ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ


Μαζί με τα πρωτοβρόχια και τα σαλιγκάρια. Φθινόπωρο και άνοιξη βγαίνουν. Βγαίνουν τις βροχερές νύχτες και τρώνε χορταράκια. Είναι πολύ καθαροί οργανισμοί μην τα μπερδεύετε με τους γυμνοσάλιαγκες που βλέπετε να σέρνονται στις αυλές. Τα σαλιγκάρια για τα οποία μιλάμε ζουν σε πετρώδη μέρη και στα βουνά. Περνάνε την περίοδο της χειμερινής και καλοκαιρινής τους νάρκης μέσα στη γη και κάτω από μεγάλες πέτρες. Σαν έδεσμα είναι νοστιμότατα και πολύ υγιεινά. Με 0% λιπαρά, 0% χοληστερίνη και πλούσια σε πρωτεΐνες και σε ασβέστιο. Ένα σαλιγκάρι μπορεί να έχει περισσότερο ασβέστιο από ένα αβγό ή ένα ποτήρι γάλα.Εγώ κατάγομαι από περιοχή που δεν έχει και σε μεγάλη εκτίμηση τα σαλιγκάρια, η Μεσσηνία είναι πατρίδα της «γουρνοπούλας» και του «καγιανά». Τους χοχλιούς τους γνώρισα από την Ελένη που έχει Κρητικές καταβολές.
Η ΣΥΝΤΑΓΗ
Προετοιμασία: Εδώ είναι που κωλώνουν πολλοί για να τα μαγειρέψουν. Και τούτο γιατί κυκλοφορούν κάτι συνταγές με πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες με καλάθια και με αλεύρια και κλιματόβεργες και εγώ δεν ξέρω και τι άλλο, που αποτρέπουν και τους πιο υπομονετικούς. Άσε που ανοσταίνουν τα σαλιγκάρια και τους δίνουν μια μυρωδιά αλευρίλας. Είναι πιο απλά τα πράγματα: πλένουμε καλά τα σαλιγκάρια και με τη μύτη του μαχαιριού βγάζουμε από το στόμιο την μεμβράνη του. Βάζουμε την τάπα στη γούρνα του νεροχύτη και τα αφήνουμε στο νερό για μισή ώρα. Βγάζουμε την τάπα και σιγά-σιγά αυτά αρχίζουν να αναδεύονται. Ένα-ένα που δείχνει σημάδια ζωής το βάζουμε στην κατσαρόλα. Αν μετά από καμιά ώρα μείνουν κάποια χωρίς να αντιδράσουν τα πετάμε. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό και τη βάζουμε στη φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση. Χύνουμε το νερό ξεπλένουμε τα σαλιγκάρια και με ένα μυτερό ή πριονωτό μαχαιράκι τους αφαιρούμε την κορυφή του κοχλία, την ουρίτσα τους κατά κάποιον τρόπο και τούτο για να μπαίνει από εκεί στο μαγείρεμα το λάδι και το ζουμί και να νοστιμίζει και το εσωτερικό τους. Σύν ότι η τρυπούλα διευκολύνει στο βγάλσιμό τους κατά την ώρα του φαγητού. Μπορούμε τη διαδικασία αυτή να την κάνουμε μια φορά με πολλά σαλιγκάρια και να τα βάλουμε μετά στην κατάψυξη χωρισμένα σε μεγεριές.
Υλικά:
½ κιλό σαλιγκάρια μεγάλα.
1 κιλό κολοκυθάκια.
ψιλοκομμένη ντομάτα.
3 μεγάλα κρεμμύδια
1 ματσάκι άνιθο ή μάραθο.
ελαιόλαδο (κατά προτίμηση Μεσσηνίας!!!!).
αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση: Μαραίνουμε το κρεμμύδι στο λάδι, προσθέτουμε τα σαλιγκάρια ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και ανακατεύουμε. Βάζουμε τον άνιθο τη ντομάτα και το νερό και βράζουμε μέχρι να βράσουν τα κολοκυθάκια και να μείνει το ζουμί που επιθυμούμε (όχι πολύ πάντως). Σερβίρουμε και καλή όρεξη! Εκτός από πιρούνι χρησιμοποιούμε και οδοντογλυφίδα. Για τυχόν απορίες και παρατηρήσεις εδώ είμαστε!
Σημείωση: Οι συνταγές με την υπογραφή navarino-s και με σήμα στο πιάτο την κόκκινη πιπεριά θα είναι πάντα συνταγές low-fat και φάτε άφοβα. Άλλο που αν τυχόν ανοίξω μαγαζί στον ίδιο δρόμο με την cook, δεν θα σταυρώσω πελάτη με αυτές τις φοβερές λιχουδιές που φτιάχνει!

Σχόλια

Ο χρήστης Ra Ma είπε…
Πολύ ...βάρβαρο μου φαίνεται! Από τα λίγα φαγητά που αρνούμε να δοκιμάσω αν και έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια!
Θα προτιμήσω το ριζότο της cook!!!!
Καλημέρα!!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Φίλε Marconi καλημέρα! Με συγχωρείς αλλά νομίζω ότι η βαρβαρότητα που λες σχετίζεται με όλα τα έμβυα όντα που τρώμε. Εκτός και αν είσαι χορτοφάγος, κάτι που η νεκροκεφαλή στο καπέλο σου με δυσκολεύει να το πιστέψω.
Πλάκα κάνουμε μην παραξηγηθείς!!!
Περί ορέξεως, άλλωστε, ουδείς λόγος!
Ο χρήστης Φωτεινή S είπε…
Για μια στιγμή μπερδευτηκα για την καταγωγή του blog. Την πέρασα κρητική!
Ο Μεζές με μ κεφαλαίο είναι αυτό που εμείς λέμε "χοχλιοί μπουμπουριστοί". Όποιος έχει δοκιμάσει καταλαβαίνει τι εννοώ.
Την καλημέρα μου
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλημέρα Φωτεινή! Είναι ωραίοι οι μπουμπουριστοί αλλά όπως και εσύ το λες: Είναι μεζές! Εδώ μιλάμε για κύριο πιάτο.
Ο χρήστης Sophia Kollia είπε…
ΑΑΑΑΑ! Όλα και όλα ! Ανατριχιάζω και με την ιδέα! Καλή όρεξη πάντως σε όσους τα τρώνε. μπρρρρ!
καλημέρα
Ο χρήστης BUTTERFLY είπε…
Το εχω φαει αυτο στην Κρητη και ειναι απιστευτο!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Σαλιγκάρια δεν έχω μαγειρέψει ποτέ, έχω τρομοκρατηθεί από το καθάρισμά τους (αλεύρια, λεκάνες και όλα τα σχετικά)
Αυτό δεν σημαίνει ότι όπου τα βρίσκουμε, δεν τα τιμάμε δεόντως.
Μέχρι και ο γιος μου ο μεγάλος, που είναι τρομερά μίζερος και δύσκολος στο φαγητό, μια φορά σε μια ταβέρνα έφαγε 5 (!!!) πιάτα.
Οσοι λοιπόν δεν τα τρώνε, μπορούν να τα σπρώξουν προς το μέρος μας:P
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Με μεγάλη μου χαρά διαπιστώνω ότι στα μέχρι τώρα σχόλια υπάρχουν πολλά ...μπλιακ για τα σαλιγκάρια. Αυτό εξηγεί και την πολύ χαμηλη τιμή που έχουν στην Ελλάδα: 27 Ευρώ το κιλό στη Γαλλία και εδώ μόνον 7. Και έτσι ,εμεσα γίνεται αυτό που λέει η Έλενα: όσοι δεν τα τρώνε, μας τα σπρώχνουν προς το μέρος μας!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ωραία ιδέα Ναυαρίνο! Οσο για τα light εγώ μαζί σου. Ανοιξε το μαγαζάκι σου και θα έρχομαι με την παρέα μου. Οσο για τ σαλιγκάρια, κι εγώ μπλιαχ έκανα μέχρι που κάποια στιγμή αναγκάστηκα (με το ζόρι) να τα δοκιμάσω στην Κρήτη στη θεία του πρώην άντρα μου που είχε φιάξει χοχλιούς με χόνδρο για να μας υποδεχτεί. Αντε τώρα να την προσβάλλεις την καλή μαγείρισσα. Μόλις όμως έβαλα την πρώτη μπουκιά στο στόμα μου έπαθα πλάκα και έφαγα επιτόπου 2-3 πιάτα, ούτε που θυμάμαι. Μετά για μια βδομάδα στο Ηράκλειο δοκίμασα όλες τις πιθανές παραλλαγές, αξέχαστο θα μου μείνει, ήταν τέλεια. Στο σπίτι όμως δεν δοκίμασα ποτέ να τους φιάξω. Θυμάμαι μια φορά είχε φέρει ο πατέρας μου (βλέπεις ως Ρουμελιώτες εμεις δεν τρώγαμε σαλιγκάρια) ένα σακούλι από την κεντρική αγορά. Η μητέρα μου τους είδε και τους συχάθηκε. Τους έβαλε λοιπόν σε μια κατσαρόλα με νερό για να ξεβρωμίσουν, λέει. Πέσανε για υπνάκο μεσημεριανό και το απόγευμα ακούμε τη μαμά μου να φωνάζει: "Ποιος πήρε τα σαλιγκάρια από την κατσαρόλα;" Παρ'όλίγο να την πληρώσουμε ο αδελφός μου κι εγώ (είμαστε πιτσιρίκια που κάνανε σκανδαλιές κάπου κάπου) αλλά με το που είδε το πρώτο σαλιγκάρι στο ταβάνι άρχισε να τα ακούει ο πατέρας μου. Κάναμε μέρες (κυρίως η μαμά μου που είχε πάθει υστερία) να τα μαζέψουμε όλα. Είχαν πάει παντού τα άτιμα. Εμείς βέβαια με τον αδελφό μου το καταδιασκεδάσαμε. Οπως κατάλαβες δεν φάγαμε ποτέ σαλιγκάρια. Η μαμά μου απαγόρεψε στον μπαμπά μου να ξαναφέρει στο σπίτι και αν ήθελε μπορούσε να τα τρώσει έξω με τους φίλους του... Τώρα που τα αγοράζουμε; Άν δεν μας τα στείλουν φίλοι (και άντε να βρεις τώρα φίλο στην Κρήτη να σου στείλει καλάθι...) πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι είναι καλά και καθαρά; Ξέρει κανένας;
Ο χρήστης heart n soul είπε…
θα ψάχνω το σήμα κατατεθέν, την κόκκινη πιπεριά (ωραία ιδέα!) γιατί τα πιάτα της κουκ και μόνο που τα κοιτάζω βάζω κιλά:)
Ο χρήστης ΑΧΤΙΔΑ είπε…
Είναι απο τα αγαπημένα μου φαγητά μα τα κάνω γιαχνί σαν στιφάδο και τηγανίζω πατάτες και σερβίρω απο πάνω τη σάλτσα του.Καλά που μου τα θύμησες, έχω στη κατάψυξη.Να δώσω μια συμβουλή για το καθάρισμα; Ο πεθερός μου ήταν απο την Έδεσσα και όπως καταλαβαίνετε τρώνε εκεί πολλά σαγιγκάρια.Μου έδωσε μια συμβουλή που την έκανα και πράγματι είχε απόλυτο δίκιο.Δεν καθαρίζω τα σαλιγκάρια με αλέύρι ή με πύτουρο.Βάλτε σε μια λεκάνη ενα μπουκάλι ξύδι και νερό.Ξεπλένετε λίγο τα σαλιγκάρια όταν είναι βέβαια ζωντανά και μετά τα ρίχνετε μέσα στο ξύδι και το νερό και τα αφήνετε όλη τη νύχτα.Το πρωί τα ξεπλένετε, βάζετε σε μιακατσαρόλα να βράσει νερό και τα ρίχνετε μέσα να ζεματιστούν.το κάνετε αυτό τρεις φορές και έχετε υπέροχα καθαρά σαλιγκάρια που μπορείτε να βάλετε στη κατάψυξη αν είναι περισσότερα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αυτό είναι το ωραίο ρε παιδιά: Στα σχόλια είναι η νοστιμιά και όχι στις συνταγές! Ένς αθέατος κόσμος που ανταλλάσσει απόψεις και ιδέες. Ένας κόσμος που επικοινωνεί κόντρα στην τάση της απομόνωσης. Ολόκληρο διήγημα έγραψε η kikitri, με δυνατές εικόνες και χιούμορ. Η "heart n soul" και η "αχτίδα" εξηδήλωσαν θετικά σχόλια για τις συνταγές μου. Μόνο που φοβάμαι μην με πάρουνε στο λαιμό τους και κάνω καμιά μεγάλη επένδυση σε μαγαζί αλλά όταν το ανοίξω να τις βλέπω να συχνάζουν σε εκείνο που θα ανοίξει η cook!
Ο χρήστης πουαντερι είπε…
τα σαλιγκαρια μου αρεσουν πολυ και ο μονος τροπος να τα απολαυσω ηταν να τα παραγγειλω σε καποιο ταβερνακι, γιαΤΙ οπως λες μου ειχαν πει για αλευρι κ.λ.π. και με ειχαν τρομαξει!
Τωρα λοιπον με εσενα και με την συμβουλη της ΑΧΤΙΔΑΣ μαλλον θα δοκιμασω και εγω.
Μονο που εδω για να τα βρω πρεπει να παω στην αγορα του Πειραια, και εκει εχουν μονο μετριου μεγεθους, εκεινα τα "ριγε".
Ο χρήστης kiki είπε…
Βρε κουκ, άφησα ένα σχόλιο εδώ και δεν το βλέπω. Το φάγατε μαζί με τα σαλιγκάρια;;;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κική
το ξερω πως άφησες σχόλιο...το έλαβα νωριτερα ..μα τωρα εχει χαθει...εγω παντως δεν το εσβησα!...ο μπλογκερ κανει ναζια...προσπαθησα νωριτερα να προγραμματισω μια αναρτηση ...μπα...αρνειται σφοδρα...άλλα αντι άλλων κανει...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
@navarino
ως γνήσιο τεκνο της Μεσσηνίας ψηφιζω γουρνοπουλα και καγιανα!!
δεν εχω βαλει στο στομα μου σαλιγκαρι...η ιδεα δε και μονο να τα αντικρισω ζωντανα μες τη κουζινα μου με ανατριχιαζει!...αλλά χαίρομαι ιδιαίτερα για τη συνταγή..μου αρεσε η λεπτομερεστατη...ανατριχιαστική περιγραφη του καθαρίσματος :)
...βεβαιως δεν αποκλειω στο μελλον να τα δοκιμασω...και για το χελι το ιδιο ελεγα,μεχρι που βρεθηκα εδώ...με το ζορι μου το εδωσαν να το φαω,ομολογω οτι με ενθουσιασε....
ΥΓ:don't worry,το μαγαζακι μου μακρια θα το ανοίξω,για να μη χανουμε την πελατεία!

@κικιτρι
φοβερό καζο έκαναν τα σαλιγκαρια στη μαμα σου :)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αγαπητή kiki το σχόλιο σου πράγματι
φαγώθηκε μαζί με τα σαλιγκάρια και ο αίτιος είμαι εγώ. Πήγα να αλλάξω την ημερομηνία στη συνταγή και χάθηκε το σχόλιο. Θα σε αποζημιώσω με μια μερίδα του επόμενου φαγητού που θα σου στείλω με το e-mail, γιατί τα σαλιγκάρια εξαντλήθηκαν. Και πάλι συγγνώμη!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μπράβο cook! Σταθερή στον πολιτισμό μας. Με καγιανά τους νικήσαμε τους Σπαρτιάτες. Είχαν ξεπιτήξει από τον μέλανα ζωμό και τους πήραμε φαλάγγι!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Είδατε η πουαντερί με τη γαλλική κουλτούρα που ξέρει από σαλιγκάρια, escargot συγκεκριμένα, και της αρέσουν.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αχτίδα θα κάνω το κόλπο του πεθερού σου από την Εδεσσα και θα καλέσω τη μαμά μου για φαγητό... Εχει να πέσει πολύ γέλιο!
