Daube..για το κρύο!
Σε όλη τη Μεσόγειο υπάρχουν τέτοια πιάτα. Μάλιστα, πάντα μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι σε μια περιοχή με ήπιο έως ζεστό κλίμα τα πιάτα του χειμώνα είναι πολύ δυνατά, πλούσια και χορταστικά. Εμείς έχουμε το στυφάδο μας, τα κοκκινιστά και τα διάφορα φαγητά που παντρεύουν το κρέας με τα όσπρια, τις πατάτες, τα χόρτα. Ένα από τα πιο νόστιμα τέτοια παρασκευάσματα είναι ένα φαγητό συνδεδεμένο όχι με την Ελλάδα αλλά με τη Γαλλία - και μάλιστα με τη Νότια Γαλλία. Μιλάω για τα daubes της Προβηγκίας. Είναι σίγουρα από τα πιο γνωστά και κλασικά φαγητά σε όλη τη Μεσόγειο, μια εξαιρετικά πλούσια και «γεμάτη» συνταγή, που μοσχοβολάει κρασί, πορτοκάλι, εξωτικά μπαχαρικά (όπως η κανέλα, δάφνη, σκόρδο, μάραθο) και ελιές. Ενώ όλα τα υλικά μπαίνουν σε ένα σκεύος, τα daubes διαφέρουν ριζικά από τα δικά μας μαγειρευτά, επειδή ακριβώς δεν είναι μαγειρεμένα σε κατσαρόλα αλλά ψημένα στον φούρνο, κάνοντας την παρασκευή τους ακόμα πιο εύκολη.
Το daube είναι ένα φαγητό που γεννήθηκε στην επαρχία της Νοτιοδυτικής Γαλλίας, ταξίδεψε σε όλη τη Νότια Γαλλία, για να βρει το... πνευματικό του σπίτι στην πανέμορφη Προβηγκία. Δεν είναι απλώς πιάτο ή συνταγή, αλλά τρόπος μαγειρικής. Στην Προβηγκία έχει τέτοια σημαντική θέση στην τοπική κουζίνα, που απαιτεί το δικό του ομώνυμο πήλινο σκεύος (την daubiere) για να παρασκευαστεί σωστά (μπορούμε να το φτιάξουμε όμως στη γάστρα, αλλά και σε μαντεμένιο ή πυρίμαχο σκεύος που κλείνει καλά).
Παραδοσιακά όλα τα υλικά τοποθετούνται μέσα στο σκεύος σε στρώσεις. Αυτά που χρειάζονται την περισσότερη ώρα μαγειρέματος μπαίνουν πρώτα, στον πάτο. Δηλαδή το κρέας συνήθως μπαίνει μέσα πρώτα, από πάνω όλα τα αρωματικά υπόλοιπα (τα κρεμμύδια, τα καρότα, η μαραθόριζα, το θυμάρι, το σκόρδο, το γαρίφαλο, η κανέλα) και τέλος οι ντομάτες, οι οποίες δίνουν το απαραίτητο υγρό στοιχείο στον συνδυασμό των υλικών. Μπαίνει και κρασί, βέβαια - κόκκινο για το μοσχάρι και λευκό για το αρνί ή το μοσχαράκι. Μάλιστα, στην πιο παραδοσιακή του μορφή, ένα daube πρέπει να μαριναριστεί πολύ πριν ανάψουμε τον φούρνο: στρώνονται όλα τα υλικά και μένουν για 2-3 ημέρες στο ψυγείο, για να πάρουν γεύση και άρωμα.
Συνήθως τα daubes χρειάζονται 3-4 ώρες ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία, έτσι ώστε το φαγητό να σιγοβράζει μέσα στον φούρνο. Στο τέλος το κρέας λειώνει καθώς το πιάνεις με το πιρούνι και όλα τα χειμωνιάτικα λαχανικά έχουν χαρίσει τις γεύσεις τους στο αποτέλεσμα. Περίπου στη μέση του χρόνου ψησίματος μπαίνουν οι ελίτσες ή, εάν θέλουμε, κάτι άλλο εξτρά - όπως οι αγκινάρες.
Καθώς γράφω, μια πήλινη γάστρα σιγοβράζει daube μέσα στον φούρνο μου. Ο ατμός έχει θολώσει το τζάμι του, το σπίτι μοσχοβολάει με γήινα αρώματα. Το φαγητό αυτό είναι σίγουρα από τα πιο ωραία του χειμώνα στη Μεσόγειο. .....
ΝΤΑΙΑΝΑ ΚΟΧΥΛΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2006 "
Σχόλια
Καλή σου εβδομάδα,
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Λάδι δεν βάζουμε?
εεεε αυτο θα το φτιάξω και θα σου πω...
φιλιά καρυστινά
Γεια στα χέρια σου cook κι εγώ με ρυζάκι θα το έτρωγα,για την σαλτσούλα του.
Καλό σου βράδυ
Τέλειο πιάτο!! Θα βάλω και μανιταράκια που τα αγαπώ πολύ!
Φιλιάαααααααα:)))
Πολλά φιλιά!
να το δοκιμασετε με το πορτοκαλι...παει χαρμα....το γαρυφαλλο δεν ειναι εντονο(γιατι ουτε εγω το πολσυμπαθω)...κι οσο για την κανελα,οπου παει πορτοκαλι η κανελλα το συνοδευει ..τρέλλα :)
της cook εδω τα υλικά,
ενα κιλό ποντίκι,
τρελάθηκα ο καψερός,
και διάβαζα στην τύχη.
Εχει και άλλα υλικά
μα εγω μεσα στη ζάλη,
πρωι πρωι χωρίς καφέ,
δεν λειτουργεί κεφάλι.
Καλά που ξαναδιάβασα,
τη συνταγή ξανά,
μην σκότωνα τον πόντικα,
με μία μαχαιριά.
Καλημερα :)
εγω μια χαρα το βλεπω να λειτουργεί το κεφαλι ,αφου μπορει και σκαρώνει τετοια ποιηματακια :)