Μηλόπιτα απλή κι ευέλικτη για να εμπνευστείς τη δική σου!


Σε αυτή τη μηλόπιτα κατέληξα, αφού είχα παραζαλίσει το μυαλό και τα μάτια μου με ένα σωρό συνταγές σχετικές στο ίντερνετ. Είναι κάτι που συνηθίζω προκειμένου να εμπνευστώ συνδυασμούς υλικών από τους έμπειρους του είδους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των εντυπώσεών μου με βάση τα υλικά που είχα και την επιθυμία της στιγμής.

ΥΛΙΚΑ

2 φύλλα σφολιάτας μακρόστενα
3-4 μήλα λεπτοκομμένα με το μαντολίνο, ραντισμένα με λίγο λεμόνι
1 πακέτο τυρί κρέμα
2-3 κ.σ. κρέμα γάλακτος 38% λιπ.
μερικές κουταλιές ζάχαρη για τα μήλα και το τυρί κρέμα
μείγμα μπαχαρικών Σμυρνιό
μείγμα κινέζικων μπαχαρικών
μερικές κουταλιές μέλι
καρύδια τριμμένα με το χέρι και σταφίδες(μουλιασμένες σε ζεστό νερό ή γλυκό κρασί ή άλλο) όσα θέλετε

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Αφού έχουμε τεμαχίσει τα μήλα, τα ανακατεύουμε με σταγόνες λεμόνι, λίγη ζάχαρη και μέρος από τα μπαχαρικά επιλογής μας, τα βάζουμε στην άκρη.
Ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με λίγη κρέμα γάλακτος και ζάχαρη ρυθμίζοντας τη γλυκύτητα. Θέλουμε να παραμείνει πηχτό σαν γιαούρτι κι όχι να γίνει αραιό. Το βάζουμε στην άκρη.
Ανακατεύουμε το τριμμένο καρύδι με τα μπαχαρικά σε άλλο μπολ και λίγη ζάχαρη ακόμη.
ΣΥΝΘΕΣΗ
Απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί το ένα φύλλο. Το αλείβουμε με το μείγμα τυριού. Πάνω απλώνουμε τα μήλα και τέλος το μείγμα με τα καρύδια, τη ζάχαρη και τις σταφίδες.
Το δεύτερο φύλλο, όπως βλέπετε φωτο, προτίμησα να το κόψω λωρίδες γιατί έτσι στεγνώνουν πιο εύκολα τα μήλα και δεν προλαβαίνει να μαλακώσει η σφολιάτα από κάτω, οπότε καλοψήνεται.
Όμως, προσοχή, για να γίνει εμφανίσιμο κι επιθυμητό το φύλλο μας από πάνω, ανακατεύουμε ένα-δύο κρόκους με λίγη κρέμα γάλακτος και ζάχαρη και το περνάμε με πινέλο.
Ψήνουμε σε 180 βαθμούς Κελσίου αέρα κι όταν μας ικανοποιεί από πάνω το ψήσιμο του φύλλου, κατεβάζουμε το ταψί στην κάτω σχάρα κι ανάβουμε μόνο την κάτω αντίσταση να πάρει χρώμα από κάτω.


Όταν βγήκε από το φούρνο, την περιέλουσα με ωραίο πευκόμελο το οποίο έλιωσε και γυάλιζε προκλητικά. Σε αυτό το σημείο σκέφτομαι ότι θα μπορούσαμε εναλλακτικά να το περιλούσουμε με σως μαστίχας(Παρλιάρος), με ζαχαρούχο γάλα με βανίλια και κανέλλα, με σως μαρμελάδας αρεσκείας μας με λικέρ, ακόμη και με ελαφριά σος σοκολάτας! Επίσης, και στην γέμιση παίζει να βάλετε πολλά άλλα υλικά όπως ψιλοκομμένα εσπεριδοειδή γλυκό ή άλλα φρουτάκια ή ξύσμα εσπεριδοειδών, κανένα κάστανο ψιλοκομμένο, καμμιά γκοφρετούλα ή και σταγόνες σοκολάτας...κι ένα σωρό άλλα που σας αρέσουν!!

Καλές δημιουργίες!!

Σχόλια

Ο χρήστης cook είπε…
respect!είσαι μαστόρισσα!το μόνο που λείπει είναι μια γαργαλιστική φωτο της συνταγής!
Τρελαίνομαι και μόνο από τη φωτογραφία! Μίλα με τυρί κρέμα! Ακούγεται υπέροχος συνδυασμός! Γεια στα χέρια σου!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σας ευχαριστώ κορίτσια. Η τροφή του σεφ είναι οι έπαινοι :) betty
Ο χρήστης Unknown είπε…
Καλησπέρα,

Ετοιμάσαμε και εξελίσουμε ένα ιστολόγιο, με το όνομα «Συνταγές Φαγητών Από τις Κορυφαίες Κουζίνες του Διαδικτύου», που στο εξής και χάρη συντομίας θα αναφέρεται ως: «Συνταγές φαγητών», syntages-faghtwn.blogspot.gr, με σκοπό να λειτουργεί ως ευρετήριο και μηχανή αναζήτησης συνταγών, μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.

Για τον σκοπό αυτό, επιλέγουμε τις ωραιότερες συνταγές φαγητών και γλυκών, από τα κορυφαία ελληνόφωνα blogs και sites που υπάρχουν στο διαδίκτυο και δημοσιεύουμε τίτλους, την κεντρική (συνήθως) φωτογραφία και το εισαγωγικό σημείωμα ή ένα μικρό τμήμα της συνταγής. Σε κάθε συνταγή που δημοσιεύουμε, υπάρχει παραπομπή με άμεσο σύνδεσμο προς το blog/site απ' όπου αυτή προέρχεται, για να μεταφέρεται ο επισκέπτης μας σε αυτό και να την διαβάζει ολόκληρη.

Έτσι κερδίζετε άμεσα ενδιαφερόμενους αναγνώστες που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν για το blog/site σας, μέσα από την παρουσίαση του περιεχομένου των συνταγών σας στις σελίδες του http://syntages-faghtwn.blogspot.gr

Επισκεφθήκαμε και το δικό σας blog/site και διαπιστώσαμε ότι το περιεχόμενό του πληρεί τις προϋποθέσεις και θα προστεθεί αυτόματα στις σελίδες μας.

Λόγω της πολιτικής μας για ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, εάν επιθυμείτε να συνεχίσετε να προβάλετε το blog/site σας μέσα στο «Συνταγές φαγητών», θα πρέπει να εγγραφείτε μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ: http://syntages-faghtwn.blogspot.gr/p/blog-page.html, διαφορετικά η προβολή σας θα σταματήσει.
Μπορείτε να βρείτε την φόρμα εγγραφής και μέσα από τις σελίδες του «Συνταγές φαγητών».

Η διαδικασία ένταξής σας στο «Συνταγές φαγητών» είναι δωρεάν, και αν για οποιοδήποτε λόγο το θελήσετε, μπορείτε να ζητήσετε την κατάργηση της προβολής σας από την μηχανή του http://syntages-faghtwn.blogspot.gr .

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.
Σας ευχαριστούμε πολύ.

Με εκτίμηση,
Θάνος Ρουμάνης

syntages-faghtwn.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις