ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ!!!

Σήμερα θα ξεφύγω από τη συνήθη πρακτική των συνταγών γιατί θέλω να σας δώσω κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για την αγορά τροφίμων. Δεν θέλω να κάνω την αυθεντία αλλά να παραθέσω κάποιες απλές γνώσεις που κατέχω εκ πείρας και βοηθάνε για καλύτερες επιλογές όταν ψωνίζουμε τρόφιμα.


ΨΩΜΙ:
Το ψωμί ολικής άλεσης που θεωρείται και το υγιεινότερο όσο πιο πλακουτσωτό φαίνεται στην εμφάνιση τόσο και πιο γνήσιο είναι. Γιατί το ζυμάρι του είναι βαρύ και δεν φουσκώνει όπως το άσπρο. Όταν το βλέπετε αφράτο-αφράτο να ξέρετε ότι είναι πατικωμένο στα βελτιωτικά, χημικά πρόσθετα δηλαδή, που δεν είναι και ό,τι το καλύτερο για τον οργανισμό μας.
Και για όλα τα είδη ψωμιού το κριτίριο της ποιότητας είναι οι επόμενες μέρες. Αν συνεχίζει δηλαδή να είναι νόστιμο και να τρώγεται χωρίς να αλλάζει η γεύση του.


ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ:


Εδώ γίνεται η μεγαλύτερη απάτη με τα βελτιωτικά! Όσο πιο αφράτο το παξιμάδι τόσο πιο επικίνδυνο για την υγεία. Τα παίρνουμε για το πεπτικό και θα χάσουμε τα νεφρά μας! Το γνήσιο παξιμάδι είναι σκληρό σαν πέτρα. Το περνάμε από το νερό και πρέπει να περάσουνε κάποια λεπτά για να μαλακώσει!



ΓΙΑΟΥΡΤΙ:

Το γνήσιο γιαούρτι ...κλείνει μάτι από την ξυνίλα, έχει χαλαρή σύνθεση και αφήνει και κάποια νερά! Τελεία και παύλα! Όσο πιο γλυκό και πιο σφιχτό είναι το γιαούρτι τόσο περισσότερα χημικά έχει μέσα.
Μπορεί να γίνει γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά χωρίς χημική επέμβαση χάρις στην τεχνολογία του φυγοκεντρισμού.


ΤΥΡΙΑ:
Εδώ όμως τα πράγματα αλλάζουν. Τα χαμηλά λιπαρά δεν πήζουν το τυρί γι' αυτό και πρέπει να ενεργοποιηθεί η χημεία. Ούτε και φυγοκεντρισμός μπορεί να γίνει στο τυρί όπως στο γιαούρτι. Πρέπει να ξέρουμε επίσης ότι το ανθότυρο είναι το πιο ελαφρύ τυρί και ότι όσο πιο σύντομο είναι το διάστημα από ημερομ. παραγωγής στην ημερομ. λήξης, τόσο λιγώτερα ή καθόλου συντηρητικά έχει. To πιο ελαφρύ τυρί είναι το ανθότυρο και μετά στο περίπου: έρχεται η φέτα η κατσικίσια, η φέτα, το γκούντα, η γραβιέρα Νάξου και ακολουθούν με κλιμάκωση τα υπόλοιπα σκληρά τυριά.

ΠΑΓΩΤΑ:
Για να πήξει το παγωτό εκτός από τα λιπαρά χρειάζονται ειδικά μίξερ που όσο πιο πολύστροφα είναι τόσο και πιο αποτελεσματικά. Είναι όμως αυτά πολύ υψηλού επενδυτικού κόστους γι΄αυτό και τα πιο ελαφρά παγωτά είναι αυτά των μεγάλων βιομηχανιών. Οι μικρές βιοτεχνίες για να καλύψουν αυτό το ντεζαβαντάζ αναγκάζονται να προσθέτουν περισσότερα λιπαρά.
Και εδώ όπως και στο γιαούρτι μπορούν να γίνουν παγωτά με χαμηλότερα λιπαρά με τη μέθοδο του φυγοκεντρισμού.



ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ:

Οι κονσέρβες των τροφίμων έχουν 4ετή διάρκεια ζωής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ένα κουτί που λήγει στις 31.12.10 και το ανοίξουμε π.χ. στις 20.09.10 έχει την ίδια γεύση και φρεσκάδα με αυτή που είχε στις 10.02.07! Απλά τα συντηρητικά μας προφυλάσσουν από τη δηλητηρίαση αλλά δεν εγγυώνται τη γευστική σταθερότητα. Γι' αυτό και οι αποθήκες τροφίμων που τα διακινούν προσφέρουνε πιο φτηνά τις κονσέρβες που είναι κοντά στη λήξη. Ξέρω μάλιστα και ένα σούπερ μάρκετ που πάντα οι κονσέρβες του είναι το πολύ ένα χρόνο πριν τη λήξη! Και αυτό φυσικά δεν είναι ...τυχαίο!
Για τις κονσέρβες ντομάτας θέλω να προσθέσω και κάτι που το έχω γράψει παλαιότερα: Μόνο σε αυτές με τα ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια -που τείνουν να εκλείψουν- μπορείς να τσεκάρεις τι παίρνεις! Σε όλες τις άλλες μορφές τα χρωστικά οργιάζουν!



ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ:
Πρέπει να είμαστε πάρα μα πάρα πολύ επιφυλακτικοί! Από που ως που: "Βιολογικό Μέλι" π.χ.;

Σχόλια

Ο χρήστης Ξανθή είπε…
Χρησιμότατα, όλα σε ευχαριστούμε.
Αυτό με το μέλι πολύ μου άρεσε!!
Ο χρήστης Μπανάνες είπε…
Από ότι ξέρω στο βιολογικό μέλι δεν χρησιμοποιούνται χημικά κατά την συλλογή του μελιού.Αυτή την έννοια έχει
Ο χρήστης Pansofix είπε…
πραγματικα πολυ χρησιμη αναρτηση για να μαθαινουμε και να ξερουμε τι τρωμε!!!
Ο χρήστης kiki είπε…
Πολύ καλό άρθρο!
Ο χρήστης Crazy Tourists είπε…
Εμένα πάλι γουργουρίζει το στομάχι μου με τόσα υπέροχα τυριά και το λαχταριστό ψωμάκι!!

Τρελοτουρίστρια
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Ξανθή Καλημέρα καλή βδομάδα!
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Μπανάνες
Καλή σου μέρα και καλή βδομάδα!
Όλοι που ονομάζουνε τα προϊόντα τους βιολογικά καθώς και οι υπηρεσίες που τους δίνουν τα σχετικά πιστοποιητικά κάπου βέβαια ...πατάνε! Το μέλι όμως βγάζει μάτι και θα σου δώσω ένα παράδειγμα: αυτή την εποχή βρίσκονται σε ανθοφορία οι μηλιές και οι αχλαδιές οι οποίες δέχονται έναν καταιγισμό ψεκασμάτων με ορμόνες καρπόδεσης και άλλα χημικά, οι κακομοίρες οι μελισσούλες όμως επισκέπτονται τα λουλούδια τους και παίρνουν τη γύρη τους μαζί με τα φάρμακα!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Pansofix
Σ' ευχαριστώ πολύ την καλημέρα μου και καλή βδομάδα!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@kiki
Σ' ευχαριστώ καλή βδομάδα!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Τρελοτουρίστρια τα δείγματα είναι στη διάθεση σου και θα στα στείλω!
Καλή βδομάδα!
Ο χρήστης Μπανάνες είπε…
Καλημέρα και σένα! Θα ήταν ίσως σωστό να λέγεται μέλι βιολογικής συλλογής .Το βιολογικό μέλι όντως είναι παραπλανητικό.
Ο χρήστης BUTTERFLY είπε…
Καλησπερα! Απο τις καποιες γνωσεις μου, βιολογικο μεηλ λεγεται το μελι που συλλεγεται χωρις χημικα, αλλα και που οι μελισσες εκτρεφονται σε δεντρα αψεκαστα. Για αυτο το λογο, τα ¨βιολογικα¨μελισσια ειναι τεραστιες εκτασεις, προσπαθωντας ετσι να διασφαλισουν αυτο ακριβως το πραγμα. Επιπλεον, πολλα μελια δεχονται χημικη επεξεργασια, τα βιολογικα καμια απολυτως.
Ο χρήστης BUTTERFLY είπε…
Βιολογικο μεηλ! Μα τι ειπα παλι η γυναικα! Χαχαχα!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Μπανάνες
Νομίζω ότι δίνεις το σωστό ορισμό.
Την καλησπέρα μου!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@BUTTERFLY
Δεν έπεσες και πολύ μακριά με το μεηλ σε κάποια γλώσσα λέγεται μιελ!
Το έχεις ψάξει το πράγμα και ίσως να είναι έτσι. Θα είχε σημασία να ξέραμε βέβαια και την απόσταση από την κυψέλη που διανύει η μέλισσα!
Ο χρήστης BUTTERFLY είπε…
Ναι, στα Ισπανικα!!
Ε, καλα δεν εχω φτασει σε τετοια σημεια ψαξιματος, αν παντως μαθω κατι θα σε ενημερωσω!
Ο χρήστης Λίνα είπε…
Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου.Να μαθαίνουμε και κάτι.
Σε ευχαριστούμε πολύ.
Καλό βράδυ.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Λίνα
Ευχαριστώ καλό σου βράδυ!
Ο χρήστης Μαμά στο Δρόμο είπε…
Mπράβο σου και πάλι για τη σπουδαία ανάρτηση.
Μην ξεχάσεις να προσθέσεις ότι οι κονσέρβες είναι επενδεδυμένες με ένα χημικό (bisphenol A) που είναι εξαιρετικά τοξικό. Αν υπάρχει επιλογή, φρέσκο αντί για κονσέρβα, ή έστω βαζάκι αντί για μεταλλικό κουτί.

Δημοφιλείς αναρτήσεις