Μάζεμα Άγριων Χόρτων: Απλά μαθήματα δια αρχαρίους!!!



Μετά από μια προσωρινή διακοπή επανερχόμαστε! Μόνο που η σημερινή μας ανάρτηση δεν περιλαμβάνει κάποια συνταγή φαγητού ή γλυκού αλλά παραδίδει μαθήματα χορτοσυλλεκτικής τέχνης! Το να μαζεύει κάποιος άγρια χόρτα, πέραν από τα διατροφικά ωφέλη, νομίζω ότι είναι σαν να ασχολείται με κάποιο σπορ! Ένα σπορ μάλιστα πολύ χαμηλού κόστους, αφού ούτε ιδιαίτερες εξαρτήσεις χρειάζεται ούτε κάποια πανάκριβα όργανα. Αρκεί ένα μαχαίρι και μια τσάντα! Και ούτε είναι απαραίτητες οι μακρινές μετακινήσεις με ενοικιάσεις ξενοδοχείων. Ακόμη και στην Αθήνα αν βγούμε μια βόλτα προς τα Μεσόγεια, προς Ωρωπό, προς Βίλλια κλπ θα βρούμε μπόλικα και πεντανόστιμα άγρια χόρτα!

Μάθημα 10ν: Τα Ραδικοειδή

Γενικά: Κατ' αρχήν χρειαζόμαστε ένα κατάλληλο γι' αυτή τη δουλειά μαχαίρι. Κοφτερό και με λάμα γύρω στα 10-12 cm γιατί το ραδίκι ανοίγει τα φύλλα του μέσα από τη γη και πρέπει το μαχαίρι να εισχωρεί βαθιά για να μη μας διαλυεται το χόρτο.

Τα ραδικοειδή αποτελούν τη μεγαλύτερη οικογένεια των άγριων βρώσιμων χόρτων. Κοινό τους χαρακτηριστικό είναι το γάλα που βγάζουν στο σημείο της κοπής τους, το αστεροειδές τους σχήμα και το ότι μπορούν να βραστούν όλα τα είδη μαζί. Συναντώνται σε πολλές παραλλαγές και ποικιλίες και σε ακόμη πιο πολλές ονομασίες ανά την ελληνική επικράτεια. Βλαστάνουν από το Νοέμβρη μέχρι το Μάη. Ανάλογα τις περιοχές τα εδάφη το υψόμετρο και τις βροχοπτώσεις. Αυτά που σας παρουσιάζω τα μάζεψα χτες και σήμερα σε περιοχή της Μεσσηνίας και στην παρουσίαση τους χρησιμοποιώ την ντόπια ονομασία. Είναι σίγουρο ότι κάπου αλλού το ίδιο χόρτο θα το λένε με άλλο όνομα.
1. Ραδίκι πλατύφυλο ή Μαυρορόϊδικο. Είναι γλυκό στη γεύση και έχει χοντρό κοτσάνι που καλό είναι να μην το πετάμε αλλά να το καθαρίζουμε γύρω-γύρω γιατί αυτό λένε έχει τις περισσότερες βιταμίνες.


2. Ραδίκι κατσαρό ή Λαδάκι. Γευστικά είναι όπως το προηγούμενο και ισχύουν τα ίδια για το κοτσάνι του. Απλά όπως βλέπετε στη φωτογραφία επειδή είναι πιο αραιό από το προηγούμενο θέλει μεγάλη προσοχή για να διακριθεί μέσα στα αγριόχορτα.

3. Ραδίκι εύθραυστο κοινώς Αλευράκι. Θέλει μεγάλη προσοχή στο μάζεμα γιατί σκορπίζει εύκολα. Είναι πολύ νόστιμο, βράζει αμέσως και τρώγεται και ωμό!
4. Ραδίκι γιγαντόσωμο ή Τραχύ. Η αφή του είναι τραχειά και γίνεται τόσο μεγάλο που μπορείς με 5 τέτοια ραδίκια να γεμίσεις μια κατσαρόλα.

5. Τζοχός ο Μεγαλοπρεπής! Ναι είναι και αυτός ραδικοειδές μόνο που είναι πιο τρυφερός και θέλει λιγώτερο βράσιμο. Μαζί πάντως με τα υπόλοιπα δίνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ότι να βράζεται μόνος του.

