λεμονάτο κατσαρόλας, γουρουνάκι και Φιλιατρινό!


Στην ανταγωνίστρια(!) πόλη της πατρίδας μου(Κυπαρισσίας), τα Φιλιατρά, φτιάχνουν αυτό τον περίεργο συνδυασμό λεμονάτου κατσαρόλας με γαρύφαλλο.  Ο οποίος, όμως, δεν είναι καθόλου πρωτάκουστος γευστικά διότι οι Μεσσήνιοι λατρεύουμε την κανέλλα. Την συνηθίζουμε στα κοκκινιστά μας (καπαμάς καλαματιανός) και δεν την αποχωριζόμαστε ούτε στο κουνουπίδι καπαμά. Όμως το γαρύφαλλο σε λεμονάτη σάλτσα, δεν είναι τόσο συνηθισμένο νομίζω στα μέρη μας. Οι παιδικές μας φίλες από τα Φιλιατρά (μακρινές, με άλλες ζωές και άγνωστες έννοιες αλλά ακόμη πολυαγαπημένες) μας έμαθαν την συνταγή, την οποία συνδύασα και με άλλες ιδέες συν την οικογενειακή μας εκδοχή και προέκυψε το ακόλουθο αποτέλεσμα…
Το φαγητό θα έχει μεγάλη επιτυχία και θα το ξαναφτιάχνετε, γιατί η σαλτσούλα γίνεται λουκουμάκι και πολύ ορεκτική!!!

Σημ.:(πάντοτε το κρέας το αλατίζω αφού έχει μαλακώσει εντελώς, αλλά πριν πιεί τα υγρά του, οπότε ακολουθείτε κι εσείς τις συνήθειές σας)
 

ΥΛΙΚΑ

1,5 περίπου κιλό χοιρινό μπούτι κομμένο σε μερίδες

καρφάκια γαρύφαλλο

μισό κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο
 
1 - 2 ξερά κρεμμύδια σε ροδέλες

σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες, όσες και οι μερίδες κρέατος συν μία 

επιπλέον

1 ποτήρι κρασιού με άσπρο κρασί αρετσίνωτο

 1 κουτ.σούπας μέλι

χυμό λεμονιού (όσο θέλετε)

ξύσμα ενός λεμονιού

αλατοπίπερο

ελαιόλαδο

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Με πολύ κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε μια σχισμή σε κάθε μερίδα κρέατος, όπου βάζουμε από μία σκελίδα σκόρδου κι ένα καρφάκι γαρύφαλλο.

Μετά ροδίζουμε το κρέας, στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και την επιπλέον σκελίδα σκόρδου λιωμένη, το μπαχάρι και το πιπέρι, σωτάρονται για λίγο ελαφρά και τέλος προσθέτουμε το κρασί. Mετά από 2 λεπτά ρίχνουμε και όσο ζεστό νερό χρειάζεται και το σκεπάζουμε να βράσει.

Όταν θα έχει αρχίσει να πίνει τα υγρά του το κρέας και να δένει η σάλτσα του, ανακατεύετε στο χυμό λεμονιού το ξύσμα και το μέλι και τα προσθέτετε στο φαγητό. Αποσύρετε αμέσως την κατσαρόλα από τη φωτιά (να μη βράσει το μέλι, ούτε το ξύσμα γιατί θα πικρίσει), τη γυρίζετε κυκλικά να ενσωματωθεί ο χυμός στη σάλτσα και αφήνετε το φαγητό να ησυχάσει για δέκα λεπτά με ένα τέταρτο τουλάχιστον, πριν σερβίρετε.
Ταιριάζει πολύ με λευκό ρύζι ή πατάτες πουρέ ή τηγανητές πατάτες μέσα στην κατσαρόλα.
KAΛΗ ΣΑΣ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!

 Σημ.: Αν θέλετε να έχετε αρκετή σάλτσα ελαφρώς δεμένη, τότε, πριν πιεί εντελώς τα υγρά του το κρέας,  ρίχνετε λίγο κορν φλάουρ στο χυμό λεμονιού να ομογενοποιηθεί και τον προσθέτετε στην κατσαρόλα.

 

Σχόλια

Ο χρήστης litsa t. είπε…
μπεττυ μου καλησπερα.ολα καλα αλλα γιατι τοση κανελλα;τη λατρευω στα γλυκα αλλα γιατι να σκεπαζει τις γευσεις των υλικων.και εσεις εκει στη μεσσηνια και τι δεν εχετε .και ποιοτικα τα καλυτερα.τοσο νοστιμα κρεατα. πολλα φιλια.
Ο χρήστης Drunk tomato είπε…
Mερικές φορές η κανέλα δίνει ενα αλλιώτικο ύφος στο κρέας! εγώ την χρησιμοποιώ πάντα στο μοσχαράκι ή αγριογουρουνο κοκκινιστο η στιφαδο!! Εξαίσια η συνταγη σου συγχαρητηρια!!! :))) http://drunktomatogreece.blogspot.gr/
Ο χρήστης litsa t. είπε…
ναι καποιες φορες.οπως στο στιφαδο.γιατι στο μοσχαρακι;οταν μοσχομυριζει το κρεας γιατι να σκεπασουμε τη μυρωδια του.σε καποια κρεατα οπως γιδα τραγο κ.λ. οκευ το καταλαβαινω.
Ο χρήστης Mageirissa είπε…
Ως μεσσήνια το επιβεβαιώνω κι εγώ: Λατρεύουμε την κανέλα!!!Ωραία η συνταγή σου!!
Ο χρήστης ΑΧΤΙΔΑ είπε…
Ουάου!..ουάου! νοστιμότατο..άντε εγώ τώρα να..καταπιώ τη σούπα διαίτης!
Ο χρήστης betty είπε…
Eδώ έβαλα χοιρινό, όχι μοσχάρι. Πάντως η γεύση κανέλλας δεν καλύπτει καθόλου μα καθόλου τα υπόλοιπα, δένει πολύ καλά γευστικά αν προσέξεις τις ποσότητες. Το καρφάκι γαρύφαλλου , γευστικά, εντοπίζεται μόνο τοπικά μέσα στο κρέας όπου παρέα με το σκόρδο ο κύριος ρόλος τους είναι να σπάσουν τις σκληρές ίνες του κρέατος με εξαιρετικά αποτελέσματα. Το ίδιο πετυχαίνουν και οι σπόροι πιπεριού εάν κάποιος δε θέλει το γαρύφαλλο που καταλαβαίνω είναι κυρίως θέμα διατροφικής συνήθειας (συναίσθημα και αναμνήσεις ζυμωμένα!)
Ο χρήστης betty είπε…
Σ'ευχαριστώ!! συμφωνώ σε όλα! :)
Ο χρήστης betty είπε…
καταλαβαινόμαστε! :)
Ο χρήστης betty είπε…
Aν δοκίμαζες μόνο το κρέας?! :)
Ο χρήστης betty είπε…
Τα μπαχαρικά δεν είναι μόνο για να κρύβουν κάτι ενοχλητικό αλλά και για να πετυχαίνουν κάτι εξαιρετικό! :) καταλαβαίνω πάντως ότι σε ορισμένες κουζίνες οι προτιμήσεις είναι διαφορετικές.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
Betty μου συγχαρητήρια! Είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για αριστούργημα. Και αν η καινοτομία με το μέλι δεν είναι δική σου, πρέπει όλη η Τριφυλία να υποκλιθεί στη φιλιατρινή πρωτοπορία!!!
Πολλά φιλιά!
Ο χρήστης betty είπε…
Σ'ευχαριστώ. Το μέλι δεν είναι δική μου ιδέα αλλά πραγματικά δίνει άλλη γεύση στο αποτέλεσμα! Είναι ένα πιάτο που βασίζεται στη φιλιατρινή πρωτοπορία (λεμονάτο με γαρύφαλλο) όπου έκανα συνδυασμό και άλλων ιδεών που είχα λάβει γνώση και πιστεύω ότι ήταν σωστό να καταγραφεί αυτό το εξαιρετικά ορεκτικό πιάτο!

Δημοφιλείς αναρτήσεις