Φασολάδα κόκκινη με λεμόνι και πορτοκάλι




Την φασολάδα δεν την έτρωγα στο πατρικό μου,ώσπου στα φοιτητικά μου χρόνια τη γνώρισα,από την Φόνη,κόκκινη και παπρικάτη-αργότερα έγινε και καυτερή κατά βούληση ... μέχρι τότε μόνο λευκή και λεμονάτη την ήξερα και καθόλου δε με έπειθε να τη δοκιμάσω...το λεμόνι,κατέληξα πλέον, της πάει πολύ,όπως και το σέλινο-που επίσης απεχθανόμουν-, αλλά και η ντομάτα της δίνει άλλον αέρα...γεύσης
Η συγκεκριμένη,βασισμένη σε συνταγή της Ν.Ισμυρνόγλου,είναι μια πρόταση για εκείνους που βαρέθηκαν τα ίδια,μα θέλουν και παραδοσιακή τη γεύση



ΥΛΙΚΑ
250 γρ.φασόλια ελληνικά
1 μεγάλο καρότο τριμμένο στον τρίφτη του κρεμμυδιού
λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα οκτώ
250 γρ.χυμό ντομάτας
30 γρ. χυμό λεμονιού
ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
1 φύλλο δάφνης ή 1 κ.γλυκού ξερό δυόσμο
60 γρ. ελαιόλαδο
πολύχρωμο πιπέρι σε κόκκους
ταμπάσκο ή μπούκοβο
αλάτι
φέτες πορτοκάλι για το σερβίρισμα

Τα φασόλια τα μαγειρεύω πάντα σε χύτρα κι έτσι δεν τα μουλιάζω ποτέ σε νερό να μαλακώσουν.
Έχουν μόνο 2-3 μυστικά.
Ξεζουμώνουμε πάντα.Ξεκινάμε το βράσιμο με κρύο νερό μα αν χρειαστεί προσθέτουμε μόνο ζεστό.Επίσης αλάτι και λάδι μπαίνουν πάντα στο τέλος,όπου και δυναμώνουμε πάντα την ένταση του βρασίματος για να γίνει κρεμώδης η σούπα.Αν κρατείσετε αυτά , ποτέ δεν πρόκειται να έχετε φασόλια ...σφαίρες,με την προϋπόθεση βεβαίως να μην είναι μπαγιάτικα....ούτε δύσπεπτα,ούτε νερόβραστα.
Λοιπόν....
Βάζω τα φασόλια με κρύο νερό στη χύτρα να τα σκεπάζει 2-3 δάχτυλα.Ρίχνω μέσα και το κρεμμύδι κομμένο,και,από τη στιγμή που σφραγίζω,κρατώ 25 λεπτά.
Ξεσφραγίζω και σουρώνω.
Βάζω πάλι νερό στη χύτρα,κρύο,ρίχνω τα λαχανικά,τη δάφνη,το μπούκοβο,το πιπέρι σε κόκκους,το ξύσμα πορτοκαλιού,τον χυμό ντομάτας και αφού πάρουν βράση ρίχνω τα φασόλια μαζί το κρεμμύδι που στο μεταξύ έχει σχεδόν λιώσει.
Σφραγίζω και βράζω για 40-50 λεπτά.
Στο τέλος δυναμώνω στο μέγιστο την ένταση του ματιού,ρίχνω το αλάτι,το ελαιόλαδο,αφήνω να χυλώσει η σούπα και σβήνω με το λεμόνι.
Αποσύρω και αφήνω να ξεκουραστεί λίγο το φαγητό πριν σερβίρω

Γαρνίρω τα πιάτα με φέτες πορτοκάλι και επιπλέον καυτερό πιπέρι,...αν αντέχουμε.

Σχόλια

Ο χρήστης Eri είπε…
Wow! Δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ έτσι!
Ωραία ιδέα!
Φιλιά πολλά
Ο χρήστης Unknown είπε…
πολύ καλη ιδέα διαφορετική ...αντέχω στα καφτερά....θα δοκιμάσω..να σαι καλά
Ο χρήστης navarino-s είπε…
Ρε συνεταίρα τι σύμπτωση! Και εγώ έτσι την κάνω μόνο που το καρότο το κόβω σε κυβάκια και δεν βάζω βέβαια αυτή τη φετούλα το πορτοκάλι με την οποία μας ...έστειλες!!!!

ΥΓ: κατέβηκα στο χωριό για τις ελιές και αύριο πάω για χόρτα.....στο γράφω να ζηλέψεις αλλά μου φαίνεται ότι εκτός από τα ψάρια δεν τρως και τα άγρια χόρτα!
Την αγάπη μου.
Ο χρήστης Ροδανθη είπε…
Καλησπέρα,ομολογώ οτι πρώτη φορά είδα αυτή τη συνταγή σε φασολάδα,συνήθως κάνουμε τη κλασική(με καροτάκι,σελινάκι και τα σχετικά)θα ήθελα να δοκίμαζα λίγο και αν μου άρεσε θα συνέχιζα.Καλό βράδυ.
Ο χρήστης Elpiniki είπε…
Πολυ ιδιαιτερη συνταγη, τα πολυχρωμα πιπερακια φαινονται τελεια και σιγουρα θα ηθελα να τη δοκιμασω!
Ο χρήστης mia maria είπε…
Η φασολάδα κόκκινη είναι από τα πιο αγαπημένα μας φαγητά αλλά με λεμόνι και πορτοκάλι δεν έχω δοκιμάσει! Πολύ ωραία φαίνεται!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Nα μια πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή φασολάδα, κι εγώ σε οτιδήποτε διαφορετικό λέω πάντα ναι, τα πολύ πολύ καυτερά δεν τα αντέχω, αλλά όλα τα υπόλοιπα είναι απολύτως του γούστου μου!
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Ο χρήστης Betty Manousos είπε…
Ουτε γω την εχω δοκιμασει ετδι.

Φαινεται νοστιμοτατη κ σιγουρα φα τη φτιαξω...ειναι απο τα αγαπημενα που φαγητα.
Σευχαριδτω που δημοσιευσες αυτη την συνταγη.

φιλαια πολλα
Μπεττυ
Ο χρήστης Unknown είπε…
kalimera sas!!orea sintagi!!sinxaritiria!!filia pola!!
Ο χρήστης paraxeno pirouni είπε…
Συμφωνώ με τους υπόλοιπους, πολύ ενδιαφέρουσα η πρότασή σου. Θα μπορούσαμε ίσως και καθώς βράζουν τα φασόλια να προσθέσουμε μια δυο λεπτές λωρίδες φλούδας πορτοκαλιού. Το σίγουρο πάντως είναι πως μόλις σερβιριστεί στο πιάτο, θα σου σπάει τη μύτη! :)
Ο χρήστης Lila Xagorari είπε…
Μπολικο πιπερι και για μεναααα! Λατρευω φασολαδα.
Ο χρήστης cook είπε…
@navarino
νομιζω πως πλεον με εμαθες καλα!! :)

@daek chef
στη σκεψη μου έπεσες!αγαπω πολύ το πορτοκαλι στο φαγητο και ετσι όταν εβραζε,επειδη το ξυσμα λιγο μου έπεφτε,έριξα και φλουδα μεσα!...είπα να το γράψω μα μου φάνηκε πολύ προχωρημενο για φασολαδα και ισως αποθαρρυνε κάποιους απο τη ιδεα της δοκιμής :Ρ
Ο χρήστης manousina είπε…
Πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή!!!
Ο χρήστης mara είπε…
Σούπερ φασολάδα ...με λεμόνι το ήξερα και πολλές φορές την τρώει έτσι ο άνδρας μου..το πορτοκάλι όμως είναι καινούργιο δεδομένο!Καλή εβδομάδααα!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις