ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΕΡΜΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ


Παλιά, το να «ρίξεις» γκόμενα ήταν ολόκληρη ιστορία. Υπήρχαν ρόλοι σταθεροί και δεδομένοι. Έπρεπε ο άντρας να πολιορκεί και η γυναίκα να κάνει ότι δεν θέλει. Και από τους δύο πλευρές απαιτείτο μεγάλη υπομονή μα από τον άντρα και επιμονή επιπλέον. Πολλά τα εμπόδια που έπρεπε να υπερπηδήσει. Και για όσους δεν διαθέταμε τα ψυχικά χαρίσματα αυτά, ούτε και κάτι από το θεληματικό πηγούνι του Ροκ Χάτσον ή κάτι από τις πλάτες του Κώστα Κακκαβά και από τα μπράτσα του Μάρλον Μπράντο, τα εμπόδια αυτά όπως καταλαβαίνετε γινόντανε ανυπέρβλητα.
Δεν το βάζαμε όμως κάτω. Γιατί η ελπίδα ως γνωστόν πεθαίνει τελευταία. Ξεκινάγαμε, θυμάμαι, με το Λάμπρο από την Μιχαήλ Βόδα που μέναμε και φτάναμε με τα πόδια στην οδό Ερμού, την περίοδο των εκπτώσεων με την κρυφή ελπίδα μιας γνωριμίας! Έσφυζαν τα πεζοδρόμια από γυναίκες -μόνο μαγαζιά με γυναικεία είχε τότε ο δρόμος- και εμείς σαν ναυαγοί φλεγόμενοι μέσα σε αυτό το πέλαγος του άλλου φύλου, παλεύαμε να αρπαχτούμε από κάτι τις: ένα βλέμμα, ένα νόημα, έναν υπαινιγμό, ένα χαμόγελο αλλά εις μάτην!
Μας έλειπε η πείρα της ζωής. Αργότερα αντιλήφθηκα το άστοχο του πράγματος. Όταν συνοδεύοντας την Ελένη για πολλά χρόνια στα μαγαζιά αυτά και τις αντίστοιχες περιόδους, μπόρεσα να καταλάβω ότι περισσότερες πιθανότητες για ευόδωση του σκοπού μας θα είχαμε τότε στην έρημο Καλαχάρι, στις παγωμένες εκτάσεις της Ανταρκτικής και στις απέραντες στέπες της Μογγολίας! Γιατί οι γυναίκες στην Ερμού την περίοδο των εκπτώσεων ζούνε τη μέθεξη μιας ιεροτελεστίας. Ένα βαθύ πάθος τις συνεγείρει. Κοιτάζουν έντονα βιτρίνες, κοιτάζουν σχέδια, τιμές. Συγκρίνουν προϊόντα. Τραβάνε με ταχύτητα κρεμάστρες πάνω στις ράβδους. Διαλέγουν, διαλέγουν γεμίζουν την αγκαλιά με ρούχα. Προβάρουν μετά και ξεμαλλιάζονται. Πετιούνται από τα δοκιμαστήρια, με την κιλότα καμιά φορά, για να ζητήσουν από την πωλήτρια μεγαλύτερο νούμερο φούστας. Το βλέμμα τους είναι προσηλωμένο στο σκοπό τους. Και μόνο εκεί. Δεν βλέπουν τίποτα πάρα πέρα!
Και την προηγούμενη βδομάδα, μάλιστα, που ήτανε ακόμα εκπτώσεις και βρεθήκαμε εκεί, την ίδια εικόνα αντίκρισα. Σκέφτηκα και τον Λάμπρο και το άστοχο εκείνο εγχείρημα μας. Σκέφτηκα και κάτι σύγχρονο. Το είπα της Ελένης και γελάσαμε: πως αν σε περίοδο εκπτώσεων κατηφορίσουν την Ερμού ο Τζώρτζ Κλούνεϊ και ο Μπράντ Πίτ μαζί, μάλλον απαρατήρητοι θα περάσουν από τις γυναίκες.

