Προδοσία από μετάξι...

ΜΕΤΑΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ-
ΟΥΖΜΑ ΑΣΛΑΜ ΚΑΝ

Εκδ.Ψυχογιός-σελ.413



Μια 20χρονη κόρη πλουσίων υφαντουργών μεταξιού του Πακιστάν,γνωρίζει κι ερωτεύεται τον γιο ενός γιατρού που σπουδάζει στις ΗΠΑ,όταν αυτός επιστρέφει στην πατρίδα του με αφορμή τον θάνατο του πατέρα του.
Κι εγώ, αγοράζοντας το βιβλίο πίστευα οτι πιθανότατα θα διάβαζα μια δακρύβρεχτη ιστορία αγάπης(δε με χαλούσε καθόλου,σκεφτόμουν, αρκεί να είχε happy end...)
Τελικά η ανάγνωσή του ήταν πολύ περισσότερο από αυτό.
Η ιστορία των 2 νέων είναι περισσότερο το πρόσχημα,προκειμένου να προβάλλει η συγγραφέας τον τρόπο ζωής και σκέψης των ανθρώπων της χώρας της,το Πακιστάν.Παράλληλα να μιλήσει για το αλληλοφάγωμα των διαφόρων φυλών που συνυπάρχουν στο Πακιστάν,των οποίων η διαμάχη μοιάζει αξεπέραστο εμπόδιο,καθορίζοντας κατά πολύ το πώς εξελίσσεται η πολιτική κατάσταση σε συνδυασμό πάντα με το παιχνίδι που παίζουν οι μεγάλες δυνάμεις εις βάρος των μικρών...
Διάσπαρτο από αντίθετες εικόνες το βιβλίο.Απο τη μια η γαλήνη και η μαγεία μιας απέραντης θάλασσας,στολισμένη με κοχύλια...η ομορφιά της ζωής που δημιουργεί, στο κτήμα με τους μεταξοσκώληκες,...κι από την άλλη η ζοφερή πραγματικότητα των φατριών,των απαγωγών,της βρωμιάς,της έλλειψης οποιασδήποτε μέριμνας προς τους πολίτες,εκεί που το ρουσφέτι ζει και βασιλεύει,μα πάνω απ'όλα η θλιβερή θέση της γυναίκας μέσα σε ολ'αυτά,η γυναίκα που δεν ορίζει τίποτα στη ζωή της,κάποιες φορές ούτε τις σκέψεις της,κι ο μόνος τρόπος για να βγει έξω,στον κόσμο, φαίνεται να μην είναι παρά ο γάμος-μια άλλου είδους φυλακή,στην ουσία.
Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές αποτελούν το θέμα του βιβλίου.Μεταφέρονται δε στον αναγνώστη με τέτοιο τρόπο,που κάθε σελίδα μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής,όπου τον ρόλο των χρωμάτων παίζουν τα αντίθετα συναισθήματα,καθώς η ομορφιά εναλλάσσεται με την ασχήμια,απροσδόκητα...σαν την ταχύτητα με την οποία το κουμπί μιας φωτογραφικής μηχανής αιχμαλωτίζει τις εικόνες.

Αν τελικά κάποιος πιστεύει οτι η γυναίκα έχει κατακτήσει την ισότητα,ας το διαβάσει.....







Posted by Picasa

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αγαπητή c(b)ook, δεν διάβασα το βιβλίο αλλά σε επίρρωση αυτών που γράφεις θέλω να προσθέσω κάτι που είναι πραγματικότητα. Εδώ δίπλα μας σε μια βιοτεχνία δουλεύουν κάτι νεαροί πακιστανοί και έχουμε μια επικοικωνία. Ο Μουσταφά μετά από 5 χόνια στην Ελλάδα, πήγε το Γενάρη στην πατρίδα του όπου ο πατέρας του του είχε βρει μια 15χρονη νύφη. Έγινε ο γάμος μια βδομάδα πριν την αναχώρηση του γαμπρού και από τότε η κοπρλίτσα μένει στο σπίτι των πεθερικών όπου είναι σαν υπηρέτρια. Ο άντρας της είναι στο Μπραχάμι και δεν προβλέπεται, αφού δεν υπάρχει άδεια παραμονής, να ξανασυναντηθούν οι νεόνυμφοι μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια. Σκεφθείτε τώρα αυτό το κοριτσάκι μέσα σε μια ξένη και σίγουρα καταπιεστική οικογένεια και φαντασθείτε ό,τι θέλετε. Η σεξουαλική πτυχή της υπόθεσης είναι πολυτέλεια.
Ο χρήστης Phivos Nicolaides είπε…
Κάθε βιβλίο είναι καλό, ιδιαίτερα αν είναι καλογραμμένο.
Ο χρήστης BUTTERFLY είπε…
Πολυ καλη προταση! Να 'σαι καλα...
Οσο για την ιστορια που παραθετει ο Ναυαρινο, οσο εξωπραγματαικη ανα κουγεται σε εμας, για τους ανθρωπους εκει ειναι η καθημερινοτητα τους, κατι πολυ συνηθισμενο...το σεξουαλικο δεν παιζει ρολο...εδω δεν παιζει ρολο ο ερωτας!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
@butterfly
ναι...έτσι είναι...ζώντας σε μια κοινωνία τόσο διαφορετική,τουλάχιστον τώρα πια,τείνουμε να πιστεύουμε οτι ισχύει παντού το ίδιο σε όλο τον κόσμο,για όλες τις γυναίκες...με ενοχλεί ιδιαίτερα όταν ακούω να το λένε ειδικά oi γυναίκες..."μα ποιά ανισότητα,εμείς οι γυναίκες πλεον έχουμε νικήσει την καταπίεση!"

@navarino
αν δεν είχα διαβάσει το βιβλίο θα μου ηχούσε εντελώς εξωπραγματικό αυτό που λες...μα,κάπως έτσι τα λέει και η συγγραφέας..
Ο χρήστης Φωτεινή S είπε…
Mια που μιλάμε για βιβλία, μπορείς να ρίξεις μια ματιά κι εδώ .
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ενδιαφέρον,αλλά και θλιβερό...έχεις καμια σχέση με το βιβλίο Φωτεινή;
Ο χρήστης heart n soul είπε…
Μόλις τελείωσα το Kite Runner που διαδραματίζεται στο γειτονικό του Πακιστάν Αυγανιστάν (και λίγο στο Πακιστάν) και θα θελα να μείνω στην περιοχή με το βιβλίο που προτείνετε cook
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
είναι αυτο που εχει γυριστει και ταινία;
Ο χρήστης ange-ta είπε…
Το θέμα φαίνεται να μοιάζει με το αριστούργημα της Αρουντάτι Ρόϊ
"Ο Θεός των μικρών πραγμάτων".

Με την πρώτη ευκαιρία θα το προμηθευτώ.

Καλή Κυριακή κουκίτσα μου!
Ο χρήστης Φωτεινή S είπε…
Cook,
το βιβλίο που προτείνω δεν έχει γυριστεί ταινία. Είναι βασισμένο σε πραγματική ιστορία, εδώ στο Ρέθυμνο, δεν είναι θλιθερό γιατί έχει χάπυ έντ(ο συγγραφέας δεν επιτρέπει στον ευατό του ν' αφήσει τον αναγνώστη με κακή αίσθηση στο τέλος)και ναι, έχω τη σχέση της δαχτυλογράφου, επιμελήτριας κειμένου, βοηθού κλπ κλπ. Ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Είμαστε παιδικοί φίλοι με τον συγγραφέα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Φωτεινή
το σχόλιο για την ταινία αφορούσε το kite runner,"Κυνηγώντας χαρταετούς" ή κάτι τέτοιο...νομίζω οτι έχει κυκλοφορήσει από τον Ψυχογιό κι έχει γίνει ταινία....
Αν το βιβλίο που λες εχει Happy end,(δεν αντέχω να διαβάζω βιβλία με άσχημο τέλος)...θα ψάξω να το βρω να το αγορασω on line...

αντζετακι μου
να έχεις μια ωραία Κυριακή κι εσύ :)
Ο χρήστης heart n soul είπε…
ναι αυτό είναι cook, έχεις δίκιο, κι εγώ το ανακάλυψα αφού διάβασα το βιβλίο, το σάιτ της ταινίας έχει μια καταπληκτική πανοραμική φωτο για όποιον ενδιαφέρεται

Δημοφιλείς αναρτήσεις