ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΕΣ!!!



Τώρα, θα μου πείτε τι με έπιασε και εκεί που παινευόμουν για τις "low fat low cost" συνταγές μου, το γύρισα από την ανάποδη το βιολί; Μακάρι νάξερα! Ίσως και να πρόκειται για κάποια υποσυνείδητη αντίδραση στα σκληρά μέτρα που θέλουν να μας επιβάλλουν τα ΔΝΤ και τα μνημόνια. Η αλήθεια είναι πάντως ότι σας άφησα πολύ καιρό με την αστακομακαρονάδα η οποία και στοιχίζει και ...δεν χορταίνει όπως η μπριζόλα που έρχεται τώρα να διορθώσει τα πράγματα. Αφήστε που αυτή τη φορά ευελπιστώ ότι θα παρακινήσω τη φίλη μας την cook, που τόσο μας λείπει, να ξαναβγεί στο προσκήνιο με τις εξαίρετες συνταγές της!


ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΡΑ:

Κατ' αρχήν, όταν μιλάμε για μοσχαρίσιες μπριζόλες μιλάμε, νομίζω, για το κορυφαίο ψητό κρέας της ώρας για ένα έδεσμα πλούσιο σε βιταμίνες που δεν λείπει από κανένα μα κανένα βιβλίο μεγειρικής του κόσμου.
Πολλοί πριν το ψήσιμο τις μαρινάρουν. Χρησιμοποιούν συνήθως λεμόνι ελαιόλαδο αλκοόλ δεντρολίβανο και μια μεγάλη γκάμα μπαχαρικών και τις βάζουν για αρκετές ώρες στο ψυγείο. Στις...ταχύρυθμες όμως περιπτώσεις όπως σήμερα η δική μου ακολουθούμε διαφορετική και γρήγορη διαδικασία.

Κατ' αρχήν τις αλατοπιπερώνουμε -αρκεί η μία πλευρά- πάνω στο χαρτί τους, χωρίς να τις πλύνουμε γιατί το νερό σφίγγει το κρέας.

Και όταν μιλάμε για ψήσιμο ο ασυναγώνιστος τρόπος είναι να τις ψήνουμε στα κάρβουνα. Επειδή όμως η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και κοπιώδης, συνήθως την αποφεύγουμε και προσπαθούμε να επιτύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα με άλλα μέσα. Εγώ βρήκα στην αγορά ένα καταπληκτικό φαρδύ τηγάνι από αυτά με τις ραβδώσεις που κάνει σπουδαία δουλειά. Είναι πολύ ελαφρύ και περιέργως έχει ραβδώσεις και από κάτω στον πάτο αλλά λειτουργεί με φοβερή οικονομία στο ρεύμα.


Αλείφουμε το ειδικό σκεύος με λάδι και μόλις ζεστάνει λίγο τοποθετούμε τις μπριζόλες τις οποίες γυρίζουμε σε συχνά διαστήματα. Εδώ πρέπει να πούμε ότι για το βαθμό ψησίματος -από σούπερ σενιάν μέχρι ξεροψημμένο- υπάρχει μια μεγάλη γκάμα προτιμήσεων αναλόγως με τα γούστα. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι το επίπεδο νοστιμιάς, όσο προχωρούμε από το σενιάν προς το ξεροψημμένο, μειώνεται.

Όταν πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα τις σερβίρουμε αμέσως στο τραπέζι πασπαλίζοντας τες με ρίγανη. Όταν έχουμε υψηλής ποιότητας κρέας το λεμόνι δεν χρειάζεται. Συνοδεύεται εξαιρετικά από πιλάφι μπασμάτι και από σαλάτα εποχής.
Καλή σας όρεξη!

Σχόλια

Ο χρήστης eva είπε…
Aγαπημένες...δεν φταις εσυ το ΔΝΤ!!
Ελπίζω ...μην μας καταντήσουν να ις ζηλεύουμε...
Καλημέρα!
Ο χρήστης cook είπε…
εγω λεω μια χαρα τα πας και χωρις την cook!....φιλιααα....
Ο χρήστης Δέσποινα είπε…
Φαίνονται πεντανόστιμες
Ο χρήστης mia maria είπε…
Πολύ ωραίες οι μπριζόλες σου, εγώ όποτε τις φτιάχνω, δεν καταφέρνω να τις κάνω αρκετά μαλακές. Ευτυχώς τις προτιμώ σενιάν οπότε κάτι γίνεται!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@eva
Κάτι τέτοιοι φόβοι φαίνεται ότι με διακατέχουν και τις φτιάχνω πριν τις ...ξεχάσουμε!
Καλό σου βράδυ!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@cook
Ρε σύ λαχτάρησα με το σχόλιο σου, σε πεθύμησα πολύ, ανασκουμπώσου και πιάσε δουλειά!
Φιλάκιαααααααα!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Δέσποινα
Να είσαι καλό καλό βράδυ!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@big mama
σ' ευχαριστώ! Πήρα πέρισυ μια σούπερ σενιάν στη Μαδρίτη (από μοσχάρι των Πυρηναίων)ήταν σχεδόν ωμή και τρόμαξα να τη φάω!
Ο χρήστης Unknown είπε…
Αυτό τώρα είναι συνταγή???
2 πράγματα λες : Τις ψήνουμε και τις βγάζουμε αμέσως στο πιάτο, από τα οποία το 1 είναι μέγα λάθος... μετά το ψήσιμο το κρέας θέλει 1-2 λέπτα να ξεκουραστεί σε διάτρητο σκεύος ...έλεος δηλαδή
Ο χρήστης cook είπε…
αγαπητέ otto kan
ο ναβαρίνο φαντάζομαι θα απαντήσει στα της συνταγής,καθ'ότι,δική του είναι,μα εγώ απλώς θα πω ,έλεος, δε σε κατηγορήσαμε ,ούτε τον χρυσό σκούφο διεκδικήσαμε!προς τι αυτό το μένος? η ένσταση δεκτή,και οι διορθώσεις και οι παρατηρήσεις καλοδεχούμενες,μόνο ας είμαστε καλοπροαίρετοι δεν στοιχίζει τίποτα...
(βρήκα 6 ίδια σχόλια,υπάρχει moderation για παλιές αναρτήσεις, γι'αυτό και δεν το είδες να δημοσιεύεται αμέσως)

Δημοφιλείς αναρτήσεις