6. Ραδίκι πικρό το περιβόητο Ταραξάκο. Σήμα κατατεθέν του είναι το κίτρινο λουλουδάκι και ευδοκιμεί όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη. Είναι το χόρτο που κάνει καλό στις περισσότερες παθήσεις και κάλλιστα θα μπορούσε να ονομαστεί και "πανάκεια". Είναι πικρό στη γεύση του και πιο σκληρό από τα άλλα. Αν δεν μπορείτε να το φάτε μόνο του ανακατέψτε το με τα υπόλοιπα.
7. Ραδίκι το origimal ή κοκκινορόϊδικο. Είναι ο βασιλιάς των ραδικιών. Είναι αυτό που σε καλλιεργημένη μορφή το βρίσκουμε στις Λαϊκές. Είναι πολύ ευαίσθητο και απίθανα νόστιμο. Εκτός από βραστό σαν σαλάτα γίνεται καταπληκτικό φρικασέ με αρνί ή κατσίκι!
8. Ραδίκι σαρκώδες ή κοκκινολάχανο. Γίνεται πολύ μεγάλο έχει χοντρό κοτσάνι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μυρωδικά σαν γέμιση πίτας.

Τέλος, θα ήμουν ευτυχής αν σας κέντρισα το ενδιαφέρον για το ωραίο αυτό άθλημα της χορτοσυλλογής και γι' αυτό περιμένω με αγωνία τα σχόλια σας.

Καλή επιτυχία σε όσες και όσους το αποτολμήσουν!

Σχόλια

Ο χρήστης Ξανθή είπε…
Θέλω να πάω για χόρτα αλλά χρόνος μηδέν άσε που από πέρσι η συγκομιδή όλο και πιο λίγη,ίσως αν απομακρυνθούμε λίγο πιο πολύ κάτι να βρούμε.
καλό απόγευμα
Ο χρήστης Crazy Tourists είπε…
Θέλει καλή μέση και καλά γόνατα!!

Τρελοτουρίστρια
Ο χρήστης benikos place είπε…
ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΧΡΗΣΙΜΗ ΑΝΑΤΗΣΗ!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ.
Ο χρήστης Justine's Blog είπε…
Cook mou,
Επιτέλους πίσω στη μπλογκογειτονιά. Μια μελαγχολία την έπαθα, οφείλω να ομολογήσω. Μας λείπει η πολύμορφη, πληθωρική παρουσία σου.
Τα ραδίκια είναι τα νοστιμότερα χόρτα, ευχαριστούμε που τα έφερες στη νοερή γειτονιά μας. Απο τις παρυφές των Αγρινιώτικων λόφων ή και απο Λευκάδα;
Φιλιά και γλυκά καλωσορίσματα
Ο χρήστης heart n soul είπε…
φίλε navarino-s, καταπληκτική η ανάρτηση, πάντα ήθελα να μάθω να ξεχωρίζω τα βρώσιμα χόρτα, μανιτάρια κλπ, εδώ εις τας Αγγλίας μάλλον μόνο το τελευταίο ραδίκι υπάρχει, δεν ξέρω, θα το ερευνήσω. Να 'σαι καλά!
Ο χρήστης despoina είπε…
Πολύ χρήσιμη ανάρτηση. Εύχομαι να συνεχισθεί με όλα τα είδη χόρτων που μπορούμε να μαζέψουμε. Εγώ πάντως θα εκτυπώσω τις φωτογραφίες, θα τις πάρω ανά χείρας και θα εξορμήσω. Αν και το αγαπημένο μου χορταρικό είναι οι βρούβες, νομίζω πως όλα είναι απαραίτητα.
Ο χρήστης Lila Xagorari είπε…
Σήμερα έκανα την πρώτη μου εξόρμηση, η χρονιά προβλέπεται καλή εδώ στην Αργολίδα, αλλά ακόμα είναι πολύ μικρά τα ραδίκια κι έτσι περιορίστηκα στους ζοχούς!
Ο χρήστης paraxeno pirouni είπε…
Καλώς ήλθατε και πάλι με μια πολύ ωραία ανάρτηση! Τα άγρια αυτά χόρτα είναι από τα καλύτερα φαγώσιμα που μας προσφέρει η χώρα που ζούμε! Τα προτιμώ χίλιες φορές περισσότερο από το κρέας! Σε κάθε περιοχή βέβαια, τα ονόματά τους αλλάζουν... Τώρα έμαθα τα σωστά :-)
Ο χρήστης Ra Ma είπε…
Τ Ε Λ Ε Ι Ο !!!

