Πάστα φλόρα με βερίκοκο (του κ. Ηλία Μαμαλάκη)

Αυτήν τη συνταγή τη συστήνω με μεγάλο ενθουσιασμό γιατί πρώτον η μαρμελάδα είναι της στιγμής, παρασκευάζεται αποκλειστικά για το γλυκό μας κι έτσι έχει ακριβώς την επιθυμητή γλυκόξινη γεύση που απαιτείται για να μην αηδιάσουμε από την πολλή ζάχαρη! Δεύτερον είναι υπέροχη και καλοκαιρινή κι επιβεβαιώνεται από όλους όσους τη δοκίμασαν! Επίσης, επιβεβαιώνεται κι από μένα που ποτέ μου δεν έτρωγα πάστα φλόρα πριν τη συγκεκριμένη συνταγή(δηλ.από πέρυσι)! Αν λατρεύετε τα βερίκοκα και τη δοκιμάσετε, θα τη φτιάχνετε κάθε χρόνο τέτοια εποχή όπως κι εγώ :)


Υλικά:
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό ή φρέσκο + 2 κουτ.σούπας για άλλειμα φόρμας
125 γρ.ζάχαρη άχνη
1 κουτ.γλυκού αλάτι
2 αβγά ολόκληρα
1  βανίλια
ξύσμα από  1   προτοκάλι
500 γρ. αλεύρι μαλακό  
1 κοφτό κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ

για τη γέμιση:
20 βερίκοκα ώριμα
2 ποτηράκια κρασιού ζάχαρη
1 βανίλια

Παρασκευή ζύμης:
Θα σας δώσω δύο τρόπους αναλόγως τη συσκευή ζυμώματος που έχετε, η μία είναι το κλασσικό μίξερ όπως προτείνει ο κ.Μαμαλάκης και η άλλη είναι για όσους έχουν κουζινομηχανή (με κόφτη και φτερό) όπως εγώ.
Ο πρώτος τρόπος για όσους και όσες έχουν μίξερ η καλύτερη διαδικασία είναι η εξής:
Aνακατεύουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι ώσπου ν'αφρατέψει.Στην αρχή στη μικρή ταχύτητα και μετά στην μεγάλη. Αμέσως μετά προσθέτουμε τ'αβγά να ενσωματωθούν και στην συνέχεια χαμηλώνοντας ταχύτητα προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη βανίλια και το ξύσμα.
Αδειάζουμε τη ζύμη σε λεκανίτσα, δουλεύουμε 1-2 λεπτά κι έπειτα την κάνουμε μια μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε ψυγείο.

Ο δεύτερος τρόπος παρασκευής με κουζινομηχανή. Ρίχνω όλα τα υλικά εκτός των αβγών στον κάδο κι ανακατεύω πολύ καλά στο 6. Προσθέτω τα αβγά σε φουλ ταχύτητα ώσπου να γίνει η ζύμη μου μια μπάλα στον κάδο. Τότε είναι έτοιμη και τη βάζω στο ψυγείο τυλιγμένη στη μεμβράνη. Το βούτυρο δεν το βάζω εντελώς παγωμένο αλλά το αφήνω κανένα δεκάλεπτο πριν το χρησιμοποιήσω. Αυτό λένε δε βοηθάει το μπισκότο να γίνει τραγανό όμως το δικό μου γίνεται τελικά αλλά δεν παραμένει έτσι και την επόμενη μέρα, μαλακώνει κάπως αλλά παραμένει αφράτο.

παρασκευή γέμισης:
Χωρίζουμε τα βερίκοκα στη μέση, βγάζουμε το κουκούτσι και με κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε το σκληρό κομματάκι στο κοτσάνι.
Αδειάζουμε τη ζάχαρη σε κατσαρόλα μαζί με ένα νεροπότηρο νερό και τη βάζουμε στη φωτιά. Μόλις λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε τα βερίκοκα. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε υπομονετικά μέχρι να εξαφανιστεί σχεδόν το νερό. Προσοχή δε θέλουμε να δέσει εντελώς γιατί στο φούρνο θα ξεραθεί και θα σκουρήνει! Ρίχνουμε μέσα τη βανίλια και τ'αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι ώστε μετά να το βάλουμε στο μπλέντερ να γίνει μια πηχτή σάλτσα φρούτου, ένας πηχτός πολτός.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη, όπου το ένα θα είναι περίπου το 1/4 αυτής και λίγο παραπάνω, για να φτιάξουμε τα κορδόνια.
Βουτυρώνουμε τη φόρμα και απλώνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα μέχρι να ανέβει στα πλάγια τοιχώματα. 
Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνουμε κορδονάκια και την σκεπάζουμε σταυρωτά.
 Σκεπάζουμε οπωσδήποτε την τάρτα με λαδόκολλα ή αντικολλητικό χαρτί  και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθ.Κελσίου για 40 λεπτά περίπου ίσως και κάτι λιγότερο. Θα τη φάμε οπωσδήποτε κρύα γιατί καίει πολύ η γέμιση!!


Σχόλια

Ο χρήστης Crazy Tourists είπε…
Η πάστα φλόρα αρέσει πολύ στον τρελοτουρίστα, οπότε τη σημειώνω οπωσδήποτε για μελλοντική χρήση!!!

Τρελοτουρίστρια
Ο χρήστης cook είπε…
Μπραβο Μπετούλα,κι ολο ελεγα να σου ζητησω τη συνταγη!ωραιο styling :)
Ο χρήστης Αγγελικη Ν είπε…
Μπέτυ πρέπει να είναι πολύ ωραία! Μου αρέσει πολύ η αισθητική του γλυκού! Είναι τόσο σπιτικό, που το λατρεύω!
Ο χρήστης betty είπε…
Αγγελική Ν, δεν είναι απλώς νόστιμο, είναι θεϊκό, το μπισκότο τρυφερό και τραγανό, η μαρμελάδα επαρκώς ξυνογλυκη, το φτιάχνω κάθε χρόνο και το τρώω σχεδόν μόνη μου!! :)
Ο χρήστης A. είπε…
Καλησπέρα!
Επειδή γενικά είμαι αρχάρια στην κουζίνα, θα μπορούσες να μου πεις σε πόσα περίπου άτομα αντιστοιχούν οι ποσότητες αυτές;;;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οι συνταγές είναι ωραίες. Αυτά που κρατούν μυστικό μερικοί του είδους είναι δύο βασικά πράγματα:
1) Το μέγεθος της φόρμας ανάλογα με την ποσότητα των υλικών και
2) Πόσες μερίδες θα βγούν με τα υλικά που δίνουν
Ο χρήστης betty είπε…
Δεν είναι μυστικό. Απλά δεν είμαστε επαγγελματίες για να τα σκεφτόμαστε όλα.
Τα υλικά αντιστοιχούν σε μια στρογγυλή ταρτιέρα περίπου 27 εκατοστών...σα να λέμε μια πίτσα οκτώ τεμαχίων!!(εννοείται ότι η τάρτα κόβεται σε μικρότερα κομμάτια γιαυτό δεν μπορώ να σας πω πόσα τεμάχια βγαίνουν, είναι εντελώς υποκειμενικό.

Δημοφιλείς αναρτήσεις