Mπακλαβάς με χαλβά και μανταρίνι γλυκό!




Σιροπιαστός, αρωματικός, τραγανός, μελωμένος,  εμπνευσμένος από ένα λάτρη του παραδοσιακού αυτού γλυκού. Εκείνος μου περιέγραψε την έμπνευσή του κι εγώ την έκανα πραγματικότητα!
Χαλβάς βανίλια νηστίσιμος, ξηροί καρποί που μας αρέσουν και γλυκό φλούδα μανταρίνι! Οι άντρες στην κουζίνα είναι απίθανοι!!! (εεε, όταν θέλουν, εντάξει).
 
Υλικά γέμισης
 
1 πακέτο φύλλα κρούστας
400 γρ. ξηροί καρποί αρεσκείας μας
γλυκό μανταρίνι ή πορτοκάλι
1 πακέτο χαλβά βανίλιας(τριμμένο με τα δάχτυλα)
200 γρ.περίπου αγελαδινό βούτυρο
1 κ.γλυκού κανέλα
 
Για το σιρόπι
 
4 φλυτζάνια νερό
3 φλυτζάνια ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
4 καρφάκια γαρύφαλο
 
Ταψάκι διαστάσεων 25 Χ 37 εκ.
 
Παρασκευή:
Σχετικά με τη γέμιση, έχουμε την επιλογή να ψιλοκόψουμε το γλυκό μανταρίνι ή πορτοκάλι και να το προσθέσουμε. Αλλιώς, το κόβουμε κομματάκια και το βάζουμε από πάνω στο τέλος ή και τα δυο (μέσα-έξω)!
Bάζουμε 2-4 φύλλα βουτυρωμένα κάτω κι έπειτα σκορπίζουμε τα υλικά της γέμισης ανά ένα βουτυρωμένο φύλλο, ενώ αφήνουμε για το τέλος 4-5 φύλλα αναλόγως τον αριθμό φύλλων που περιέχει το πακέτο μας. Αν είναι φύλλο Βηρυττού νομίζω πως περισσεύουν περισσότερα για κάτω-πάνω, μιας κι είναι  και πιο λεπτό από το κρούστας. Χαράζουμε επιφανειακά τα φύλλα κι αν θέλουμε μπήγουμε και μοσχοκάρφια.
 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 160 βαθμών Κελσίου για 40 λεπτά περίπου, αναλόγως το φούρνο. Εμείς θέλουμε να ροδίσει και να ψηθεί καλά το φύλλο. Οι ζαχαροπλάστες λένε επίσης, να το ραντίζουμε με νερό πριν ψηθεί για να μη φουσκώσουν πολύ τα φύλλα.
Τα υλικά για το σιρόπι τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά να βράσουν για 5 λεπτά.

Όταν βγεί από το φούρνο το γλυκό, το αφήνουμε να κρυώσει πρώτα κι έπειτα ρίχνουμε καφτό σιρόπι πάνω του με μία κουτάλα. Προσοχή, ίσως δε χρειαστεί όλο το σιρόπι που έχετε φτιάξει. Εμάς μας περίσσεψε. Ρίχνουμε σιρόπι χωρίς βιασύνη και παρατηρούμε πόσο γρήγορα το απορροφά, ώστε να σταματήσουμε εγκαίρως, όταν δούμε ότι επιβραδύνει γιατί έχει αρχίσει ο κορεσμός του.
Στη συνέχεια το κόβουμε κάτω-κάτω με το μαχαίρι σε κομμάτια.
  Έτοιμος και καλοφάγωτος!!!
 
 
 

Σχόλια

Ο χρήστης cook είπε…
σλουρπ!!!!!!!!!!!!
Ο χρήστης paraxeno pirouni είπε…
Πολύ ωραία ιδέα! Λογικά θα βγαίνει πιο γλυκός από τον κλασικό μπακλαβά λόγω του χαλβά, αλλά για μένα τουλάχιστον δεν είναι πρόβλημα :)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πράγματι, είναι κάπως πιο γλυκός αλλά σε καμμία περίπτωση να δέσει το στόμα σου, όπως πιθανό να υποθέσει κάποιος! Αξίζει να δοκιμαστεί από όποιον του αρέσουν τα σιροπιαστά αλλά να σου πω και κάτι άλλο σε σχέση με αυτό? Προσωπικά δεν τρώω σιροπιαστά με εξαίρεση το γαλακτομπούρεκο! Πιστεύω ότι αξίζει να δοκιμαστεί γιατί έχει μια πλούσια γεύση χωρίς να αηδιάζεις τη ζάχαρη. Επίσης, αυτός είναι ο λόγος (αποφυγή υπερβολής στη γεύση) που δεν έβαλα καθόλου φρέσκο βούτυρο, το αγελαδινό ειναι διακριτικά βουτυρένιο. Από betty για το cookthebook

Δημοφιλείς αναρτήσεις