Το δώρο

(τοιχογραφία σε βράχο, στην όαση Τάρφα στην περιοχή της Ι.Μονής Σινά)



«Τι να σου προσφέρομε Χριστέ, επειδή για χάρη μας εφάνηκες στη γη ως άνθρωπος; Κάθε ένα από τα δημιουργήματά σου, την ευχαριστία σου προσφέρει˙ οι Άγγελοι τον ύμνο˙ οι ουρανοί τον αστέρα˙ οι Μάγοι τα δώρα˙ οι ποιμένες το θαύμα˙ η γη το σπήλαιο˙ η έρημος τη φάτνη˙ και εμείς (οι άνθρωποι) την Παρθένο Μητέρα σου. Διά τούτο, Θεέ προαιώνιε, ελέησε μας».

«Με τη γέννησή σου ανέτειλες εσύ Ανατολή και φως μαζί της γνώσης. Άστρο της γνώσης και της Δικαιοσύνης, αυτοί που τα άστρα λατρεύανε, μαθητές γίνανε σ'εκείνο (το άστρο) που για σένα μίλαγε, για την Άνοιξη της γέννησής σου».





"Κουραστήκαμε, νικηθήκαμε και είμαστε από παντού διωγμένοι,πιστέψαμε πως ο Νόμος ηθελάτανε ο μόνος λυτρωτής μας,μα ο ίδιος αυτός και για καλά μας έχει υποδουλώσει·ακόμη κ' οι προφήτες μας μονάχα την ελπίδα μας αφήκαν·γι' αυτό κ' εμείς στα γόνατα προσπέφτουμεμαζί με τα αθώα νήπια και σου ζητούμε γοερά το έλεος οι καταφρονεμένοι,δέξου για χάρη μας το σταυρικό σου κι αδικο θάνατο και σχίσε το χειρόγραφο του χρέους·Ευλογημένος ω εσύ που έρχεσαι στην αρχαία δόξα του τον Αδάμ να επαναφέρεις».




«Ω πλάσμα της παλάμης μου» ο πλάστης αποκρίθηκε σ' αυτούς που με τέτοια λόγια τον ικετεύαν·«τόξερα πως ο Νόμος δε γινότανε να σε σώσει κι αυτός ειν' ο λόγος που ντύθηκα τη σάρκα ερχόμενος στον κόσμο της πραγματικότητας·τόξερα πως ο Νόμος δεν είχε τη δύναμη να σε λυτρώσει,γιατί δεν ειν' ο Νόμος οπού σ' έπλασε κι ακόμη δε γινότανε να σε σώσουν οι προφήτες οι οσοιδήποτε,γιατί κι αυτούς εγώ τους έπλασα όπως και σένα·εγώ λοιπόν έχω το χρέος να σε σώσω, μονάχα,απ' αυτό το βαρύτατο χρέος που σε παιδεύει·θα με πουλήσουν και θα δεις εσύ τη λευτεριά σου,θα με σταυρώσουν εμένανε για να γλυτώσεις εσύ απ' του θανάτου την ποινή και κακουχία,ο θάνατός μου θάναι σαν ένα θεώρημα θυσίας να σε διδάσκει και χαρούμενος να ψάλλεις:Ευλογημένος ω εσύ που έρχεσαι στην αρχαία δόξα του τον Αδάμ να επαναφέρεις.

Μήγαρις για τους αγγέλους την αγάπη μου σπατάλησα;μα για σένα το φτωχό κι ανήμπορο ξεχύνω ολάκερο τον έρωτά μου·και πλούσιος όντας έγινα φτωχός κ' εγώ κατά το μέτρο σου·είναι πολύς ο πόθος μου για να σε λευτερώσω·τη δόξα μου την έκρυψα στα φύλλα του ελέους και πείνασα και δίψασα και φτώχηνα για σένα,στα όρη ψάχνοντας απάνω, στα κρημνά και στα φαράγγια,γυρεύοντας εσένα τον πλανώμενο· κι ονομάστηκα πρόβατο βαθιά πονώντας σε με το θέλγητρο της αγνότητας να σε σώσω και τσοπάνης ονομάστηκα και για σένα τη ζωή μου θα παραδώσω,θέλοντας απ' το χέρι του λύκου να σε λυτρώσω·κι αυτά όλα τα πάσχω από έρωτα για σένα πούχω λαχτάρα να φωνάζεις απ' τα βάθια σου:Ευλογημένος ω εσύ που έρχεσαι στην αρχαία δόξα του τον Αδάμ να επαναφέρεις».

Μα ήτανε καιρός τα θεία ρήματα στα πράγματα να κάνουν τόπο·κι ως έφτασε στην πόλη μέσα ο Ιησούς και της αλήθειας τους εχθρούς τους έκανε ν' αφρολυσσάξουν,απ' των παιδιών το τόσο δοξολόγημα,υψώνοντας το βλέμμα του το άγιο την πόλη φάνηκε ν' ατενίζει κι αφού της είπε το που ύφανε βαθύ του μοιρολόι ακούστηκε κράζοντας:«Ώρα για να στενάξεις Ιερουσαλήμ, ω εσύ πούχεις παιδιά με φρόνηση πατέρων και δάσκαλους αληθινά σοφούς τους γυιους σου·για το κακό και για την κάθε πονηριά νεανική η δύναμή σου και τ' αγαθό σούρχεται βάρος απ' το γήρας·καλύτεροί σου ειν' όλοι τούτοι που σε μένα τραγουδούν:Ευλογημένος ω εσύ που έρχεσαι στην αρχαία δόξα του τον Αδάμ να επαναφέρεις.

Τώρα σε σένα θάμπω σκοπεύοντας να σ' αφήσω γιομάτος περιφρόνηση,όχι κινούμενος από κανένα μίσος,μα γιατί συ με μίσησες και μένανε και τους δικούς μου·για ποια αιτία το σταυρό ξυλούργησαν τα τέκνα σου;γιατί τη θάλασσα την έσχισα στα δυο σα νάτανε χιτώνας με το ραβδί για να περάσουν·για ποια αιτία τον τάφο μου τονέ λαξεύουν;σ' αντάμειψη που με σωτήρια νεφέλη τους προστάτεψα κάποτε!Νιώθω αήττητη χαρά που για χάρη τους ήρθα στον κόσμο και στέργω τη θυσία μου ποθώντας το πεσμένο πλάσμα,για να φωνάζουν όσοι μ' έχουν ποθητό και να αγάλλονται:Ευλογημένος ω εσύ που έρχεσαι στην αρχαία δόξα του τον Αδάμ να επαναφέρεις».

Έτσι τη νωθροκάρδια μεμφότανε την πολιτεία κείνος που βλέπει μεσ' τα βάθη της καρδιάς και μπαίνει μ' όλα του τα νήπια, του Σύμπαντος ο ιερέας,μεσ' στο ναό τον ιερό, στο πατρικό του σπίτι,και διώχνει βίαια τους έμπορους, διώχνει και τους αγοραστάδες,φωνάζοντας με θεϊκιά οργή και λαύρο πάθος:«τίποτα να μη μείνει, μα τίποτα, εδώ μέσα,γιατί αλλιώς θα φύγουμε κ' εγώ και ο Πατέρας και το Πνεύμα·κ' οι τρεις μας τώρα βρήκαμε την ώρια κατοικιά μας στην ίδια την καρδιά των πράων,οπού κραυγάζουν αχόρταγα σε μένα και με πίστη:Ευλογημένος ω εσύ που έρχεσαι στην αρχαία δόξα του τον Αδάμ να επαναφέρεις».

Υιέ Θεού πανάγιε σ' αυτούς τους νήπιους κι αθώους υμνητές σου κι όλους εμάς τους άλλους συναρίθμησε και δέξου την ακόρεστη δική μας προσευχή σαν τότε που δεχόσουνα και των παιδιών τους ύμνους.Ελέησέ μας τα δικά σου πλάσματα,που για χάρη μας τυλίχτηκες τη σάρκα γιομάτος αρίφνητον έρωτα·χάρισε την ειρήνη σου σ' όλες τις Εκκλησίες τις τόσο σαλευόμενες απ' τους εχθρούς της καλοσύνης και σε μένα το δύστυχο τον υμνογράφο τη συχώρεση να μην τη φειδωλέψεις ω σωτήρα μου·δόσμου τη χάρη να λαλώ για πάντοτε το θέλημά σου κι ας μην το κάνει πια νωθρό η θλίψη το μυαλό μου·κάνε με αγλαόκαρπο στα έργα και στα λόγια,νάχω φωνή φωνάζοντας χαρούμενος·Ευλογημένος ω εσύ που έρχεσαι στην αρχαία δόξα του τον Αδάμ να επαναφέρεις.

(απόσπασμα από την ΛΓ'Ωδή του Ρωμανού του Μελωδού σε μετάφραση του Νίκου Καρούζου, έτος 1977)

ΣΗΜ:στην πατερική σκέψη, τα Χριστούγεννα περιγράφουν όλες τις γιορτές μαζί και Σταύρωση κι Ανάσταση και Πεντηκοστή...η ανάπλαση του ανθρώπου στη λάμψη της θεικής μορφής...

Σχόλια

Ο χρήστης fish eye είπε…
ευχομαι τα πιο ομορφα χριστουγεννα..ελλα σε μενα να δεις που σουχω ενα παραμυθακι..φιλιαα!!
Ο χρήστης Σπύρος είπε…
Πολυ όμορφο ...ευχαριστουμε πολυ:)!χρονια πολλα καλα χριστουγεννα οτι επιθυμεις μεσα απο την καρδια μου!
Ο χρήστης ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε…
Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!!!

Εν τω σπηλαίω τίκτεται..."

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Ο χρήστης dyosmaraki είπε…
Εύχομαι να περάσεις υπέροχες Χριστουγεννιάτικες ήμέρες. Το πνεύμα των Χριστουγέννων να κάνει τους ανθρώπους να ξεχάσουν τις έχθρες και να αφήσουν τις καρδιές τους να γεμίσουν με το φως της αγάπης.
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Ο χρήστης moukelis είπε…
Χρόνια πολλά,ευτυχισμένα και ειρηνικά.Καλά Χριστούγεννα!
Ο χρήστης maxforeigner είπε…
ΕΥΧΟΜΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ.
ΥΓΕΙΑ.
ΧΑΡΕΣ.
Ο,ΤΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2008.
Ο χρήστης maxforeigner είπε…
Ο,ΤΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ...

Και λιγότερα...γλυκά! Διότι παχαίνουν.
Ο χρήστης mrs Smith είπε…
Καλή Χρονιά betty!!!
Εύχομαι να έχεις υγεία, αγάπη και χαρά ...και γλυκά ...γιατί όχι?
Να είσαι καλά!!!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
betty υπεροχο κείμενο, σ'ευχαριστώ, θα το ψάξω! Καλές γιορτές, σε σενα και σε όλους σας. με αγάπη:)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
καλη πρωτοχρονια κοριτσια να εχετε κι ο καινουριος χρονος εκτος απο υγεια, ευτυχια και προοδο να φερει περισσοτερο ελευθερο χρονο και πιο πολλες συνταγες μαζι με αστροφυσικες αναζητησεις!!!

φιλια πολλα : )))
Ο χρήστης 114ΛΕΞΕΙΣ είπε…
Καλή χρονιά εύχομαι με ημέρες σαν γλυκούς καρπούς.
Ο χρήστης Φωτούλα Τζιώντζου είπε…
Επειδή διάβασα ότι οι αγκαλιές είναι το μακράν πιο αγαπημένο δώρο για το συγκεκριμένο μπλογκ, μια αγκαλιά από όλους μας για όλους σας.
Ο χρήστης ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε…
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ, ΑΓΑΠΗ, ΓΑΛΗΝΗ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΠΗ!!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Χρόνια Πολλά κορίτσια!!!!
Καλή κι ευτυχισμένη να είναι η χρονιά που αρχίζει σε λίγες ώρες!!
Εύχομαι από καρδιάς να πραγματοποιήσει όλες τις προσδοκίες σας:)))
Ο χρήστης Σπύρος είπε…
(X)PYΣEΣ
(P)OΔINEΣ
(O)NEIPEMENEΣ
(N)OΣTAΛΓIKEΣ
(I)ΔANIKEΣ
(A)ΛHΘINEΣ

(Π)OΛYTIMEΣ
(O)MOPΦEΣ
(Λ)AMΠEPEΣ
(Λ)EYKEΣ
(A)ΠIΘANEΣ

EYXEΣ
ΓIA TO 2008
Ο χρήστης ange-ta είπε…
καλησπέρα και χρόνια πολλά,
Σου στέλνω μια μαντινάδα που ψάρεψα στο http://hdermi.blogspot.com
και μ αρεσε πολύ:

Την πόρτα να ’χεις ανοικτή για τον καινούριο χρόνο
Να μπαινοβγαίνει η χαρά που ’ναι γιατρός στον πόνο

Εφέτος έφτιαξα για πρώτη φορά βασιλόπιτα, (τα άλλα χρόνια ή έλειπα ή ήμουν καλεσμένη ή οι αδελφές μου μου έφτιαχναν μια βασιλοπιτούλα) καταπληκτική έγινε. Αντί ξύσμα πορτοκαλιού έβαλα ξύσμα από νεράτζι.
Και χυμό μισό πορτοκάλι μισό νεράτζι
πολλά φιλιά!
με ωραία βιβλια και ωραίες συνταγές το 2008
Ο χρήστης Crazy Tourists είπε…
Καλή χρονιάααααααααα!!!
Φιλιά!!
Ο χρήστης Ra Ma είπε…
Όμορφο....

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονια με Αγάπη και Υγεία.
Ο χρήστης betty είπε…
@lockheart, Σπύρο μας! χρόνια πολλά και καλά, καλή χρονιά από καρδιάς μας! Συναντήσαμε το Θύμιο!
@Φεγγαρένια μας, τα είπαμε στο παραμυθάκι σου, ξανά θερμές αγκαλιές και φιλιά
@Γλαρένια μας γλυκειά,πολλές πουπουλένιες ευχές δηλ.θερμές κι απαλές σαν χάδι. Η οικογένειά σου ν'αυξάνεται και να πληθύνεται!!
@ dyosmaraki, ευχόμαστε και σε σένα τα καλύτερα με τη νέα χρονιά κι όμορφες εμπνεύσεις!
@ moukelis,πολλές ευχές κι εκ μέρους μας κι ό,τι καλό επιθυμείς!
@ mike, πόσο καιρό έχουμε να τα πούμε, φύγαμε και για διακοπές...τέλος πάντων σου ευχόμαστε να είσαι καλά, γερός, δυνατός και πάντα σε φόρμα!!(σε αντίθεση με μας)
@ mrs smith, τις εγκάρδιες ευχές μας για το νέο χρόνο κι ένα κομμάτι γαλακτομπούρεκο απ'τα χεράκια της cook(αφού είσαι τόσο θαρραλέα!)!
@una mama, α πολύ χαίρομαι που είσαι μια χαρά παρά τις πολλές υποχρεώσεις και τα τρεχάματά σου, ηθικό υψηλό και ακμαίο για το νέο χρόνο, φιλιά!!
@ padrazo, οι ευχές σου είναι πάντα ένα ποίημα, τις ανταποδίδουμε ενθέρμως!
Ο χρήστης betty είπε…
@heart n soul, μ'αρέσει που τα σκαλίζεις, τα φιλιά μας και τις γιορτινές ευχές μας!
@Έλενα, πολύ όμορφο που μας σκέφτηκες πριν την αλλαγή του χρόνου, την ώρα που ετοίμαζα μια τάρτα σπέσιαλ ενώ η cook είχε βγει για τα τελευταία δωράκια! Πολλές ευχές και φιλιά!
@angetaki, πολύ μου αρέσει η μαγειρική σου πινελιά, τα εσπεριδοειδή και ιδιαίτερα το νερατζι,περγαμόντο είναι τα αγαπημένα μου! Πολύ σε ευχαριστούμε και σου τραγουδούμε τη δική μας μαντινάδα λαλα λο τριαλαλό συνταγούλες θέλω κι εγώ!
@τρελλοτουρίστες μας, μόλις και μετά βίας την κράταγα την cook να μην εκδράμει στα βουνά και τα δάση για να ησυχάσουμε λιγάκι και να τα πούμε! Φιλάκια κι ευχές γλυκές!
@Θύμιο σ'ευχαριστούμε κι ευχόμαστε να διατηρείστε πάντα νεανικοί και χαρούμενοι, να χαίρεσαι τα παιδάκια σου και τη χαριτωμένη Μαριάννα σου, ξανα ματς μουτς !!

Δημοφιλείς αναρτήσεις