ΥΓ(cook):στη φωτο αντί Ερμου, Βερολίνο...*απο το ταξιδάκι της μικρής*

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αγαπητή cook αν σου αρέσει βάλε και καμιά φωτογραφία γιατί είμαι στο χωριό με χαμηλή ταχύτητα και δεν μπορώ να βάλω. Γειά χαρά!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
απόλυτα αληθινό και εμπνευσμένο :)
...με εκανε και γελασα πρωι πρωι!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σε ευχαριστώ cook για τη φωτογραφία είναι καταπληκτική, απόλυτα εναρμονισμένη με το κείμενο.
Ο χρήστης Constantinos είπε…
Πολύ πολύ καλό!
Ο χρήστης Ra Ma είπε…
χα, πολύ καλό!
Μήπως έπρεπε να πάτε την ώρα που έκλειναν τα μαγαζιά και τα ικανοποιημένα αλλά και κουρασμένα θηλυκά έπιναν το καφεδάκι τους στα παρακείμενα μαγαζιά?

@cook την είδα το πρωί την τρίπλα σου! :))
Ο χρήστης Phivos Nicolaides είπε…
Αντί την περίοδο των εκπτώσεων και στη μέθεξη της ιεροτελεστίας, πηγαίνατε στην Ερμού κατά τη διάρκεια των 'ειδικών προσφορών', θα υπήρχε ίσως ευνοϊκότερο κλίμα...
Ο χρήστης Aspa είπε…
Απόλυτα σωστό, συμφωνώ κι εγώ. Μη μας καθυστερείτε ψωνίζουμε (ρούχα)!
Ο χρήστης faraona είπε…
Xaxaxa!
Ποσο δικιο εχεις και τι ομορφα το περιγραφεις...πολυ ζωντανα μπραβο!

φιλια
Ο χρήστης betty είπε…
xaxaxa! Ο Θύμιος είναι απόλυτα προπονημένος μιας και ξέρει από "κέντρο"!!
Δημήτρη νομίζω ότι όποιος δεν σ'εχει γνωρίσει από κοντά, χάνει το μισό γέλιο της ιστορίας!! Καλή σου μέρα και στην Ελένη σου.
Ο χρήστης Justine's Blog είπε…
Αγαπημένη ,
Ωραίος ο Δημήτρης και σωστός. Γενικά, οι γυναίκες ντύνονται και στολίζονται όχι για τους άντρες αλλά για να τις θαυμάζουν οι άλλες γυναίκες. Αυτό είναι η ύψιστη απογοήτευση για το ανδρικό ΄φύλο, αλλά έτσι δουλεύει το σύστημα της ματαιοδοξίας.
Ωραία και η 15χρονη με τις φωτογραφίες της, ΄θα εξελιχθεί σε μεγάλη γκουρμέ.
Φιλιά απο βροχερό Μόντρεαλ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ευχαριστώ! Είμαι στο χωριό με ταχύτητα χελώνας και δεν μπορώ να γράψω περισσότερα. Άσε που είμαι καινούργιος και ντρέπομαι!!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
(τεμαχίζοντας το κείμενο κάτι γίνεται): Με ευχαριστεί ιδιαίτερα που τα γυναικεία σχόλια επιβεβαιώνουν το πνέυμα του κειμένου. Γιατί πολλές φορές, στα περι γυναικών, εμείς οι άντρες "περί άλλα τυρβάζουμε".
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
---Γειά σου betty σε ευχαριστώ, χαιρετίσματα και από την Ελένη.
---Γειά σου μοντρεαλίτισσα Ιουστίνη με το ωραίο όνομα. Το Μόντρεαλ είναι η δεύτερη πατρίδα μας. Έχουμε έρθει πολλές φορές και θα ξανάρθουμε. Το αγαπάμε πάρα πολύ. Είναι ότι ευρωπαϊκότερο και πολιτισμένο διαθέτει η Βόρεια Αμερική.
Ο χρήστης EKT είπε…
Σε όσους αρέσει το γράψιμο του Δημήτρη, μεταξύ αυτών και εγώ, συνιστώ να διαβάσουν και το βιβλίο του "Τα Φορτηγά". Θα το απολαύσουν.
ΕΚΤ Ελένη

Δημοφιλείς αναρτήσεις