Η ΧΑΡΤΟΠΑΙΞΙΑ



Στις μικρές κοινωνίες των χωριών είναι πιο ορατές οι κατακλυσμιαίες αλλαγές που επέφεραν στη ζωή μας οι καινούργιοι τρόποι ζωής, ιδίως η τηλεόραση. Με πρώτο θύμα το καφενείο. Μαζεύεται ο κόσμος τώρα στα σπίτια . Δεν σφύζουν πια τα τραπέζια από ιστορίες, τάβλι και χαρτοπαίχνιδα. Πολλοί νεαροί πλέον δεν ξέρουν τι είναι τα ντόρτια ο ρήγας και τα σπαθιά. Μια παράδοση χρόνων σταμάτησε.

Από πολύ μικροί μπαίναμε στα μυστικά και τη γοητεία της τράπουλας. Από το δημοτικό μαθαίναμε την "κολιτσίνα" τη "ξερή" το «31» και το «βιδαριστό 31». Όταν πηγαίναμε στο γυμνάσιο περνάγαμε σε ανώτερες σπουδές. Τελειώνοντας την πρώτη, είχαμε μάθει το ραμί, ένα είδος κουμ-κάν. Στη δευτέρα μαθαίναμε την πόκα και από την τρίτη και μετά, μαζί με τα μακριά παντελόνια που βάζαμε, ανοίγαμε τις πύλες της εγκεφαλικής και της ατελείωτης στην εκμάθηση πρέφας.

Τις ημέρες των γιορτών, ιδίως ανάμεσα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά η χαρτοπαιξία έπαιρνε διαστάσεις επιδημίας. Είχανε τελειώσει τα λιομαζώματα και απερίσπαστοι οι θαμώνες των καφενείων μέσα στη θαλπωρή της σόμπας, τζογάριζαν πάνω στο αργό γύρισμα των χαρτιών και της τύχης τους. Χαρούμενοι οι καφετζήδες από το βιδάνιο, ένα είδος ΦΠΑ που εισπράττανε από κάθε συναλλαγή, κουβαλούσαν στα τραπέζια νερά και ποτά και τάϊζαν διαρκώς τη σόμπα με ξύλα, δημιουργώντας καταστάσεις μυσταγωγίας. Με τα θαμπά τζάμια να τρέχουν υδρατμούς και τα ντουμάνια του καπνού να ανεβαίνουν με δαχτυλίδια προς το ταβάνι.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς γινόταν και η κορύφωση. Μετά το παραδοσιακό δείπνο με τον κόκορα μακαρονάδα, οι γυναίκες με τις κοπέλες έπαιρναν το κέντημα και το πλεχτό τους με το κουβάρι και τις βελόνες για κάποιο σπίτι με τζάκι ή σόμπα. Μαζεύονταν πολλές και κουβέντιαζαν μέχρις αργά. Πρέπει να έπιαναν και διάφορα πονηρά «θέματα» γιατί κάτι γέλια κακαριστά και μιας ιδιαίτερης χροιάς ακούγαμε να φτάνουν μέχρι το δρόμο. Ενώ οι άρρενες έτρεχαν στο καφενείο.

Όλα τα τραπέζια τζογάριζαν άγρια και τα λεφτά φόρα παρτίδα καθώς για εκείνη τη βραδιά υπήρχε μια εξαίρεση, μια άτυπη εκεχειρία εκ μέρους της χωροφυλακής. Συνεπαρμένοι οι χαρτοπαίκτες έκοβαν τα χαρτιά για «βιδαριστό 31» για «πόκα» για «ραμί» και κάποιοι ηλικιωμένοι για «πρέφα».

Από τα «μακριά παντελόνια» και μετά μπαίναμε και εμείς ελεύθερα, γιατί πιο πριν κρυβόμασταν κάτω από υπόστεγα με φως και με κάτι τράπουλες σαν πατσαβούρια παίζαμε «31» μέσα στο κρύο. Καθόμασταν λοιπόν και εμείς σε καρέκλες και παίζαμε σαν μεγάλοι. Επειδή όμως εξαντλιόταν από νωρίς η υποτυπώδης ταμειακή μας ευχέρεια και δεν είχαμε καθόλου όρεξη για ύπνο, προσεγγίζαμε σαν θεατές τα μεγάλα τραπέζια της πόκας για να μαθαίνουμε τεχνικές και να κλέβουμε κόλπα.

Σε αυτά έπαιζαν και οι ετήσιας βάσης χαρτοπαίκτες. Αυτοί οι παθιασμένοι τζογαδόροι που είχανε μάτια μόνο για το παιχνίδι. Ακόμα και όταν κοιτούσαν προς τη μεριά μας, εμείς καταλαβαίναμε ότι δεν μας βλέπουν. Ήταν το βλέμμα τους φευγάτο. Οι νευρικοί παίκτες κοιτούσαν τα χαρτιά τους αμέσως με το μοίρασμα. Ενώ για τους ήρεμους, αυτό το κοίταγμα των χαρτιών συνιστούσε μια μικρή ιεροτελεστία. Ιδίως όταν έπαιρναν το τελευταίο και καθοριστικό χαρτί. Το έχωναν μέσα στα άλλα τα ανακάτευαν όλα μαζί και τα έκλειναν. Τα σήκωναν μετά μέσα στις χούφτες και τα άνοιγαν σαν βεντάλια. Σιγά-σιγά και βασανιστικά για τη δική μας περιέργεια, μέχρι να σκάσει το σημάδι του καινούργιου που είχανε πάρει. Μιλούσαν μεταξύ τους με εκείνες τις παράξενες λέξεις: πάσο, ντούκου, δικαίωμα, τα βλέπω, ρέστα, φουλ, κέντα, ζεύγη, χρώμα, αβολοντέ και φλος, που ανέβαζαν στα ύψη το κλίμα της μυσταγωγίας.

Ένα κλίμα που έσπαζε βίαια από τις βλαστήμιες στο τέλος της κάθε παρτίδας. Βλαστήμιες σε πολύ μεγάλη ποικιλία. Αφού εξαντλούσαν το εορτολόγιο –πλην της Αγίας Παρασκευής που είναι η προστάτιδα του χωριού και τη σεβόντουσαν- περνούσαν στα ιερά σκεύη, στα άμφια του ιερέα, τη μήτρα του δεσπότη και σε ό,τι άλλο μπορεί να έχει σχέση με το θρησκευτικό οικοδόμημα.

Πολλές φορές θεωρούσαν εμάς τους νεαρούς θεατές, υπεύθυνους για τη χασούρα τους. Και δεν μας πείραζε τόσο το ότι γυρνούσε ο παίκτης που βλέπαμε τα χαρτιά του και μας άστραφτε ξαφνικά κάποιο σκαμπίλι. Πιο πολύ μας ενοχλούσε όταν μας έθιγαν κάποια ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Όταν μας έλεγαν, δηλαδή, ότι κάποιος από μας ήταν γρουσούζης γιατί «είχε παίξει το πουλί του». Κοκκινίζαμε τότε όλοι μέχρι τ’ αφτιά και να ήτανε τρόπος να άνοιγε η γη για να μας καταπιεί, γιατί όλοι είχαμε υποπέσει στο εν λόγω αμάρτημα, και όχι άπαξ ημερησίως!

Όλα αυτά τώρα χάθηκαν και μόνο κάτι νεαροί μετανάστες, πολυεθνικής σύνθεσης, συνεχίζουν να παίζουν σε κάποιο στρογγυλό τραπέζι, συνεννοούμενοι μεταξύ τους με τα σπαστά ελληνικά τους. Βρίσκουν στο καφενείο τη θαλπωρή που λείπει από τα υγρά και κρύα σπίτια που μένουν.

Οι πιο πολλοί στο χωριό δεν παίζουνε πλέον χαρτιά. Τρώνε το βράδυ της παραμονής τον κόκορα όπως πάντα -τα γαστρονομικά μας ήθη επιβιώνουν, βλέπεις, της τηλεόρασης- και αραχτοί μετά στους καναπέδες, δεν κάνουν τίποτα το διαφορετικό από ότι κάνουν και οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων και της Αθήνας: βλέπουν και αυτοί τα κανάλια με τα ειδικά μουσικά αφιερώματα.......

Σχόλια

Ο χρήστης ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε…
cook μου, η άθλια τηλεόραση που μας αποξένωσε...

ΚΛΛΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλι
Ο χρήστης "ζαχαρούλα.." είπε…
σου εύχομαι μία χρονιά πολύ όμορφη,γεμάτη υγεία κι γέλιο!!!
φιλιά...
Ο χρήστης geokalp είπε…
το ..ρούφηξα!

πολύ καλό και ότι πρέπει για τις μέρες αυτές!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Γλαρένια μου Καλή Χρονιά!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@ζαχαρούλα μου, να 'σαι καλά Καλή Χρονιά!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@geokalp σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Καλή Χρονιά!
Ο χρήστης Φωτούλα Τζιώντζου είπε…
Kαλή χρονιά σε όλους σας
Ο χρήστης anagnostria είπε…
Δεν φαντάζεστε πόσο το απόλαυσα το κείμενό σας. Ως επιρρεπής στη χαρτοπαιξία μπορώ να εκτιμήσω την τόσο διεισδυτική σας ματιά και την τόσο τέλεια απόδοση της ψυχολογίας του χαρτοπαίκτη. Καλή (και τυχερή) χρονιά!
Ο χρήστης Maria B. είπε…
Cookitsa, χρόνια πολλά με υγεία και αγάπη !!!!!!!

Με το καλό το 2009!!!!!!!!!

σε γλυκοφιλώ
Ο χρήστης Maria B. είπε…
Navarino, χρόνια πολλά και καλή χρονιά!!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Φωτούλα από τους ανθρώπους του cookthebook πολλές ευχές για καλή χρονιά!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@anagnostria με τιμούν ιδιαίτερα και με συγκινούν τα καλά σας λόγια, γιατί προέρχονται από έναν άνθρωπο υψηλής λογοτεχνικής, το ήξερα, και χαρτοπαικτικής, το έμαθα τώρα, πείρας! Καλή Χρονιά και καλή τύχη σέ όλα τα "φύλλα"!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Maria B. και από την cookitsa και από μένα, πολλά φιλιά και το 2009 με υγεία και τύχη για σένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα!
Ο χρήστης Μηθυμναίος είπε…
Επειδή αξίζει να ζούμε σ' έναν καλυτερο κόσμο ας είναι το 2009 η αρχή για να γίνει αυτό πραγματικότητα.
Σ΄ όλους εσάς εδώ άλλα και σε κάθε άνθρωπο επί γης... ΕΙΡΗΝΗ, ΑΓΑΠΗ, ΥΓΕΙΑ!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Μηθυμναίε σε ευχαριστούμε πολύ για τις τόσο τρυφερές ευχές σου και σου ευχόμαστε με τη σειρά μας: Καλό και δημιουργικό το 2009!
Ο χρήστης venceremos είπε…
καλημερα και καλη χρονια με οτι επιθυμειτε γεματη....
με υγεια , δημιουργια, αγαπη και αληθεια.
οσο για τα χαρτια....το κειμενο πολυ ομορφο και ...ακριβως ετσι..
ξερεις ομως τι ειναι να δουλεθεις σκληρα και να πετας τον κοπο σου στο τραπεζι?? ΠΙΚΡΑ !!!
φιλια καρυστινα
Ο χρήστης spirou είπε…
Υπέροχο κείμενο και πάλι.Να γράφεις πιο συχνά!
Καλή χρονιά να έχετε :)
Ο χρήστης eleni είπε…
Καλή χρονιά!
Απολαυστικό κείμενο!Από χαρτοπαιξία μηδέν,αλλά μου ξύπνησε εικόνες και μνήμες του χωριού μου των παιδικών χρόνων-εδώ που μένω τώρα κάτι κινείται ακόμη.

Για όλη την ομάδα πολλές ευχές για ευτυχισμένο 2009!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@venceremos έχεις δίκηο για τις συνέπειες. εγώ το βλέπω ρομαντικά!
Ευχαριστούμε για τις ευχές. Όλοι εδώ από το cookthebook σου ευχόμαστε χρόνια πολλά καλή χρονιά για σένα και όλα τα αγαπημένα σου πρόσωπα. φιλιά!!!!!!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@spirou ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. καλή χρονιά με υγεία και δημιουργικότητα!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@eleni μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
εκ μέρους της συντροφιάς του cookthebook ευχόμαστε σε σένα και την οικογένεια σου, υγεία αγάπη και ειρήνη για το 2009!
Ο χρήστης Δημιουργία είπε…
Εύχομαι καλή χρονιά. Το 2009 να σας φέρει ό,τι επιθυμείτε!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Δημιουργία, ευχαριστούμε για τις ευχες σου και σου ευχόμαστε κάθε καλό για το 2009!
Ο χρήστης Aθηνά Π.Κ. είπε…
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με υγεία, αγάπη, ευτυχία !!
Ελπίδα για παγκόσμια ειρήνη !!

2009 ευχές και φιλιά από μένα
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@αθηνα μου καλή χρονιά με υγεία και όπως τονίζεις και συ: με παγκόσμια ειρήνη. οι οικονομικές κρίσεις αντέχονται οι πόλεμοι όχι!
Ο χρήστης Gianni είπε…
Καλή Χρονιά!
Υγεία και κάθε ευτυχία.

Πολύ μου άρεσε το κείμενο.
Ξύπνησε παλιές καλές μνήμες :)
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@gianni πατρίδα μου σ' ευχαριστώ πολύ. καλή χρονιά. υγεία και αγάπη!
Ο χρήστης Dr. Feleki είπε…
Επεστρεψα σαν κακιά συνηθεια.
Φιλια και ευχες σε ολους σας.
Συγνωμη για την απουσια αλλα πιο πολυ για την επιστροφη. Φιλια ατελειωτα.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Βρασίδα καλώς ήρθες σου ευχόμαστε καλή χρονιά με υγεία!
Ο χρήστης Ra Ma είπε…
Αααα, ...κακό πράγμα η χαροπαιξία!!!
Απολαυστικότητες οι αναμνήσεις των
παιδικών και ξένιαστων χρόνων!!!
Και πάλι καλή χρονιά!!!
Ο χρήστης ΑΧΤΙΔΑ είπε…
Είμαι απαράδεκτη μαθήσεως σε ότι έχει με τράπουλα και με βήματα χορού..όσο και να μου τα δείχνεις δεν μπορώ να τα συγκρατήσω, ευτυχώς ίσως!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@marconi μου Χρόνια Πολλά! Καλό και δημιουργικό το 2009!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@αχτίδα μου είσαι καλλιτεχνική φύση γι' αυτό και δεν μπορείς να μπεις σε νόρμες βήματα και κανόνες!
Να είσαι καλά έχεις την αγάπη μας για καλή χρονιά με υγεία σε σένα και τα αγπημένα σου πρόσωπα!
Ο χρήστης Constantinos είπε…
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά γεμάτη υγεία (σωματική και ψυχική) και πολλά λεφτά!

navarino-s για μια φορά ακόμα απόλαυσα πολύ το κείμενό σου, αν και διαφωνώ λίγο: θεωρώ την τηλεόραση "καλό πράγμα", ειδικά στα χωριά. Έχεις σκεφτεί να γράψεις βιβλίο; Αν όχι, γράψε! Κερδίζεις τον αναγνώστη, με το που ξεκίνησα να διαβάζω δεν μπορούσα να σταματήσω! Μπράβο και πάλι!
Ο χρήστης Constantinos είπε…
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά γεμάτη υγεία (σωματική και ψυχική) και πολλά λεφτά!

navarino-s για μια φορά ακόμα απόλαυσα πολύ το κείμενό σου, αν και διαφωνώ λίγο: θεωρώ την τηλεόραση "καλό πράγμα", ειδικά στα χωριά. Έχεις σκεφτεί να γράψεις βιβλίο; Αν όχι, γράψε! Κερδίζεις τον αναγνώστη, με το που ξεκίνησα να διαβάζω δεν μπορούσα να σταματήσω! Μπράβο και πάλι!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@constantinos χρόνια πολλά με υγεία και καλή χρονιά για σένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα!
Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια περί της συγγραφικής μου ικανότητας. Το περίεργο είναι ότι ναι έχω γράψει ένα βιβλίο και αν θες στείλε μου τη διεύθυνση σου στο e-mail: laskoukou@yahoo.gr για να σου στείλω ένα για δώρο.
Ο χρήστης Unknown είπε…
Καλησπέρα cook to cook πως παίζεται το βιδαριστο 31;;;;;
Ο χρήστης cook είπε…
λυπάμαι μα αγνοώ!ο navarino που έγραψε το άρθρο μπορεί μονο να απαντήσει :) καλή πρωτοχρονιά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις