Υγιεινό Τηγάνισμα!!



Ξέρω ότι ακούγεται σαν σύντομο ανέκδοτο. Όμως δεν είναι. Ναι, υπάρχει υγεινό τηγάνισμα! Αρκεί να τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις. Μιλάμε βέβαια για τηγάνισμα σε τηγάνι, όχι σε φριτέζα και με τη χρήση ηλεκτρικής κουζίνας με μάτι. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

1)ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ.

Όπως ξέρουμε όλοι τα τελευταία χρόνια κατέρρευσαν οι μύθοι του σπορέλαιου. Οι μύθοι που επί τόσα χρόνια βαυκάλιζαν τις περί υγιεινής διατροφής αντιλήψεις. Ότι τάχα μου πρέπει να χρησιμοποιούμε σπορέλαιο στο τηγάνι γιατι είναι πιο υγιεινό από το ελαιόλαδο. Μέχρι πριν κάποια χρόνια το μυστικό που κρατάγανε επτασφράγιστο διέρευσε: το σπορέλαιο καίγεται στους 120 βαθμούς Κελσίου ενώ το ελαιόλαδο στους 190. Και αυτό το "κάψιμο" είναι που κάνει τα τηγανητά βλεβερά για την υγεία.

2)ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ ΝΑ ΚΑΕΙ.

Αυτό επιτυγχάνεται με μια πολύ εύκολη μεθοδολογία. Κατ΄αρχήν δεν βάζουμε ποτέ στο τέρμα το κουμπί της κουζίνας. 'Οταν το κουμπί έχει ένδειξη μέχρι το 3 το βάζουμε στο 1,5. Όταν έχει ένδειξη μέχρι το 12 το βάζουμε στο 9. Μετά κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος όταν αυτό που τηγανίζουμε κοντεύει να γίνει κλείνουμε το μάτι και το αφήνουμε για λίγο ακόμη κάνοντας οικονομία στο ρεύμα. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε και με άλλη τηγανιά ρίχνουμε στο τηγάνι τα καινούργια και μετά ανάβουμε το μάτι.

3)ΠΡΟΣΟΧΗ:

Δεν αφήνουμε ποτέ αναμμένο το μάτι κατά το διάστημα που βγάζουμε τα τηγανισμένα και μέχρι να βάλουμε τα καινούργια: τότε είναι που καίγεται το λάδι. Ακόμη και όταν έχουμε πολλές δουλειές και μας πιέζει ο χρόνος. Δεν κερδίζουμε πιο πάνω από 2 λεπτά!

Y.Γ. : Οι μελιτζάνες σαν δείγμα επελέγησαν εξεπίτηδες. Όλοι ξέρουμε ότι από όλα τα τηγανιζόμενα η μελιτζάνα είναι που μαυρίζει πιο πολύ το λάδι. Και βλέπετε στη φωτογραφία ότι μετά από τρεις τηγανιές, το λάδι δεν έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δημητρη
αυτη ειναι μια σουπερ συμβουλη!
ομολογω οτι εκανα ακριβως το αντιθετο(εκτος απο το οτι μονο με ελαιολαδο τηγανιζω)...πολύ ευχαριστούμε :)
Ο χρήστης faraona είπε…
Καλες συμβουλες για νεες νοικοκυρες!!!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Eγώ ομολογώ ότι τις πατάτες τις τηγανίζω με ηλιέλαιο. Οποτε τις έχω τηγανίσει με ελαιόλαδο νομίζω ότι μυρίζουν έντονα "λαδίλα".
Να προσθέσω στις πολύ καλές συμβουλές σου και την συχνή αλλαγή λαδιού, αν είναι δυνατόν δεύτερη φορά να μην τηγανίζουμε στο ίδιο λάδι.
Ο χρήστης Phivos Nicolaides είπε…
Οι συμβουλές είναι πάντα ευπρόσδεκτες, έστω και 'τηγανισμένες'.
Ο χρήστης eleni είπε…
Τηγανητά τρώμε σπάνια,αλλά όποτε κάνω είναι πάντα με ελαιόλαδο.Πάντως-αν και χρόνια έχω οικογένεια-οφείλω να ομολογήσω ότι αυτό το τρικ με τη θερμοκρασία,δεν το ήξερα.

Μια απορία:σε σιγανή θερμοκρασία δεν απορροφάται περισσότερο λάδι;
Ο χρήστης Sophia Kollia είπε…
Α χα! Τώρα μάλιστα! Αύριο τηγανιτές πατατούλες!
καληνύχτα
Ο χρήστης navarino-s είπε…
***cook ***faraona ***phoibos ευχαριστώ για τα σχόλια σας.

**elena Αν δεν μπορείς να απαλλαγείς από τα σπορέλαια έχω για σένα μια ιδιαίτερη συμβουλή:Το καλαμποκέλαιο είναι το πιο ανθεκτικό από τα σπορέλαιο και αν το αναμειγνυεις στο τηγάνισμα με 10% ελαιόλαδο θα έχεις πολύ πιο υγιεινά και πιο εύγευστα αποτελέσματα.

***eleni Η θερμοκρασία δεν παίζει ρόλο στην απορρόφηση του λαδιού. Το τηγάνισμα σε βαθύ σκεύος, επειδή κρατάει ατμούς, δημιουργεί αυτό το αποτέλεσμα. Αν έχεις ακούσει, πολλές νοικοκυρές τηγανίζουν τις πατάτες στην κατσαρόλα γιατί γίνονται νοστιμότερες. Γίνονται πράγματι νοστιμότερες γιατί απορροφούν πιο πολύ λάδι.
Ο χρήστης eleni είπε…
Ευχαριστώ πολύ!
Ο χρήστης ΑΧΤΙΔΑ είπε…
Καλημέρα καλό μήνα ,είμαι βιαστική θα επανέλθω!
Ο χρήστης mrs Smith είπε…
Eξαιρετικές οι συμβουλές!
Προσωπικά, χρησιμοποιώ μόνο ελαιόλαδο, όλα τα άλλα τα έχω αποκλείσει.
Το καλαμποκέλαιο, που αναφέρεις, ενώ το χρησιμοποιούσα, μόλις έμαθα για το μεγάλο ποσοστό μεταλλαγμένων ...το σταμάτησα...
Ο χρήστης Constantinos είπε…
Χρήσιμες οι συμβουλές, thanks!

Ελαιόλαδο μόνο και παντού.
Ο χρήστης Σπύρος είπε…
Αν και ειμαι ψιλο κατα με τα τηγανιτα γενικως χρησιμες οι συμβουλές σου :)!

Δημοφιλείς αναρτήσεις