομπη με τους πιο ακαταληλους ανθρωπους ,που την πληρωναμε δυστυχως εμειςΔεν υπηρχαν ωραιοτερες συνταγες ποτε στη TVαπ αυτες ευχαριστω ολες τις γυναικες της επαρχιας ναστε ολες καλα,να μας ξαναμαγειρεψετε με αλλους συντελεστες.

Δημοφιλείς αναρτήσεις