Ο χρήστης kiki είπε…
Είπα κι εγώ! :-)
Ο χρήστης πουαντερι είπε…
καλε πια Γαλλικη κουλτουρα μου προσαπτετε;!
Εχετε δει εσεις κανεναν Γαλλο να ρουφαει το σαλιγκαρι σαν καιμακι απο ελληνικο καφε; και μετα να πεφτει στις "παπαρες" με το ψωμι και τη σαλτσα τους;;;
Οχι πεστε μου... ρε παιδια;!
Ο χρήστης πουαντερι είπε…
Θελω να ρωτησω το navarino-s αν αυτα τα σαλιγκαρια που τρωνε στην Γαλλια ειναι μαζεμενα απο εμας;
Αν ναι τοτε καηκαν οι ανθρωποι γιατι υποψιαζομαι οτι θα ειναι μαζεμενα απο οπου νάνε, οπως και τα αγρια χορτα που πουλανε στην λαικη και ενας Θεος ξερει που τα βρηκανε τοσο θρεμενα....μαλλον το λιπασμα ειναι καλο εκει που τα μαζευουνε!!!!
Παντως μια γνωστη δεν παίρνει ποτε απο την λαϊκή αγρια χορτα και ραδικια γιατι οπως λεει τα ΜΑΖΕΥΟΥΝ στο νεκροταφειο...εγω απλα σας μεταφερω αυτο που λεει.!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ναι πουαντερί ένα μέρος των γαλλικών σαλιγκαριών από εμάς είναι μαζεμένα. Στην Κεντρική Μακεδονία, κάπου εκεί κοντά στην Κοζάνη νομίζω, βρίσκεται η ΣΑΛΙΓΚΑΡ ΑΕ η μεγαλύτερη εταιρία σαλιγκαριών της Ευρώπης. Συγκεντρώνει σαλιγκάρια από Ελλάδα Σκόπια και Αλβανία και όλα τα στέλνει στη Γαλλία. Εκείνα δεν είναι σαν τα κρητικά είναι πιο μεγάλα και πιο ανοιχτόχρωμα. Όσο για τα χόρτα που λες να παίρνεις από τη Λαϊκή και να τρως άφοβα γιατί τα ευεργετικά τους στοχεία για τον οργανισμό είναι πολλαπλάσια από τις όποιες φοβίες μας για την προέλευση τους -καλλιεργημένα είναι- και γιατί "πουαντερί" μου αν σου πω πως γίνονται όλες οι καλλιέργειες -εγώ που είμαι και λίγο αγρότης- ακόμη και αυτές που λέγονται βιολογικές, δεν θα ΄ξαναβάλεις στο στόμα σου ούτε φρούτο ούτε κηπευτικό, τίποτα. Αρκεί να σου πω ότι τα πιο υγιεινά είναι μόνο α σκουληκιασμένα. Πρέπει όμως να τα τρώμε εμείς και τα παιδιά μας γιατί αλλιώς χαθήκαμε, δεν υπάρχει επιστροφή σε αυτό το παλιό που ξέραμε! Έχει διαταραχτεί όλο το οικοσύστημα, αν δεν ραντίσουν με δηλητήρια δεν θα βρεις π.χ. τις λαχταριστές μελιτζάνες αλλά κάτι κατσιασμένες και σκουληκιάρικες με σημάδια σαν ουλές! Ευτυχώς που ακόμη η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει επιρέψει τα μεταλλαγμένα.
Ο χρήστης tzonakos είπε…
Δεν τα τρώω τα σαλιγκάρια,
ειναι γι άλλα παληκάρια
φέρτε μου καμμια μπριζόλα,
κι μιά ρύζι κατσαρόλα,
ειναι οι χοχλιοί μεζές,
και για άλλους νοστιμιές.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
είτε έτσι ειτε αλλιώς ,τα σαλιγκαρια δινουν... δυνατες συγκινησεις σε όλους καθως φαινεται!

Δημοφιλείς αναρτήσεις