TA KAΛΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ !!!


Πηγαίνοντας προχθές το Σάββατο να ψωνίσω πρόσεξα κάτι αξιοσημείωτο: έχει σημειωθεί μια σημαντική μείωση στον όγκο των τροφίμων που αγοράζει ο κόσμος κάθε Σάββατο! Αυτές οι αδιανόητες για άλλους λαούς της Ευρώπης, υπερβολές των ποσοτήτων που βλέπαμε μέχρι πρόσαφατα, δείχνουνε πλέον να κάμπτονται. Εκείνες οι υπέρβαρες τσάντες του χασάπικου - "κόψε μου 6 μπριζόλες μοσχαρίσιες! 3 κιλά ελιά! 2 κιλά κιμά! 2 κοτόπουλα! μισό κατσικάκι! βάλε μου και 2 λουκάνικα! α, ξέχασα κόψε μου και έξι μπριζόλες χοιρινές!"- έχουνε πλέον ελαφρύνει σημαντικά. Το ίδιο και εκείνα τα κατάφορτα καρότσια στα σούπερ μάρκετ, μια φορά θυμάμαι κάποια κυρία που είχε πάρει 15 (δεκαπέντε) είδη τυριών!
Ελέω κρίσης βέβαια, αλλά μπορεί να μας μείνει!
Γιατί κακά τα ψέμματα, εγώ νομίζω ότι η συμπεριφορά μας αυτή είχε να κάνει με απωθημένα σύνδρομα του παρελθόντος: πείνες δυστυχίες και συμφορές, που με έναν περίεργο τρόπο, μεταφέρονταν και στις γενιές που δεν τα έζησαν. Ένας φίλος μου φούρναρης στο Παγκράτι μου λέει ότι όταν το Σάββατο το πρωί βρέχει, τριπλασιάζεται η ποσότητα του ψωμιού που πουλάει. Και μπορεί στην περίπτωση αυτή το ένα μέρος της αύξησης να οφείλεται στο ότι δεν θα πάνε κάποιοι εκδρομές, το μεγαλύτερο όμως μέρος αυτής πρέπει να οφείλεται σε κάποιες φοβίες αποκλεισμού που είχανε στα χωριά οι γονείς και οι παπούδες μας!
Μακάρι λοιπόν να μας μείνει αυτό το λιτό στυλ αγορών που είδα προχτές στο χασάπη της γειτονιάς και στο σούπερ μάρκετ που πήγα!

Σχόλια

Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Ουδέν κακόν αμιγές καλού τελικά, πραγματικά κάποιες φορές εμείς οι Ελληνες φτάνουμε στις υπερβολές, μη εξαιρουμένης και εμού βεβαίως.
Το ... τίγκα καροτσάκι του σούπερ μάρκετ το έχω σύρει πολλές φορές και μετά αναρωτιέμαι τι τα ήθελα όλα αυτά.
Σίγουρα η υπερβολή δεν χρειάζεται, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει κρίση ή όχι!
Ο χρήστης Δημήτρης είπε…
Έχω την εντύπωση οτι η Αχτίδα μου κάτι κακό είπε πάλι για μένα...αγοράζω πολλά..το ξέρω ..μα όταν πάω στα σούπερ μάρκετ συνήθως είμαι πεινασμένος.Κάτι σας είπε δεν μπορεί , αυτή η ανάρτηση είναι σαν να με φωτογραφίζει!
Ο χρήστης eleni είπε…
Navarino-s,εδώ δε θα συμφωνήσω.Πάντα θέλω να έχω απ΄όλα στο σπίτι και στοκ-όχι υπερβολικά-για να είμαι ήσυχη και να μην τρέχω για αγορά,όταν χρειαστεί.Ας πούμε εδώ αγοράζουμε κάποιες φορές ντόπιο μοσχάρι-δε θα πάρεις κάποια κιλά,μέχρι την επόμενη φορά;
Καλό βράδυ!
Ο χρήστης ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε…
- Ναι γειά σου...
Τι σύνδρομο είναι κι' αυτό; Κάποτε στην προ σούπερ-μαρκετ εποχή όλο αυτό συνέβαινε γιατί ο χασάπης και ο μανάβης ή ήταν μακριά ή δεν είχαν πάντα τα απαραίτητα είδη.
Τωρα δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε αυτή την άσκοπη σπατάλη, για να τα φυλάμε τελικά στους καταψύκτες, θαρρείς και ζούμε στις ερημιές.

Το έχω επανειλημμένως πει, πως είχαμε τα περιθώρια να συμμαζευτούμε αρκετά.


- Δημήτρη μου, τα ίδια κάνει και ο Γλάρος μου. ΄Ολα τα ράφια κατεβάζει...

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Ο χρήστης dhmhtra είπε…
Πάντα ψωνίζαμε περισσότερα πράγματα από όσα χρειαζόμασταν και στο τέλος τα πετούσαμε στα σκουπίδια. Καιρός λοιπόν να αγοράζουμε μόνο όσα μας χρειάζονται.
Ο χρήστης ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ είπε…
Κάποιοι είπαν (καιθα συμφωνήσω) οτι η κρίση ήταν λάθος λέξη. Η σωστή είναι... "συμμάζεμα"!
Ο χρήστης mia maria είπε…
Έχω την εντύπωση πως οι νέοι είναι πιο καλά εκπαιδευμένοι! Εμείς σιγά σιγά μαθαίνουμε και οι πιο ηλικιωμένοι είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως! Οι γονείς μου είναι συνταξιούχοι (και όχι μεγαλοσυνταξιούχοι) Κάθε Τρίτη που έχει λαική ψωνίζουν λες και θα γίνει πόλεμος. Κουράζονται, γρινιάζουν αλλά την άλλη Τρίτη πάλι τα ίδια!!!!
Ο χρήστης Crazy Tourists είπε…
Πολύ καλή αυτή η αλλαγή, αν σκεφτείς και πόσα από αυτά τα πράγματα χαλάνε πριν προλάβουμε να τα φάμε και καταλήγουν στα σκουπίδια!
Μακάρι να επικρατήσει αυτή η συμπεριφορά...

Τρελοτουρίστρια
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@ΕΛΕΝΑ και εγώ στην ίδια κατηγορία ανήκω, το έχω κόψει τώρα να σου πω την αλήθεια, και πετάγαμε μετά τα πράγματα γιατί δεν τα προλαβαίναμε!
Όπως το λες ουδέν κακόν αμιγές καλού! την καλησπέρα μου!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Δημήτρη μου γειά σου!
Τι νομίζεις: επιφοίτηση έχουμε και γράφουμε τέτοια θέματα!
(μεταξύ μας όμως αυτό ε! θα με σκοτώσει η αχτίδα!)
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@eleni για το ντόπιο μοσχάρι το κάνω και εγώ όταν κατεβαίνω στο χωριό! Μιλάω για τον συνοικιακό χασάπη της Αθήνας που έχει κάθε μέρα το ίδιο κρέας!
Την καλησπέρα μου!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Γλαρένια μου να είσαι καλά και για την ευθύτητα με την οποία αναλαμβάνεις ευθύνες! Μπορεί να συμμετέχει και ο Γλάρος σου αλλά παραδέχεσαι και εσύ τις δικές σου! Όλοι οι άντρες πάντως στα ψώνια είμαστε νταμαχιάρηδες που λένε στο χωριό μου!
Την καλησπέρα μου και πολλά φιλιά σε σένα και το Γλάρο σου!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@dhmhtra αυτό ακριβώς που λες είναι το σπουδαιότερο: ότι τα τρώνε τα σκουπίδια!
Την καλησπέρα μου!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@lena manta δεν το είχα ακούσει αλλά είναι εκπληκτικής νοηματικής περιεκτικότητας λέξη το συγκεκριμένο "συμμάζεμα" για την ελληνική κοινωνία. Να είσαι καλά!
Την καλησπέρα μου!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@big mama αυτή η ιστορία με τους γονείς σου είναι παραστατικότατη και έχεις απόλυτο δίκιο για την.... ηλικιακή κλιμάκωση του φαινομένου!
Την καλησπέρα μου!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Crazy Tourists εγώ πιστεύω ότι θα μείνει αυτό και μετά την κρίση γιατί θα δούμε τα πλεονεκτήματα αυτής αγοραστικής συμπεριφοράς!
Την καλησπέρα μου!
Ο χρήστης Ξανθή είπε…
Στο Σ/Μ πάω πάντα με χαρτάκι που γράφει τι δεν έχουμε κι όχι τι βλέπουμε!!προσπάθησα αυτό αν το μεταδώσω και στα παιδιά μου, θέλω να πιστεύω ότι έχει πιάσει τόπο.
Αλλά θα σας εξομολογηθώ ένα "πρόβλημα" μου και πέστε μου αν είναι πρόβλημα.
Κάθε φορά που πάω στο χασάπη είμαι η μόνη πελάτισσα που αγοράζει τα λιγότερα πράγματα (εκτός γιορτών και τραπεζωμάτων) κι έχω την αίσθηση ότι όλοι με κοιτάνε κάπως ακόμα κι ο χασάπης.
Γιατί βρε παιδιά τι να τα κάνω τα πολλά αφού ο χασάπης είναι δυο τετράγωνα από το σπίτι μου κι είναι σχεδόν όλη μέρα ανοιχτός!!!
Για πέστε μου σας έχει συμβεί;;
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Ξανθή μου δεν ξέρεις πόσο με αγγίζει το σχόλιο σου; Έχεις φαίνεται και εσύ σαν και μένα έντονο το αίσθημα ενοχής, μάλιστα πιο παλιά λύγιζα γιατί ντρεπόμουνα και ενώ πήγαινα για μισό κιλό κιμά, ας πάρω έλεγα και ένα κοτόπουλο για νη μη με κοιτάνε περίεργα! Πράγματι υπάρχει αυτό που λες από πελάτες και μαγαζάτορα, μόνο που τώρα το αγνοώ!
Την καλησπέρα μου!
Ο χρήστης Penelope είπε…
Εχετε δίκιο αγαπητέ μας Navarino-s.
Η κρίση μας έκανε όλους πιο εγκρατείς ως προς την κατανάλωση. Αλλά το θέμα είναι ότι αυτό το θέμα της κρίσης που είναι ακόμη μπροστά μας (όπως φαίνεται) να μην μας κάνει να ζούμε και μέσα στην "μιζέρια" ... μιας και είχαμε μάθει να πιστεύουμε πως η κατανάλωση είναι και χαρά. Από αυτό το περίεργο συναίσθημα, πρέπει να βρούμε τρόπο να ξεφύγουμε νομίζω.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@penelope μου καταλαβαίνω το φόβο σου στο να μην πέσουμε στο άλλο άκρο! Νομίζω ότι δεν θα γίνει αυτό γιατί υπάρχουνε πολλές ενδιάμεσες διαβαθμίσεις που τις είχαμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια! Ένα συμμάζεμα όπως είπε η Μαντά πιστεύω ότι θα γίνει!
Την καλησπέρα μου!
Ο χρήστης crispy είπε…
Αποστρέφομαι την υπερκατανάλωση και δεν αντέχω αυτά τα γεμάτα αηδίες κι άχρηστες θερμίδες καρότσια , ιδιαίτερα όταν τα σπρώχνουν υπέρβαροι το θέαμα είναι οικτρό. Και το χειρότερο είναι ότι τα περισσότερα πετούνται. Λυπάμαι που το λέω , αλλά το θεωρώ ανήθικο να πετά κανείς φαγητά λόγω...πληθώρας. Μακάρι να βάλει μυαλό ο Έλληνας και να αποκτήσει συνείδηση ως καταναλωτής.
Ο χρήστης aniaris είπε…
Εμένα μου λείπει να γεμίζω το καρότσι με τον μπαμπά μου χωρίς να μας πολυνοιάζει αν τα έχουμε όλα απόλυτη ανάγκη. Τώρα ψειρίζουμε τις τιμές και κάποιες φορές δεν κρατάμε καν καλάθι. Ουφ.
Ο χρήστης Penthesila είπε…
Κατοχικα συνδρομα μας βαραινουν!
Θυμαμαι ως φοιτητρια στο μαναβη αγοραζα 4 λεμονια, 2 ντοματες, 6 κρεμμυδια και με κοροιδευε!Ωσπου μια μερα δε αντεξα και του τα ειπα και εγω ενα χερακι!

Δημοφιλείς αναρτήσεις