Θα κάνω τον έξυπνο στη μητέρα όταν τη συνοδεύσω στους Μεσσηνιακούς λόφους (κατά Αϊ Γιώργη μεριά αν με εννόησες)!

Το μαχαιράκι πρέπει μα είναι κίτρινο??? :)))

Καλημέρα!!!
Ο χρήστης Penelope είπε…
2 φορές τα έχω καταφέρει τον τελευταιο μήνα να μαζέψω χόρτα. Έχει δίκιο η Λίλα, στην ευρύτερη περιοχή Αργολίδα Κορινθίας, είναι σε καλό δρόμο η βλάστησή τους. Με τις τελευταίες βροχές νομίζω ότι θα μεγαλώσουν αρκετά.

Δεν ήξερα ότι το πικροράδικο (όπως το λέμε εμείς στην οικογένεια) είναι ο ταραξάκος. Σ' ευχαριστούμε για τούτο το post dear cook.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Ξανθή μου "τα αγαθά κόποις κτώνται" αλλά τα χόρτα νομίζω...ακόποις. Μια βολτούλα την Κυριακή φτάνει!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Crazy tourists σίγουρα! Αλλά κάνει και καλό στους κοιλιακούς!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@ΝΕΦΕΛΕΣ ευχαριστώ πολύ μου δίνει κουράγιο να προχωρήσω και στο 2ο μάθημα!!!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Ιουστίνη Φραγκούλη καλησπέρα! Τα χόρτα μαζεύτηκαν από και τον συγγράψαντα navarino-s στη Μεσσηνία!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@heart n soul Νοέμβρη μήνα πριν χρόνια που βρέθηκα στο λονδίνο τα είχα χάσει με αυτά τα ραδίκια στο Χάϊντ Παρκ!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@despoina ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Θα έχω το νου μου έξω στα χωράφια... μήπως και δω κάποια με φωτογραφίες Α4 ανά χείρας και να μαζεύει χόρτα για να την φωνάξω Δέσποινα και να γνωριστούμε!!!

Για τη βρούβα παιδί μου θα ακολουθήσει ξεχωριστό μάθημα!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Λίλα εκεί προς την Κόστα που είναι και πιο ήπιο το κλίμα ίσως έχει και ραδίκια!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@The Dark chef σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Έχεις απόλυτο δίκιο είναι ασύγκριτη η υπεροχή των άγριων χόρτων! Αρκεί να δοκιμάσει κάποιος όταν πρόκειται να κάνει εξέταση αίματος και να πιεί από το προηγούμενο βράδυ ένα ποτήρι ζουμί από βρασμένα άγρια χόρτα: θα εκπλαγεί ευχάριστα από την τιμή της χοληστερίνης και του ζαχάρου!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@markonako μου σ'ευχαριστώ π[ολύ! Αν ο Αϊ Γιώργης είναι προς Κυπαρισσία κοντά είμαστε! Εδώ Γαργαλιάνοι!

Υπεχρεωτικά κίτρινο το μαχαίρι καθ' όσον ομάδα μόνο μία υπάρχει: η ΑΕΚ έστω και χρεοκοπημένη σαν την Ελλάδα!!!!!!

Την αγάπη μου!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Penelope γειά σου!
Αν είσαι κοντά προς Κορινθία είσαι πολύ τυχερή γιατί σε εκείνα τα ασπροχώματα γίνονται τα νοστιμότερα χόρτα!
Ο χρήστης eleni είπε…
Πολύ χρήσιμες υποδείξεις και συμβουλές!
Όταν τα βλέπω στις φωτογραφίες,ναι,τα αναγνωρίζω,αλλά μόλις πάω να μαζέψω.όλα μου φαίνονται ίδια,μόνο τους τζοχούς-εδώ τα λένε ζογγάρια-γνωρίζω.Πρέπει να έχω φωτογραφίες μαζί μου κι έτσι επαφίεμαι στους ευγενικούς ανθρώπους της περιοχής,που πάντα μου προσφέρουν.Ευτυχώς!
Καλημέρα!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@eleni μου σ'ευχαριστώ να είσαι καλά και μάλλον είσαι καλός άνθρωπος για να σου προσφέρουν χόρτα οι γείτονες σου!
Ο χρήστης chameleontas09 είπε…
@navarino-s

ευχαριστούμε για το σεμινάριο!!! Μικρός-πιτσιρικάς μάζευα με τη μητέρα μου στη Μεσσηνία αλλα τώρα που χω χρόνια τα χω ψιλοξεχάσει!!! Μόνο να τα γεύομαι ξέρω!!! Ελπίζω μέσα στα χριστούγεννα που θα κατέβω να κάνω καμια εξόρμηση για λαδάκια!!!

Να σαι καλά...


Αγγελής
Ο χρήστης ange-ta είπε…
το καλύτερο ποστ εδώ και πολύ καιρό!!!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@chameleontas09
Αγγελή τα καλύτερα λαδάκια υπάρχουν κάτω από το "μηδέν" εκεί που πάει να φτιάξει την άλλη μονάδα ο "καπετάνιος".

ΥΓ: Έχω βάλει στοίχημα στο χωριό, δημόσια στο καφενείο, από πέρισυ τον Οκτώβρη ότι τελικά αυτό το τουριστικό έκτρωμα δεν θα λειτουργήσει λόγω της κρίσης. Το Ντουμπάϊ με ενθαρύνει ότι τελικά θα το κερδίσω!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@ange-ta Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τα τόσο καλά και ενθαρυντικά σου λόγια!
Ο χρήστης Αστοριανή είπε…
Χρόνια Πολλάααααααααα!
Θαυμάσια ανάρτηση! Λείπω πάρα πολλά χρόνια από την Αιγιάλεια και τα "άγρια" χόρτα που έβαλες, τα γνωρίζω... Στον πίσω κήπο μας, στο λεγόμενο Λονγκ Άιλαντ, Νέας Υόρκης, υπάρχουν όλα! εκείνο με το κίτρινο λουλουδάκι... κιτρινίζουν τα λειβάδια... και το πικροράδικο με τα γαλάζια άνθη του... σαν γαλάζιο σύννεφο στη γη...
Μόνο ένα είδος που το λέγαμε "αγριόχορτα" όπου η γεύση του γαλακτερή, γλυκιά, συνήθως στους μικρούς όχτους των αυλακιών... "άνοιγε" σαν... μικρό δεντράκι... πεντανόστιμα βλασταράκια...άραγε, υπάρχει σε ...σποράκια?

κι εδώ, ένα αγριοράδικο, έφτασε ύψος όσο ένα σκουπόξυλο σχεδόν δυό φορές,... γέμισε φέτος γύρω-γύρω, μοιάζει να θέλει δυό χρόνια για να αναπτυχθεί (είχα βγάλει φωτ. για το "Γκίνεςς") με δυνατή-πικρή γεύση, μόνο του, με μια πιθαμή φύλλο... κάνει μαγεριά μόνο του... μα δυνατή πικράδα, που δεν το βράζω μόνο του...

Χάρηκα! Νομίζω και κάποια άλλη φορά είχα ξαναδεί ανάρτηση... μα μετά σ'έχασα (νέα ούσα στο ιντερνέτ...)
Καλή Χρονιά, κι ότι επιθυμείς!
Υιώτα
"αστοριανή"
(από μια κατάλευκη ΝΥ)
Ο χρήστης kikop80 είπε…
Υπερ υπερ χρήσιμο!!!
Περιμένω και το δεύτερο μέρος!!!
:-)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Έσκισες, απλά έσκισες!!!
Ο χρήστης Γεωργία είπε…
Μπράβο για την ανάρτηση.
:-)
Τα είδα στις φωτό, και τα.. λιγουρεύτηκα : )
Αυτό που βλέπω στην εικόνα ως Νο4, η γιαγιά μου στη Μεσσηνία το ονομάζει "παχολάχανο", και, λέει, θεωρείται πως είναι το λιγότερο νόστιμο σε σύγκριση με τα άλλα.
Ο χρήστης Unknown είπε…
Πολύ ωραία ανάρτηση!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις