Δροσερή σαλάτα Κάκτου

Οι καλοκαιριάτικες μέρες στην Ελλάδα, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, θυμίζουν κλίμα τροπικό πλέον. Ένας ποδαρόδρομος για να διασχίσεις τη Βασιλίσσης Σοφίας θυμίζει ερημικό τοπίο «ντάλα ήλιος» Νοτίου Ημισφαιρίου, από άποψη θερμοκρασίας … έτσι μπαϊλντισμένοι φτάνοντας σπίτι μας, έχουμε ανάγκη όχι μόνο από λίγο αλατάκι αλλά και κύματα δροσιάς στο φλογισμένο ταλαίπωρο σαρκίο μας.
Για τις πολύ καυτές ημέρες, οι συνάνθρωποί μας Λατίνοι Αμερικής, έχουν μια εξαιρετική πρόταση … κάκτος σαλάτα.

Τα υλικά και η προετοιμασία είναι όπως περιγράφονται στη φωτό. Αρκεί να συλλέξουμε τρυφερά κακτόφυλλα (τα πιο μικρά μεγέθους παλάμης, λεπτά άρα και πιο τρυφερά), να απαλλαγούμε από τα ενοχλητικά αγκαθάκια τους μ’ένα πολύ κοφτερό και μυτερό μαχαιράκι και να τα ρίξουμε σε νερό που βράζει (αφού πρώτα τα τρίψουμε μ'ένα σκληρό πανάκι δια παν ενδεχόμενο...).

Αφού μαλακώσουν τα κρυώνουμε και τα χρησιμοποιούμε με ό,τι συνδυασμό επιθυμούμε … παίζει και η προσθήκη εξωτικών φρούτων κι ίσως λίγες σταγόνες πράσινο ή κόκκινο tabasco.
Η σαλάτα μας, κανονικά, συνοδεύει το κλασσικό κρεατοφαγικό λάτιν πιάτο με μοσχαρίσιο φιλέτο αρατσέρα. Πρόκειται για ένα πλατύ τεράστιο κομμάτι μοσχαρίσιο φιλέτο, το οποίο οφείλει την εξαιρετική τρυφεράδα του στον τρόπο κοπής του(οι Αργεντίνοι παινεύονται ότι μόνο αυτοί ξέρουν να κόβουν κρέας) και στο καταπληκτικό μαρινάρισμά του. Φυσικά το πιάτο αυτό είναι καυτερό γιατί, εκτός των πιπεριών στο κρέας, πάντοτε συνοδεύεται από μια πράσινη σως γκουακαμόλε (σχεδόν καμμία σχέση με ό,τι εννοούμε στην Ελλάδα) σούπερ καυτερή!
Καυτερό και ζέστη γίνεται? Για την περίπτωση έχει επινοηθεί η θεραπευτική παρουσία ενός δροσιστικού χυμού γρανίτας με αλκοόλ για να μην αναγκαστούμε να καταναλώσουμε σκέτο αλκοόλ και πλαντάξουμε … χυμός κάκτου! Είναι εξαιρετικά δροσιστικός, ίσως ό,τι πιο δροσερό έχουμε δοκιμάσει, ενώ είναι πλουσιότατος σε κολλαγόνο και άρα ωφελεί σημαντικά την επιδερμίδα μας. Μπορεί ο χυμός να είναι αναμιγμένος με τριμμένο πάγο σε μορφή γρανίτας δηλαδή και με την προσθήκη ενός μέρους τεκίλλας θα μπορέσει να συνοδέψει άριστα, αντί άλλου αλκοολούχου ποτού, το Κυρίως Πιάτο μας.


Τα παραπάνω αποτελούν περιστασιακή γαστριμαργική εμπειρία της υπογράφουσας, η οποία δεν έχει εντρυφήσει στα μυστικά της μεξικάνικης κουζίνας. Οι γεύσεις όμως παραμένουν στη μνήμη του ουρανίσκου μου κι ελπίζω να πειραματιστώ για την αναπαραγωγή τους εκ νέου. Αρκεί να βρεθεί και ο εθελοντής δοκιμαστής που δεν αμφιβάλλω ότι θα είναι η cook με κλειστά μάτια!!
Καλό Καλοκαίρι

Σχόλια

Ο χρήστης WineLover είπε…
Τώρα... να σου πω ότι θα το ...δοκιμάσω άφοβα, μάλλον θα σου πω ψέμματα!

Αστειεύομαι... ακούγεται καλό, και εξαιρετικά πρωτότυπο!

Είμαι νέος στο Blogging, εχω το πρώτο μου post σχετικά με το κρασί στο Internet... όποιος ενδιαφέρεται, καλοδεχούμενος!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Mπετούλα .... ζαλίστηκα!!
Τα άπαντα του κάκτου είδα στο ποστ σου!!
Δεν μπορώ να φανταστώ την γεύση της, είναι όμως σίγουρα η πιο πρωτότυπη σαλάτα που έχω ακούσει.
Και σε οτιδήποτε πρωτότυπο εγώ λέω ναι!!!
Φιλάκια!!
Ο χρήστης anemona είπε…
καλή σου μέρα
τα βρίσκω πολύ πρωτότυπα ….
..Όλα αυτά με κάκτο??
Θα ήθελα να τα δοκιμάσω…
Ο χρήστης Phivos Nicolaides είπε…
Αρκετά πρωτοποριακή σαλάτα για τα... στομάχια μας, αλλά ευχαριστώ Μπέττυ μου, δεν θα πάρω. Να με συγχωρείς γι' αυτό!!
Ο χρήστης ΑΧΤΙΔΑ είπε…
Ο άνδρας μου όταν είδε τη σαλάτα σου δεν του φάνηκε καθόλου παράξενη λέει..γιατί όταν ήταν μικρός και ήταν στο ορφανοτροφείο Ρόδου είχε φάει ( !!! ), τα παιδάκια πεινούσανε και τρώγανε ότι έβρισκαν.Αν σου πω οτι μου έχει κάνει σαλάτα απο αποφλοιωμένο βέβαια κορμό γαΐδουράγκαθο θα με πιστέψεις;Πρέπει να έχω ξανάρθει στη κουζίνα σου σε κάποιο μου σερφάρισμα, τώρα θεώρησε το δεδομένο οτι δεν θα γλυτώσεις την καθημερινή επίσκεψη μου.Σήμερα έκανα παστίτσιο λαχανικών κάτι σαν μουσακά δηλαδή με βάση μακαρονιών.Το ..ξέσκισαν τα πουλάκια μου!
Ο χρήστης Betty's Cuisine είπε…
Μπέτυ συνονόματη βάλε με κι εμένα στη λίστα των δοκιμαστών σου..πρωτότυπη η σαλάτα αλλά και ο χυμός - πολύ θα ήθελα να τον δοκιμάσω...Καλή βδομάδα να έχεις...
Ο χρήστης betty είπε…
@WLover, καλωσήρθες και καλορίζικος θα έλεγα στο μπλογκινγκ! Σε επισκέφθηκα αλλά δε μπορούσα ν'αφήσω σχόλιο λόγω των γραφειοκρατικών της τεχνολογίας τα οποία με χασομερούν κι έτσι προτίμησα να σου τα πω απο εδώ. Όταν μπορέσω θα μπω κανονικά όμως. Ωραία ιδέα το θέμα σου, να μας πληροφορήσεις τα θεωρητικά του κρασιού, εμένα μ'αρέσει το κόκκινο με ό,τι κι αν τρώω, του έχω αδυναμία και σνο΄μπάρω το λευκό, αυτό είναι απαράδεκτο για μια μαγείρισσα :)))

@Έλενα, εγώ να δεις πόσο ζαλίστηκα όταν βρέθηκαν αυτά μπροστά μου, πολύ περιποιημένα είναι αλήθεια, αλλά σε ποιόν, σε μένα που λέω όχι στα πρωτότυπα :)))

@ανεμώνη, η γεύση του βραστού κάκτου δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, με κολοκύθι μοιάζει, ο χυμός αξίζει περισσότερο αν και κάπως περίεργη η υφή του, ενώ είναι ρευστό αφήνει στο στόμα μια εντύπωση ζελέ...ωραίο το μπλογκ σου, το επισκέπτομαι μ'αρέσουν οι φωτό σου :)

@Φοίβο, δεν θα φας??? έ,τότε δεν τρώω ούτε κι εγώ, ας μείνει για τους τολμηρούς εδώ μέσα :)))

@αχτίδα, σε θυμόμαστε, έχεις περάσει πολλές φορές από εδώ, απλώς τυχαίνει να γράφει η cook, εγώ είμαι περιστασιακή οικοδέσποινα, καλύπτω κενά.
Εχεις δίκιο για τα φύλλα κάκτου, είμαι βέβαιη ότι και στο Μεξικό από αναγκη επιβίωσης τα τρώνε, υπάρχει μεγάλη φτώχεια κι ανέχεια δίπλα στους ουρανοξύστες.
Τα γαιδουράγκαθα είναι ένα πρόχειρο σαλατικό για τους τσιγγάνους και μοιάζει με το αγγούρι η γεύση του απ\ότι ξέρω :)

@Betty πολύ ευχαρίστως παραχωρώ θέση, δύο τουλάχιστον δεν βιαζόμαστε να φάμε :)))
Ο χρήστης heart n soul είπε…
betty, λες όταν θα ξαναπάω Μάνη να μαδήσω τις φραγκοσυκιές; τα φραγκόσυκα δε θα τα προλάβω, θα παρηγορηθώ με τα φύλλα λοιπόν!
Ο χρήστης dhmhtra είπε…
Καλημέρα.
Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι μπορεί να
τρώγωνται οι κάκτοι!
Ο χρήστης Tyler Durden είπε…
δεν ξέρω αν τρώγονται όλοι, αλλά αυτός που δείχνει στις φωτό είναι φραγκοσυκιά, αλλά πάλι δεν ξερω αν τρώγονται όλες. Πάντως τα φραγκόσυκα, παγωμένα είναι απίστευτη λιχουδιά.
Ο χρήστης betty είπε…
@heartnsoul, δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο για τη γεύση, μόνο αν το δεις για την πλάκα :)

@dhmhtra, oύτε κι εγώ, μάλλον φταίνε τ'αγκάθια σ'αυτό

@Tyler Durden, έίσαι ενημερωμένος απ'ό,τι φαίνεται... δεν είχα δικές μου φωτό και βρήκα αυτές.
Τα φραγκόσυκα έχουν καλή γεύση αλλά εκατοντάδες ενοχλητικά σποράκια
Ο χρήστης ΑΧΤΙΔΑ είπε…
Δεν μπορείς να φανταστείς τι φαντασία έχζει ο άνδρας μου στη μαγειρική.Εγώ είμαι λίγο..κλασική θα έλεγα, θέλω τα υλικά μου για να κάνω κάτι γι' αυτό φροντίζω να έχω σχεδόν τα πάντα στα ντουλάπια μου γιατί μου έρχεται ξαφνικά να κάνω κάτι.Ο Δημήτρης έχει ένα χάρισμα..ανοίγει τι ψυγείο και μπορεί να σου κάνει ένα υπέροχο φαγητό ( πάντα)με υλικά που δεν μπορείς να φανταστείς οτι μπορούν να ενωθούν καοι υτο παράξενο; όλα είναι υπέροχα ΟΜΩΣ..δεν ξαναεπαναλαμβάνονται γιατί ξεχνά πως το έκανε όταν του το ζητούμε!
Ο χρήστης ΑΧΤΙΔΑ είπε…
Δεν μπορείς να φανταστείς τι φαντασία έχζει ο άνδρας μου στη μαγειρική.Εγώ είμαι λίγο..κλασική θα έλεγα, θέλω τα υλικά μου για να κάνω κάτι γι' αυτό φροντίζω να έχω σχεδόν τα πάντα στα ντουλάπια μου γιατί μου έρχεται ξαφνικά να κάνω κάτι.Ο Δημήτρης έχει ένα χάρισμα..ανοίγει τι ψυγείο και μπορεί να σου κάνει ένα υπέροχο φαγητό ( πάντα)με υλικά που δεν μπορείς να φανταστείς οτι μπορούν να ενωθούν καοι υτο παράξενο; όλα είναι υπέροχα ΟΜΩΣ..δεν ξαναεπαναλαμβάνονται γιατί ξεχνά πως το έκανε όταν του το ζητούμε!
Ο χρήστης Unknown είπε…
απίστευτου....δεν τόξερα καν...πολύ ωραία μπράβο σου...πολύ ενημερωτική πρόταση και πρωτότυπη..νάσαι καλά....και γω που νόμιζα για τον κάκτο.....ουχχχχ
Ο χρήστης Gianni είπε…
Μέσα για δοκιμαστής. Ειδικά για το φιλέτο.
Αν παίζει και κανένα φραγκόσυκο για επιδόρπιο έρχομαι τρέχοντας :)
Ο χρήστης maxforeigner είπε…
Δεν περίμενα ποτέ να δω συνταγές φαγητών, σαλατών, χυμών από κάκτους. Οκ ξέρω, η τεκίλα γίνεται από κάκτο, όχι βέβαια φραγκοσυκιάς... Παρόλο που δεν έχω πρόβλημα να δοκιμάζω τα πάντα, αυτό μου φάνηκε πολύ περίεργο είδος διατροφής...Θα το δοκίμαζα πάντως, δεν μπορώ να ξέρω αν θα μου άρεσε. Σε κάθε περίπτωση, θα προτιμούσα πιο πολύ νάχω μια ... παγωμένη μπύρα!
Ο χρήστης elie είπε…
Εντυπωσιακό το ... κακτο-post!
Ο χρήστης betty είπε…
@αχτίδα, η μαγειρική απαιτεί και φαντασία, να φανταστείς το άρωμα δεν είναι κι εύκολο!

@homemade, μερικά είδη είναι πολύ παρεξηγημένα κι όχι άδικα όταν τ'αντικρύζεις με την πρώτη :)

@Gianni, ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί βλέπω εθελοντές :) εγώ από ευγένεια το δοκίμασα γιατί ήταν προσφερόμενο δώρο φιλοξενίας αλλά δεν το μετάνοιωσα πάντως

@Mike, καλή και η μπυρίτσα, να βοηθάει άραγε στη φλόγωση του καυτερού πιάτου?

@ γειασου elie !!
Ο χρήστης Truthseeker.Vasiliki είπε…
Να και μια ξεχωριστή και πρωτότυπη συνταγή!
Θα την δοκιμάσω, αφού μου αρέσει να αλλάζω γεύσεις και η κάθε είδους σαλάτα είναι η αδυναμία μου!
Ευχαριστούμε betty!
Ο χρήστης elen είπε…
Παράξενο μεν ενδιαφέρον δε. Πάντως φαίνεται πάρα πολύ δροσιστική καθώς και ο χυμός επίσης!!! Καλό καλοκαίρι!!!
Ο χρήστης ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε…
'Εχω άσχημη εμπειρία από το μάζεμα φραγκόσυκων, όσο και από φραγκοσυκιά που για κάποιο διάστημα είχεα φυτέψει και είχε γίνει θηρίο στον κήπο μου.
Παρ' όλα αυτά η πρότασή σου είναι πρόκληση

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Ο χρήστης mia maria είπε…
Σου έχω ένα δωράκι! Πέρασε να το πάρεις!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Εχετε ένα βραβείο στο blog μας, με πολλή αγάπη!
Καλή βδομάδα:)
Ο χρήστης elen είπε…
Και εγώ σας έχω ένα δωράκι περάστε να το πάρετε.
Ο χρήστης betty είπε…
@ big mama, Elena , elen σας ευχαριστούμε πολύ που μας συμπαθείτε, θα παραλάβει το δωράκι η cook αυτοπροσώπως δίχως βεντετισμούς :) :) :)
Ο χρήστης Benikos place είπε…
Καλησπέρα,περαστε απο το Το μονοπάτιμας να παραλάβετε ενα ομορφο βραβειο για σας!
Ο χρήστης betty είπε…
@ Benikos place, κι άλλο?? αα, μας κακομαθαίνετε!!! :)
Ο χρήστης hani είπε…
Hello and how are you doing.
Salad from cactus.. thats wonderful.

Dear fren..I'm giving you a prize, cuz you have beautiful blogs... Please do drop by my website for the prize. Tk you.
Ο χρήστης betty είπε…
@Hani darling, thanx to you, too! You know, you are the fifth one of our friends giving us this gift.
Could we make a recipe made of the gifts???!! :)
Ο χρήστης hani είπε…
Yaa..Im the fifth one ... giving u this gift hehehe ...
You deserves the prize... Im happy to know you.. you kind and friendly and always happy.

Recipe made of the gifts... great ideas hehehe :))
Ο χρήστης arvanitis dimitris είπε…
ειμαι συνταξιουχος σεφ παντα gourme απο παιδι μπραωο σου το μαγειρεμα ειναι ερωτας και εση μαλον εισαι σφοδρα χρονα τωρα δουλευω το υλικο με πολους τροπους εξαρτατε το μαριναρισμα !!!!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις